ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα «να τιμωρήσουν με πραγματική αντίσταση τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βασικά, να μη σκορπίσει η ψήφος σε ψηφοδέλτια, τα οποία την άλλη μέρα απ' τις εκλογές θα ξαναγίνουν γαλάζια ή πράσινα ή μέσα στο θεσμό θα ενσωματωθούν πλήρως στην κυρίαρχη πολιτική», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απ' την Κοζάνη, όπου ξεκίνησε χτες διήμερη περιοδεία. Η Αλ. Παπαρήγα έδωσε συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκε στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση πήγε να προσφέρει «καλές συνθήκες εκμετάλλευσης», φθηνή και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη. Μίλησε και για τις τοπικές εκλογές, επισημαίνοντας τις παγίδες της λεγόμενης «αντιμνημονιακής ψήφου» και σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να δώσει απάντηση στο «ισόβιο» μνημόνιο. Επίσης, στάθηκε στα σχέδια για τη ΔΕΗ και στην πρόταση του ΚΚΕ για το θέμα. Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία και μίλησε στους εργαζόμενους. Το απόγευμα είχε συνάντηση με τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιφέρεια και στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία της Κοζάνης.

Να τιμωρήσουμε στην κάλπη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Αποσπάσματα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κοζάνη

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, στην Κοζάνη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τόνισε: «Ο πρωθυπουργός κάπου δέκα, δεκαπέντε μέρες - δεν ξέρω και είκοσι - είναι εκτός Ελλάδας. Δε θα σταθούμε σε αυτό, γιατί είτε είναι εκτός Ελλάδας, είτε είναι εντός Ελλάδας, η πολιτική είναι αντεργατική και αντιλαϊκή.

Ποιο είναι, λοιπόν, το κύριο ζήτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός έξω και με βάση αυτό καθόρισε και ποιους θα συναντήσει και πώς θα συμπεριφερθεί; Καταρχήν πήγε έξω για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κεφαλαίου, τη συμμετοχή του σε όλο αυτό το διεθνές παιχνίδι για την εξασφάλιση ενός μεριδίου στα κέρδη, είτε με επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα λειτουργήσουν σε βάρος άλλων επενδύσεων, είτε για επενδύσεις στο εξωτερικό. Τι πρόσφερε εκεί; Ποιο ήταν το κύριο επιχείρημά του; Είπε ότι εμείς στην Ελλάδα είχαμε το θάρρος - εμείς το λέμε θράσος - να πάρουμε μια σειρά μέτρα, που σε άλλες συνθήκες αν δεν είχαμε την κρίση θα χρειαζόταν χρόνος και τα πήραμε μέσα σε λίγο διάστημα.

Για ποια μέτρα μιλάει; Για την πιο φθηνή, εκμεταλλεύσιμη και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη. Αναφέρεται και στο ότι ανοίγουν δρόμο να περάσουν τα μονοπώλια και εκεί που κυριαρχούσε η μικρή - μεσαία επιχείρηση, με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Και εννοεί, βεβαίως, και την αγροτική παραγωγή και τους μικρούς αγρότες. Αυτό πήγε να προσφέρει.

Τους είπε: Τι προσφέρουμε; Καλές συνθήκες εκμετάλλευσης και πολιτικό κλίμα - γιατί τους ενδιαφέρει να τσακίσουν το κίνημα - για να μπορούν να κάνουν επενδύσεις. Αυτή ήταν η υπόθεση. Βεβαίως, με βάση αυτό κάνει τις διάφορες επαφές και παίρνει και τα συγχαρητήρια. Αισθάνθηκε, για παράδειγμα - εμείς έτσι το εισπράξαμε - σαν στο σπίτι του όταν πήγε στην Γουόλ Στριτ. Πήρε τα συγχαρητήρια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Οποία υπερηφάνεια πρέπει να νιώσει ο ελληνικός λαός! Μα, αυτό είναι απόδειξη, προσφέρει φθηνή εργατική δύναμη κλπ. Κι όμως, δεν πρόσφερε μόνο αυτό. Σε αυτό το ταξίδι παίζονται κι άλλα πράγματα, συνυφασμένα με την κερδοφορία, τα οποία αφορούν και τους κατοίκους του πιο μικρού χωριού της Δυτικής Μακεδονίας. Εστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συλλάβουν πώς διασυνδέονται γενικότερα ζητήματα και εκτός Ελλάδας, με το τι γίνεται στο τελευταίο χωριό της Κοζάνης.

Να χρησιμοποιήσω και εγώ τον όρο που χρησιμοποιούν οι αστοί: Είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό, έτσι λένε. Αν είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό, ό,τι αποφασίζεται έξω μας αφορά όλους. Ποια ζητήματα συζητιούνται αυτήν τη στιγμή στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον; Συζητιέται η κλιματική αλλαγή της χιλιετίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα πάει και σε ένα τραπέζι για την ισοτιμία των δύο φύλων να κάνει παρέμβαση. Εκεί, βεβαίως, θα περηφανευτεί γιατί αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες, γιατί οι παιδικοί σταθμοί - που αντικειμενικά στον καπιταλισμό συνδέονται πιο πολύ με τις γυναίκες - αφήνουν τα παιδιά έξω! Δεν ξέρω αν όλα αυτά θα τα πλασάρει σαν ισοτιμία, θα δούμε.

Συζητιούνται θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και θέματα που έχουν σχέση με το Αιγαίο και την προαποφασισμένη εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία, που αφορούν την άμυνα της χώρας, το δικαίωμα της χώρας να εξασφαλίσει την αμυντική ικανότητα, όχι γενικά της Ελλάδας, αλλά και σε συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου, που κατά την Τουρκία και κατά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι γκρίζες ζώνες κλπ.

Και όλα αυτά ξέρετε με τι αντιστάθμισμα; Νέες πηγές ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αιολική ενέργεια, αιολικά πάρκα, ανεμογεννήτριες. Κι εδώ αφορά και το νομό, γιατί η ενέργεια είναι ενιαίος τομέας. Ολη αυτή η φασαρία να αντιμετωπιστεί ο χώρος του Αιγαίου, ότι θα μας εξασφαλίσει νέες πηγές ενέργειας, χωρίς καν να μας έχουν πει σε ποιο ποσοστό, έχει άμεση σχέση πέρα απ' την κερδοφορία και με το να πέσει στα μαλακά η όποια συμφωνία εκχώρησης νέων αρμοδιοτήτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Να φανεί ότι κάνουμε πίσω σε θέματα της υφαλοκρηπίδας, αλλά θα λύσουμε το ενεργειακό πρόβλημα στην Ελλάδα. Κάθε εκχώρηση, κάθε άνομη πράξη πάντα καλύπτεται από ένα προσωπείο».

Τα σχέδια για τη ΔΕΗ και η πρόταση του ΚΚΕ

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας: «Τι μέλλει γενέσθαι για τη ΔΕΗ; Είναι πανελλαδικό το πρόβλημα της ΔΕΗ και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Αφορά όλο το λαό, αλλά η Κοζάνη, όπως και η Μεγαλόπολη (και αύριο και η Δράμα που έχει πάρα πολύ λιγνίτη) πρέπει να γίνουν οι πρωτοπόροι, για συνειδητοποιήσει ο λαός τι γίνεται. Ποιες είναι οι εξελίξεις; Θα υπάρξει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του παραγωγικού μέρους από τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Η ΔΕΗ, ήδη, και ως παραγωγικό κομμάτι είναι ιδιωτικοποιημένο. Τα νέα τμήματα, τις νέες ποσότητες του λιγνίτη που υπάρχουν στη Δράμα θα τις πάρουν ξένες εταιρείες και αυτό είναι το πιο πιθανό. Εδώ θα παιχτούν ανταλλάγματα: Να κρατήσετε τη Δράμα πάλι στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, δώστε μας τα υδροηλεκτρικά έργα.

Εδώ ξέρετε ποια είναι η πρόταση του ΚΚΕ: Ενιαίος φορέας ενέργειας, αλλά όχι ένα οργανωτικό σχήμα, ένα ρούχο άδειο. Λαϊκή περιουσία που προγραμματίζει: Αξιοποιώ το λιγνίτη, σε πόσα χρόνια, με ποιες συνθήκες, με τι αλλαγές στην τεχνολογία, έτσι ώστε να μην έχουμε φθορά της υγείας των κατοίκων και της περιοχής. Η αιολική ενέργεια, όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τι θα δώσουν; Υδροηλεκτρικά έργα. Για μας λιγνίτης και υδροηλεκτρικά έργα στην Ελλάδα μπορούν να λύσουν τα βασικό μέρος της ενέργειας. Βεβαίως, θα κάνουμε και εισαγωγές φυσικού αερίου, δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό, αλλά ο ίδιος ο ενιαίος φορέας.

Βάλανε τη ΔΕΗ στα φωτοβολταϊκά σ' ένα πολύ μικρό μέρος, το μεγαλύτερο μέρος το έχουν οι εταιρείες, οι αμερικανικές, οι ευρωπαϊκές και μαϊμούδες που δεν ξέρεις ποιοι κρύβονται πίσω απ' αυτές. Εδώ φαίνεται και η υποκρισία της ΕΕ, η οποία ξορκίζει τάχα το λιγνίτη, τον ορυκτό πλούτο που συνδέεται με την ενέργεια και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θέλουν να πάρουν τα λιγνιτικά αποθέματα ή τα υδροηλεκτρικά έργα.

Και ξέρετε: Εξίσωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, αύξηση της ΔΕΗ μέχρι 60% του κόστους της ενέργειας. Θα κοστίσει ακριβά και το φυσικό αέριο και τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες. Η τιμή θα καθορίζεται και μάλιστα θα καθορίζεται ώστε να έχουν όλες οι ανανεώσιμες την ίδια τιμή με τις κλασικές, για να μην υπάρχει ανταγωνιστικότητα κλπ. Και το κυριότερο είναι ότι μέσα απ' το λιγνίτη και τις ανανεώσιμες πηγές η γη - αγροτική και παραγωγική - θα αλλάξει χρήση και θα την πάρουν οι εταιρείες, είτε ως ιδιοκτησία, είτε θα τη νοικιάσουν για ένα κομμάτι ψωμί για πέντε, δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Η ανεργία θα αυξηθεί στην περιοχή. Αναγκαστικά, σε μια περιοχή που σε μεγάλο μέρος το εργατικό δυναμικό απασχολείται στη ΔΕΗ ή σε συναφή με τη ΔΕΗ, η ανεργία θα μεγαλώσει».

Η παγίδα της «αντιμνημονιακής ψήφου»

Στην εισηγητική ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη «αντιμνημονιακή ψήφο», τονίζοντας: «Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε αυτό που κάνουν τα ψηφοδέλτια ακόμα και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που λένε: Κοιτάξτε να δείτε πρέπει να είναι μια αντιμνημονιακή ψήφος. Βεβαίως, οι εκλογές συνδέονται με το μνημόνιο, αλλά εμείς βάζουμε κριτήριο στην ψηφοφορία το ισόβιο μνημόνιο που έχουμε. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ισόβιο μνημόνιο όσο ο λαός δεν αποφασίζει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Το ισόβιο μνημόνιο είναι η ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων για διασφάλιση της κερδοφορίας τους και μάλιστα μέσα σε συνθήκες συμφωνιών και δεσμεύσεων με την ΕΕ. Ισόβιο μνημόνιο είναι η ΕΕ, το Μάαστριχτ, τα προγράμματα Σταθερότητας, η Λισαβόνα. Ισόβιο μνημόνιο είναι το ΝΑΤΟ, οι ελληνοαμερικανικές συμφωνίες. Οταν λέω ισόβιο, όσο δεν αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης.

Επομένως, βλέπετε τι ελιγμός γίνεται τώρα. Βγαίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λένε εμείς είμαστε εναντίον του μνημονίου, αλλά και ο κ. Παπανδρέου ήταν εναντίον του μνημονίου, αλλά ήταν αναγκαίο κακό... Επομένως το ναι ή όχι στο μνημόνιο πρέπει να είναι ουσιαστικό και βαθύ, γιατί τώρα είναι της μόδας. Και από μια πλευρά αποδεικνύει και το ρόλο του ΚΚΕ, που με τη ριζοσπαστική πολιτική του, τους αναγκάζει να μεταθέσουν κάπου τον άξονα - βεβαίως παγιδευτικά - και δεν μπορεί να ασχολούνται τώρα με τα συνηθισμένα και με τα κλασικά. Απ' την άλλη μεριά υπάρχουν παγίδες.

Για μας, λοιπόν, οι εκλογές της Τοπικής Διοίκησης πρέπει να τιμωρήσουν με πραγματική αντίσταση τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βασικά, να μην σκορπίσει η ψήφος σε ψηφοδέλτια τα οποία την άλλη μέρα απ' τις εκλογές θα ξαναγίνουν γαλάζια ή πράσινα ή μέσα στο θεσμό θα ενσωματωθούν πλήρως στην κυρίαρχη πολιτική. Και εδώ υπάρχουν και στημένα ψηφοδέλτια. Ανεξάρτητοι και αντάρτες, θα το πούμε καθαρά, είναι είτε αντικειμενικά στημένοι, είτε και υποκειμενικά και με τη θέλησή τους. Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Το 2009 έχασε ο λαός την ευκαιρία να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις αντίστασης και πίεσης και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Σήμερα αυτό πρέπει να διορθωθεί».

Για την κλήτευση του Κ. Καραμανλή

Η Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, δήλωσε: «Εμείς τοποθετηθήκαμε στη Βουλή με τον εκπρόσωπό μας να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις. Εφόσον έχουν προκύψει κάποια ζητήματα και πρέπει να δεχθεί ερωτήσεις να προσέλθει, όπως ισχύει για όλους. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι προκαταβολικά τον κατηγορείς, ούτε προκαταβολικά τον αθωώνεις. Πρέπει να πάρει θέση.

Το ΠΑΣΟΚ δε συμφώνησε σε αυτό, γιατί κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει. Και δεν το κάναμε εκδικητικά. Απ' τη στιγμή που έχουν προκύψει ορισμένα ερωτήματα από καταθέσεις, δεν καλείς; Δεν προσάπτεις κάποια κατηγορία προκαταβολικά, αλίμονο».

Υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας για να κερδίζει το κεφάλαιο

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Από την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κοζάνης
Από την επίσκεψη στο Νοσοκομείο Κοζάνης
Στη σκόπιμη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην περιοδεία της στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κοζάνης, το οποίο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου και σημείωσε ότι «χρόνο με το χρόνο ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας ανατράπηκε». Η υγεία κοστίζει, συμπλήρωσε, εάν λάβει κανείς υπόψη τα συνολικά έξοδα για νοσοκομεία, γιατρούς, πρόληψη, για μια οικογένεια. Επισήμανε, μάλιστα, ότι πρέπει να προσθέσει κανείς στα «έξοδα» και όσα απαραίτητα δεν γίνονται, επειδή, στην ουσία, δεν προσφέρονται δωρεάν και κοστίζουν.

Αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης που θα αυξήσουν το κόστος για την υγεία, τα φάρμακα και σημείωσε ότι με τον «Καλλικράτη» η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας περνάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου γίνεται ένα ενιαίο σύστημα με τις όποιες δημόσιες κρατικές δομές με τις ιδιωτικές. Στην ουσία, συμπλήρωσε, θα τροφοδοτηθούν οι ιδιωτικές. Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε και στην πρόταση του ΚΚΕ για «δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες ισότιμες σε όλους» χωρίς ιδιωτικό τομέα στην υγεία.

Το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Κοζάνης έχει έλλειψη προσωπικού 20% και τεράστια προβλήματα κτιριακής υποδομής. Στο νοσοκομείο δεν εφημερεύει η παιδιατρική κλινική (στη Δυτική Μακεδονία, μόνο στην Καστοριά υπάρχει παιδιατρική κλινική που εφημερεύει όλο το μήνα), τα σοβαρά περιστατικά διακομίζονται Βέροια ή Θεσσαλονίκη, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως υπάρχουν μικρά δωμάτια με 8 κρεβάτια. Αποτέλεσμα των ελλείψεων στην παιδιατρική κλινική είναι πως , ενώ υπάρχει γυναικολογικό τμήμα, οι γυναίκες της περιοχής αναγκάζονται να γεννούν σε ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις στο καρδιολογικό του νοσοκομείου που «ανοιγοκλείνει», αφού λειτουργεί με αποσπασμένους γιατρούς κ.ά.

Με τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η Αλ. Παπαρήγα με τους υποψήφιους των αγωνιστικών συνδυασμών στη Δ. Μακεδονία
Η Αλ. Παπαρήγα με τους υποψήφιους των αγωνιστικών συνδυασμών στη Δ. Μακεδονία
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε συνάντηση με τους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην περιφέρεια και τους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, όπου τόνισε ότι πρέπει να γίνουν κατανοητά τα αίτια της κρίσης, ότι είναι μια καπιταλιστική κρίση και ότι ακόμα κι αν οδηγεί σε μια ανάκαμψη αυτή θα είναι αναιμική και τα μέτρα δε θα έχουν τελειωμό. Σημείωσε ότι κάθε πολιτική αναμέτρηση πρέπει να βοηθά το κίνημα να κάνει ένα βήμα εμπρός, γι' αυτό και οι επικείμενες εκλογές είναι μια κρίσιμη μάχη και μια ευκαιρία να εκφραστεί η αγανάκτηση στην κάλπη.

Το σημερινό πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η σημερινή δεύτερη μέρα της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στην Κοζάνη περιλαμβάνει:

Στις 10 π.μ., επίσκεψη στο ορυχείο του Κύριου Πεδίου στη ΔΕΗ ΑΕ και ομιλία στους εργαζόμενους.

Στις 12 μ., επίσκεψη στον ΑΗΣ Καρδιάς της ΔΕΗ ΑΕ και ομιλία στους εργαζόμενους.

Στις 7 μ.μ., ομιλία σε συγκέντρωση γυναικών στην Πτολεμαΐδα, στην αίθουσα του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ