ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΒΙΑΝΕΞ»
Φακέλωμα με δακτυλικά αποτυπώματα

Πρωτοπόρες μέθοδοι που στόχο έχουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων εφαρμόζονται τους τελευταίους μήνες στην επιχείρηση

Εφιαλτικές εικόνες από το κοντινό μέλλον, όπου οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα φακελώνονται πλήρως από την ίδια την εργοδοσία με ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και την καταγραφή του δαχτυλικού τους αποτυπώματος ή της ίριδας του ματιού, έρχονται από την επιχείρηση ΒΙΑΝΕΞ, του φαρμακοβιομηχάνου Παύλου Γιαννακόπουλου. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου, εδώ και μερικούς μήνες στα δυο εργοστάσιά του στην Παλλήνη και στο ένα της Μεταμόρφωσης, ο μεγαλοβιομήχανος έχει εγκαταστήσει σύστημα αναγνώρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των εργαζομένων, ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο την πρόσβαση στο εσωτερικό του εργοστασίου, αλλά και μεταξύ των διαφόρων τμημάτων. Σειρά για την εγκατάσταση του συστήματος πήρε από τις αρχές αυτής της εβδομάδας και το κτίριο της κεντρικής διοίκησης στη Βαρυμπόμπη.

Το χαφιεδοσύστημα, που καταλύει κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών δεδομένων και γεννάει τεράστιους επιπλέον κινδύνους για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες κάμερες και άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν ακόμα και στο εσωτερικό επιχειρήσεων, καταγράφοντας τους εργαζόμενους. Και σ' αυτή την περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι πραγματικός στόχος της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της διαρκώς εντεινόμενης περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, δεν είναι άλλος από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τα δικαιώματα και τους αγώνες τους.

Υπερσύγχρονο φακέλωμα

Υπερσύγχρονο το φακέλωμα των εργαζόμενων στα εργοστάσια της ΒΙΑΝΕΞ
Υπερσύγχρονο το φακέλωμα των εργαζόμενων στα εργοστάσια της ΒΙΑΝΕΞ
Η εγκατάσταση του συστήματος έγινε με το πρόσχημα της «ασφάλειας» πριν το καλοκαίρι. Οπως ακούγεται, η εταιρεία συνεργάζεται με αμερικανικές πολυεθνικές και σ' αυτό το πλαίσιο επιδιώκει να μεταφέρει τις τεχνικές φακελώματος που ισχύουν στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο μεγαλοβιομήχανος Π. Γιαννακόπουλος ξεκαθάρισε σε συνδικαλιστές του κλάδου που διαμαρτυρήθηκαν, ότι δεν πρόκειται να το πάρει πίσω, εκτός αν το σύστημα δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Συνεργάτης του στη διοίκηση παραδέχτηκε μάλιστα απροκάλυπτα ότι η επιχείρηση είχε την εναλλακτική λύση να φακελώσει τους εργαζόμενους με βάση την ίριδα του ματιού τους, προτίμησε ωστόσο τα δακτυλικά αποτυπώματα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η πρόσβαση ακόμα και σε τμήμα του ίδιου εργοστασίου επιτρέπεται μόνο όταν το σύστημα αναγνωρίσει το δακτυλικό αποτύπωμα του εργαζόμενου και πιστοποιήσει ότι το άτομο είναι εξουσιοδοτημένο να περάσει την πόρτα, η οποία σε διαφορετική περίπτωση παραμένει κλειστή.

Στο στόχαστρο τα δικαιώματα των εργαζομένων

Είναι ξεκάθαρος ο στόχος της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, βάζοντάς τους υπό τη διαρκή επιτήρηση ενός χαφιέ που θα ελέγχει την παραμικρή τους κίνηση μέσα στο εργοστάσιο ανά πάσα στιγμή. Είναι καθαρό ακόμα ότι η αυστηροποίηση σε τέτοιο βαθμό των συστημάτων ασφαλείας σημαίνει αυτόματα και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλιάς, όπως επίσης και νέους, «υπερσύγχρονους» κινδύνους για όσους αναπτύσσουν τέτοια δράση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν ακόμα είναι πολλά: ποιος έδωσε την άδεια, ώστε να μπορεί μια ιδιωτική επιχείρηση να ζητάει, να παίρνει και να διαχειρίζεται κατά το συμφέρον της τα δακτυλικά αποτυπώματα των εργαζομένων; Να σημειωθεί ότι νομικοί της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη χαρακτηρίζουν το σύστημα παράνομο, ακόμα και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ποιος ελέγχει ποια προσωπικά στοιχεία του εργαζόμενου έχουν ήδη καταχωρηθεί και θα καταχωρηθούν στη συνέχεια στην υπάρχουσα βάση δεδομένων και συνοδεύουν το δακτυλικό του αποτύπωμα, με αποτέλεσμα να φτιάχνεται ένας πλήρης φάκελος για κάθε χρήση και από οποιονδήποτε, ακόμα και έξω από τις επιχειρήσεις του Γιαννακόπουλου;

Απάντηση και στην απεργία

Η υπόθεση της ΒΙΑΝΕΞ, η υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στους τόπους δουλιάς μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για τους εργαζόμενους ένα επιπλέον κριτήριο για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία του κλάδου την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη, η οποία προκηρύχτηκε με κύριο αίτημα την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς η κυβέρνηση μεθοδεύει την ένταξη του επικουρικού τους Ταμείου (ΤΕΑΥΦΕ) στο ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ. Ηδη, η Ομοσπονδία Φαρμάκου έχει κάνει δεκάδες εξορμήσεις, καλώντας τη μέρα της απεργίας στην προσυγκέντρωση στις 9 π.μ. και στη συγκέντρωση, στις 10 π.μ. στο θέατρο «Γκλόρια».

ΔΙΚΗ «ΣΕΪΛΟΡ»
Αλισβερίσια θανάτου

Η εγκληματική δράση του εφοπλιστικού κυκλώματος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη παρουσιάστηκε ανάγλυφα χτες στο Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, τρίτη μέρα της δίκης για την έκρηξη στο γκαζάδικο «ΣΕΪΛΟΡ». Οπως αποκαλύφθηκε, τα ιδιωτικά γραφεία των τεχνικών Ασφαλείας και χημικών Ναυτιλίας βρίσκονται σε άμεσο αλισβερίσι με τους εφοπλιστές. Τα πιστοποιητικά ασφαλείας - «μαϊμού» δίνουν και παίρνουν! Οι 5 σκοτωμένοι πήγαν εντελώς «άκλαφτοι», αφού εργολάβοι και ο τεχνικός Ασφαλείας δεν τους είχαν προμηθεύσει όχι πυροσβεστήρες, αλλά έστω τον κάδο με το νερό που προβλέπεται για εργασίες με χρήση φλόγας! Τα στοιχεία αυτά αναδείχτηκαν, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του μεταλλεργάτη Ιορδάνη Πουντίδη, πρώην προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και σήμερα μέλους της διοίκησης, αλλά και από την ανάγνωση της πραγματογνωμοσύνης.

Οπως κατέθεσε ο συνδικαλιστής, έχουν εντοπιστεί χημικοί Ναυτιλίας να εκδίδουν πιστοποιητικά «gaz free», ότι δηλαδή το καράβι είναι καθαρό από κατάλοιπα πετρελαιοειδών, πριν ακόμα το καράβι έρθει στη Ζώνη! Η κατάθεση του συνδικαλιστή προκάλεσε την «έκρηξη» και του εισαγγελέα, ο οποίος με έντονο ύφος απαίτησε από τον μάρτυρα να δώσει εξηγήσεις «γιατί οι εφοπλιστές είναι εγκληματίες;», ενώ στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στους εργαζόμενους που συμμετείχαν στη 5μελή μεικτή Επιτροπή Ελέγχου, λέγοντας ότι «έπρεπε η Επιτροπή να κάνει έλεγχο και τη νύχτα», όταν είναι γνωστό ότι οι αρμοδιότητες και οι ώρες λειτουργίας της Επιτροπής είναι περιορισμένες.

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΟΥ
Στην Αθήνα από αύριο οι εργασίες του

Η ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού των αγώνων του οικοδομικού κινήματος σε διεθνές επίπεδο, αλλά και χωριστά σε κάθε χώρα παραμένει βασικό ζητούμενο για το 14ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Ξύλου (UITBB), το οποίο ξεκινά αύριο Κυριακή 24 Ιούλη, στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οι εργασίες του Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας, η οποία ως διεθνής κλαδική ομοσπονδία είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 25 Ιούλη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 αντιπροσώπων από 40 χώρες.

«Ο συντονισμός της εργατικής τάξης και σε διεθνές επίπεδο γίνεται όλο και πιο αναγκαίος, γι' αυτό κι οι αποφάσεις του Συνεδρίου πρέπει να είναι τέτοιες που θα ενισχύσουν την πάλη των οικοδόμων σε ταξική κατεύθυνση», τονίζει στο «Ρ» ο Κώστας Χατζιάρας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, σημειώνοντας σαν σημαντικό δεδομένο το γεγονός ότι «η ΠΣΟ, μετά το 15ο Συνέδριό της, το Δεκέμβρη του 2005 στην Αβάνα, άνοιξε νέα σελίδα στην ενίσχυση της συνεργασίας, της ανταλλαγής εμπειριών, της διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ όλων των εργαζομένων του κόσμου».

Το «ζουμί» των αποφάσεων

Επανήλθε χτες στη δημοσιότητα το θέμα των χιλιάδων συμβασιούχων στο Δημόσιο, που με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164 της κυβέρνησης της ΝΔ δε δικαιούνται τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Αναφέρονται περιπτώσεις συμβασιούχων που εξαιρέθηκαν και προσέφυγαν στα δικαστήρια, τα οποία αποφάσισαν ότι οι συμβάσεις πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου. Ομως το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι είναι παράνομη η μετατροπή των συμβάσεών τους και απαγόρευσε την πληρωμή τους. Τι επιβεβαιώνουν οι διαφορετικές ερμηνείες και αποφάσεις; Τις τεράστιες ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του κυβερνητικού -εργοδοτικού συνδικαλισμού. Είναι αυτοί που (απο)προσανατόλισαν συνειδητά τους εργαζόμενους, καλώντας τους να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαίωμά τους στα δικαστήρια. Σε νομικίστικες διαδικασίες που αποδεικνύονται και εκ των πραγμάτων αναποτελεσματικές και δε θίγουν στο ελάχιστο τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δημιουργούν και αναπαράγουν τη στρατιά των συμβασιούχων, χτυπούν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, εισάγουν και γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ