ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαστική απόφαση επιβράβευσης του ασφαλίτικου χαφιεδισμού

Οικοδόμοι έπιασαν «στα πράσα» ασφαλίτη να βιντεοσκοπεί κινητοποίησή τους, αλλά χτες ο γραμματέας της Ομοσπονδίας καταδικάστηκε για σωματική βλάβη σε βάρος του...

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο εδώλιο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής δίκης
Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο εδώλιο, κατά τη διάρκεια της χτεσινής δίκης
Επιβράβευση της αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άθλιων ασφαλίτικων μεθόδων που χρησιμοποιεί απέναντι στο λαϊκό κίνημα αποτελεί η χτεσινή καταδίκη του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννη Πάσουλα, για «ελαφριά σωματική βλάβη» σε βάρος ενός ασφαλίτη. Η καταδίκη αυτή αποτελεί την τελευταία πράξη μιας υπόθεσης που ξεσήκωσε σάλο διαμαρτυριών τον Οκτώβρη του 1999, όταν οι διαδηλωτές οικοδόμοι έπιασαν «στα πράσα» τον ασφαλίτη να βιντεοσκοπεί απεργιακή τους συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Γ. Πάσουλα σε 3μηνη φυλάκιση, με τριετή αναστολή, για «ελαφριά σωματική βλάβη» κατά του ασφαλίτη Πασχάλη Γιουβανάκη, λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις τόσο του ίδιου του ασφαλίτη, όσο και του τροχονόμου Μ. Ρηνάκη.

Συγκεκριμένα, στις 20 Οκτώβρη 1999, μέρα απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων, ο Π. Γιουβανάκης, σε διατεταγμένη υπηρεσία, βιντεοσκοπούσε με κάμερα στο χέρι, τους διαδηλωτές έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Οταν αποκαλύφθηκε, αρχικά υποστήριξε ότι ήταν φωτορεπόρτερ, δείχνοντας μάλιστα και ταυτότητα με τα διακριτικά «GREEK PHOTO PRESS AGENCY SA ACT SPORTS», με σφραγίδα του πρακτορείου και του ελληνικού κράτους. Ομως μαζί του είχε και την πραγματική υπηρεσιακή ταυτότητά του, που αποδείκνυε το πραγματικό του πρόσωπο. Μάλιστα, πάνω του βρέθηκαν και τρικ που έγραφαν: «Ο αγώνας για δικαίωση συνεχίζεται. Δόξα και τιμή στον Γεώργιο Παπαδόπουλο».

Στη βιντεοκασέτα, που κρατήθηκε από τους διαδηλωτές αποκαλύφτηκε ότι υπήρχαν πλάνα και από την προηγούμενη κινητοποίηση των οικοδόμων στις 9 Σεπτέμβρη 1999.

«Ημουν σε διατεταγμένη υπηρεσία»...

Στη χτεσινή δίκη ο ασφαλίτης Πασχάλης Γιουβανάκης αποκάλυψε ότι ήταν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» να παρακολουθεί και να καταγράφει με τη βιντεοκάμερα τη συγκέντρωση για τυχόν... επεισόδια (!). Ισχυρίστηκε μάλιστα, ότι όταν τον αντιλήφθηκαν, μια ομάδα διαδηλωτών τον περικύκλωσε και ο Γ. Πάσουλας τον χτυπούσε με το χέρι στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να υποστεί κακώσεις στο κεφάλι και τον αυχένα. Σύμφωνα όμως με την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε δυο μέρες μετά, δεν προέκυψε τυχόν τραυματισμός του.

Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο τροχονόμος Μ. Ρηνάκης, ο οποίος εκείνη την ημέρα βρισκόταν σε υπηρεσία. Στην αρχική του κατάθεση έλεγε ότι όταν έφτασε στο σημείου του επεισοδίου - αφού ειδοποιήθηκε από «πολίτη», που του είπε ότι πιθανόν κάποιος συνάδελφός του δέχεται επίθεση - διαδηλωτές τραβούσαν τον Μ. Γιουβανάκη από το χέρι και του έλεγαν να φύγει από κει γιατί δεν είχε καμιά δουλιά με τη συγκέντρωσή τους. Χτες όμως κατέθεσε ότι είδε τον Γ. Πάσουλα να χτυπά το συνάδελφό του.

Οτι ο Γ. Πάσουλας, συμμετείχε στη συνάντηση που είχαν οι απεργοί οικοδόμοι με το διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριο, κατέθεσαν οι μάρτυρες υπεράσπισης Γ. Φιλιούσης, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου. Τόνισαν δε, ότι τη στιγμή που κατέβηκαν το επεισόδιο ήταν σε εξέλιξη και ότι ο Γ. Πάσουλας μεσολάβησε, αποτρέποντας τα χειρότερα. Τα ίδια επισήμανε στην απολογία του και ο Γ. Πάσουλας.

Για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, έκανε λόγο στην αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης Θοδ. Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων με βιντεοσκόπηση - στην περίπτωση του Π. Γιουβανάκη - συνεπάγεται αυτόφωρο διαδικασία. Σημείωσε δε ότι, η «δήθεν» αναγνώριση του Γ. Πάσουλα ως υπεύθυνου, έγινε από φωτογραφική απεικόνιση από βίντεο και αναγνώριση από το τμήμα ταυτοτήτων της αστυνομικής υπηρεσίας και όχι από τους μάρτυρες κατηγορίας. Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία αυτή είχε αρνηθεί η αστυνομία να την κάνει στην περίπτωση του φοιτητή Δ. Κουσουρή, που είχε δεχτεί πριν δύο χρόνια δολοφονική επίθεση από ομάδα «Χρυσαυγιτών» έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Και τότε είχαν καταγραφεί πλάνα από τα ΜΜΕ με τους υπευθύνους, όμως τη διαδικασία φωτογραφικής απεικόνισης και αναγνώρισης είχαν αρνηθεί να την κάνουν!

Δε θα μας βάλουν φραγμό

«Η κυβέρνηση και κάθε είδους πιόνια του συστήματος πρέπει να καταλάβουν ότι οι δίκες, οι καταδίκες, η αναβίωση του συνδικαλιστικού της Ασφάλειας δεν πρόκειται να βάλουν φραγμό στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», δήλωσε αμέσως μετά την καταδίκη του ο Γ. Πάσουλας. «Το ξέρουμε ότι όσο η φωνή μας θα γίνεται πιο δυνατή, τόσο θα μεγαλώνει η αντίδρασή τους, τόσο θα βραχύνεται ο χρόνος του ύπνου τους. Ετσι όμως θα γίνει, θέλουν δε θέλουν. Η ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος που επιδιώκει η κυβέρνηση ένα στόχο έχει, να εκφοβίσει όσους παλεύουν και αμφισβητούν την εξουσία των μονοπωλίων, όσους παλεύουν ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική τους, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Στόχο έχει να πισωγυρίσει, να βάλει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα για να περάσουν τα βρώμικα σχέδιά τους. Λαθεύουν και είναι ανιστόρητοι όσοι πιστεύουν ότι η εργατική τάξη μπορεί να μπει στο περιθώριο, να τα διπλώσει. Η κυβέρνηση, αφού δεν μπόρεσε με τον εκφυλισμό και την εξαγορά συνειδήσεων να φρενάρει την πορεία του κινήματος, βάζει μπροστά μεθόδους δοκιμασμένες μεν, καταδικασμένες όμως στη συνείδηση του λαού για να σβήσει κάθε φωνή αντίστασης και αγώνα».


Ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση

Ανακοινώσεις για την καταδίκη του Γ. Πάσουλα, εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων

«Η καταδίκη αυτή είναι συνέχεια άλλων διώξεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα και στους αγώνες των εργαζομένων και εντάσσεται στην οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των εργοδοτών να καταπατήσουν κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης στην οργάνωση και συμμετοχή της στους αγώνες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Τονίζει δε ότι οι εμπνευστές της, κυβέρνηση και μηχανισμοί του κράτους έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και βιομηχάνων. Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα Συνδικάτα να καταδικάσουν τα συνεχιζόμενα φαινόμενα αυταρχισμού, περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και την ποινικοποίηση των εργατικών και λαϊκών αγώνων.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

«Η απόφαση του δικαστηρίου», σημειώνει στην καταγγελία της η Ομοσπονδία Οικοδόμων «ένα πράγμα δείχνει, ότι σκοπός τους είναι να μας γυρίσουν σε καταδικασμένες μεθόδους και εποχές. Επιβραβεύει το χαφιεδισμό της Ασφάλειας και μας γυρνάει στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του τόπου μας. Εχει στόχο να εκφοβίσει όσους παλεύουν και αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, όσους παλεύουν ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου».

Υπογραμμίζει ότι η απόφαση του δικαστηρίου θέλει να στείλει μήνυμα σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι. «Μάταιος κόπος, η δική μας απάντηση είναι μία: Αγώνας ταξικός, ανειρήνευτος, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων».

Καλεί, επίσης, τους οικοδόμους να δυναμώσουν τον αγώνα, την πάλη τους, τα συνδικάτα, τις γραμμές του ΠΑΜΕ, να δυναμώσουν τη γραμμή της αντίστασης και ανατροπής. «Αυτό το δρόμο ο κλάδος θα τον βαδίσει με ψηλά το κεφάλι, διαψεύδοντας όσους πιστεύουν ότι μπορούν με καταδικασμένες μεθόδους να βάλουν φρένο στο οικοδομικό και γενικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», καταλήγει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ