ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΕΕ ΑΡΓΥΡΟΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΩΝ & ΒΑΡΥΤΙΝΗΣ
Εγκλημα εκ προμελέτης

Η αλληλογραφία της Ενωσης Εργαζομένων και της Επιθεώρησης Εργασίας αποκαλύπτει τις παραλείψεις της εργοδοσίας, που έστειλαν δυο εργάτες στον τάφο

«Υπάρχει φοβερή έξαρση των παραβιάσεων της Μεταλλευτικής Νομοθεσίας», προειδοποιούσε η Ενωση Εργαζομένων από τις 19.2.2003
«Υπάρχει φοβερή έξαρση των παραβιάσεων της Μεταλλευτικής Νομοθεσίας», προειδοποιούσε η Ενωση Εργαζομένων από τις 19.2.2003
Προμελετημένο έγκλημα ήταν και όχι ατύχημα οι δυο νεκροί εργάτες, που καταπλακώθηκαν, όταν κατέρρευσε η στοά «610 καμάρες» του ορυχείου που παράγει βωξίτη στην περιοχή Γραβιάς στη Φωκίδα την περασμένη Παρασκευή και ανήκει στην επιχείρηση «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ο. Κυριακόπουλου! Αυτό προκύπτει από την επίσημη έγγραφη αλληλογραφία του Σωματείου των Εργαζομένων στην επιχείρηση, που είχαν καταγγείλει την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και ελέγχων, την εντατικοποίηση κ.ά., καθώς και ότι τμήμα της συγκεκριμένης στοάς είχε καταρρεύσει και τον περασμένο Μάη! Μέχρι και χτες, η Επιθεώρηση Μεταλλείων δεν είχε στείλει επιθεωρητή στο χώρο του τραγικού συμβάντος!

Οι δυο εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν είναι οι: Σπύρος Βέλιος 48 ετών, πατέρας δυο παιδιών και Στάθης Παπάς 33 ετών, πατέρας επίσης δυο ανήλικων παιδιών. Το νέο δυστύχημα ανεβάζει τη λίστα των νεκρών από τις αρχές του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο «Ρ», κοντά στους 60!

Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας κήρυξε για αύριο Τετάρτη 24ωρη παμφωκική απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Καλεί τους εργαζόμενους του νομού να βγουν αποφασιστικά στο προσκήνιο, να προστατέψουν τη ζωή και την υγεία τους στους χώρους δουλιάς. Να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την ακρίβεια, το υψηλό κόστος ζωής, την καταπάτηση των στοιχειωδών εργατικών τους δικαιωμάτων.

Οπως κατήγγειλε στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Ιωσηφίδης, στο χώρο του συμβάντος δεν υπήρχε επίβλεψη! Συγκεκριμένα, είχε γίνει επίβλεψη από μηχανικό το πρωί, αλλά από το πρωί μέχρι και την ώρα που δούλευαν οι εργαζόμενοι είχαν περάσει 12 ώρες (δούλευαν διπλοβάρδια) και, όπως είπε ο Γ. Ιωσηφίδης, ο διευθυντής του Μεταλλείου Κ. Λάμπας δήλωσε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν την επίβλεψη!

Τμήμα της στοάς «610» είχε καταρρεύσει και τον περασμένο Μάη. Τότε χωρίς θύματα, τώρα με δυο νεκρούς
Τμήμα της στοάς «610» είχε καταρρεύσει και τον περασμένο Μάη. Τότε χωρίς θύματα, τώρα με δυο νεκρούς
Για έγκλημα στο βωμό των κερδών των Μεταλλείων, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ. Υπογραμμίζει ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, των δήθεν κοινωνικών μέτρων, της "σύγκλισης" και των ανταπαντήσεων της ΝΔ, που έχουν αναγάγει σε ύψιστο αγαθό την ανταγωνιστικότητα, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, πατώντας επί πτωμάτων».

«Είχαμε πτώσεις στις στοές»

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα μεταλλεία της συγκεκριμένης επιχείρησης, αλλά και το πλέγμα προστασίας που προσέφεραν κυβέρνηση και αρμόδιοι στον Οδ. Κυριακόπουλο, είχε αναδειχτεί με πολλές έγγραφες καταγγελίες του εργοταξιακού σωματείου των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Εργαζομένων στην «ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού», με έγγραφό της προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδος και ημερομηνία 26 Μάη του 2003, είχε καταγγείλει την πτώση που είχε συμβεί ξανά στη στοά «610». «Πρόσφατα - σημείωνε - στην εταιρία "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" είχαμε δυο πτώσεις τμημάτων στοών, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Η μια (πτώση οροφής) στη στοά βάσεως της στοάς "610" μήκους 35 - 50 μέτρων, την ώρα, μάλιστα, που εργάζονταν οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρία. Η άλλη στη στοά της "Αγ. Τριάδας", επίσης την ώρα που οι εργαζόμενοι ήταν "μέσα". Από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, ενώ η εν λόγω εταιρία αποσιώπησε πλήρως και τα δυο συμβάντα, τις μέρες μάλιστα που έχει βάλει τον υποτιθέμενο στόχο "μηδέν ατυχήματα"».

Και καλούσε: «Θεωρούμε ότι η υπηρεσία σας πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιληφθεί του θέματος. Να επισκεφτεί τους χώρους δουλιάς, ελέγχοντας την πιο πάνω επιχείρηση, υπόσχεση που μας έδωσε στην τελευταία επίσκεψή του ο εντεταλμένος επιθεωρητής».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το έγγραφο της Ενωσης πάλι προς την Επιθεώρηση Μεταλλείων Ν. Ελλάδος στις 19.2.2003, με το οποίο είχε καταγγείλει ότι ανάμεσα στα αιτήματα που έθετε προς λύση στη διεύθυνση «ήταν και να αλλαχτούν οι μελέτες για επιφανειακά κοιτάσματα, λόγω της σαθρότητας των πετρωμάτων, κάτι που εξάλλου έχετε κατά καιρούς διαπιστώσει και οι ίδιοι. Η επίμονη άρνηση της διεύθυνσης μάς δημιουργεί την εντύπωση ότι παρ' όλους τους κινδύνους που υπάρχουν δε θέλουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, "επειδή δε συμφέρει κοστολογικά"».

Η Ενωση επίσης, με μια σειρά εγγράφων προς τους αρμόδιους φορείς, τον εισαγγελέα, είχε καταγγείλει και περιγράψει πολλές φορές το απαράδεκτο καθεστώς της εντατικοποίησης της εργασίας, οπότε οι εργαζόμενοι δούλευαν 10ωρα και 12ωρα χωρίς ρεπό, εργασία και τα Σαββατοκύριακα χωρίς επίβλεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αλλεπάλληλες φορές είχε καταγγείλει τη 12ωρη εργασία εργαζομένων στην εργολαβική εταιρία «ΑΚΤΩΡ».

Δυστυχώς όμως και παρά τις καταγγελίες, η Επιθεώρηση Μεταλλείων δεν έκανε τίποτα. Αξίζει δε να αναφερθεί, όπως κατήγγειλε ο Γ. Ιωσηφίδης, ότι προηγούμενος επιθεωρητής στο συγκεκριμένο μεταλλείο σήμερα είναι υπάλληλος της επιχείρησης «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης»!

Αίτηση για ...απαντήσεις!

Χτες στην προσπάθεια του «Ρ», να πληροφορηθεί γιατί η Επιθεώρηση Μεταλλείων, και ενώ έχει τις έγγραφες καταγγελίες, δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μια επιθεώρηση στα Μεταλλεία, η απάντηση που πήρε από τον διευθυντή Κλ. Σπυρίδωνος, ήταν ότι δεν ήταν δυνατόν να απαντήσει σε καμία ερώτηση, ούτε να δώσει στοιχεία και παρέπεμψε σε κατάθεση αίτησης προς την Επιθεώρηση και όταν μπορέσει θα απαντήσει.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
«Επεσαν» υπέρ των κερδών του κεφαλαίου

Σήμερα η 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, ώρα 10 π.μ.

Πανεργατική - Παμφωκική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, είναι η άμεση απάντηση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους στο νέο προμελετημένο έγκλημα που συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή. Εγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο εργαζομένων από πτώση της στοάς στα μεταλλεία «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδ. Κυριακόπουλου.

Η πρόταση της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας έγινε και ομόφωνη απόφαση των αντιπροσώπων του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της δευτεροβάθμιας οργάνωσης, που έγινε την περασμένη Κυριακή.

«Η εργατική τάξη της Φωκίδας και όλης της χώρας "έχασε" δυο συναδέλφους της, τονίζεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου. Δολοφονήθηκαν σε εργατικό "ατύχημα" στα Μεταλλεία βωξίτη του προέδρου των βιομηχάνων Οδ. Κυριακόπουλου. "Πέσανε" υπέρ των κερδών του κεφαλαίου, για την ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη και του κ. Καραμανλή, για να γίνει η χώρα μας πρώτη στην παραγωγικότητα και στην "ανταγωνιστικότητα"».

Καταγγέλλει δε ότι η «συγκεκριμένη επιχείρηση με το θεσμό των εργολαβιών συμπίεσε ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος. Ολοι οι εργολάβοι, κάτω από την πίεση να βγάλουν περισσότερο βωξίτη, αφού αμείβονται με τον τόνο παραγωγής, αναγκάζονται να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα, Σάββατα και Κυριακές. Δουλεύουν ανασφάλιστοι, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και τα όργανα της πολιτείας κάνουν τα στραβά μάτια».

Οι εργαζόμενοι του νομού απαιτούν και διεκδικούν: να σταματήσει η ασύδοτη δράση των μεταλλευτικών εταιριών στο νομό. Να σταματήσουν τώρα όλες οι εργολαβίες. Να προσληφθούν στο μόνιμο προσωπικό των Μεταλλείων όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εργολαβικά σήμερα. Να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να μπει φραγμός στην υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Να δημιουργηθεί παράρτημα της Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Φωκίδα.

Να τιμωρηθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι, ο ίδιος ο εργοδότης, ο διευθύνων σύμβουλος και τα διευθυντικά στελέχη και όχι κάποια εξιλαστήρια θύματα στο Μεταλλείο. Να τιμωρηθούν όλοι οι υπεύθυνοι των αρμόδιων υπηρεσιών και οργάνων της πολιτείας που, παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ολιγώρησαν και αδιαφόρησαν. Να σταματήσουν οι διπλοβάρδιες, οι υπερωρίες, η εργασία τα Σαββατοκύριακα, η καταπάτηση της εργατικής και μεταλλευτικής νομοθεσίας.

Και καταλήγει: «Πρέπει όλος ο λαός της περιοχής να συμμετάσχει σε αυτόν τον αγώνα. Να κλείσουν όλοι οι επαγγελματίες τα μαγαζιά, να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο για να μην ξαναθρηνήσουμε μελλοντικά άλλα εργατικά δυστυχήματα».

Εν τω μεταξύ χτες σύμφωνα με πληροφορίες ο Οδ. Κυριακόπουλος κάλεσε σε σύσκεψη τα στελέχη της επιχείρησης, μηχανικούς και εργοδηγούς, δίνοντάς τους οδηγίες, ώστε να συμβάλουν με τον τρόπο τους για την αποτυχία της αυριανής απεργίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ