ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ναι στη ζωή

Λ. Παπαδόπουλος
Λ. Παπαδόπουλος
To Σάββατο το βράδυ η Νεανική Σκηνή φιλοξένησε μια ουσιώδη, πρωτότυπη, πολύ συγκινητική και θερμά χειροκροτούμενη από πολυπληθές ακροατήριο καλλιτεχνική δημιουργία - μήνυμα ΖΩΗΣ - της Θεραπευτικής Κοινότητας «Παρέμβαση». Ενα μουσικοθεατρικό δρώμενο, το οποίο σχεδίασαν και ετοίμασαν για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ η μουσική ομάδα και πολλά άλλα μέλη της Κοινότητας, με τη βοήθεια των θεραπευτών τους.

Επί σκηνής η εξαμελής μουσική ομάδα της «Παρέμβασης» (πέντε αγόρια και μια κοπέλα), παίζοντας ποικίλα έπαιξαν ποιοτικό ξένο και ελληνικό ροκ, καθώς και δικά τους κομμάτια. Το τελευταίο δικό τους τραγούδι - που μιλούσε για το «τρένο της ζωής», συνοδεύτηκε με παντομίμα. Η παντομίμα άρχισε με επτά μέλη της Κοινότητας, από τα οποία τα τρία φορώντας στο στήθος αφισέτες σχημάτισαν τη λέξη «ΖΩΗ». Δυο άλλοι νέοι, με γιάπικα γυαλιά ηλίου, που αντιπροσώπευαν το «Life style», όπως δηλωνόταν στις αφισέτες που φορούσαν, εκπόρθησαν και γκρέμισαν τη «ΖΩΗ». Ανώτατο δικαίωμα, όμως, κάθε ανθρώπου είναι όχι μόνο η ΖΩΗ, αλλά και η «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ» της - λέξη που σχημάτισαν άλλοι νέοι, που υπερασπιζόμενοι τη ΖΩΗ την ξανάστησαν όρθια και δυνατή, να τραγουδάει - με τη φωνή όλων των μελών της Κοινότητας, πάνω και κάτω από το πατάρι της Νεανικής Σκηνής - «Μ' αρέσει να μη λέω πολλά/ μ' αρέσει να κοιτάω ψηλά/ τα ατέλειωτα τραγούδια».

Δεύτερος, τη σκυτάλη στη Νεανική Σκηνή πήρε ο Ιωσήφ Λεμονής με τη δική του μπάντα, ερμηνεύοντας ροκ τραγούδια και δικές του δημιουργίες. Τρίτο τη σκυτάλη πήρε το νεανικό συγκρότημα «Ματ σε δύο υφέσεις», το οποίο κινείται σε έθνικ ήχους και λαϊκά ακούσματα. Δικά του ροκ τραγούδια και διασκευές άλλων δημιουργών ερμήνευσαν ο Γιώργος Αλουπογιάννης και το συγκρότημά του. Το σαββατιάτικο πρόγραμμα της Νεανικής Σκηνής έκλεισε ο αειθαλής, με τα «ψηλά ρεβέρ», Λάκης Παπαδόπουλος, ερμηνεύοντας παλιά τραγούδια του αλλά και σερβίροντας... «κάτι γλυκό», όπως τιτλοφορείται ο νέος του δίσκος.


Γ. Αλουπογιάννης
Γ. Αλουπογιάννης

Ροκ διαδρομές

Οι «Socrates»
Οι «Socrates»
Οι «Socrates» (φωτο αριστερά), το συγκρότημα με τη σημαντική ιστορία στην ελληνική ροκ σκηνή, πρόσφεραν αγαπημένες επιτυχίες τους, την Κυριακή, στη Νεανική Σκηνή. Ενα πρόγραμμα με κομμάτια τους από τη δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα και ξεχωριστές διασκευές από την παγκόσμια ροκ σκηνή. Στον ίδιο χώρο είχαν προηγηθεί οι συναυλίες των συγκροτημάτων «Enternal Flow» και «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», που με δικό τους τρόπο προσεγγίζουν την ελληνική και ξένη ροκ σκηνή.


Η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος»
Η Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος»
Με μαντολινάτες υποδέχτηκε τους επισκέπτες του την Κυριακή το βράδυ το Λαϊκό Στέκι. Η καταξιωμένη Μεικτή Χορωδία και Μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» άνοιξε το πρόγραμμα του Στεκιού την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ και «ζέστανε» με τις μελωδίες της τον κόσμο.

Η γνωστή ερμηνεύτρια του παραδοσιακού μας τραγουδιού Γιώτα Βέη πήρε τη «σκυτάλη» στη συνέχεια, αναδεικνύοντας με τη φωνή της τα «ζωντανά» στοιχεία της δημοτικής μουσικής.

Ο Λάκης Χαλκιάς μας «ταξίδεψε» και φέτος από τη μελοποιημένη ποίηση του Βάρναλη μέχρι τους Μικρασιατικούς ρυθμούς, σε ένα πρόγραμμα που αφιέρωσε ο ίδιος στην αδιάλειπτη και πολύχρονη πολιτιστική προσφορά του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα της τελευταίας μέρας του Φεστιβάλ έκλεισε με τους λαϊκούς δρόμους της Σούλας Βαζούρα, η οποία συνοδεύτηκε στη σκηνή από τον Λευτέρη Τσάτση και τον Κώστα Σταυρόπουλο.


Σ. Βαζούρα
Σ. Βαζούρα

Γ. Βέη
Γ. Βέη

Λ. Χαλκιάς
Λ. Χαλκιάς


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ