ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζουν τον αγώνα οπλισμένοι με τη δύναμη της αλληλεγγύης

Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες λιμενεργάτες από τον Πειραιά και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους

Ηλεκτρονικό αφισάκι που κυκλοφορεί από σωματεία για τον αγώνα στη «Μαλαματίνα»
Ηλεκτρονικό αφισάκι που κυκλοφορεί από σωματεία για τον αγώνα στη «Μαλαματίνα»
Οπλισμένοι με τη δύναμη της αλληλεγγύης, που καθημερινά μεγαλώνει, οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και τις 31 Αυγούστου, απαιτώντας ανάκληση των 15 απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σήμερα Τρίτη στις 8.30 το πρωί προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα θα υπάρξει και ενημέρωση εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων που θα βρεθούν εκεί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Το Σωματείο θα ενημερώσει για τις τελευταίες προσπάθειες της εργοδοσίας «να σπάσει το απεργιακό μέτωπο - αλυσίδα, που καθημερινά γιγαντώνεται έξω από το εργοστάσιο ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, με τη χρήση μεγάλης κατασταλτικής δύναμης (ΜΑΤ - ΟΠΚΕ - ΔΙΑΣ κ.λπ.) αλλά και ελάχιστων απεργοσπαστών, θυμάτων της νέας διοίκησης».

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» συνεχίζουν οργανωμένοι και αποφασισμένοι μέχρι την τελική δικαίωση, «κάθε μέρα πιο πολλοί, κάθε μέρα πιο δυνατοί» όπως λένε.

Και αυτό γίνεται καθημερινά πράξη με τη στήριξη που εκφράζεται πολύμορφα από τους εργαζόμενους του κλάδου και άλλων κλάδων, αλλά και με τη μαζική παρουσία στην περιφρούρηση της απεργίας.

Λιμενεργάτες από τον Πειραιά στο πλάι των απεργών

Οι απεργοί συναντήθηκαν με λιμενεργάτες από τον Πειραιά
Οι απεργοί συναντήθηκαν με λιμενεργάτες από τον Πειραιά
Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί την έμπρακτη αλληλεγγύη του εξέφρασε πολυμελής αντιπροσωπεία του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, που ξεκίνησε χαράματα από τον Πειραιά για να βρεθεί στο πλάι των απεργών. Οι λιμενεργάτες της COSCO παρέδωσαν στους απεργούς οικονομική βοήθεια.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ Βασίλης Μανωλάκος, Δαμιανός Βουδιγάρης, Δημήτρης Λινάρδος, Θοδωρής Λάφιας, Στέλιος Φυτιλάκος, Σταμάτης Σαρμάνης και Κώστας Μαγιάννης.

Τα στελέχη του ΕΝΕΔΕΠ ανέδειξαν την ανάγκη σε κάθε χώρο δουλειάς να υπάρχει δυνατό σωματείο με ταξικό προσανατολισμό, που οι εργαζόμενοι θα το πιστέψουν, θα το αγκαλιάσουν και οργανωμένα θα δώσουν τη μάχη για να βελτιώσουν τις συνθήκες και τους όρους εργασίας τους. Τόνισαν ότι η εργοδοτική τρομοκρατία και η παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής σταματάνε μπροστά στη δύναμη των απεργών και στη δύναμη της αλληλεγγύης των εργατών. Και δεσμεύτηκαν πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να γίνει γνωστός ο αγώνας των εργαζομένων της «Μαλαματίνας» σε όλο το λιμάνι του Πειραιά, σε όλο τον Πειραιά, να φτάσει παντού η πολύτιμη πείρα που βγαίνει από τους αγώνες.

Οπως δήλωσε ο Δ. Βουδιγάρης, «οι αγώνες των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα" επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι τα κέρδη τους χτίζονται πάνω στις πλάτες μας, με τον ιδρώτα μας και το αίμα μας. Η πείρα από τους αγώνες των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, στην "e-food", στο λιμάνι του Πειραιά, δείχνει ότι μπορεί η τάξη μας να γίνει ένα οργισμένο ποτάμι και να τους παρασύρει. Είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι στη "Μαλαματίνα" θα νικήσουν».

Ο Γ. Φραγγίδης ενημέρωσε για τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, καθώς και για την απόφαση των εργαζομένων να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη, λέγοντας ότι «η παρουσία σας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε».

Εξόρμηση στο εργοστάσιο της Αυλίδας

Στο μεταξύ, νέα εξόρμηση στο εργοστάσιο της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στον Φάρο Αυλίδας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, δίνοντας συνέχεια στην αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την διάρκεια της εξόρμησης, στην οποία εκτός από αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συμμετείχε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, Αντώνης Κούκουρας, έγινε συζήτηση σχετικά με τις νέες εξελίξεις του αγώνα που διεξάγεται στο εργοστάσιο της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ στη Θεσσαλονίκη και την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Μήνυμα αλληλεγγύης από τη ΛΑΡΚΟ

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στον αγώνα που δίνουν οι απεργοί εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» τονίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συλλήψεις και την καταστολή. «Αδέλφια αγάντα, θα κερδίσετε. Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας σας έχει κάνει εκ των προτέρων νικητές. Βλέπετε το μέλλον, τα παιδιά σας κατάματα και εμείς δεν έχουμε παρά να δηλώσουμε ότι: ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας. Η επιμονή σας είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εργαζόμενους", σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε χτες και αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στην Οινοποιία Μπουτάρη Νάουσας.

Επίσης παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δέλτα, στα όρια του οποίου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Στο μεταξύ, μεγαλώνει ο κατάλογος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκδίδουν ανακοινώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και καταδίκης της επιχείρησης τρομοκρατίας και καταστολής που έχουν στήσει εργοδοσία και κράτος.

Σε αυτόν προστέθηκαν: Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σωματεία: ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ «ΣΙΝΔΟΣ», ΕMFI (πρώην «ΕΒΓΑ»), κλαδικό Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Μαγνησίας και Σποράδων, Τροφίμων - Ποτών ν. Χανίων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων ν. Ξάνθης, Οικοδόμων Καβάλας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Σωματείων Καβάλας, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Θεσσαλονίκης, Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα, Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ ν. Πιερίας, Νοσοκομείου ΚΑΤ, ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ακυρες οι 133 απολύσεις, για μια ακόμα φορά δικαιώνονται οι εργαζόμενοι

Δικαίωση στον πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας αποτελεί η απόφαση του Πρωτοδικείου, με την οποία κρίνονται άκυρες οι 133 παράνομες και καταχρηστικές ομαδικές απολύσεις της εργοδοσίας, οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην Ελλάδα με τον νόμο Χατζηδάκη, τον Αύγουστο του 2021.

Η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Λιπάσματα Καβάλας) συζητήθηκε στις 24 Μάη. Υπενθυμίζεται ότι τότε στα δικαστήρια είχε παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους εργαζόμενους της ΒΦΛ.

Σύμφωνα με την απόφαση που έγινε γνωστή χτες και κηρύσσεται προσωρινά εκτελεστή, κρίνονται άκυρες όλες οι απολύσεις των εργαζομένων, υποχρεούται η εταιρεία να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη. Αναγνωρίζει ότι πίσω από τη διαχείριση των παρένθετων εταιρειών είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητά από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τέλεση απάτης κατ' εξακολούθηση με συνολική ζημία κακουργηματικού χαρακτήρα. Να διερευνήσει δηλαδή αν έχει υποστεί βλάβη το ελληνικό Δημόσιο, από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι παρένθετες εταιρείες μη καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.

Οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας είχαν απολυθεί το 2016 με μηνύσεις εναντίον τους, όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση, είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, είχαν αρχικά δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος στο εργοστάσιο. Και τον Αύγουστο του 2021 η εργοδοσία αξιοποιώντας τον νέο νόμο έκτρωμα - Χατζηδάκη, ολοκλήρωσε το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Εργασίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) που ενέκρινε τις ομαδικές απολύσεις.

Οπως δήλωσε ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το υπουργείο Εργασίας, που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των αυθαίρετων πρακτικών της εργοδοσίας.

«Θεωρούμε ότι αποτελεί νίκη όλων των εργαζομένων. Ο αγώνας μας είναι πολύχρονος, καθώς ξεπερνάει τα 6 χρόνια. Είμαστε για πολλοστή φορά δικαιωμένοι στα δικαστήρια. Με αυτή την απόφαση ακυρώνονται στην πράξη οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με τον νόμο Χατζηδάκη. Με τον αγώνα μας αναδείξαμε τον βρώμικο ρόλο που έπαιξε το υπουργείο Εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε έως ότου αποκατασταθεί πλήρως η αδικία σε βάρος όλων των οικογενειών που έχουν υποστεί αυτήν τη βάναυση συμπεριφορά από την εργοδοσία. Στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, προκειμένου να υπερασπίσουν και να εδραιώσουν τα εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Τέλος ευχαρίστησε όλα τα εργατικά σωματεία, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που στάθηκαν στο πλευρό τους στον πολύχρονο αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική επίθεση και καυτηρίασε τη στάση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, που όπως είπε «μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταδικάσει τις επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη».

ΠΑΜΕ: Αποτέλεσμα της οργάνωσης, των αγώνων και της αλληλεγγύης

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της αναδεικνύει ότι η οργάνωση των εργαζομένων, οι αγώνες τους και η αλληλεγγύη φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Οπως αναφέρει, η απόφαση του δικαστηρίου «αποτελεί αποτέλεσμα ενός πολύχρονου συλλογικού αγώνα, που συνάντησε την αλληλεγγύη πολλών Συνδικάτων όχι μόνο από την περιοχή αλλά κι από όλη τη χώρα.

Αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ακυρώσoυν στην πράξη τα αντεργατικά εκτρώματα που απελευθέρωσαν τις ομαδικές απολύσεις, αρκεί τα Σωματεία τους να οργανώνονται ακόμη πιο αποτελεσματικά απέναντι στις βρώμικες αντεργατικές μεθοδεύσεις, να ωθούν τους αγώνες τους ακόμη πιο μπροστά, κλιμακώνοντας μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη την πάλη για την κατάργησή τους.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα είναι δίπλα στους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας, που συνεχίζουν τον αγώνα για να εφαρμοστεί στην πράξη το δίκιο τους, να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά, να παλέψουν για μισθούς και δικαιώματα με βάση τις ανάγκες τους.

Τέτοιοι αγώνες είναι καρφί στο μάτι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Αποτελούν έμπνευση για όλους τους κλάδους, για όλα τα Συνδικάτα που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί αναδεικνύουν την αξία της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα που χρειάζεται να δίνεται σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στους εκμεταλλευτές μας και το πολιτικό τους προσωπικό».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σταθερή η στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων στη ΒΦΛ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου των Λιπασμάτων

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή και τη στήριξη του ΚΚΕ και του ίδιου προσωπικά στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας μετά τη δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει, αφού όλες οι απολύσεις κρίνονται παράνομες και η εταιρεία υποχρεώνεται να καταβάλει σε όλους τους απολυμένους εργαζομένους μισθούς υπερημερίας καθώς και αποζημίωση.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τη στήριξη του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε να δικαιωθούν στο σύνολο των δίκαιων αιτημάτων τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ