ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
«Λάθη»...

Με περισπούδαστες αναλύσεις για την ανάγκη «να μην κάνουμε τα ίδια λάθη που οδήγησαν στα μνημόνια» υποδέχτηκαν το τέλος της «μεταμνημονιακής εποπτείας» τα αστικά επιτελεία. Αλήθεια, όμως, ποια ήταν τα «λάθη» που έφεραν τα μνημόνια και δεν πρέπει να ξαναγίνουν; Για όποιον θυμάται τη συζήτηση που κυριάρχησε όλη την περασμένη δεκαετία, οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν ως το μεγαλύτερο «λάθος» ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας» και γι' αυτό «έπεσε έξω» η οικονομία. Η διαπίστωσή τους αυτή δεν αφορά βέβαια τα προνόμια και τις επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, που δεν σταμάτησαν ούτε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, αλλά τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των μνημονιακών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

... και λάθη

Αυτό το μήνυμα στέλνουν και τώρα στον λαό, με αφορμή το «τέλος» της ενισχυμένης εποπτείας, που παραδίδει τη σκυτάλη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ: «Πρόσεξε καλά! Για να μη βρεθείς ξανά στα ίδια, κάτσε στ' αυγά σου και μη διεκδικείς, μη ζητάς αυξήσεις σε μισθούς και αξιοπρεπή δουλειά». Οπως αποδείχθηκε όμως σε ανάπτυξη και κρίση, ο λαός πληρώνει το μάρμαρο είτε με μνημόνια και περιοριστική πολιτική είτε με επεκτατικά μέτρα στην οικονομία, που αργά ή γρήγορα οδηγούν σε εκτίναξη του πληθωρισμού και των κρατικών χρεών, τα οποία πληρώνουν από την ίδια τσέπη εργαζόμενοι και άλλοι βιοπαλαιστές. Αν υπάρχει λοιπόν ένα «λάθος» που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί, είναι να δεχτεί ο λαός να πληρώσει ξανά την κρίση τους. Σε συμπόρευση με το ΚΚΕ έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί, και αυτός είναι ο μόνος δρόμος που τον συμφέρει να διαλέξει.

Απ' άκρη σ' άκρη

Οταν πριν από λίγες βδομάδες η Πελόζι «μαδούσε τη μαργαρίτα» με το «πάω - δεν πάω στην Ταϊβάν», δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπαθούσαν και στη χώρα μας να παρουσιάσουν τις αποφάσεις της ως μια «προσωπική στρατηγική» και μάλιστα σε αντιπαράθεση με το «στρατιωτικό κατεστημένο» και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που εμφανίζονταν ως «αντίθετοι» με την επίσκεψη αυτή. Εκτοτε όμως κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι. Μετά την Πελόζι, κι άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισκέφτηκαν την Ταϊβάν και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η Κίνα αντέδρασε έντονα και αύξησε τη στρατιωτική της παρουσία στα Στενά της Ταϊβάν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως ανακοινώθηκε, η Ιαπωνία σκοπεύει να επεκτείνει το βεληνεκές 1.000 πυραύλων Κρουζ, ώστε να μπορούν στο εξής να πλήξουν την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ακολουθούν σταθερά πορεία κλιμάκωσης στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα, βάζοντας στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης την Ταϊβάν. Εκεί εντάσσονται οι επισκέψεις Πελόζι και άλλων αξιωματούχων, που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», χωρίς να παραγνωρίζει κανείς τις αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το πόσο «θα τεντώνουν το σκοινί» κάθε φορά απέναντι στην Κίνα. Το βέβαιο είναι ότι στην περιοχή μαζεύεται ολοένα και περισσότερο εύφλεκτο υλικό, όσο οξύνονται οι αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν όλα τα «όπλα» στην αρένα, για να υπερασπιστούν την πρωτοκαθεδρία τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα, βάζοντας φωτιά απ' άκρη σ' άκρη στον πλανήτη.

Χάσμα

Συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται τα αμύθητα πλούτη που συγκεντρώνουν στα χέρια τους οι δισεκατομμυριούχοι όπου Γης. Ο συνολικός πλούτος τους έφτασε τα 11,8 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 17,8% μέσα σε έναν χρόνο. Από την άλλη, 2,87 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν περιουσία κάτω από 10.000 δολάρια! Οι δυο αυτοί κόσμοι αφορούν βέβαια και τις πιο «προηγμένες» οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ, όπου εδρεύουν 975 δισεκατομμυριούχοι ενώ το 18% του πληθυσμού (περίπου ένας στους πέντε) βρίσκεται κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας. Αυτή είναι η «κανονικότητα» του βάρβαρου καπιταλισμού, που διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο και στη φτώχεια. Οπως διευρύνει και την απόσταση που χωρίζει την άθλια ζωή δισεκατομμυρίων βιοπαλαιστών σε όλο τον πλανήτη από το πώς θα μπορούσαν και έχουν ανάγκη να ζουν, με βάση τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, την αύξηση της παραγωγικότητας κ.λπ. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να απαλλαγούν μια και καλή από τους χρυσοκάνθαρους που μετράνε σε πολλά τρισ. δολάρια τον κλεμμένο πλούτο του λαού. Με τη δική τους εξουσία να οργανώσουν την οικονομία με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.

1921 Ξεκινά η μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Εκστρατεία).

1923 Κορυφώνονται στον Πειραιά οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν νωρίτερα τον Αύγουστο και ήταν οι μεγαλύτερες στα πρώτα χρόνια του οργανωμένου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση δίνει διαταγή να χτυπηθεί η εργατική συγκέντρωση στην πλατεία Πασαλιμανιού. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες και περίπου 500 συλληφθέντες.

1939 Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ», ως απάντηση στη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς ανατολάς και αφού οι αλλεπάλληλες προσπάθειες της ΕΣΣΔ για προσέγγιση με τις «δημοκρατίες» της Ευρώπης, για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού, είχαν αποτύχει.

1942 Ξεκινά η εποποιία του Στάλινγκραντ, που καταλήγει στις 2/2/1943 με νίκη του Κόκκινου Στρατού.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.

...και σαν χτες

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτείται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου.

1922 Δολοφονείται ο ηγέτης του ιρλανδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μάικλ Κόλινς, πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Ιρλανδίας.

1926 Στρατιωτικό κίνημα με επικεφαλής τον Γ. Κονδύλη ανατρέπει τη δικτατορία του Πάγκαλου. Απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και εξόριστοι. Επανέρχεται στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο ναύαρχος Κουντουριώτης.

1927 Τα μεσάνυχτα της 22ης προς 23η Αυγούστου οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα. Η κατηγορία που τους οδήγησε στον θάνατο ήταν σκηνοθετημένη και στόχο είχε να πλήξει το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

1936 Πεθαίνει ο ναύαρχος και πολιτικός Παύλος Κουντουριώτης, δύο φορές Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1964 Ξεκινά τις εργασίες της η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της συνδικαλιστικής κίνησης «115 ΣΕΟ».

1966 Το Κυπριακό ονομάζει ως το πλέον περίπλοκο και επικίνδυνο πρόβλημα του ΟΗΕ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Ου. Θαντ, στην ετήσια έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ