ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης στην εξωτερική πολιτική

Εναλλακτικούς προς τη Ρωσία αγωγούς φυσικού αερίου αναζητεί η καγκελάριος, μέτρα «απαγκίστρωσης» από τις ΗΠΑ προτείνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Copyright 2018 The Associated

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο η τριήμερη περιοδεία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, στα κράτη του νότιου Καυκάσου, Γεωργία, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.«Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διμερείς και οικονομικές σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Λίγες μετά τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Βερολίνο, όπου ανάμεσα σε άλλα επισημάνθηκε η μεγάλη σημασία της ολοκλήρωσης του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας), η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι αναζητεί εναλλακτικούς - προς τη Ρωσία - αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, δηλαδή από το Αζερμπαϊτζάν.

«Μας ενδιαφέρει πολύ να αναπτυχθεί ο νότιος διάδρομος», φέρεται να διέρρευσε στον γερμανικό και διεθνή Τύπο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ενόψει του ταξιδιού της καγκελαρίου. Οι επονομαζόμενοι αγωγοί TΑΡ (Τrans Adriatic Pipeline) και TΑΝΑΡ (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline) πρόκειται να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. «Αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής διαφοροποίησης της ΕΕ για τη μεταφορά αερίου από άλλες περιοχές - όχι μόνο από τη Ρωσία - στην Ευρώπη», συμπλήρωσε η ίδια κυβερνητική πηγή. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία - που δημιουργεί σε ένα βαθμό και πολιτικές εξαρτήσεις - απασχολεί τα κράτη της ΕΕ, ενώ παράλληλα αποτελεί και σημείο «τριβής» της ΕΕ με τις ΗΠΑ.

Επανεξέταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Παράλληλα, «ανεβαίνει επίπεδα» η αναθεώρηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, έναν από τους πιο στενούς και παραδοσιακούς «συμμάχους» της Γερμανίας. Σε χτεσινό του άρθρο στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας προτείνει συγκεκριμένα βήματα απέναντι στις ΗΠΑ: «Είναι πλέον καιρός να επανεξετάσουμε την εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όχι για να την αφήσουμε πίσω μας, αλλά για να την ανανεώσουμε και να τη διατηρήσουμε».

Σε αυτήν την «ισορροπημένη σχέση με τις ΗΠΑ», η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει «μεγαλύτερη ευθύνη» και να δημιουργεί «αντίβαρα όπου οι ΗΠΑ ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές». Ως «πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής μας πολιτικής» προτάσσει «την οικοδόμηση μιας ισχυρής και κυρίαρχης Ευρώπης» μαζί με τη Γαλλία. «Η ΕΕ πρέπει να αποτελέσει στυλοβάτη της διεθνούς τάξης», γράφει ο Μάας. Ιδιαίτερα τονίζει πως τώρα χρειάζεται «μια Ευρωπαϊκή Ενωση Ασφάλειας και Αμυνας - στο πλαίσιο της διατλαντικής τάξης ασφαλείας και ως δικό της ευρωπαϊκό σχέδιο. Μόνο με αυτήν την προοπτική είναι λογική η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλεια».

Σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν, ο Χ. Μάας σημείωσε πως «θα ήταν σωστό να προστατευτούν νομικά οι ευρωπαϊκές εταιρείες». Συγκεκριμένα, «είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αυτονομία, δημιουργώντας διαύλους πληρωμών ανεξάρτητους από τις ΗΠΑ, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και ένα ανεξάρτητο σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών (swift)».

Μέρος αυτής της «ισορροπημένης εταιρικής σχέσης» με τις ΗΠΑ είναι ότι «ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να "σηκώνουμε" περισσότερο βάρος εκεί όπου οι ΗΠΑ υποχωρούν», προσθέτει.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «μια συμμαχία για την πολυμέρεια - ένα δίκτυο εταίρων που, όπως και εμείς, υποστηρίζουν δεσμευτικούς κανόνες και τον θεμιτό ανταγωνισμό». Σύμφωνα με τον Μάας, «οι πρώτες συναντήσεις έχουν κλειστεί με την Ιαπωνία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα», ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. «Αυτή η συμμαχία», συμπληρώνει, «δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, είναι μια συμμαχία για την πολυμερή τάξη. Η πόρτα είναι ανοιχτή - ειδικά για τις ΗΠΑ».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμείωτα διχοτομικές διεργασίες

Με νέα ορμή θα αναζωπυρωθούν οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, ενόψει και των συναντήσεων που πιθανολογείται ότι θα έχει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

Ενδεικτική είναι η αρθρογραφία που αυξάνεται, επαναφέροντας γνωστούς εκβιασμούς και αναμασώντας τα περί «ρεαλισμού» που απαιτείται για την «εξεύρεση λύσης» αλλά και τα περί «ευημερίας» σε όλη την περιοχή που θα διευκολύνει μια συμφωνία. Σε αυτήν τη βάση αναλύονται όλα τα πιθανά σενάρια για τη διχοτόμηση του νησιού, με «ομοσπονδιακό» κράτος ή συνομοσπονδία, ακόμα και με τον απευθείας διαμελισμό του.

Παίρνοντας αφορμή από πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι ήρθε ο καιρός να αναζητήσουμε μια «διαφορετική διευθέτηση» για την Κύπρο, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» πριν από μέρες σημείωσε: «Αν εξαιτίας της αδιαφορίας των Ελληνοκυπρίων δεν μπορέσει να εγκαθιδρυθεί μια ομοσπονδία που διασφαλίζει πολιτική ισότητα των δύο λαών, εκ περιτροπής Προεδρία, το συνεχιζόμενο καθεστώς του εγγυητή για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη μονομερή επέμβαση, ίσως ήρθε ο καιρός να αναζητηθούν κάποιοι άλλοι τρόποι (διευθέτησης του Κυπριακού) συμπεριλαμβανομένων των δύο κρατών, εντός της ΕΕ».

Να σημειωθεί ότι η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, βρέθηκε τον Ιούλη στην Κύπρο, όπου είχε επαφές και με τις δύο πλευρές, διερευνώντας πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στα τέλη του Ιούλη, η Λουτ βρέθηκε και στην Αγκυρα, όπου συνάντησε τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συνάντηση ανακοινώθηκε όταν ολοκληρώθηκε, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις. Μόνο ένα tweet του Τσαβούσογλου, που ανέφερε ότι «μοιραστήκαμε το όραμά μας για τη διευθέτηση του Κυπριακού...».

Την ίδια ώρα, το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής) ετοιμάζεται για την πρώτη γεώτρηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινώντας από το λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκονται άλλα δύο ειδικά πλοία υποστήριξης υπεράκτιων γεωτρήσεων, της νορβηγικής εταιρείας «Siem offshore», που έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ δραστηριοποιείται και στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Κατάπαυση πυρός» για 21η φορά

Αλλη μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που τίθεται σε ισχύ από τις 29 Αυγούστου, ανακοινώθηκε χτες από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς - που είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία και δημιουργήθηκαν από τις πολιτοφυλακές που συγκροτήθηκαν το Μάρτη του 2014 αντιδρώντας στην πραξικοπηματική ανατροπή της τότε αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ).

Οπως δήλωσε ο διαπραγματευτής του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, η κατάπαυση του πυρός γίνεται με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ευχήθηκε να είναι «σταθερή και με διάρκεια», ενώ δήλωσε ότι «οι Λαϊκές Δημοκρατίες δεσμεύονται να την τηρήσουν πλήρως».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, πρόκειται για την 21η κατάπαυση πυρός από το 2014, που να σημειωθεί ότι όλες ήταν ουσιαστικά μικρής διάρκειας. Εως χτες συνεχίζονταν οι σποραδικές επιχειρήσεις με πυρά πυροβολικού από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, παρότι υποτίθεται έχει απαγορευτεί από τη συμφωνία του Μινσκ, το Φλεβάρη του 2015, η χρήση βαρέος οπλισμού στην ουδέτερη ζώνη επαφής.

ΡΩΣΙΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Νιινίστο στο Σότσι

ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ.--

Η Ρωσία αναγκάζεται να αντιδράσει στην επέκταση των υποδομών του ΝΑΤΟ και στην εμφάνιση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας κοντά στα σύνορά της, υπογράμμισε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Φινλανδό Πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, στο Σότσι.

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι «η Ρωσία χαιρετίζει τις προτάσεις του Φινλανδού Προέδρου για να "χαλαρώσουν" οι εντάσεις στην περιοχή αναφορικά με τις στρατιωτικές πτήσεις». Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, όμως αυτοί αρνούνται».

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε την προθυμία της χώρας του να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της ζώνης της Αρκτικής, που είναι πρωτοβουλία της Φινλανδίας, σε μια περιοχή που ο ανταγωνισμός οξύνεται τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας στις τελευταίες απειλές από πλευράς ΗΠΑ ότι έρχεται μεγαλύτερος «οικονομικός πόνος», ο Βλ. Πούτιν σημείωσε πως «οι κυρώσεις είναι αντιπαραγωγικές και παράλογες πράξεις, ιδιαίτερα ενάντια σε μια χώρα όπως η Ρωσία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ