ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Νεκρός εργαζόμενος στο εργοστάσιο της «Fargeco»

Η ίδια βιομηχανία έχει καταγγελθεί επανειλημμένα για το μεγάλο πρόβλημα δυσοσμίας και ρύπανσης που προκαλεί στην περιοχή

Τη ζωή του έχασε χτες ο 32χρονος εργαζόμενος Αγγελος Φιλιππόπουλος, πατέρας δύο παιδιών, σε μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής της επιχείρησης «Fargeco» στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών Ηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος εντοπίστηκε από συναδέλφους του χωρίς τις αισθήσεις του σε δεξαμενή του εργοστασίου, όπου εκτελούσε εργασίες συντήρησης. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Γαστούνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται, ενώ είναι πιθανό ο εργαζόμενος να έχασε αρχικά τις αισθήσεις του και τελικά τη ζωή του λόγω αναθυμιάσεων.

Πολυετής και επαναλαμβανόμενη παραβίαση και των περιβαλλοντικών όρων

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι γνωστή για τη μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί η λειτουργία της από το 2011 στην περιοχή και τις καταγγελίες των κατοίκων του χωριού Αγιοι Θεόδωροι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη μεγάλη δυσοσμία που παράγεται από τα ζωικά υποπροϊόντα τα οποία διαχειρίζεται η εταιρεία και από τα λύματα που πέφτουν στο ρέμα Βροντού και καταλήγουν στη θάλασσα δίπλα στη λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου.

Ανταποκρινόμενο στις καταγγελίες των κατοίκων, το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα παρέμβει γύρω από το ζήτημα, στη Βουλή, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις άλλες αρμόδιες αρχές να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δυσοσμία και τη μόλυνση. Μεταξύ άλλων, περιοδείες στο χωριό και συναντήσεις με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους έχουν γίνει από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στελέχη του Κόμματος όπως ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, όπως και από τη Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του Κόμματος.

Περίπου ένα μήνα πριν, στα μέσα του Ιούλη, βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν στη Βουλή μία ακόμα Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία επισημαίνουν την πολυετή και επαναλαμβανόμενη παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από την επιχείρηση. Στο κείμενο της Ερώτησης του ΚΚΕ, ένα μήνα πριν το χτεσινό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στην ίδια επιχείρηση, επισημαινόταν μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής η ''Fargeco Hellas'', παρά τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί, και τις όποιες βελτιώσεις έχει κάνει, μπροστά στο κέρδος και στην όποια νομιμοφάνεια διαθέτει λειτουργεί ανεξέλεγκτα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, αν δεν το έχει κάνει ήδη, με τα υγρά απόβλητα και τους υψηλότατους ρυπαντές δυσοσμίας που επιφέρουν σοβαρές βλάβες υγείας κατά τα διεθνώς αποδεδειγμένα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ