ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2018
Μια γιορτή ιστορίας και πολιτισμού

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, αθλητικές δραστηριότητες είναι τα «κομμάτια» που συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών «Θερμοπυλείων», τα οποία διοργανώνουν ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας και θα διαρκέσουν από 25 Αυγούστου έως 30 Σεπτέμβρη.

Στις εκδηλώσεις έναρξης, στο Μνημείο του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, όπου θα παραβρεθεί και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, το πρόγραμμα του Σαββάτου 25/8 περιλαμβάνει αγώνες επίδειξης τοξοβολίας, σε συνδιοργάνωση με το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 9 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία με τους Γιώργο Νταλάρα, Θοδωρή Κοτονιά και Βιολέτα Ικαρη. Παίζει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Μουσική παράσταση «Κάτω από τ' αστέρια», από τους Midnight Blue & Friends, στις 7 Σεπτέμβρη, ώρα 9.30 μ.μ., στο Κάστρο Λαμίας.

Εκθεση ζωγραφικής «Οι Θερμοπύλες», 13 - 17 Σεπτέμβρη (εγκαίνια στις 13/9, στις 8 μ.μ., οδός Καραϊσκάκη).

Θεατρική παράσταση «Οι Τρωάδες», από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και τη Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα», στις 15 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.

Συναυλία με την Μαρίζα Ρίζου, στις 17 Σεπτέμβρη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.

Θεατρική παράσταση «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, από το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στις 22 και 23 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο Λαμίας.

Τέλος, στις 30 Σεπτέμβρη θα γίνουν «Πορεία Τιμής» και Ποδηλατοδρομία.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Ο «Αρης» στην Καλύβα του Στεφανή

Σε έναν ξεχωριστό χώρο, στην Καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα, θα παρουσιαστεί το θεατρικό της Σοφίας Αδαμίδου «Αρης» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη με τον Τάσο Σωτηράκη στον ομώνυμο ρόλο.

Η παράσταση, που τη διοργανώνει το Παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα ανέβει την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη στις 8.30 μ.μ. Η ιστορία του Αρη Βελουχιώτη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να ελκύει, να διεγείρει, να συγκινεί. Με τη ζωή και το θάνατό του υπηρέτησε τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη. Αντιτάχθηκε στη συμφωνία της Βάρκιζας, την οποία χαρακτήρισε λαθεμένη.

Στην Καλύβα του Στεφανή, στις 22 Μάη του 1942, οι κομμουνιστές Αρης Βελουχιώτης, Φώτης Μαστροκώστας, Βάσος Ξυνοτρούλιας και οι αδερφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας, ο καθένας με τον ατομικό του οπλισμό, δίνουν τα χέρια και φτιάχνουν την πρώτη αντάρτικη ομάδα του ΕΛΑΣ. Είχε προηγηθεί η απόφαση του ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 1941, να δώσει εντολή στον Αρη Βελουχιώτη να ξεκινήσει διερεύνηση για τη δημιουργία και ανάπτυξη ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στις 14 Μάη του 1942 πραγματοποιήθηκε, στο σπίτι του καπνεργάτη κομμουνιστή Μήτσου Μυρεσιώτη, η ιστορικής σημασίας σύσκεψη των 15 εκπροσώπων από όλες τις Κομματικές Οργανώσεις της Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας για την οργάνωση του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα...

Ο Ιβάν Βασίλιεφ στην Ελλάδα

Ο κορυφαίος χορευτής Ιβάν Βασίλιεφ έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 9 και 10 Νοέμβρη.

Στις δύο μοναδικές αυτές παραστάσεις, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του σε εμβληματικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου που ύμνησαν οι κριτικοί χορού σε όλον τον κόσμο, όπως ο «Κουρσάρος», η «Σεχραζάντ», ο «Σπάρτακος» και ο «Δον Κιχώτης», ενώ στις παραστάσεις αυτές θα συστηθεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό και ως χορογράφος!

Τολμηρός, εκφραστικός, με μεγάλη μουσικότητα, άρτια τεχνική και αστείρευτο φυσικό ταλέντο, ο Ιβάν Βασίλιεφ επιβεβαιώνει σε κάθε εμφάνισή του ότι δεν έχει κατακτήσει τυχαία τον τίτλο του σούπερ σταρ του χορού. Σε ηλικία μόλις 29 χρόνων και με αμέτρητες συμμετοχές σε παραστάσεις και φεστιβάλ, βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του και κάθε εμφάνισή του θεωρείται κορυφαίο χορευτικό γεγονός. Ολες οι μεγάλες σκηνές του κόσμου - από το Covent Garden και τα Μπολσόι μέχρι την Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης - προγραμματίζουν εμφανίσεις του, τα εισιτήρια των οποίων, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, γίνονται ανάρπαστα.

Μαζί του στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής θα έχει τους κορυφαίους σολίστες των μπαλέτων Μπολσόι: Εκατερίνα Κρισανόβα, Ντένις Σαβίν, Μαρία Βινογράντοβα, Αναστασία Στασκέβιτς, Βατσεσλάβ Λοπάτιν και Ξένια Ζιγκάνσινα.

Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ. Προπώληση εισιτήριων: Στα ταμεία του Μεγάρου, στο www.megaron.gr και στο 210.7282.333.

Συνέχεια... «Στη Σκιά των Βράχων»

«Ορέστης» από το ΚΘΒΕ
«Ορέστης» από το ΚΘΒΕ
Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», στον Βύρωνα, με την «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, τη Δευτέρα 27 και την Τρίτη 28 Αυγούστου.

Διασκευή - απόδοση κειμένου: Δήμητρα Παπαδοπούλου. Σκηνοθεσία - δραματολογική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης - Σοφία Νικολαΐδη. Μουσική: Μαρίζα Ρίζου. Ενορχήστρωση: Δημήτρης Σιάμπος. Kινησιολογική επιμέλεια: Κυριάκος Κοσμίδης. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Παίζουν: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Σπυρόπουλος, Τάσος Χαλκιάς, Ηλιάννα Γαϊτάνη, Μελέτης Γεωργιάδης, Γιάννα Ζιάννη, Χρύσα Κλούβα, Φαίη Κοκκινοπούλου, Νικολέτα Κοτσαϊλίδου, Λάμπρος Κτεναβός, Ρόζα Κυρίου, Πέτρος Λαγούτης, Τζεφ Μαράουι, Σοφία Μιχαήλ, Θάνος Μπίρκος, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Γιώργος Ψυχογιός. Τραγούδι: Ειρήνη Ψυχράμη.

Τετάρτη 29 Αυγούστου: Ευριπίδη«Ιων». Μετάφραση - σκηνοθεσία- κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη.

Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη και Αρης Ασπρούλης. Σκηνογραφία - κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα. Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δήμητρα Χατούπη. Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος.

Πέμπτη 30 Αυγούστου: Αριστοφάνη «Βάτραχοι». Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου. Σκηνικά - κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου. Κίνηση: Σοφία Πάσχου. Μουσική: Νίκος Γαλενιανός. Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Στεφόπουλος, Γιώργος Συμεωνίδης, Εριφύλη Στεφανίδου, Τάσος Δημητρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Δημήτρης Δρόσος, Ειρήνη Μπούνταλη, Φοίβος Συμεωνίδης, Χρήστος Κοντογεώργης, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Μουσικοί - performers: Σταμάτης Πασόπουλος, Christoph Blum.

Κυριακή 2 Σεπτέμβρη: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, Ευριπίδη «Ορέστης». Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης. Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος. Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν (αλφαβητικά): Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Κώστας Σαντάς, Χρήστος Στέργιογλου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Χρίστος Στυλιανού.

Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, Μομώ Βλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»

Σε θέατρα της Αττικής θα παρουσιαστεί «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», με τον Χάρη Ρώμα, από την παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου. Η παράσταση βασίζεται στο βιβλίο του Ιουλίου Βερν, που εκδόθηκε το 1873 και από τότε μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές και γενιές... Με οδηγό τον Φιλέα Φογκ, με τη βοήθεια του αερόστατού του και με τον χαρισματικό Πασπαρτού δίπλα του, τα παιδιά θα «ταξιδέψουν» και θα γνωρίσουν όλο τον κόσμο!

Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη την Τρίτη 28 Αυγούστου στις 20.30, στο Θέατρο Ρεματιάς την Παρασκευή 31 Αυγούστου στις 21.00, στο Αλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη στις 20.30, στο Κηποθέατρο Παπάγου την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη στις 20.30 και στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Μενίδι την Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη στις 20.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ