ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις Μάτις για αναβολή του δημοψηφίσματος των Κούρδων...

Ενώ συνεχίζονται οι σφαγές αμάχων από τις επιδρομές των ΗΠΑ στη Ράκα της Συρίας...

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με τον Ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με τον Ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, και στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, και ο απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ στο «διεθνή» συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ. Εδωσαν υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερη «ενίσχυση» της στρατιωτικής «συνεργασίας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και άσκησαν πιέσεις στους Κούρδους για αναβολή του προγραμματισμένου για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία...

Στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Τζ. Μάτις εκτίμησε ότι «σύντομα» θα «απελευθερωθούν» οι περιοχές που αποτελούν το τελευταίο προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» στην Κοιλάδα του Ευφράτη, που εκτείνεται από το Αλ Καίμ του Ιράκ έως το Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας. Υποσχέθηκε ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας και εξήρε τις πρόσφατες επιτυχίες του ιρακινού στρατού κατά των τζιχαντιστών, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, που απέχει περίπου 65 χλμ. δυτικά της Μοσούλης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, συναντώντας τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ανακοίνωσε ότι αμφότερες οι πλευρές «απορρίπτουν κάθε ενέργεια που επιδιώκει τη διχοτόμηση και την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής ενότητας του Ιράκ».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» σε ανταπόκρισή του από τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ μετέδωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας άσκησε έντονες πιέσεις στους Κούρδους αξιωματούχους και δη στον πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, για αναβολή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη.

Αυτές τις πιέσεις κατέβαλε παράλληλα και ο Αμερικανός στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, με το επιχείρημα ότι τέτοια ζητήματα «μπορούν να λυθούν εντός συνταγματικού πλαισίου», αλλά και επειδή ένα δημοψήφισμα τώρα «θα ήταν πιθανώς καταστροφικό για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους». Μάλιστα, ο Μακγκούρκ εξήρε τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τραμπ στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και κατά του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας πως τα κέρδη έχουν «αυξηθεί σημαντικά», «επειδή κινούμαστε πιο ελεύθερα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Πιέσεις κατά της δημιουργίας κουρδικού κράτους στη Συρία άσκησε χτες εκ νέου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε «τρομοκρατικές» κουρδικές ένοπλες οργανώσεις να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία.

Οι εξελίξεις στη Συρία, πάντως, θα συζητηθούν σήμερα και μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο Νετανιάχου θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον αρχηγό της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν.

Νέα σφαγή από αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Συρία

Στο μεταξύ, τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία προκαλούν διαδοχικά σφαγές αμάχων. Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», από την Κυριακή έως χτες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πάνω από 100 άμαχοι (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά) στην πόλη της Ράκα στη Βόρεια Συρία. Από τους 100, οι 55 σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις συνοικίες της Ράκα, Μπέντου και αλ Σκουχάνι.

Ο μεγάλος αριθμός θυμάτων οφείλεται στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράκα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνέχιση της έντασης μεταξύ Σερβίας - ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνέχεια στην πρόσφατη ένταση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων, με πιθανή αφορμή τα διαφαινόμενα σχέδια της ΠΓΔΜ για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ και φόντο τις ευρύτερες κόντρες και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, έδωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς. Αφορμή έδωσε η εντολή της σερβικής κυβέρνησης για αποχώρηση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια, καθώς φέρεται πως παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ.

Ο Ντάσιτς, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο «Pink Tv» και απευθυνόμενος στα Σκόπια, είπε πως οι σερβικές αρχές «γνωρίζουν τα πάντα» για αυτά, όπως «τι έχουν αποφασίσει και τι θα κάνουν». Είπε ότι η Σερβία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της στο θέμα αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία (σ.σ. «Μακεδονία»), επαναλαμβάνοντας ότι όταν την αναγνώρισε ως τέτοια «χτυπήσαμε τους φίλους μας τους Ελληνες στο μάτι, βλάπτοντας τα δικά μας κρατικά και εθνικά συμφέροντα». Συσχέτισε τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις της σερβικής κυβέρνησης με τη στάση της ΠΓΔΜ σε επόμενη διαδικασία ψηφοφορίας στην ΟΥΝΕΣΚΟ για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου. Επέκρινε την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια πως η ΠΓΔΜ θα καθορίσει τη στάση της στο θέμα της υποψηφιότητας του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ ανάλογα με τη στάση «της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ», τονίζοντας ότι «όλη η Ευρώπη έχει καταχωρίσει τα Σκόπια ως FYROM». «Θέλουμε καλές σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά οι σχέσεις μας πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αμοιβαιότητας», είπε ο Ντάσιτς.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για άμβλυνση της έντασης με τα Σκόπια, ανακοινώνοντας ότι σήμερα θα γίνει σχετική τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και ότι ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε χτεσινό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς» πως οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ παρακολουθούσαν Σέρβους διπλωμάτες στα Σκόπια και επεξεργάζονταν τις πληροφορίες που συνέλεγαν με τις προτροπές ή τη συνεργασία «ξένης δύναμης». Το ρεπορτάζ ανέφερε πως υπήρξαν και κρούσματα ή απόπειρες «εκφοβισμού» Σέρβων διπλωματών.

Πάντως, και χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, αρνήθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του παρακολουθούσαν Σέρβους αξιωματούχους και θεσμούς.

  • Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες ως πιθανή την πραγματοποίηση επίσκεψης στα Σκόπια του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στις 30 και 31 τρέχοντος μηνός.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπαρ Σαλέχι, ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές της χώρας χρειάζονται μόνο πέντε μέρες για να προχωρήσουν ξανά στον εμπλουτισμό ουρανίου, στο 20% του υλικού που διαθέτουν, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ παραβιάσουν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Αποζημίωση 417.000.000 δολαρίων στους συγγενείς της Αμερικανίδας Εβα Τσεβέρια, που πέθανε αποδεδειγμένα από καρκίνο των ωοθηκών, τον οποίο της προκάλεσε η πολυετής χρήση ταλκ για βρέφη της πολυεθνικής «Johnson & Johnson», αποφάσισε χτες δικαστήριο του Λος Αντζελες.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 9 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αγκόλα προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο και κυβέρνηση, έπειτα από την αποχώρηση του επί 38 χρόνια ηγέτη της χώρας και αρχηγού του κινήματος MPLA, Ζοζέ Εντουάρντου Ντος Σάντος.

ΡΩΜΗ.-- Ενα μωρό επτά μηνών και τα δύο αδέλφια του (3 και 5 ετών) ανασύρθηκαν ζωντανά στο νησί Ισκια της Ιταλίας κοντά στη Νάπολη, από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε προχτές το βράδυ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 4 χιλιομέτρων ενώ από τη δόνηση σκοτώθηκαν 2 άτομα και τραυματίστηκαν 39.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στο δικαστήριο εμφανίστηκαν χτες οι τέσσερις συλληφθέντες που θεωρούνται μέλη «τζιχαντιστικού πυρήνα», ο οποίος οργάνωσε τις πολύνεκρες επιθέσεις της περασμένης βδομάδας στην Ισπανία. Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου, ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε ότι προετοιμαζόταν μια επίθεση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας με χρήση εκρηκτικών υλών.

ΜΟΣΧΑ.-- Πάνω από 120 κτίρια - τα περισσότερα κατοικίες - κάηκαν και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον στη Ρωσία σε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα. Από τα σπίτια τους απομακρύνθηκαν 600 άνθρωποι και περίπου 400 από αυτούς φέρουν τραύματα, ενώ 9 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία ξεκινά ο Τζάρεντ Κούσνερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέα παζάρια με αφορμή την αναβίωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής «ειρηνευτικής» διαδικασίας και την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επιδιώκει ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων είναι αναπληρώτρια σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ, και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ο Τζ. Κούσνερ μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη, όπου θα έχει έως αύριο, Πέμπτη, ξεχωριστά, συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς, και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου (προτού ο τελευταίος αναχωρήσει για το Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, όπου θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, με επίκεντρο τις εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας).

Η αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων αναμένεται στη συνέχεια να συναντηθεί με ηγέτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Καταγγέλλουν το Κατάρ για σχέδια ανατροπής

ΜΑΝΑΜΑ.--

Ρεπόρτερ της δημόσιας τηλεόρασης στο Μπαχρέιν παρουσίασαν χτες «ντοκιμαντέρ», υποστηρίζοντας ότι η καταριανή οργάνωση «Ακαδημία της Αλλαγής» (Academy of Change), που παρέχει «τεχνογνωσία» στο στήσιμο κινητοποιήσεων και στη διαχείριση διαδηλώσεων σε χώρες που έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα με εκείνα των καταριανών μονοπωλίων, επεξεργάζεται σχέδιο για την ανατροπή της σουνιτικής μοναρχίας στο Μπαχρέιν.

Το ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του Μπαχρέιν με τίτλο «Ακαδημία της Καταστροφής» κατηγορεί το εμιράτο του Κατάρ πως επιδίωξε την ανατροπή της βασιλικής κυβέρνησης στη χώρα και ότι έστειλε άτομα σε «διατεταγμένη υπηρεσία», για να πετύχει αυτόν το στόχο, προκαλώντας «ταραχές και χάος».

Το ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του Μπαχρέιν δεν διευκρινίζει εάν οι προσπάθειες αυτές είναι νέες ή σχετίζονται με τις προηγούμενες διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις της σιιτικής πλειοψηφίας στη χώρα που κατεστάλησαν αιματηρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και στρατεύματα της (σουνιτικής) Σαουδικής Αραβίας που έχουν πραγματοποιήσει σχετικές στρατιωτικές επεμβάσεις το 2011, το 2016 και στρατιωτικές επιχειρήσεις μόλις την περασμένη άνοιξη, πάντα με πρόσκληση της βασιλικής σουνιτικής οικογένειας των Αλ Χαλίφα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org