ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συζητά μέτρα ανάσχεσης των εξαγορών από ανταγωνιστικά κεφάλαια

Με το βλέμμα στραμμένο στα κινεζικά κυρίως μονοπώλια, που αναζητούν κερδοφόρες επενδύσεις

Ενδεικτική της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για το μοίρασμα αγορών είναι η ανησυχία των ευρωενωσιακών μονοπωλίων για τη «διείσδυση» ξένων κεφαλαίων στη Γηραιά Ηπειρο. Μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για επιβολή προσωρινών δασμών σε ορισμένες εισαγωγές κινεζικού χάλυβα, στο όνομα της «προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό» (μετά από καταγγελία από την ένωση χαλυβουργικών εταιρειών «Eurofer», της οποίας μέλη είναι οι «Arcelor Mittal», «Thyssen Krupp» και «Tata Steel Europe»), αναπτύσσεται νέα «κινητικότητα».

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα δύο ιταλικών εφημερίδων («Il Sole 24 Ore» και «La Stampa»), που επικαλούνται επιστολή που διέρρευσε, οι κυβερνήσεις Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενισχύσει το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κράτη - μέλη της ΕΕ να μπλοκάρουν την εξαγορά ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους επενδυτές.

Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Ιούνη να εξετάσουν την παρακολούθηση των επενδύσεων από κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν στηρίξει την ιδέα να επιτραπεί στην ΕΕ να μπλοκάρει τις κινεζικές επενδύσεις. Μάλιστα, η Γερμανία ενέκρινε τον Ιούλη τους κανόνες για ευκολότερη παρεμπόδιση της πώλησης στρατηγικά σημαντικών εταιρειών σε επενδυτές εκτός της ΕΕ, προβάλλοντας ανησυχίες ότι με αυτόν τον τρόπο η Κίνα μπορεί να αποκτήσει γερμανική τεχνογνωσία και άρα να «κλέψει» από το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.

Για την επιστολή που επικαλούνται οι ιταλικές εφημερίδες με ημερομηνία 28 Ιούλη, αν και αυτή δεν κατονομάζει συγκεκριμένες χώρες ή εταιρείες, φαίνεται ότι αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξαγορές της Κίνας στην Ευρώπη. Το αίτημα είναι η απαγόρευση ή ο καθορισμός προϋποθέσεων για τους εν δυνάμει αγοραστές «που λειτουργούν με κανόνες που δεν ακολουθούν την αγορά και δεν σέβονται τους κανόνες της αμοιβαιότητας για εξαγορές».

Οι εξουσίες των κυβερνήσεων της ΕΕ θα ενισχυθούν για όλες τις εταιρείες που αποτελούν στόχο εξαγοράς και θεωρούνται στρατηγικές και για περιπτώσεις εταιρειών που χρηματοδοτούνται από κρατικά ταμεία ή φορείς.

ΓΑΛΛΙΑ
«Προσαρμογή στην εποχή μας» οι νέες ανατροπές

Η υπουργός Εργασίας ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους»

Τα νέα μέτρα θα απελευθερώσουν κι άλλο το καθεστώς απολύσεων (φωτ. από επίσκεψη του Μακρόν σε ναυπηγεία)
Τα νέα μέτρα θα απελευθερώσουν κι άλλο το καθεστώς απολύσεων (φωτ. από επίσκεψη του Μακρόν σε ναυπηγεία)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο γύρο επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους» εγκαινίασε χτες η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας, Μουριέλ Πενικό καθώς στις 31 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι νέες αντεργατικές ανατροπές στην τελική τους μορφή.

Τον περασμένο Ιούλη οριστικοποιήθηκε ότι για την εφαρμογή των νέων ανατροπών θα αξιοποιηθεί χωρίς όριο η μέθοδος των Προεδρικών Διαταγμάτων, ενδεικτικό της πρεμούρας να προχωρήσει η νέα επίθεση.

Στο επίκεντρο των νέων μεταρρυθμίσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων: Ο «εξορθολογισμός» (βλ. το πετσόκομμα) των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων που διατηρούνται, είτε πρόκειται για την προστασία των ανέργων είτε πρόκειται για άλλες παροχές Πρόνοιας κ.τ.λ. Η νέα δραστική «αναβάθμιση» των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, σε βάρος των κλαδικών, ώστε η μεγαλοεργοδοσία να μπορεί να «αναπροσαρμόζει» διαρκώς μισθούς, ωράρια και γενικά τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού. Η ακόμα πιο αποφασιστική διεύρυνση των μηχανισμών «κοινωνικού διαλόγου», ώστε να χτυπηθούν καίρια η αγωνιστική, ενιαία οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων, να σχεδιαστεί ακόμα καλύτερα η ενσωμάτωσή τους, σε συνδυασμό με τις πολύτιμες υπηρεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η ακόμα μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των απολύσεων.

«Το εργατικό μας δίκαιο, που διαμορφώθηκε πριν από 70 χρόνια, πρέπει να προσαρμοστεί στην εποχή μας, στην πλήρη τεχνολογική και κοινωνική της μεταλλαγή», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Πενικό, η οποία έχει υπηρετήσει ως διευθυντικό στέλεχος σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Υποστήριξε ότι στόχος των νέων μεταρρυθμίσεων είναι «να φέρουν περισσότερη ελευθερία και περισσότερη ασφάλεια, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες» και πρόσθεσε ότι «για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αποκαταστήσουμε έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο».

«Η πρόκληση - συνέχισε - είναι να απελευθερώσουμε την εμπιστοσύνη των εταιρειών ώστε να προσλαμβάνουν και την επιθυμία των εργαζομένων να προχωρήσουν για να φτιάξουν την καριέρα τους...». Φυσικά, όταν μιλάει για «εμπιστοσύνη των εταιρειών» εννοεί την άνεση του μεγάλου κεφαλαίου να αγοράζει ακόμα πιο φτηνά την εργατική δύναμη, ενώ όταν μιλά για «καριέρα» των εργαζομένων εννοεί το κυνήγι του μεροκάματου με τους όλο και σκληρότερους όρους που υπαγορεύει η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σημειώνουμε ότι οι ανατροπές στη Γαλλία θεωρούνται σταθερά «βέλτιστες πρακτικές», που επικαλούνται για την «αποτελεσματικότητά» τους οι μεγαλοεργοδότες και τα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα. Πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) εφιστούσε την προσοχή ειδικά στην αξία της «υπερίσχυσης» των επιχειρησιακών συμβάσεων, αξιοποιώντας ασφαλώς οδηγίες που συναποφασίζονται ενιαία στην ΕΕ. Είναι κατανοητό ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία θα αποτελέσουν χρήσιμο «μπούσουλα» για την αντεργατική επίθεση και σε άλλες χώρες.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Με αντιφάσεις η συζήτηση για τις διμερείς τους σχέσεις

Επανέρχεται το θέμα των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ, στο φόντο και της εντεινόμενης κόντρας της Αγκυρας με διάφορες μερίδες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που από τη μια φανερώνει βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και από την άλλη αποτυπώνει προθέσεις για διατήρηση και εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, καθώς όλο και διαπλέκονται τα συμφέροντα των δυο πλευρών.

Χτες, ο Ευρωπαίος επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, σημείωσε πως η «συμπεριφορά» της Τουρκίας αναγκάζει την ΕΕ να αλλάξει στάση αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι χώρες - μέλη να συζητήσουν ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς. Μακροπρόθεσμα απλώς το να αποφεύγουμε το ζήτημα δεν αποτελεί πολιτική στρατηγική», επεσήμανε μιλώντας στη γερμανική «Suddeutsche Zeitung».

Πάντως, ο Χαν επαναφέρει σταθερά και την ανάγκη Αγκυρα και Βρυξέλλες να εξετάσουν τι άλλο «περιεχόμενο» μπορούν να αποκτήσουν οι διμερείς τους σχέσεις, αναδεικνύοντας ότι δεν συμφέρει κανέναν η πλήρης διάρρηξη των δεσμών τους.

Προχτές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξέφρασε «ελπίδες» ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με την ΕΕ θα ανανεωθεί. «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ που είναι μέσα στην Τελωνειακή Ενωση. Εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, η αξία των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων έχει φτάσει σε επίπεδο 146 δισ. ευρώ. Σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε αυτήν την αξία μέσω της ανανέωσης της συμφωνίας, πιστεύουμε ότι είναι εφικτό».

Στο μεταξύ, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ και υποψήφιος καγκελάριος της χώρας με το Λαϊκό Κόμμα, Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt» «προειδοποιεί» για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας, ακόμη και της Σαουδικής Αραβίας, στα Βαλκάνια. Στην περιοχή γίνεται ένας «αγώνας δρόμου» ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων (κυρίως γερμανικών και ιταλικών) με άλλων χωρών, για την πρωτοκαθεδρία. Ο Κουρτς ζητά την επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της περιοχής στην ΕΕ, προκειμένου να μείνουν σε απόσταση η Τουρκία και η Ρωσία. «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ενεργό ρόλο σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, προσφέροντας μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική», σημειώνει.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες συναντήσεις για την «επίλυση της κρίσης»

Για τις σχέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας συζήτησαν προχτές ο Αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, με τον Ρώσο σύμβουλο του Προέδρου Βλ. Πούτιν, Βλάντισλαβ Σουρκόφ, σε μια συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» που είχαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το λευκορωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη συνάντηση, με το πρώτο να ανακοινώνει ότι ο Βόλκερ θα μεταβεί στη συνέχεια στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για το θέμα της Ουκρανίας.

Επίσης, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, συνοδευόμενος από τον Βόλκερ, θα επισκεφτεί αύριο, Πέμπτη, την Ουκρανία. Θα συναντηθεί στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Στέπαν Πολτοράκ, με στόχο να επαναλάβει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυβέρνησης Tραμπ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη βελτίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Επίσης, χτες, το πρακτορείο ειδήσεων των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς» (στην πραγματικότητα πρόκειται για αστικό καθεστώς που είναι προσδεδεμένο στην αστική τάξη της Ρωσίας) ανέφερε για ακόμη μια φορά παραβιάσεις της συμφωνημένης εκεχειρίας από την ουκρανική πλευρά.

  • Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης «μη μεταναστευτικών θεωρήσεων» (βίζα) σε ολόκληρη τη Ρωσία από σήμερα. Είχε προηγηθεί η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία σε 455 άτομα από 1η Σεπτέμβρη. Η αναστολή έκδοσης βίζας ισχύει μέχρι την 1η Σεπτέμβρη για τη Μόσχα, ωστόσο η έκδοση βίζας σε άλλες ρωσικές πόλεις αναστέλλεται επ' αόριστον κι όσοι Ρώσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ απόπειρα να στρέψουν τη δυσαρέσκεια των Ρώσων πολιτών ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ