ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σε τροχιά προετοιμασιών ενόψει των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Τελεσίγραφα στέλνει η κυβέρνηση στα λαϊκά νοικοκυριά για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους

Icon

Τελεσίγραφα στέλνει η κυβέρνηση στα λαϊκά νοικοκυριά για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους
Η πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, των δημοσιονομικών μεγεθών, καθώς και η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που ήδη έχουν ψηφιστεί στο πλαίσιο των προηγούμενων «αξιολογήσεων», θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, που αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα, περί τα μέσα Σεπτέμβρη. Στις αρχές του Οκτώβρη, θα ακολουθήσουν και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», αναφορικά με τη νέα φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια και τις συμφωνίες με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και φοροεισπρακτικός μηχανισμός σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών και των κατασχέσεων απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές». Σε αυτό το επίπεδο, οι «αστοχίες» στη συγκέντρωση της πρώτης δόσης από το φόρο εισοδήματος έρχονται να οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, ενόψει βέβαια και των επόμενων δόσεων τόσο από το φόρο εισοδήματος, όσο και από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τον επόμενο μήνα.

Ηδη, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 671.000 φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ, που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως «ληξιπρόθεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο, η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) προχωρά σε μαζικές αποστολές προειδοποιητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, εκβιάζοντας οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά σε «τακτοποίηση των οφειλών εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης».

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν, μπορεί να ληφθούν «όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα», όπως είναι δηλαδή η επιβολή κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.

Με το βλέμμα στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων

Στο φόντο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Οπως είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «ο Γάλλος Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες μαζί με πολλούς επιχειρηματίες...». Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να αναθερμαίνεται από γαλλικά μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους, συνδέεται και με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας και άλλων νευραλγικών υποδομών.

Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε χτες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σχετικά με την πορεία ίδρυσης της λεγόμενης «Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τους τραπεζικούς ομίλους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της τρίτης «αξιολόγησης». Το συγκεκριμένο ζήτημα «σηκώνεται» από την πλευρά του ΔΝΤ, που έχει κάνει ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο έλλειψης επαρκών κεφαλαίων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται η «ομαλή» λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή νέων κλυδωνισμών.

Σε αυτό το φόντο, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ ανακινείται και ζήτημα νέων ανακεφαλαιοποιήσεων σε περίπτωση ύπαρξης «κεφαλαιακών κενών». Η τέτοια εξέλιξη, στην οποία φαίνεται να δείχνει η πλευρά του ΔΝΤ, «στρώνει το χαλί» στην είσοδο νέων «παικτών» στο χώρο, ενώ βέβαια θα συνεπάγεται «χασούρα» για σημερινούς μεγαλομετόχους, που βέβαια αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε ρότα διόγκωσης οι τουριστικές εισπράξεις

Σε ρότα διόγκωσης συνεχίζουν και φέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα, εξέλιξη στην οποία ποντάρουν τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες βάζουν στο χέρι τη συντριπτικά μεγάλη μάζα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2017:

-- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν σε 3,49 δισ. ευρώ από 2,69 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα για το 2016 με ρυθμό αύξησης 8%. Ειδικά για το μήνα Ιούνη, έφτασαν σε 1,4 δισ. (από περίπου 1,27 δισ. πέρσι) με διόγκωση 10,5%.

-- Ο αριθμός των ξένων τουριστών έφτασε τα 5,33 εκατομμύρια (από 4,94 εκατομμύρια πέρσι) με αύξηση 7,9% σε σχέση με πέρσι, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα εκτιμάται στα 497,4 ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς αφίξεις, στο φετινό 12μηνο, θα ξεπεράσουν τα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016.

Επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Φθιώτιδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφθεί τη Φθιώτιδα το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη και την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Σεπτέμβρη

  • Στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση στο Δημαρχείο Δομοκού με τον δήμαρχο Δομοκού, Δημήτρη Τζιαχρήστα.
  • Στις 7 μ.μ., θα παραβρεθεί στην εκδήλωση για τον Νάκο Μπελλή, στην πλατεία της Ομβριακής Δομοκού.
  • Στις 8 μ.μ., θα κάνει τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή.

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη

  • Στις 11 π.μ., θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Περιβόλι Δομοκού, στην πλατεία του Περιβολίου.
  • Στη 1.30 μ.μ., θα συναντηθεί και θα μιλήσει με τους κατοίκους του χωριού Φιλιαδώνας (Χιλιαδού) Δομοκού, στο καφενείο του χωριού.
ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Νάκο Μπελλή

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία της Ομβριακής, πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Νάκο Μπελλή.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα μιλήσει ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Για τη ζωή του Ν. Μπελλή θα μιλήσει ο Χρήστος Νιανιός, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα γίνει αποκάλυψη τιμητικής μαρμάρινης πλάκας για τον Νάκο Μπελλή, ενώ η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και προσωπικών του αντικειμένων. Επίσης, θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο, όπου θα διακινείται και το βιβλίο «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής...» της ΤΕ Φθιώτιδας του Κόμματος, έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο μουσικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, θα ακουστούν ρουμελιώτικα αντάρτικα τραγούδια, μεταξύ αυτών και σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι «Εγώ είμαι ο Νάκος ο Μπελλής καμάρι της Ομβριακής».

Στο τουρνουά «Ακρόπολις»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρακολουθήσει τον αγώνα των Εθνικών Ομάδων μπάσκετ Ελλάδας - Ιταλίας, στο πλαίσιο του 28ου Διεθνούς Τουρνουά Ανδρών, στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ, αύριο, Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 21.00.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ