ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν με ευρύτερες στοχεύσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, παρεμβαίνοντας και προς τις κυβερνήσεις Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμάκωση της δράσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής αλλά και όλης της Ασίας προμηνύουν οι ανακοινώσεις που έκανε χτες ξημερώματα από το Φορτ Μάιερ της Βιρτζίνια ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με στόχο την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων και φόντο την όξυνση των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με Ρωσία, Κίνα κ.τ.λ.

Μετά τις προεκλογικές του υποσχέσεις για «απόσυρση» των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η στρατιωτική απεμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να γίνει εσπευσμένα γιατί θα δημιουργηθεί «κενό» που θα εκμεταλλευτούν οι «Ταλιμπάν», «όπως έγινε στο Ιράκ με το "Ισλαμικό Κράτος" με την "αποχώρηση" των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011».

Ο ίδιος απέφυγε να πει πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν εκ νέου στο Αφγανιστάν, μολονότι ήδη ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ότι προτείνεται η αποστολή περίπου 4.000 Αμερικανών στρατιωτικών.

Κάλεσε παράλληλα και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε αύξηση των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα δράσης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, για να διαφυλάξει τάχα το στοιχείο «της έκπληξης» σε επιχειρησιακό επίπεδο. «Δεν θα υπαγορεύσουμε στον αφγανικό λαό πώς θα διοικήσει τη χώρα του... Δεν λέω πότε θα επιτεθούμε, αλλά θα επιτεθούμε. Δεν θα κάνουμε ξανά οικοδόμηση κράτους. Σκοτώνουμε τρομοκράτες...», είπε προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε ότι ο τρόπος συνέχισης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν «δεν είναι λευκή επιταγή», τονίζοντας ότι «η Αμερική θα συνεργαστεί με την αφγανική κυβέρνηση στο βαθμό που βλέπουμε δέσμευση και πρόοδο». Απείλησε εμμέσως το Πακιστάν με διακοπή της αμερικανικής «βοήθειας», τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν οι ΗΠΑ άλλο να προσφέρουν οι πακιστανικές δυνάμεις «ασφαλές καταφύγιο στους τρομοκράτες τους οποίους εμείς πολεμάμε».

Ασκησε πιέσεις και στη (σύμμαχο των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα...) Ινδία, καλώντας την «να μας βοηθήσει περισσότερο στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα στην περιοχή της οικονομικής βοήθειας και της ανάπτυξης», ώστε να αξιοποιήσει κάποια από τα «δισεκατομμύρια δολάρια που κερδίζει κάθε χρόνο η Ινδία από το εμπόριο με τις ΗΠΑ...».

Σε άλλο σημείο, άφησε ανοικτό «παράθυρο» για μία πιθανή πολιτική συμφωνία με τους «Ταλιμπάν», λέγοντας: «Κάποια μέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να υπάρξει πολιτικό κλίμα που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία των "Ταλιμπάν" του Αφγανιστάν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί αυτό...».

Η πρόσκληση Τίλερσον στους «Ταλιμπάν»

Η αναφορά του Τραμπ στην πιθανότητα «πολιτικής συμφωνίας» με τους «Ταλιμπάν» δεν ήταν άστοχη, ούτε τυχαία. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, απηύθυνε πρόσκληση στους «Ταλιμπάν» για διάλογο, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν ειρηνευτικές συνομιλίες «δίχως προϋποθέσεις».

Οπως είπε: «Οι Ταλιμπάν έχουν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη και την πολιτική νομιμότητα μέσω μίας πολιτικής διευθέτησης, μέσω διαλόγου, για τον τερματισμό του πολέμου... Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τους γείτονες του Αφγανιστάν, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε μία ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Αναμένουμε από το Πακιστάν να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά των ένοπλων οργανώσεων που έχουν τη βάση τους στη χώρα και που είναι απειλή για την περιοχή».

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός Καμπούλ

Ο Αφγανός Πρόεδρος Ασραφ Γάνι χαιρέτισε «τη βιώσιμη δέσμευση» των ΗΠΑ στη χώρα του, εκφράζοντας... «ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Τραμπ και τον αμερικανικό λαό γι' αυτήν τη δήλωση στήριξης (...) στον κοινό μας αγώνα να απαλλάξουμε την περιοχή από την απειλή της τρομοκρατίας». Και αυτός απευθυνόμενος στους «Ταλιμπάν», τους κάλεσε σε διαπραγματεύσεις εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.

Η «νέα» στρατηγική των ΗΠΑ αποδοκιμάστηκε από τους «Ταλιμπάν», που διαβεβαίωσαν ότι «το Αφγανιστάν θα γίνει το νέο νεκροταφείο των Αμερικανών».

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, διέψευσε τη συνεργασία των πακιστανικών δυνάμεων με τους «Ταλιμπάν», ισχυριζόμενος πως στη χώρα του «δεν υπάρχουν κρησφύγετα τρομοκρατών» και πως έχει ληφθεί δράση εναντίον τους, συμπεριλαμβανομένου και του «δικτύου Χακάνι».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των στρατευμάτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Αφγανιστάν, για να διασφαλιστεί τάχα πως η χώρα «δεν θα ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες που επιτίθενται στις χώρες μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν έχοντας δώσει πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια, χαιρέτισε τις πιέσεις Τραμπ έναντι του Πακιστάν, τονίζοντας πως συμμερίζεται «και τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε τις ΗΠΑ να συμβουλευτούν την Ευρώπη «για το πώς θα κάνουν το Αφγανιστάν πιο ειρηνικό και περισσότερο ασφαλές».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, παίρνοντας το πλευρό του Πακιστάν δήλωσε με τρόπο πως το Πακιστάν «είναι στην πρώτη γραμμή του αντιτρομοκρατικού αγώνα και έχει κάνει μεγάλες θυσίες, πολεμώντας αυτούς που θέτουν απειλή στην περιοχή και τον κόσμο».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Κλειδί» η «στρατιωτική υποστήριξη» της διπλωματίας, λένε οι ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι ευρείας κλίμακας ασκήσεις με τη Ν. Κορέα

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Αμερικανών στρατιωτικών
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των Αμερικανών στρατιωτικών
ΣΕΟΥΛ.--

«Μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια που υποστηρίζεται από μια ισχυρή στρατιωτική προσπάθεια αποτελεί ζήτημα - κλειδί», επισήμανε ο Αμερικανός ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής των δυνάμεων του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ «Οσάν», στην επαρχία Γκιεονγκί της Νότιας Κορέας.

Πρωτοκλασάτα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στήθηκαν μπροστά σε εκτοξευτήρες πυραύλων «Πάτριοτ», μία μέρα αφού ξεκίνησαν οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις «Ulchi - Freedom Guardian», αναδεικνύοντας ότι η Ουάσιγκτον διατηρεί στο τραπέζι όλες τις εναλλακτικές για τη διασφάλιση της «σταθερότητας» σε όλη την περιοχή.

Σημειώνουμε ότι οι ασκήσεις «Ulchi» που ΗΠΑ - Ν. Κορέα διεξάγουν κάθε χρόνο, θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου και φέτος γίνονται με τη συμμετοχή συνολικά 67.500 στρατιωτικών. Τα μηνύματα που η Ουάσιγκτον θέλει να στείλει δε στρέφονται μόνο προς την Πιονγιάνγκ (της οποίας οι συνεχιζόμενες βαλλιστικές δοκιμές προκαλούν πολλές αντιδράσεις) αλλά αφορούν κυρίως τις επιδιώξεις άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Κίνα και η Ρωσία, που επίσης ιεραρχούν ψηλά την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού στην προώθηση των γεωπολιτικών, ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών σχεδιασμών.

Στη συνέντευξη, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν μόνιμα στη Ν. Κορέα, Βίνσεντ Μπρουκς, τόνισε πως οι ασκήσεις ΗΠΑ - Ν. Κορέας θα συνεχίσουν μέχρι «να μην υπάρχει λόγος για να γίνονται». Τις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» και υπογράμμισε πως «έχουμε τη στρατιωτική ευθύνη να παρέχουμε στους ηγέτες μας στρατιωτικές επιλογές και οι ασκήσεις αποτελούν τρόπο αυτές οι επιλογές να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες και ικανές να υλοποιηθούν».

Στο μεταξύ, και ο Αμερικανός πρεσβευτής αρμόδιος για τον αφοπλισμό, Ρόμπερτ Γουντ, δήλωσε από τη Γενεύη ότι «ο δρόμος του διαλόγου παραμένει μια επιλογή» για το ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου, ωστόσο πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα βαλλιστικών και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας αποτελούν σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο» και ότι «εξακολουθούμε να είμαστε προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλο το εύρος των δυνατοτήτων μας ενάντια στην αυξανόμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα».

Την ετοιμότητα που υπάρχει ανέδειξαν και οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, ο οποίος σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» είπε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι συνομιλίες αλλά η συνέχιση της πίεσης προς τη ΛΔ Κορέας για να σταματήσει την ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος.

  • Χτες, οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν κυρώσεις ενάντια σε συνολικά 16 εταιρείες και προσωπικότητες, από τη Ρωσία, Κίνα και αλλού, που εκτιμήθηκε ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας.
ΗΠΑ
Ξεκινούν ελέγχους για τις συγκρούσεις αντιτορπιλικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξονυχιστικούς ελέγχους σε ναυτικά συμβάντα στα οποία εμπλέκονται σκάφη του 7ου στόλου στον Ειρηνικό ξεκινά το αμερικανικό Πεντάγωνο καθώς εκτίμησε ότι πλέον δεν μπορούν να θεωρηθούν «μεμονωμένα περιστατικά» οι τέσσερις (από την αρχή του έτους) περιπτώσεις σύγκρουσης αντιτορπιλικών με εμπορικά πλοία. Ιδιαίτερα, μετά την προχτεσινή σύγκρουση του αντιτορπιλικού «USS John McCain» ανοιχτά της Σιγκαπούρης, που οδήγησε στον τραυματισμό 5 ναυτών ενώ αγνοούνταν έως χτες το απόγευμα η τύχη άλλων 10...

Ο επικεφαλής των αμερικανικών ναυτικών επιχειρήσεων, ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, είπε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την αιτία της προχτεσινής σύγκρουσης του αντιτορπιλικού «Τζον Μακέιν» με το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων «Alnic MC», μην αποκλείοντας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο, όπως π.χ. την πιθανότητα κυβερνο-επίθεσης ή σαμποτάζ. Πρόσθεσε πως ζήτησε από τους κυβερνήτες όλων των στόλων να κάνουν «επιχειρησιακή παύση» μιας ή δύο ημερών για να συζητήσουν τη δράση που θα ακολουθήσουν «ώστε να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αποτελεσματικές επιχειρήσεις». Ο ίδιος ανακοίνωσε επιθεώρηση εκπαίδευσης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην Ιαπωνία ώστε «να βεβαιωθούμε ότι... είναι έτοιμες για επιχειρήσεις και πολεμική εμπλοκή».

Από τη μεριά του, ο Ρεπουμπλικανός Μακ Θόρνμπερι, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τόνισε ότι η προχτεσινή σύγκρουση αποτελεί το τέταρτο δυστύχημα στον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού, φέτος, και αναδεικνύει τις περικοπές στη χρηματοδότηση καθώς και τον χρόνο που ξοδεύουν στη θάλασσα τα πληρώματα.

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε τις εξελίξεις το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, που παρατήρησε ότι οι συγκρούσεις αμερικανικών πολεμικών σκαφών στον Ειρηνικό «αποδεικνύουν πως πλέον αποτελούν αυξανόμενο εμπόδιο σε πλοία που πλέουν στα νερά της Ασίας».

Αργότερα χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός πτωμάτων σε πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις του αντιτορπιλικού USS John McCain καθώς και το πτώμα ενός ατόμου που εντοπίστηκε από μαλαισιανό συνεργείο εντοπισμού και διάσωσης ανοικτά της Σιγκαπούρης, το οποίο ωστόσο δεν ταυτοποιήθηκε άμεσα ως ένας από τους 10 Αμερικανούς αγνοούμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ