ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Ρέντσι

Με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού και ατζέντα Brexit, ανάπτυξη, ασφάλεια κ.τ.λ.

Φρ. Ολάντ, Α. Μέρκελ, Μ. Ρέντσι σε προηγούμενη κοινή εμφάνιση

Copyright 2016 The Associated

Φρ. Ολάντ, Α. Μέρκελ, Μ. Ρέντσι σε προηγούμενη κοινή εμφάνιση
ΒΕΝΤΟΤΕΝΕ.--

Τις διεργασίες που δυνάμωσαν εντός της ΕΕ ειδικά μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, στο φόντο των βαθιών ενδοευρωενωσιακών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ανέδειξε η χτεσινή συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι. Η συνάντηση - που έγινε με πρωτοβουλία Ρέντσι - πραγματοποιήθηκε στο αεροπλανοφόρο «Γκαριμπάλντι», που ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου Βεντοτένε, και είναι μέρος μιας σειράς συναντήσεων που προηγούνται της προσεχούς (άτυπης) Ευρωπαϊκής Συνόδου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Ακολουθούν μεθαύριο, Πέμπτη, η σύνοδος των Σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι και η σύνοδος αρχηγών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου, στις 9 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Αν και επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης βρέθηκαν οι επιπτώσεις του Brexit, η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ, αλλά και το Προσφυγικό, οι εξελίξεις σε Συρία αλλά και Λιβύη, ζητήματα άμυνας και ασφάλειας κ.τ.λ.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του ιταλικού πρακτορείου «ΑΝΣΑ», σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν το γεύμα εργασίας που είχε προγραμματιστεί, ο Ρέντσι δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν τελείωσε με το Brexit, ας γράψουμε το μέλλον», αλλά και ότι «επιθυμούμε ισχυρά αναπτυξιακά μέτρα». Ο ίδιος έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι «η Ιταλία έχει (σήμερα) το μικρότερο έλλειμμα της τελευταίας δεκαετίας και θα συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση του ελλείμματος». Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Ευρώπη, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση. Η Ευρώπη για μας αντιπροσωπεύει τη λύση... Η Ευρώπη αποτελεί τη μεγαλύτερη ευκαιρία». Πρόσθεσε ότι ενόψει της συνόδου στην Μπρατισλάβα είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθεί η ΕΕ για όσα δεν πάνε καλά και πιο δύσκολο να γίνει προσπάθεια μιας διαφορετικής Ευρώπης, προσεκτικής περισσότερο με τις αξίες.

Η Μέρκελ, από τη μεριά της, παίνεψε τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που επιταχύνθηκαν στην Ιταλία και - σύμφωνα πάντα με το «ΑΝΣΑ» - επισήμανε: «Πιστεύω ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει πολλές πιθανότητες ευελιξίας», αλλά είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαπραγματευτεί με τα κράτη - μέλη. «Θέλουμε η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία να αναπτυχθούν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και τις (κατάλληλες) συνθήκες για το μέλλον των ιδιωτικών επενδύσεων».

Πάντως, να σημειωθεί ότι και χτες επιβεβαιώθηκε ότι η συζήτηση γύρω από τη διαχείριση του Προσφυγικού συνδέεται και με πολλές γεωπολιτικές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών. Χαρακτηριστικότερη όλων η επισήμανση Ρέντσι ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να σταματήσουν οι αναχωρήσεις μεταναστών (από τις χώρες καταγωγής τους) και «να βοηθήσει όσους το χρειάζονται πραγματικά». Επισήμανση που η Ρώμη κάνει διαρκώς με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις ειδικά στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, για την οποία πολλά ιμπεριαλιστικά επιτελεία ανασκουμπώνονται...

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ
Παζάρια και εναλλακτικές στις πλάτες χιλιάδων ανθρώπων

Νέα σχέδια μπροστά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις αντιδράσεις σε αυτή να αναζωπυρώνουν πολλά αντιλαϊκά παζάρια, αυξάνονται οι εναλλακτικές που τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία εξετάζουν όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Σε αυτό το πλαίσιο, νέα δεδομένα και προβληματισμοί εμφανίζονται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της Συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον περασμένο Μάρτη Αγκυρα - Βρυξέλλες για το Μεταναστευτικό.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάνοντας λόγο για «ειδικούς της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)», που «θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να διεξάγουν τεχνικές συνομιλίες αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί κι εκείνος την Τουρκία, κρίνοντας σκόπιμο να σημειώσει ότι «κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει η συνολική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όπως έχει σχεδιαστεί...».

Η Γερμανία

Πάντως, δυνάμεις όπως η Γερμανία ήδη μελετούν τις κινήσεις τους και μπροστά στο ενδεχόμενο μέχρι και «κατάρρευσης» της συμφωνίας με την Τουρκία. Θυμίζουμε ότι το Προσφυγικό βρέθηκε όχι μόνο στο «τραπέζι» της χτεσινής συνάντησης Μέρκελ - Ρέντσι - Ολάντ στο ιταλικό νησί Βεντοτένε, αλλά θα απασχολήσει και τις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες μέρες η Μέρκελ με τους ηγέτες Εσθονίας, Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας, χωρών που έχουν επικρίνει σημαντικά τους χειρισμούς του Βερολίνου στο Προσφυγικό.

Επιπλέον, γερμανικά δημοσιεύματα (π.χ. «Σπίγκελ») εμφανίζουν την κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ να εξετάζει ήδη «σχέδια Β'» για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά το επόμενο διάστημα, με δεδομένες και πιθανές εξελίξεις στα πεδία των μαχών στη Συρία αλλά και τη «διαπραγματευτική τακτική» που θα επιλέξει η Αγκυρα. Μεταξύ άλλων, το Βερολίνο φέρεται να μελετά σχέδιο για συγκέντρωση προσφύγων σε χώρους κοντά στα εξωτερικά σύνορα (π.χ. Ελλάδα), για «αξιόπιστη φύλαξη» των ελληνοτουρκικών συνόρων μέσω Frontex και διασφάλιση συνεργασίας της Ελλάδας «ακόμη και με οικονομική πίεση». Στα φερόμενα σχέδια υπογραμμίζεται ότι «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επαναπροώθησης, τρίτες χώρες έχουν μια ενισχυμένη σημασία» και πως «η προθυμία και η δυνατότητά τους για συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά».

Πάντως, χτες, από την Ιταλία, η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία «θέλει περισσότερη συνεργασία στο Μεταναστευτικό», αλλά και πως «η συνεργασία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές». Από τη μεριά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μεταξύ άλλων επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει «να προστατέψει τον εαυτό της, αλλά και να καλωσορίσει όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο και την απελπισία».

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Βερολίνο επιβεβαίωσε πως έχει ενισχύσει με προσωπικό τα σύνορα με την Ελβετία, με στόχο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στο ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών.

  • Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αυστρία, αντιδρώντας στις πρόσφατες επικρίσεις της Βιέννης. Θυμίζουμε ότι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστήριξε πρόσφατα ότι «τώρα απειλείται με κατάρρευση ο χάρτινος πύργος της εσφαλμένης προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη» και επέκρινε την ΕΕ επειδή μεταβίβασε αυτή την αποστολή στην Τουρκία, έχει δώσει οικονομικές επιχορηγήσεις στην Αγκυρα και της έχει υποσχεθεί απελευθέρωση της βίζας και άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, χωρίς να πληρούνται τα κριτήρια.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνουν τρομο-λαγνεία και μέτρα παρακολούθησης ένεκα «ασφάλειας»...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενισχύει σταθερά το σκηνικό τρομο-λαγνείας προωθώντας περιστολές ελευθεριών και αυξάνοντας τους μηχανισμούς παρακολούθησης των πολιτών με πρόσχημα την ενίσχυση της «ασφάλειας» και την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το Σαββατοκύριακο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, μιλώντας στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» πρότεινε την εγκατάσταση ηλεκτρονικών προγραμμάτων αναγνώρισης προσώπου σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια της Γερμανίας για τον «εντοπισμό υπόπτων». Συνέστησε ακόμη αυστηρότερους ελέγχους, ακόμη και προσωπικές κάρτες εισόδου, ισχυριζόμενος πως τέτοια μέτρα «είναι κουραστικά, δυσάρεστα και χρονοβόρα, αλλά δεν είναι περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας»!

Πάντως, το γενικότερο κλίμα τρομο-λαγνείας εντείνεται αυτές τις μέρες ενόψει του μεγαλύτερου διεθνούς φεστιβάλ μπίρας παγκοσμίως, που γίνεται στο Μόναχο, έχει διάρκεια δύο βδομάδων, ολοκληρώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη και είναι γνωστό ως Oktoberfest. Ηδη έχουν ενισχυθεί ποικιλόμορφα μέτρα ασφαλείας, όπως η απαγόρευση των σακιδίων και η πραγματοποίηση ελέγχων ασφαλείας σε διάφορα κεντρικά σημεία και σε όλες τις εισόδους της πόλης.

Σαν να μην έφθαναν τα μέτρα που μελετά ο ντε Μεζιέρ, ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σοντανγστσάιτουνγκ» αποκάλυψε σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να υποχρεώσει τους πολίτες να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων για δέκα μέρες και νερού για πέντε μέρες ώστε να αντιμετωπίσουν μία «επίθεση ή μια καταστροφή». Η πρόταση αυτή φέρεται πως προβλέπεται στην «Αντίληψη για την Πολιτική Προστασία», σχέδιο που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και είχε ζητηθεί από το 2012, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες μέρες...

ΗΠΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Απόφαση για ανάπτυξη νέας στρατιάς «κυανόκρανων» στο Νότιο Σουδάν

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Τα σχέδια για την ανάπτυξη 4.000 «κυανόκρανων» από χώρες της Ανατολικής Αφρικής, ως «περιφερειακής ειρηνευτικής δύναμης» στο Νότιο Σουδάν αποφάσισαν χτες να προωθήσουν σε συνάντηση στο Ναϊρόμπι της Κένυας οι υπουργοί Εξωτερικών χωρών της περιοχής και ο Αμερικανός ομόλογός τους, Τζον Κέρι, που πραγματοποιεί επισκέψεις έως τα μέσα της βδομάδας σε Κένυα, Νιγηρία και Σαουδική Αραβία επιδιώκοντας να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων με πρόσχημα τις «διεθνείς» προσπάθειες για την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών.

Η απόφαση για την ανάπτυξη της «περιφερειακής ειρηνευτικής» δύναμης στο Σουδάν υποτίθεται ότι πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Νότιου Σουδάν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Νοτιοσουδανού Προέδρου, Σάλβα Κιίρ, εξέφρασε φόβους μήπως η ανάπτυξή της παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, «πετώντας το μπαλάκι» για την αποδοχή ή απόρριψή της στο νοτιοσουδανικό Κοινοβούλιο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πάντως, υποστήριξε ότι «αδιαμφισβήτητα αυτή η δύναμη θα πρέπει να αναπτυχθεί», δίχως να την προσδιορίσει χρονικά. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στο Νότιο Σουδάν 138.000.000 δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Τζ. Κέρι αναφέρθηκε στη Σομαλία, που ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη σύνοδο των Αφρικανών ομολόγων του. Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί στη χώρα «εξαιρετική πρόοδος» και ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι «σομαλικοί θεσμοί» ώστε να πραγματοποιηθούν με επιτυχία οι πρώτες (μετά από περίπου 30 χρόνια...) βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι πρώτες μεταξύ 24 Σεπτέμβρη και 10 Οκτώβρη και οι προεδρικές στις 30 Οκτώβρη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται σήμερα στη Νιγηρία, όπου θα ασκήσει πιέσεις για καταπολέμηση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ», και αύριο στη Σαουδική Αραβία με κεντρικό θέμα την «αντιμετώπιση» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία - Ιράκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ