ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης για το Προσφυγικό

Eurokinissi

Να αναδειχθούν οι αιτίες που γεννούν το Προσφυγικό και να μη μείνει η συζήτηση μόνο στις δομές και τα μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων, επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κρήτης ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Τόνισε, ακόμα, πως «ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται, με τις κούφιες κοκορομαχίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να κρύψει τις αιτίες του προβλήματος, τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Δεν μπορεί, όμως, να κρύψει ούτε τις ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της σημερινής, που στηρίζουν αυτούς τους σχεδιασμούς με την αμέριστη εμπλοκή της χώρας μας, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για νέα βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο, για βάση ειδικού τύπου αεροπλάνων στο Καστέλι, αλλά και για απεριόριστη χρήση της βάσης της Σούδας. Αρα, λοιπόν, είναι υποκριτική η στάση των κομμάτων, μιλώντας σήμερα για λύσεις στο πρόβλημα, αφού η ίδια η πολιτική τους το διογκώνει».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ευθύνες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αφού με την ψήφο τους και τη στάση τους στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και οι οποίες «στόχο έχουν την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και την εκμετάλλευση ενός μέρους τους ως φτηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για τους μονοπωλιακούς ομίλους και να μειώσουν συνολικά την τιμή της εργατικής δύναμης στις χώρες της ΕΕ». Ο Μ. Συντυχάκης είπε πως «αυτές ακριβώς οι αποφάσεις της ΕΕ εγκλωβίζουν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός τους είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, με την Κρήτη να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω της κατάστασης σε Λιβύη και Τουρκία και την κυβέρνηση να δεσμεύεται στην ΕΕ για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, μόνιμες δομές φιλοξενίας».

Με βάση τα παραπάνω, ανέδειξε «για την επίλυση του Προσφυγικού, εκτός από τις δομές φιλοξενίας και την αλληλεγγύη, την ανάγκη της κλιμάκωσης της πάλης του λαού ενάντια στις αιτίες που δημιουργούν το προσφυγικό πρόβλημα, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την απεμπλοκή της χώρας μας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους και ιδιαίτερα για την Κρήτη το κλείσιμο της βάσης της Σούδας». Ταυτόχρονα, κάλεσε το λαό να απομονώσει τις ρατσιστικές, φασιστικές φωνές, όπως της Χρυσής Αυγής, και να δυναμώσει ο λαϊκός αγώνας, η αλληλεγγύη, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που τον γεννά.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανακούφιση των προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε την ανάγκη της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στα κράτη τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, σε αντίθεση με hot spots ή κέντρα μετεγκατάστασης, διαλογής και εγκλωβισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση, να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής φιλοξενίας ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ. Τέλος, αναφέρθηκε στην απαράδεκτη στάση των Ενώσεων Ξενοδόχων, οι οποίες εξέδωσαν κατάπτυστη ανακοίνωση για το Προσφυγικό, για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που όταν πρόκειται για τις ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων το παίζουν διαλυμένες και έχουν μετατρέψει τα ξενοδοχεία σε σύγχρονα Νταχάου για τους εργαζόμενους.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Παραβλέψεις από τις Αρχές καταγγέλλουν οι δικηγόροι των θυμάτων

Νέες διώξεις σε βάρος όσων επέβαιναν στο ταχύπλοο που ενεπλάκη στην τραγωδία στην Αίγινα, αλλά και όσων φέρεται να τους βοήθησαν ώστε να διαφύγουν, ζήτησαν χτες οι συνήγοροι των θυμάτων Αλέξης Κούγιας και Σπύρος Βλάσης. Οι δύο δικηγόροι, μαζί με συγγενείς των τεσσάρων θυμάτων, βρέθηκαν στο γραφείο της ανακρίτριας και έκαναν λόγο για παραβλέψεις των Αρχών σε ό,τι αφορά τη διαλεύκανση του δυστυχήματος. Ολα αυτά τη στιγμή που ο 77χρονος αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Παρασκευή, μετά από διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας. Λόγω της διαφωνίας αυτής, η υπόθεση παραπέμπεται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ενώ μέχρι τότε ο 77χρονος θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακρίτρια ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος και να του επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση κάθε πρώτη και 16 του μηνός στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και εγγυοδοσία 100.000 ευρώ, ενώ η εισαγγελέας ζήτησε να προφυλακιστεί.

Ο ένας εκ των συνηγόρων σημείωσε πως «δεν έχει γίνει καμία σύλληψη. Είναι πρωτοφανές. Αν διαβάσετε την προανακριτική του, είναι έτοιμη σαν να είναι γραμμένη. Πρωτοφανής διαφυγή με κάλυψη και συγκάλυψη. Μετά από ένα συμβάν τραγικό με θανάτους πηγαίνουν φουσκωτά και δεν βοηθούν κανέναν. Και δεν έχει συλληφθεί κανείς. Πόσο σοβαρός είναι ο ισχυρισμός ότι τέσσερις 80χρονοι πήγαν κρουαζιέρα και σκόρπισαν τον θάνατο; Εμάς δεν μας φαίνεται καθόλου σοβαρός αυτός ο ισχυρισμός. Υπάρχει μάρτυρας που λέει ότι πάνω στο σκάφος ήταν μια νεαρή γυναίκα. Δεν μιλάμε για φήμες αλλά για κατάθεση».

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της ιστοσελίδας και της εφημερίδας «Μακελειό» κατέθεσαν οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Σταθάκης και Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή δημοσιεύματα που τους εμπλέκουν στην τραγωδία της Αίγινας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχεδιάζει αναδιοργάνωση δομών προσφύγων

«Κάποιες από τις υπάρχουσες δομές θα καταργηθούν και ο κόσμος που φιλοξενούσαν θα μεταφερθεί στις νέες. Ορισμένες από τις παλιές δομές μπορεί να κρατηθούν ως εφεδρεία», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Οπως είπε, θα γίνει ανακατανομή μέρους του προσφυγικού πληθυσμού σε νέα κέντρα φιλοξενίας σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός των ακριτικών νομών όπως ο Εβρος και μικρών νησιών. Παράλληλα, επεσήμανε πως η δημιουργία των νέων κέντρων θα γίνεται βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων.

Για αρκετές από τις παλιές δομές υποστηρίζει πως φτιάχτηκαν σε «καθεστώς βιασύνης», χωρίς να πληρούν όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και πως τώρα γίνεται επαναξιολόγηση των δομών ώστε να διαπιστωθεί ποιες από αυτές μπορούν να συνεχίσουν να υφίστανται με κάποια αναβάθμιση και ποιες πρόκειται να καταργηθούν. Σημείωσε, επίσης, ότι οι καινούργιες δομές δεν θα είναι εξοπλισμένες με σκηνές αλλά με κοντέινερ και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στεγάζουν 500 έως και 1.000 πρόσφυγες και όχι περισσότερους για «να μη δημιουργούνται μικρές πόλεις πλάι σε άλλες οικιστικές περιοχές».

Πυρκαγιές

«Μάχη» με τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες το μεσημέρι έδιναν οι πυροσβέστες. Συγκεκριμένα, η πιο σημαντική εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Σινά Ανατολικής Μάνης, όπου 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρο επιχειρούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο, έχοντας ως βοήθεια και πέντε ψεκαστικά αεροσκάφη τύπου «πεζετέλ» που πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού. Αργά το απόγευμα, ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική πως η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση, όπως και εκείνη που μαινόταν σε δασική έκταση στη Μητρόπολη Καρδίτσας. Ανεξέλεγκτες ήταν οι φωτιές σε Χιονοχώρι Σερρών καθώς και σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Παλιό Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας.

Αντίθετα, σε ύφεση ήταν η πυρκαγιά στην περιοχή Πολύνερο Καβάλας, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Ιασμο Ροδόπης, Πολύνερο Καβάλας, Σκάνδαλο Θεσπρωτίας, Κιλελέρ Λάρισας, Τριοβάσαλο Μήλου, Κάτω Λούμα Λασιθίου Κρήτης και Πηγάδια Μεσσηνίας.

Αίσιο τέλος είχε η κατάσβεση πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς χτες το μεσημέρι σε δώμα διαμερίσματος πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Υψηλάντου στον Πειραιά. Στο σημείο έφτασαν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα που εκκένωσαν τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

Οπως ανακοινώθηκε, από τις 6 χτες το πρωί και σε 12 ώρες η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Αντιστασιακή εκδήλωση στο Μπεχτέσι

Εκδήλωση για να τιμηθεί η ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ που έγινε στις 20 Ιούλη 1942 στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στη θέση Ξερόλακκας Καρυάς. Τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα ξεκινήσουν από την πλατεία Εβραίων, στις 8 το πρωί της Κυριακής, και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν' απευθύνονται στο τηλέφωνο 2410 - 252611.

«Εφυγε» ο Γιώργος Γεωργιόπουλος

«Εφυγε» από τη ζωή ο δημοσιογράφος Γιώργος Γεωργιόπουλος, την Παρασκευή 19 Αυγούστου, σε ηλικία 62 ετών. Ο Γιώργος Γεωργιόπουλος γεννήθηκε στον Αριστομένη Μεσσηνίας το 1954. Σπούδασε στο Τμήμα Παιδαγωγικής της Ακαδημίας Τρίπολης και συνέχισε τις σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πήρε μέρος στο αντιδικτατορικό κίνημα. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στον «Ριζοσπάστη», από τον οποίο αποχώρησε, και στη συνέχεια σε άλλες εφημερίδες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ