ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
Μπίζνες με την Υγεία

Μπίζνες με την Υγεία είχε η προχτεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Μιχάλη Λάμπρου. Για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα, μέσω της χρήσης κρουαζιερόπλοιων, συναντήθηκαν. Ο Λ. Γρηγοράκος, τόνισε ότι η διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών με την προοπτική ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού και στον τομέα της κρουαζιέρας αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες για την ανάπτυξη και την οικονομία των περιοχών αυτών και την αύξηση της απασχόλησης. Κουβέντα, βεβαίως, από τον υπουργό για την κάλυψη των αναγκών των νησιωτών σε υπηρεσίες Πρόληψης και Υγείας που οξύνονται από τις τεράστιες ελλείψεις. Με κάθε τρόπο, το υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως οι δημόσιες δομές Υγείας στα νησιά όχι μόνο δε θα αναπτυχθούν παραπέρα, αλλά ούτε καν τα κενά τους δε θα καλυφθούν με κρατική χρηματοδότηση κι ευθύνη. Από κει και πέρα, ό,τι έχει να κάνει με μπίζνες, με εθελοντισμό, με προσωρινό κι ανεπαρκές μπάλωμα, «λύσεις» που αποτελούν κοροϊδία ουσιαστικά για τους νησιώτες, είναι καλοδεχούμενο!

Τους δίνει άλλοθι...

Γράφει η «Αυγή», 22/8/2014: «Καμιά κοινωνική ομάδα, πλούσιοι ή φτωχοί, εργαζόμενοι ή επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι ή άνεργοι, δεν συμφωνούν με ένα μέτρο που πλήττει συνολικά την κοινωνία, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας. Χθες η Αlpha Βank (η οποία συνήθως υπερακοντίζει ως προς την υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής) χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ "βαρίδι" και αντικίνητρο για την ανάπτυξη, καθώς, όπως εκτιμά, η υπερφορολόγηση των ακινήτων αποτελεί πρόσθετο λόγο αποθάρρυνσης των επενδύσεων». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι ενάντια στον ΕΝΦΙΑ και από τη σκοπιά των συμφερόντων των αστών. Το αιτιολογεί με τα επιχειρήματα των αστών, ότι αποτελεί αντικίνητρο στην καπιταλιστική ανάπτυξη, εμπόδιο στους μεγαλοεπιχειρηματίες να αυξάνουν τα κέρδη τους αποσιωπώντας επίσης οτι ανοίγει το δρόμο συγκέντρωσης ακινήτων και γης σε λίγα χέρια. Αλλά δε νοιάστηκαν οι αστοί για τη φοροληστεία των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Τα χρησιμοποιούν, αφενός σαν άλλοθι, αφετέρου θέλουν να τα τραβήξουν μαζί τους, απαιτώντας δικές τους φοροαπαλλαγές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τούς δίνει το καλύτερο άλλοθι...

Να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι...

Διαβάζουμε σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν: «Κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας. Η επίτροπος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε: "Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε τα άτομα που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για να βοηθήσουν τα θύματα πολέμων και καταστροφών σε ολόκληρο τον κόσμο". Η Ευρωπαϊκή Ενωση - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Το 2014 παρέχει βοήθεια σε όσους την έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως στα θύματα των συγκρούσεων στη Συρία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Νότιο Σουδάν, στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία». Ο χαρακτηρισμός «υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο» είναι ανεπαρκέστατος, γι' αυτήν την ενέργεια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Γιατί, αφού εξαπολύει πολέμους και δολοφονεί λαούς για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στο πλαίσιο των διεθνών ανταγωνισμών, στέλνει στη συνέχεια «ανθρωπιστική βοήθεια» για να γιάνει αυτούς που δολοφονεί. Ετσι, για να κάνει πιο ανεκτή τη διείσδυση των μονοπωλίων της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1806 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ.

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος, επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, από τους βασικούς στυλοβάτες του αστικού πολιτικού συστήματος της Ελλάδας.

1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1921 Ξεκινά η μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Εκστρατεία).

1923 Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στον Πειραιά. Τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν σταθεροποίηση των ημερομισθίων με βάση τον τιμάριθμο. Μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Απόλυση κρατούμενων απεργών. Κατάργηση της λογοκρισίας επί των εργατικών ζητημάτων. Απαγόρευση της εξαγωγής ανεπεξέργαστων καπνών και άλλα. Στην πλατεία Πασαλιμανιού στον Πειραιά πραγματοποιείται Πανεργατική συγκέντρωση από τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ, που είναι ιδιαίτερα ισχυρό αυτήν την εποχή. Το σημείο που γίνεται η συγκέντρωση είναι μακριά από κυβερνητικά κτίρια, μακριά από την Αθήνα. Η κυβέρνηση, που ουσιαστικά διευθύνεται από τον Νικόλαο Πλαστήρα, δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και να διαλυθεί διά της βίας. Στρατός και αστυνομία επιτίθενται με σφοδρότητα στους συγκεντρωμένους απεργούς στο Πασαλιμάνι. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες και συλλαμβάνονται περίπου 500. Μετά τα αιματηρά γεγονότα η απεργία λύνεται, όμως παραμένει σαν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της εποχής, σταθμός των μεγάλων αγώνων του νεαρού τότε Ελληνικού Οργανωμένου Συνδικαλιστικού Κινήματος.

1939 Υπογράφεται το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο μη-επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ». Η υπογραφή του συμφώνου επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας) που ουσιαστικά «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς Ανατολάς και αφού όλες οι αλλεπάλληλες προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τις «δημοκρατίες» της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει. Ετσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ - Ρίμπεντροπ» ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ενωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες ειρήνης, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προετοιμασία ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης. Εκτοτε, το Σύμφωνο αυτό αξιοποιείται προπαγανδιστικά εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πρόσφατα, μάλιστα, στη λογική της εξίσωσης κομμουνισμού και φασισμού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιέρωσε την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»!

1942 Η εποποιία του Στάλινγκραντ περνάει στην πιο αποφασιστική της φάση. Από τη μέρα εκείνη, η μάχη μεταφέρεται στα προάστια και αργότερα στις συνοικίες της πόλης.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

1944 Οι λαϊκές μάζες με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23η Αυγούστου ανακηρύχτηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

1945 Πεθαίνει ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Βλαχογιάννης.

1978 Ενοπλοι αντάρτες «Σαντινίστας» καταλαμβάνουν εξ εφόδου το μέγαρο του Κοινοβουλίου στη Μανάγκουα της Νικαράγουας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις ότι θα τους επιτραπεί να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.

1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.

Ο Ρέντσι και τα λαϊκά συμφέροντα

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα στον αστικό Τύπο, διεθνή και εγχώριο, τα δημοσιεύματα για σενάρια που εξετάζονται στην ΕΕ για «χαλάρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας» (που θέτει το όριο του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ), προβάλλοντας τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι ως αυτούς που πιέζουν την ...κακή Γερμανία να είναι περισσότερο ευέλικτη. Παραπλανούν. Δεν υπάρχει καμία μα καμία διαφοροποίηση ως προς την κοινή στρατηγική επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, που συνεχίζεται απρόσκοπτα παντού. Η κυβέρνηση Ρέντσι στην Ιταλία έχει προχωρήσει ήδη σε αντιλαϊκές περικοπές 34 δισ. ευρώ, σε αντεργατικά μέτρα όπως διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα, εξάπλωση των επιχειρησιακών συμβάσεων, διεύρυνση του καθεστώτος της μαθητείας, ενώ ετοιμάζει μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις. Τέτοια δηλαδή ...φιλολαϊκή πολιτική, πραγματικός καταπέλτης στους διάφορους που πανηγύριζαν και στη χώρα μας για το ...νέο άνεμο που θα έφερνε ο Ρέντσι και πριν ο Ολάντ στην ΕΕ. Ανεμος ούριος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και παγωνιά για τα λαϊκά στρώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ