ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συμφωνούν, αλλά όχι ακριβώς, Ουάσιγκτον - Βαγδάτη

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η συμφωνία περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων είναι «κοντά», οι δύο πλευρές διαφωνούν ακόμη σε κομβικά σημεία

Κατοχικοί πραγματοποιούν έλεγχο σε συνοικία της Δυτικής Βαγδάτης

Associated Press

Κατοχικοί πραγματοποιούν έλεγχο σε συνοικία της Δυτικής Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Η κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι είναι αποφασισμένη να υιοθετηθούν χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων και να καταστεί σαφές ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ Βαγδάτης και Ουάσιγκτον για το καθεστώς περαιτέρω παραμονής τους στη χώρα, θα ισχύσει μόνο για την επόμενη τριετία. Αυτό υποστήριξε με έμφαση χτες ο επικεφαλής της ιρακινής διαπραγματευτικής ομάδας Μουχάμαντ αλ Χατζ Χαμούντ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ενημέρωση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ για το περιεχόμενο της, μέχρι σήμερα, πορείας των ιρακινο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων.

Η ιρακινή ηγεσία εμφανίζει ως δεδομένο ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2011 και ότι θα έχουν αποσυρθεί από τις ιρακινές πόλεις τον Ιούνη του 2009. Μάλιστα, ο Χαμούντ υποστήριξε ότι έχει καταληχτεί το περιεχόμενο των 27 άρθρων που αποτελούν τη συμφωνία.

Με τις ιρακινές εκτιμήσεις δε συμφωνούν απολύτως, όμως, οι Αμερικανοί. Αμερικανική πηγή, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία της, διέρρεε ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε «επί της αρχής» ν' αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πόλεις τον ερχόμενο Ιούνη, αλλά «αυτό θα εκτιμηθεί ανάλογα με τις συνθήκες». Ανάλογους όρους, υποστήριξε η συγκεκριμένη πηγή, η Ουάσιγκτον έθεσε και ως προς το χρονοδιάγραμμα οριστικής και ολικής αποχώρησης των δυνάμεών της από το Ιράκ το 2011.

Επίσης, διαρροές και από τις δύο πλευρές συγκλίνουν στο ότι συμφωνήθηκε να παραπέμπονται στην ιρακινή Δικαιοσύνη οι μισθοφόροι των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κοινή θέση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους Αμερικανούς στρατιώτες. Κάποιες πληροφορίες θέλουν την ιρακινή κυβέρνηση να υπαναχώρησε, κάπως, και να δέχτηκε να εξετάζεται κάθε ξεχωριστή περίπτωση Αμερικανού στρατιώτη που κατηγορείται για εγκλήματα κατά Ιρακινών πολιτών από ιρακινο-αμερικανική νομική επιτροπή. Η είδηση αυτή, όμως, δεν επιβεβαιώνεται.

Την αντίθεσή τους στην επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας εξέφρασαν χτες, διαδηλώνοντας σε διάφορες πόλεις οι υποστηρικτές του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ με κύριο σύνθημα ότι το «Ιράκ δεν είναι αποικία». Ο Σαντρ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μόνο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων, γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θ' αρχίσει ένας αέναος κύκλος αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων και παρατάσεων της κατοχής.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Βήμα σημειωτόν στον προσδιορισμό των αιτίων

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οργή και αγανάκτηση κατακλύζει τους συγγενείς και τους φίλους αλλά και την ισπανική κοινή γνώμη για τη θυσία, στο βωμό του κέρδους των αεροπορικών εταιρειών, των 153 επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της «Spanair» στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά επίπονη διαδικασία εξελίσσεται η εξακρίβωση της ταυτότητας των θυμάτων που εξαιτίας της της κατάστασης της πλειονότητας των σορών είναι δυνατόν να γίνει μόνο μέσω DNA. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι μέχρι στιγμής έχει καταστεί δυνατή η αναγνώριση 59 νεκρών μέσω ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και για την εξακρίβωση της ταυτότητας των υπολοίπων θυμάτων θα χρειαστεί ανάλυση με τη διαδικασία του DNA. Στο αεροσκάφος επέβαιναν τουλάχιστον 19 ξένοι από 11 χώρες, ανάμεσά τους Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Μαυριτανία, Τουρκία, Βραζιλία, Ινδονησία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κολομβία και Γκάμπια.

Οσο για τα αίτια, η επίσημη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε θα εξετάσει επιμελώς την υπόθεση. Κυβερνητική πηγή δηλώνει ότι για το τελικό πόρισμα ίσως χρειαστεί ακόμη και ένας χρόνος.

Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους «MD-82» εξετάζονται ήδη, αλλά το ένα φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Spanair».

Εκτός της επίσημης έρευνας οι υποθέσεις για αίτια της τραγωδίας πολλαπλασιάστηκαν καθώς, σύμφωνα με τις ισπανικές εφημερίδες «El Pais» και «ABC», ερευνητές που εξέτασαν τις εικόνες του δυστυχήματος από τις κάμερες του αεροδρομίου δηλώνουν ότι ο κινητήρας δεν πήρε φωτιά κατά την απογείωση, σε αντίθεση με τις δηλώσεις κάποιων πρώτων αυτοπτών μαρτύρων, αλλά ότι το αεροσκάφος έχασε ισχύ κατά την απογείωση.

Η ύπαρξη της ταινίας αυτής, την οποία αναγνώρισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, δεν είχε αποκαλυφθεί από τις αρχές. Τέλος, η εφημερίδα «El Mundo» προβάλλει εξάλλου σήμερα μια άλλη θεωρία: την πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στον αριστερό κινητήρα και τα θραύσματα να προκάλεσαν ζημιές στο πηδάλιο. «Η εταιρεία ασκεί πιέσεις στους μηχανικούς για να δίνουν άδεια στα αεροσκάφη να απογειωθούν ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμα. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες σε όλη την ισπανική αεροπορία» δήλωσε στην «El Mundo» πρώην κυβερνήτης της «Spanair», ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Τέσσερις κάμερες, στα διοικητικά όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, κοντά στην περιοχή του Ζούμπιν Πότοκ, τοποθέτησε χτες η αστυνομική δύναμη των Κοσσοβάρων Αλβανών. Σύμφωνα πάντως με το δήμαρχο της περιοχής, οι κάμερες τοποθετήθηκαν υπό την προϋπόθεση πως θα είναι συνδεδεμένες μόνο με τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσσοβο, της UNMIK. Κάμερες θα τοποθετηθούν έως την 1η Σεπτέμβρη και στην περιοχή του Γιάρινιε, κοντά στο Λεπόσαβιτς...

ΣΕΟΥΛ.-- «Ισχυρότερο στρατό» πρότεινε χτες ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ-Μπακ, για να αποτρέψει όπως υποστήριξε, η Σεούλ «εξωτερικές επιθέσεις και να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλεια του λαού».

TOKIO - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Βλαστοκύτταρα από ιστό που πάρθηκε απ' το νεογιλό δόντι 10χρονου κοριτσιού ανακοίνωσαν χτες πως δημιούργησαν Ιάπωνες γενετιστές. Η εξέλιξη κρίνεται ενθαρρυντική καθώς για τη δημιουργία των βλαστοκυττάρων δε χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα ωάρια, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις διαφόρων οργανώσεων βιοηθικής. Το ίδιο 24ωρο, Γερμανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν το γονίδιο «FCER1A-Gen», που φέρεται να είναι άμεσα υπεύθυνο για πολλές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ο αλλεργικός κατάρρους και το άσθμα...

ΜΟΣΧΑ.-- Εκπρόσωπος της «Gazprom» προέβλεψε ότι οι φετινές επενδύσεις της εταιρείας αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό ρεκόρ του ενός τρισ. ρουβλιών (41 δισ. δολαρίων). Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η τροφοδοσία της δυτικοευρωπαϊκής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε, στους πρώτους έξι μήνες του 2008, κατά 22% και ανήλθε σε 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν από 345 δολάρια το θερμικό κυβικό μέτρο σε 410 δολάρια το θερμικό κυβικό μέτρο στο διάστημα αυτής της περιόδου...

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Περιφερειακή αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε χτες το πρωί στη βορειανατολική Πορτογαλία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν 25, σύμφωνα με προσωρινό επίσημο απολογισμό.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Ο νέος πρόεδρος της Παραγουάης, Φερνάντο Λούγκο, σύμφωνα με το CNN, προχώρησε χτες στην αντικατάσταση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των αρχηγών των τεσσάρων όπλων, ενώ την Τρίτη είχε πράξει αναλόγως και για την ηγεσία της Αστυνομίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», η Εθνική Συνομοσπονδία Αγροτών (FNC) θα καταθέσει στον Πρόεδρο εντός των επόμενων βδομάδων την πρότασή της για την αγροτική μεταρρύθμιση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεδομένα που αφορούν χιλιάδες εγκληματίες που περιέχονταν σε κάρτα μνήμης USB δηλώνει πως έχασε υπάλληλος συνεργαζόμενος με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, σε μία ακόμα υπόθεση απώλειας ευαίσθητων πληροφοριών. Οι Αρχές διεξάγουν έρευνα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απεμπλοκή των εκκλησιών από την πολιτική επιθυμούν για πρώτη φορά οι Αμερικανοί με μικρή πλειοψηφία, (52% έναντι 44% σε αντίστοιχη έρευνα στις εκλογές του 2004) στην οποία όμως έχουν πλέον ενταχθεί περισσότεροι συντηρητικοί και ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Pew.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανέβαλε χτες την έκδοση απόφασης σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στην Ινδία η πρόσβαση σε πυρηνικά καύσιμα και τεχνολογία, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρακτική εφαρμογή τη συμφωνία «πυρηνικής συνεργασίας» που έχει συνάψει το Ν. Δελχί με τις ΗΠΑ. Το αρμόδιο όργανο της ΔΕΑΕ, Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκ νέου για να ανακοινώσει την απόφασή του στις αρχές Σεπτέμβρη.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Η οργάνωση «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ» ανέλαβε, όπως αναμενόταν από τις αλγερινές αρχές, την ευθύνη για τις αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών που συγκλόνισαν τη χώρα. Η ανάληψη της ευθύνης έγινε με ηχογραφημένο μήνυμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ