ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
«Εμβάθυνση της συνεργασίας» με προσήλωση στην αντιλαϊκή στρατηγική

Associated Press

Δηλώσεις προσήλωσης στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τη μία, και φιλοφρονήσεις για το «θάρρος» που επέδειξε ο ελληνικός λαός γονατίζοντας με τα απανωτά μνημόνια για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση του, από την άλλη, περιλάμβανε η χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι.

Στις κοινές τους δηλώσεις (που προηγήθηκαν των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών), ο Μακρόν αφού χαιρέτισε τις θυσίες του ελληνικού λαού στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα των δύο μερών να συνεχίσουν την οικονομική και στρατιωτική «συνεργασία». Εκανε λόγο μάλιστα για ένα «γεωπολιτικά κατακερματισμένο περιβάλλον», όπου καλούνται να «αντιμετωπίσουν» από κοινού μια σειρά από «προκλήσεις». Π.χ. είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «εντάσεις» στην Ανατ. Μεσόγειο. Και σε μια αναφορά που μεταφράστηκε σε «ηχηρό μήνυμα» προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι η Γαλλία «επαγρυπνεί», επιδεικνύει «αλληλεγγύη» ενάντια στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας προφανώς τη στήριξή του στις εξορύξεις γαλλικών ενεργειακών κολοσσών, που καταληστεύουν τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής.

Τέλος, σημείωσε ότι αντικείμενο των διμερών επαφών χτες στο Παρίσι θα ήταν και η λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα, όπως την ορίζει η κυβέρνησή του, με ζητούμενο τη σύνταξη ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, που θα φέρνει «σταθερότητα» και «αύξηση επενδύσεων». Ο Μακρόν στάθηκε και στο Μεταναστευτικό, ζητώντας να βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση» με «περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών και «ανασυγκρότηση της Συνθήκης Σένγκεν».

Στο ίδιο μοτίβο, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέθεσε τις «μεγάλες προσδοκίες» του από τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων, λέγοντας ότι η Ελλάδα «διεκδικεί πια την αυτοδύναμη θέση της σε μια Ευρώπη που ήταν - και παραμένει - ο φυσικός της χώρος, γεωγραφικός, οικονομικός, πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και πολιτισμικός».

Στην ατζέντα της συζήτησης με τον Μακρόν έθεσε κι αυτός «τη νέα αρχιτεκτονική της ΕΕ», κάνοντας λόγο για «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» που χρειάζονται και υπερθεματίζοντας για τον «ενιαίο προϋπολογισμό», δηλαδή για «εργαλεία» που, όπως είπε, θα κάνουν πιο ισχυρή την ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, τόνισε ότι θέλει μια Ευρώπη «που φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της», με ό,τι αυτό σημαίνει, βασικά μεγαλύτερη καταστολή στο εσωτερικό και στα σύνορά της.

Αντίστοιχα, είπε ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση και για «μια Ευρώπη που αναπτύσσει, επίσης, κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας», στην πρεμούρα η ΕΕ να μπορεί να σταθεί και αυτοτελώς στρατιωτικά στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες διεθνώς για τις σφαίρες επιρροής και τις αγορές.

Επέμεινε, τέλος, για παραπέρα ανάπτυξη της «διμερούς συνεργασίας», της «οικονομικής συνεργασίας», συγκεκριμένα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνησή του «επιχειρεί - και ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής - για το πώς η χώρα μας θα πετύχει ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα». Με βάση αυτό κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες να επενδύσουν αξιοποιώντας τις «ευκαιρίες», προφανώς από τη φθηνή εργατική δύναμη στην Ελλάδα που τους παρέχει το μνημονιακό οπλοστάσιο.

Ενόψει της επίσκεψής του, άλλωστε, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης για τα επόμενα χρόνια», εξ ου και κάλεσε τους Γάλλους «επενδυτές» «να συμμετάσχουν στις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα. Και να το κάνουν τώρα για να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις».

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία της γαλλικής «Total» στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης, λέγοντας ότι «δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό». Παραπέρα, την ίδια στιγμή που η παρουσία των μονοπωλίων της εξόρυξης φέρνει όλο και μεγαλύτερες εντάσεις και παζάρια σε μια εύφλεκτη περιοχή, υποστήριξε ότι «η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Τέλος, αναφερόμενος στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο είπε: «Οσον αφορά τις εντάσεις, η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και ΝΑΤΟικό εταίρο. Προσβλέπουμε σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το Μεταναστευτικό», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι το παζάρι «τρέχει» σε όλα τα επίπεδα.

ΕΛΔΥΚΟ
Εμπέδωση της βαθιάς εμπλοκής στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ), που επιχειρεί εκεί αδιάκοπα από το καλοκαίρι του 1999, στο στρατόπεδο «Film City», στην Πρίστινα, επισκέφτηκε την Τετάρτη ο υφυπουργός Αμυνας Αλκ. Στεφανής.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο προσωπικό της, το επαίνεσε για τα «ιδιαίτερα θετικά σχόλια» και την «απονομή ευσήμων από τη διοίκηση της Συμμαχικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου, για την εκτέλεση των καθηκόντων του με αξιοπιστία προς υποστήριξη του σκοπού της KFOR».

Παράλληλα, κάλεσε το προσωπικό «να συνεχίσει να προάγει τη διεθνή εικόνα της χώρας», συμμετέχοντας σε μια ιμπεριαλιστική αποστολή εκτός συνόρων, κάτι που χαρακτήρισε «πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων». Επισήμανε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «τα Βαλκάνια αποτελούν στρατηγικό στόχο, στον οποίο ως χώρα συμβάλλουμε στη σταθερότητα και επιδεικνύουμε τη δύναμή μας», σκιαγραφώντας τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή και τους αναβαθμισμένους ρόλους που αναλαμβάνει η χώρα μας ως ΝΑΤΟικός χωροφύλακας στην περιοχή.

Προετοιμασία επίσκεψης και από Ρωσία

Το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» της Ρωσίας για την πραγματοποίηση επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελλάδα έως τα τέλη του έτους, τόνισε χτες ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Α. Μασλόφ, στον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, σε «εθιμοτυπική επίσκεψη» επί τη ευκαιρία ανάληψης καθηκόντων του Ελληνα αναπ. υπουργού Εξωτερικών.

Θυμίζουμε ότι Οκτώβρη ή Νοέμβρη αναμένεται στην Αθήνα ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, για τη β' φάση του περιλάλητου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, εξελίξεις όλες που αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο αντικρουόμενων σχεδιασμών και επικίνδυνων για το λαό ανταγωνισμών.

Στη συνάντηση, άλλωστε, συζητήθηκαν και «θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος», όπως αναφέρεται αρμοδίως, με τον αναπ. υπουργό να εστιάζει και στον «αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας», η οποία, όπως είπε, με τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Η κυβέρνηση για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τα ονόματα που προτείνει η κυβέρνηση ανακοινώθηκαν χτες για τη στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: Για τη θέση του προέδρου, τον καθηγητή Δικαίου, Ανταγωνισμού και Δημόσιας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Γ. Λιανό. Για τη θέση της αντιπροέδρου, την διδάκτορα Καλλιόπη Μπενετάτου. Και για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της ανεξάρτητης αρχής, την Μαρία Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού, και την Μαρία - Ιωάννα Ράντου, ειδική νομική σύμβουλο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της ΕΕ.

Οι επιλογές «εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους» σηματοδοτούν «την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας συνέχεια στην υποκριτική αντιπαράθεση γύρω από τη στελέχωση των «ανεξάρτητων» αρχών.

Παράλληλα, χτες, απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει οι Βασιλική Θάνου και Αννα Νάκου, πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντίστοιχα, με την οποία ζητούσαν να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσής τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν. Σημειώνεται ότι η πρώην πρόεδρος και η πρώην αντιπρόεδρος έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, που αναμένεται να συζητηθεί στις 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, καθώς και αίτηση ακύρωσης των πράξεων έκπτωσής τους, η οποία θα συζητηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα πληρώσει τα σπασμένα των εξαγγελιών Μητσοτάκη

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν αναφέρει:

«Οι εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη απ' το Παρίσι μεταφράζονται σε νέες θυσίες του ελληνικού λαού στο βωμό της κερδοφορίας του εγχώριου και του γαλλικού μεγάλου κεφαλαίου. Η μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και το φιλοεπενδυτικό κλίμα που απαιτείται για την προσέλκυση και των γαλλικών επενδύσεων, προϋποθέτει νέα επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα.

Παράλληλα, η αναφορά του πρωθυπουργού σε "σχέσεις καλής γειτονίας" στην Ανατ. Μεσόγειο διαψεύδονται από τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά του Ιράν.

Το δήθεν "ηχηρό μήνυμα" του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για την Τουρκία δεν εκφράζει τίποτα άλλο παρά τα σημερινά συμφέροντα των γαλλικών ομίλων απ' τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας, που βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ