ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ
Κραυγαλέα η συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του χώρου

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη επισκέφτηκε χτες το πάρκο «Α. Τρίτσης». «Μόνη καθαρή λύση είναι να ανοίξει η υδροδότηση, να προσληφθούν εργαζόμενοι και να αυξηθεί η χρηματοδότηση»

Από την περιοδεία της αντιπροσωπείας στο πάρκο
Από την περιοδεία της αντιπροσωπείας στο πάρκο
Την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι πολιτικές της υποχρηματοδότησης και συνειδητής υποβάθμισης στο πάρκο «Α. Τρίτσης», διαπίστωσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, που χτες το απόγευμα περιόδευσε στους χώρους του.

Το πάρκο παρουσιάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια μία εικόνα πίσω από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας της περιοχής, ωστόσο ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις λίμνες και τους υδάτινους διαδρόμους. Ο μεγαλύτερος όγκος του νερού έχει υποχωρήσει, ενώ σε κάποια από τα λίγα σημεία που δεν έχουν στερέψει, μπορεί να διακρίνει κανείς ψόφια ψάρια να επιπλέουν... Στη μεγάλη λίμνη του πάρκου έχει απομείνει ελάχιστο νερό, ενώ στους διαδρόμους είναι έντονη η δυσοσμία από τα στάσιμα νερά. Την ίδια στιγμή, ο χώρος του πάρκου σφύζει από ζωή με οικογένειες, παιδιά, ανθρώπους όλων των ηλικιών που αξιοποιούν τον χώρο για βόλτα, άθληση κ.λπ. «Είναι η ανάσα μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας από αυτούς απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Κόμματος, ενθαρρύνοντας να συνεχιστεί ο αγώνας...

Το πρόβλημα υδροδότησης έχει τις επιπτώσεις του και στα φυτά και δέντρα και είναι γνωστό. Ο φορέας διαχείρισης με ανακοίνωσή του αναφέρεται στο θέμα της υδροδότησης και ειδικά στο πρόβλημα της 5ης λίμνης, σημειώνοντας πως «η συνεχώς μειούμενη παροχή ύδατος από το αντλιοστάσιο του ρέματος της Εσχατιάς (μοναδική πηγή υδροδότησης των λιμνών) οξύνθηκε απελπιστικά ύστερα και από τον εγκιβωτισμό του ρέματος, στα πλαίσια αντιπλημμυρικών έργων που υλοποιήθηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως αποτέλεσμα είχε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξελίσσεται σχεδόν σε μηδενική, με τις ανάλογες δυσάρεστες επιπτώσεις στην πανίδα και τη χλωρίδα που φιλοξενείται μέσα στις λίμνες», αναφέρει.

Μαζί με το λαό ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα κανάλια
Η εικόνα που παρουσιάζουν τα κανάλια
Η αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ και δημοτικούς συμβούλους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε όμορους δήμους, περιηγήθηκε στους χώρους του πάρκου και σε αυτό το πλαίσιο ο Γ. Πρωτούλης δήλωσε:

«Βγάζει μάτι η συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του πάρκου Τρίτση, των εγκαταστάσεων και των υποδομών του, για να εμφανιστεί ως από μηχανής θεός η ιδιωτική επιχειρηματική δράση. Αυτό που ήρθε εδώ και ανακοίνωσε ο υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, για καθαρή λύση μέσα στο Σεπτέμβρη, εμείς λέμε ότι η μόνη καθαρή λύση είναι εδώ και τώρα να ανοίξει η υδροδότηση των λιμνών και των καναλιών. Να προσληφθούν εργαζόμενοι, που αυτήν τη στιγμή για όλη αυτή την τεράστια έκταση που ξεπερνά τα 1.000 στρέμματα είναι μόνο τρεις. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση του πάρκου Τρίτση και να σταματήσει η σχεδιασμένη καταπάτηση χώρων, όπως επίσης και να ξεκουμπιστούν όλες αυτές οι ΜΚΟ που έχουν μαζευτεί και λυμαίνονται τον χώρο. Αυτή είναι η καθαρή λύση για το πάρκο Τρίτση.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αφήσει τα πράγματα έτσι όπως είναι. Οπως με την καθοριστική του συμβολή έχει κρατήσει το πάρκο ζωντανό και ελεύθερο για χρήση στο λαό της περιοχής, αυτό θα επιδιώξει μαζί με τους εργαζόμενους των γύρω περιοχών και των γύρω δήμων να γίνει και το επόμενο χρονικό διάστημα, για να μην ιδιωτικοποιηθεί, για να μην κοπεί κομμάτι κομμάτι, για να μην πωληθεί κομμάτι κομμάτι και για να μην υποβαθμιστεί και καταστραφεί».


Το νερό έχει στερέψει στους διαδρόμους του πάρκου
Το νερό έχει στερέψει στους διαδρόμους του πάρκου

Το νερό έχει υποχωρήσει στο μεγαλύτερο κομμάτι της λίμνης
Το νερό έχει υποχωρήσει στο μεγαλύτερο κομμάτι της λίμνης

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντίθετη στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο δήμο Θέρμης

Παρέμβαση στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας, όπου συζητήθηκε το θέμα

Εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά των κατοίκων της περιοχής, προχώρησε χτες η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Ανατολικού Τομέα, που προβλέπεται να λειτουργήσει στην περιοχή του δήμου Θέρμης, κοντά στον Αγιο Αντώνιο, στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που εγκρίθηκε το 2016.

Η απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ λήφθηκε από τους συμβούλους της διοίκησης. Καταψήφισε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνοντας ότι στην πράξη υπονομεύεται η ανακύκλωση και προωθείται η καύση.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Περιφέρειας - αντί στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης - όπου η διοίκηση επέλεξε να παραπέμψει το ζήτημα, αναζητώντας μια πιο χαλαρή ψήφο, χωρίς τα βαρίδια της εντοπιότητας των περιφερειακών συμβούλων, καθώς στην Επιτροπή Ανάπτυξης συμμετέχουν περιφερειακοί σύμβουλοι από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Περιφερειακού Συνδέσμου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου θα κατασκευαστούν μια μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και μια μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Στην πρώτη μονάδα θα οδηγούνται απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται και απορρίπτονται από την ανακύκλωση και συγκεκριμένα από τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή και της απομάκρυνσης γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου, χαρτιού και οργανικού υπολείμματος.

Επιτόπου θα γίνεται μηχανική επεξεργασία με σκοπό τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε το υπόλειμμα της διαδικασίας αυτής να είναι απορριμματογενές καύσιμο (RDF). Αυτό το καύσιμο θα συσκευάζεται και θα στέλνεται για καύση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου. Στη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ).

Η μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή του δήμου Θέρμης, μεταξύ Αγίου Αντωνίου και Κάτω Σχολαρίου, και θα δέχεται 150.000 τόνους απορρίμματα (με ονομαστική δυναμικότητα 182.000 τόνων/έτος). Βασικό προϊόν της μονάδας Αγίου Αντωνίου θα είναι το απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF, για το οποίο μάλιστα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ.

«Υπονομεύεται η ανακύκλωση»

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ρέβας σχολίασε τη σπουδή της διοίκησης της ΠΚΜ να φέρει προς έγκριση το θέμα παρά τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, κυρίως όμως ανέδειξε την υποκρισία που διαπνέει τη διοίκηση, η οποία προσπαθεί να παρουσιάσει το συγκεκριμένο έργο ως φιλοπεριβαλλοντικό, όταν στην πράξη υπονομεύει την ανακύκλωση.

Ο Β. Ρέβας θύμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» είχε καταψηφίσει τον επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 3/11/2016 και τοποθετήθηκε συνολικά για το πρόβλημα αντιμετώπισης των αποβλήτων.

Ανέδειξε ότι η αστική οπτική για τη διαχείριση των αποβλήτων αποβλέπει στην ανάδειξή τους σε πόρους ικανούς να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσοστό κέρδους, για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα και στη συνέχεια να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.

Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η τέτοια λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) είναι προφανές ότι καμία σχέση δεν έχει με την προστασία του περιβάλλοντος, λειτουργεί ενάντια στην ανακύκλωση, οι δε κίνδυνοι που προκύπτουν για τη δημόσια υγεία, από την καύση του βασικού της προϊόντος RDF (το υλικό αυτό περιέχει πάνω από 90% χαρτί, χαρτόνι και πλαστικό, δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά) ή SRF, από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απορρόφησή του, θα είναι ανυπολόγιστοι, από την έκλυση στερεών αλλά και καρκινογόνων αέριων ρύπων.

Επιπρόσθετα, η ΜΕΑ ανατολικού τομέα χωροθετείται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή, από τη λειτουργία, δεκαετίες πριν, του ΧΥΤΑ Ταγαράδων, χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Η δική μας πρόταση εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Είμαστε αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.

Γι' αυτό προτείνουμε ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων, με επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αποκλειστικά δημόσια διαχείριση, με κριτήριο τον βέλτιστο συνδυασμό κόστους και προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ