ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γιορτές στον Παιδότοπο και το Μικρόκοσμο

Από τις περσινές εκδηλώσεις
Από τις περσινές εκδηλώσεις
Το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το ταξίδι του. Ηδη πολλές πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας το έχουν υποδεχτεί, με την κορύφωση να έρχεται στη Θεσσαλονίκη στις 14, 15 και 16 του Σεπτέμβρη στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Το σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο. Το μέλλον δε θα ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς» εμπνέει και δίνει την προοπτική ότι η ιστορία και η κοινωνία μπορούν να προχωρήσουν προς τα μπρος, ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου.

Το Φεστιβάλ όμως της Θεσσαλονίκης δεν το περιμένουν μόνο οι μεγάλοι, αλλά και οι μικροί μας φίλοι. Ξεχωριστή θέση θα έχουν για ακόμη μια φορά οι δύο χώροι που θα απευθύνονται στις μικρές ηλικίες, ο Παιδότοπος και ο Μικρόκοσμος, ένας χώρος που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά πέρυσι. Και φέτος, λοιπόν, θα υπάρξουν πλούσιο πρόγραμμα και πολύμορφες δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, για παιδιά των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού, αλλά και των μεγαλύτερων του Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στον Παιδότοπο

Το πρόγραμμα στον Παιδότοπο καθημερινά θα ξεκινάει στις 19.30. Και τις τρεις μέρες θα λειτουργούν εκεί γωνιές face painting και lego, ενώ θα υπάρχει και βιβλίο εντυπώσεων. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παιδότοπου περιλαμβάνει:

  • Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη:

Θεατρικό παιχνίδι: Ειδικοί θεατρολόγοι - παιδαγωγοί θα δώσουν το δικό τους στίγμα φέτος στο Φεστιβάλ. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν μεταξύ τους με θεατρικά παιχνίδια και θα γίνουν τα ίδιοι ηθοποιοί με βάση το διήγημα της Ζωρζ Σαρή «Το γαϊτανάκι».

Κουκλοθέατρο από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Κόκκινα Αλεξίπτωτα».

Ομαδικά παιχνίδια - πάρτι zumba: Παιδαγωγοί και ψυχαγωγοί έχουν οργανώσει ομαδικά παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Νεροκουβαλητές, στίβος μάχης, αλευρωμουτζουρώματα είναι κάποια από τα παιχνίδια που θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους. Η μέρα μας θα κλείσει με ένα πάρτι zumba!

  • Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη:

Μαθαίνουμε για τους δεινόσαυρους: Συζητάμε για τους δεινόσαυρους, κάνουμε τις δικές μας καλλιτεχνικές μάσκες και γινόμαστε μικροί αρχαιολόγοι. Τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες και στο χώρο θα υπάρχουν κρυμμένα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να ανακαλύψουν.

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών: Γνωστές παραμυθούδες θα διηγηθούν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο λαϊκά παραμύθια. Κιθάρα, κρουστά και ό,τι άλλο βάζει ο παραμυθένιος νους, θα εμφανιστούν στη σκηνή του Παιδότοπου.

Επίδειξη ενόργανης γυμναστικής και πολεμικών τεχνών. Αθλητικοί σύλλογοι και ομάδες θα μας παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

  • Σάββατο 16 Σεπτέμβρη:

Οι κατασκευές έχουν την τιμητική τους: Τα παιδιά θα φτιάξουν ψαράκια - καθρέφτες, αλλά και θα μεταμορφώσουν ένα κλαδί σε έναν μαγεμένο άνθρωπο...

Παράσταση Καραγκιόζη: Η σκηνή του Παιδότοπου μεταμορφώνεται σε ένα απίστευτο θέατρο σκιών.

Πάρτι μέχρι τελικής πτώσης: Δεν θα υπήρχε καλύτερος τρόπος να αποχαιρετιστούμε και να ανανεώσουμε το ραντεβού για του χρόνου με ένα φοβερό πάρτι. Zumba, λάτιν, χιπ χοπ και ό,τι τραβάει η όρεξή μας!

Στο Μικρόκοσμο

Το πρόγραμμα του Μικρόκοσμου θα περιλαμβάνει τέσσερις δημιουργικές γωνιές. Οι γωνιές αυτές θα λειτουργούν καθημερινά από τις 19.30 μέχρι τις 22.30. Τα προγράμματα θα είναι μικρά και θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Γωνιά ιστορίας: Το θέμα της για φέτος θα είναι «Οι κοινωνίες αλλάζουν». Θα υπάρχει έκθεση που θα μπορούν να περιηγηθούν οι ομάδες μας αλλά και παιχνίδι με αποστολές και γρίφους για την εξέλιξη των κοινωνιών.

Γωνιά τέχνης: Κατασκευές όλων των ειδών, εμπνευσμένες από την Ρωσική Πρωτοπορία, περιμένουν τους μικρούς μας φίλους.

Γωνιά επιστήμης: Ενα φανταστικό θέαμα από πειράματα φυσικών επιστημών θα εκτυλιχτεί μπροστά στα μάτια των παιδιών. Επειτα, τα ίδια τα παιδιά θα αναλάβουν τα ηνία της επιστήμης και θα γίνουν μικροί επιστήμονες!

Γωνιά αθλητισμού: Κάθε μέρα θα οργανώνεται και ένα διαφορετικό άθλημα. Τουρνουά σκάκι, μπάσκετ και πινγκ πονγκ μας περιμένουν, όπως και πολλά άλλα παιχνίδια που θα βρίσκονται στο χώρο.

Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 20.30, στο χώρο του Μικρόκοσμου θα γίνει αφήγηση ιστοριών με τη συνοδεία μουσικής με τίτλο «Ο κόσμος του σοσιαλισμού... Πώς φανταζόμαστε το δικό μας μέλλον; Πώς ονειρευόμαστε τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε». Το μουσικοθεατρικό αυτό αφιέρωμα αναφέρεται στη μαρτυρία της Σαμάνθα Σμιθ, μιας μικρής Αμερικανίδας που ταξίδεψε στην ΕΣΣΔ και κατέγραψε τις εντυπώσεις της σε ένα βιβλίο.

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

Με ενδιάμεσες στάσεις σε λαϊκές συνοικίες και εργατογειτονιές, επαρχιακές πόλεις και κεφαλοχώρια της υπαίθρου, συνεχίζεται με επιτυχία το «ταξίδι» του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλία, με προορισμό τις κεντρικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων, εργαζομένων, αγροτών, μαθητών, σπουδαστών, ξεχωρίζουν το εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα, ο θερινός κινηματογράφος στα Τρίκαλα, η προφεστιβαλική στην πλατεία Χρυσοχοΐδη του Βόλου καθώς και η εκδήλωση στην ίδια πόλη, όπου μέλη και φίλοι της ΚΝΕ συζήτησαν για την εξέλιξη του ανθρώπου, παίζοντας το διαδραστικό παιχνίδι human evolution και κάνοντας εντυπωσιακά πειράματα, οι μαζικές προφεστιβαλικές στο χωριό Σέκλιζα Καρδίτσας και στη Ζαγορά Πηλίου.

Στη συνέχεια ακολουθούν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αργαλαστή Νότιου Πηλίου (25/8), στην Τσαριτσάνη Λάρισας (26/8), στην Ελασσόνα (1/9), στον Αλμυρό Μαγνησίας (3/9), στον Τύρναβο (6/9), στις εστίες του ΤΕΙ Λάρισας (7/9).

Τα κεντρικά Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:

  • Στα Τρίκαλα, την Παρασκευή 1/9, στον Μύλο Ματσόπουλου, με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο, μουσικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης.
  • Στην Καρδίτσα, το Σάββατο 9/9, στο 1ο Λύκειο (απέναντι από το Παυσίλυπο) με πολιτική ομιλία, θεατρικό για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, συναυλία με τους «Μinorface», λαϊκό γλέντι.
  • Στο Βόλο, την Παρασκευή και το Σάββατο 15 - 16/9, στο πάρκο Ρ. Φεραίου (δημαρχείο), με ομιλία το Σάββατο από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, stand up comedy, την Παρασκευή, με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, συναυλία, το Σάββατο, με την Γιώτα Νέγκα, μαθητικά συγκροτήματα, λαϊκά γλέντια και άλλα αφιερώματα.
  • Στη Λάρισα, την Παρασκευή και το Σάββατο 15 - 16/9, στην κοίτη Πηνειού, με ομιλία, το Σάββατο, από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλίες με τον Γιώργο Μαργαρίτη, την Παρασκευή, και τους «Imam Baildi» το Σάββατο, ενώ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, παρουσιάσεις συλλογικών εργασιών, αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Κεντρική Μακεδονία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και το πρόγραμμά τους για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Στις 25 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., προφεστιβαλική εκδήλωση στο Νέο Πετρίτσι Σερρών. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, συζήτηση και θα ακολουθήσει ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι.

Στις 26 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Αριδαία Πέλλας αφιερωμένη στα 40 χρόνια από το θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη, με ομιλητή τον Γιώργο Καραθάνο, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Στις 27 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στην Ιερισσό Χαλκιδικής, θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση η οποία περιλαμβάνει ομιλία και συζήτηση.

Στις 28 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., στον Ευρωπό Κιλκίς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό».

Στις 30 Αυγούστου, η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αθλητισμός και φασισμός δεν πάνε μαζί». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. με τουρνουά ποδοσφαίρου στα γηπεδάκια Πολίχνης και θα ολοκληρωθεί με ομιλία - συζήτηση, στις 7 μ.μ., στον ίδιο χώρο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ