ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσ. Χέιγκελ

Eurokinissi

Ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Δ. Αβραμόπουλος, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσ. Χέιγκελ
Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Μαύρης Θάλασσας σηματοδοτούν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσ. Χέιγκελ, στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, προχτές αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ολα συγκλίνουν στο ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην Ελλάδα, αλλά και για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της βάσης της Σούδας παρά το γεγονός ότι ο Ελληνας υπουργός δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος, επιβεβαιώνοντας ότι στη συνάντηση μετέφερε την προσδοκία της αστικής τάξης για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, άρα και της συμμετοχής της στη «μοιρασιά» της «λείας», είτε αυτή αφορά στην Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της, είτε σε άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές, με αντάλλαγμα πολυεπίπεδη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, δήλωσε με νόημα: «Είχαμε την ευκαιρία, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό μου, να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά το πράγματι άριστο επίπεδο της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Σήμερα προχωρήσαμε ουσιαστικά στην ολοκλήρωση καθοριστικών ζητημάτων που αφορούν στον οδικό χάρτη της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη χώρα μας, δίνοντας λύσεις.Πάνω από όλα, όμως, συζητήσαμε για τα φλέγοντα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής μας, για τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας»!

Η σιβυλλική αυτή δήλωση του Ελληνα ΥΕΘΑ αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, απ' τη συμμετοχή της χώρας σε νέες πολεμικές περιπέτειες που οι ιμπεριαλιστές μεθοδεύουν με διάφορα προσχήματα, έως την ικανοποίηση αξιώσεων των ΗΠΑ για τη στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή/και για επέκταση των αρμοδιοτήτων της Σούδας. Αλλωστε, αμέσως μετά τις δηλώσεις Αβραμόπουλου, ο αστικός Τύπος, επικαλούμενος «εκτιμήσεις αναλυτών», ερμήνευσε την «ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων» ως άνοιγμα του δρόμου για τη μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών στη Σούδα.

Ο Δ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του συμφώνησαν πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ, η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα έχει στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα» και πως «θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι, σε πολυμερές πλέον επίπεδο, στην Ουαλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στις αρχές Σεπτεμβρίου». Θυμίζουμε ότι στο επίκεντρο αυτής της Συνόδου είναι η ενίσχυση της δυνατότητας και ικανότητας του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει όπου τα συμφέροντα των μονοπωλίων απαιτούν τη δύναμη των όπλων για να επιβληθούν.

«Η Ελλάδα πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, που σταδιακά την αφήνουμε πίσω, αναδεικνύεται και πάλι ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας σε μία περιοχή που έχει περάσει το κατώφλι της πιο κρίσιμης φάσης στη σύγχρονη Ιστορία της. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει καθημερινά τον αγώνα για να ξεπεράσουμε την κρίση και να ανοίξει ένας ελπιδοφόρος ορίζοντας συνολικά για τον ελληνικό λαό και την πατρίδα μας», κατέληξε κομπάζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ευχαριστίες των Αμερικανών

Δηλώσεις έκανε μετά τη συνάντηση και ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζ. Κέρμπι, ο οποίος εξήγησε ότι τα ζητήματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, που απασχόλησαν τη συνάντηση των δύο υπουργών, αφορούν, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, την κοινή εκπαίδευσή τους και τη δραστηριοποίησή τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, του κυβερνοπολέμου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τον Τζ. Κέρμπι, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Δ. Αβραμόπουλο για τη στήριξη που διαχρονικά η αστική τάξη της Ελλάδας και το πολιτικό της προσωπικό παρέχουν στα πολεμοκάπηλα και άλλα αντιλαϊκά σχέδια που ξεδιπλώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Ολα τα παραπάνω μόνο ανησυχία προκαλούν και αναδεικνύουν την ανάγκη αγωνιστικής ετοιμότητας του ελληνικού λαού. Η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, με ενίσχυση της στρατιωτικής τους συνεργασίας, έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία νέες επεμβάσεις βρίσκονται στα σκαριά, με τις ΗΠΑ να αναζητούν μια νέα «συμμαχία προθύμων», αυτή τη φορά με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών. Μόλις χτες δημοσιεύματα στον Τύπο απέδιδαν σε αξιωματούχους του Αμερικανικού Πενταγώνου την εκτίμηση ότι οι τζιχαντιστές συνιστούν «απειλή που ξεπερνά ό,τι είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα» και η οποία δεν μπορεί να εξουδετερωθεί πλήρως εάν δεν υπάρξουν επιχειρήσεις και στη Συρία.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τσ. Χέιγκελ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του Αμερικανικού Στρατού, στρατηγός Μ. Ντέμπσεϊ, υποστήριξε πως «για να ηττηθεί το IS (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος") πρέπει να αντιμετωπιστεί το τμήμα του στα συριακά εδάφη». Από την πλευρά του ο Τσ. Χέιγκελ είπε ότι δεν θα απέκλειε οποιαδήποτε δυνατότητα στρατιωτικής δράσης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του «Ισλαμικού Κράτους».

Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη ενεργοποίησή της σε μια περιοχή που εκτείνεται απ' την Ουκρανία έως την Τυνησία, δεν αφορά σε λόγους ...φιλανθρωπίας αλλά ακριβώς σε υλοποίηση της ανάγκης της αστικής τάξης να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επαγρυπνούν οι λαοί της περιοχής

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή και της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μόνο ανησυχία προκαλούν στον ελληνικό λαό, καθώς σηματοδοτούν την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επεμβάσεις και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με απρόβλεπτους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Οι κίνδυνοι αυτοί αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη δράση των λεγόμενων "τζιχαντιστών" σε Ιράκ και Συρία, που αποτελούν δυνάμεις, οι οποίες στηρίχτηκαν και εξοπλίστηκαν από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια και σήμερα αξιοποιούνται ως πρόσχημα, για να δικαιολογήσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εναντίον χωρών και λαών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστια ευθύνη γι' αυτές τις επιλογές και δεν έχει το δικαίωμα να αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν στη συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέιγκελ, τι είδους διευκολύνσεις ζητήθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ και τι απάντησε η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση, έτσι ώστε από κοινού με τους άλλους λαούς της περιοχής να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ