ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερχεται νέος αγροτικός ξεσηκωμός

Οι αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς ανησυχούν σφόδρα την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγροτική δυσφορία για να πάρει ποσοστά παραπάνω στα γκάλοπ και ψήφους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

Στα πρόθυρα ενός νέου αγωνιστικού ξεσηκωμού βρίσκεται η αγροτιά σ' όλη τη χώρα. Με πρωτοβουλίες των συνεπών, αγωνιστικών δυνάμεων του αγροτικού κινήματος, που συστρατεύονται στα πλαίσια της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), προγραμματίζονται και προετοιμάζονται κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές. Στις κινητοποιήσεις αυτές θα τεθούν ξανά τα ζωτικής σημασίας δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου - καλύτερες τιμές των αγροτικών προϊόντων, αύξηση των επενδύσεων στη γεωργία για έργα υποδομής και αγροτική ανάπτυξη, μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, αύξηση των αγροτικών συντάξεων, γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ κ.ά. - και, ταυτόχρονα, θα εκδηλωθεί η θέληση και η αποφασιστικότητα της μαχόμενης αγροτιάς να εντείνει την πάλη της για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Θα προβληθεί, δε, ιδιαιτέρως η αντίθεση των Ελλήνων αγροτών στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται και στα αποτελέσματα που θα έχει η υλοποίηση της λεγόμενης ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί η συντόμευση του «δρόμου» για το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς στη χώρα μας.

Οι αγρότες θ' απαιτήσουν την κατάργηση των καταστροφικών κανονισμών της ΕΕ, που πλήττουν το σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, και τη λήψη κυβερνητικών μέτρων, που θα συμβάλουν στην παραγωγική ανάπτυξη, στη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και στην εξασφάλιση της αγροτικής απασχόλησης.

Αγωνιστικά ραντεβού

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών «κλείστηκε» στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού, που θα επιχειρήσει, μέσω της φιέστας που θα στηθεί, να ωραιοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια κι άλλου είδους αγωνιστικές εκδηλώσεις σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας - για αρκετούς νομούς, όπως στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στην Αιτωλοακαρνανία, στον Εβρο, στην Ηλεία κι αλλού έχουν, ήδη, οριστεί και ημερομηνίες στα μέσα Σεπτέμβρη - κι αναμένεται ν' ακολουθήσει και πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα.

Ανησυχούν και ...«ξερογλείφονται»

Ο νέος αγροτικός ξεσηκωμός που έρχεται ανησυχεί σφόδρα την κυβέρνηση - μάλλον το πώς θ' αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η νέα αγροτική «θύελλα» συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας στην πρόσφατη συνάντησή τους κι όχι, βεβαίως, το πώς θ' αντιμετωπιστούν τα αγροτικά προβλήματα - η οποία φοβάται ότι ήρθε η ώρα να «πληρώσει ακριβά» (και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές) την αδιάλλακτη στάση που κρατάει σταθερά τα τελευταία χρόνια έναντι των αγροτικών αγώνων.

Από την άλλη, η ΝΔ θεωρεί ότι ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτεί καλύτερα την αγροτική δυσφορία για να πάρει μεγαλύτερα ποσοστά στα γκάλοπ και περισσότερες ψήφους στις τοπικές εκλογές, «επενδύοντας» για τις βουλευτικές. Εκεί στοχεύουν και η παρέμβαση «υπέρ των αγροτών» του Κ. Καραμανλή, αλλά και η δήθεν αγωνιστική αφύπνιση της, «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης», ΣΥΔΑΣΕ.

Μόνο που ο αγροτικός κόσμος δεν πρόκειται να ξεγελαστεί αυτή τη φορά και θα τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ όπως του αξίζει. Αλλά και η ΝΔ να μην προσμένει πολλά οφέλη, καθώς οι αγρότες δεν είναι ούτε «λωτοφάγοι» για να ξεχάσουν, εύκολα και γρήγορα, τη συμφωνία της με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και την υπονομευτική στάση της ηγεσίας της στις κινητοποιήσεις τους και ιδιαίτερα - μέσω των γνωστών αγροτοσυνδικαλιστικών και συνεταιριστικών στελεχών της στη Θεσσαλία - στην τελευταία του περασμένου Φλεβάρη, όταν διέλυσαν τα μπλόκα, χωρίς να έχει λυθεί κανένα από τα αγροτικά προβλήματα, δίνοντας έτσι ένα απρόσμενο «χέρι βοήθειας» στη «στριμωγμένη» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...


Π. Ρ.


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ
«Αποζημίωση» 95 λεπτά τη ρίζα!

Συνολική «αποζημίωση» 23,76 ευρώ εγκρίνει ο ΕΛΓΑ σε αγρότη των Τρικάλων, για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν 25 ελαιόδεντρά του, από τον παγετό του περασμένου χειμώνα!

Το τεράστιο(!!!) ποσό των...23,76 ευρώ, (8.096 δραχμές), θα εισπράξει από τον ΕΛΓΑ, ο Σπύρος Τσιοτινός -αγρότης από το Ζάρκο Τρικάλων, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη»- ως συνολική αποζημίωση για την ολοσχερή καταστροφή που υπέστησαν 25 ελαιόδεντρά του, από τον παγετό του περασμένου Γενάρη! Το ανωτέρω ποσό δίδεται μόνο για την κάλυψη απωλειών εισοδήματος λόγω της μη παραγωγής ελιών κι όχι και για την καταστροφή που υπέστησαν τα νεόφυτα δέντρα, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν εγκρίνει αποζημιώσεις για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί καν στα έσοδα που θα είχε ο συγκεκριμένος παραγωγός από την παραγωγή ελιών ενός μόνο από τα 25 ελαιόδεντρά του, αν δεν τα έπληττε ο παγετός! Για κάθε ελαιόδεντρο ο Σπύρος Τσιοτινός «αποζημιώνεται» λιγότερο από ένα ευρώ, που αντιστοιχεί στην τιμή του μισού κιλού ελιές!!

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για αποζημίωση, αλλά για αισχρή κοροϊδία του ΕΛΓΑ σε βάρος του συγκεκριμένου παραγωγού, ο οποίος, όπως και όλοι οι αγρότες, πληρώνει πολλά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση των καλλιεργειών και της παραγωγής του από θεομηνίες και, γενικότερα, αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Κυβερνητική κοροϊδία

Να σημειώσουμε ότι το αίτημα για δίκαιες αποζημιώσεις, εξαιτίας καταστροφών στις δεντροκαλλιέργειες, την αμπελοκαλλιέργεια και στα κηπευτικά -αλλά και στην κτηνοτροφία - που προκάλεσε ο παγετός ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα που πρόβαλαν οι αγρότες στη διάρκεια της μεγάλης κινητοποίησής τους τον περασμένο Φλεβάρη.


Και να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, -με δημόσιες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη, που πήγε «επιτόπου» στη Θεσσαλία και του ίδιου του Κ. Σημίτη - είχε δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει πλήρως αυτό το αίτημα, αναφέροντας, μάλιστα, και το ύψος του ποσού που θα δίνονταν στον ΕΛΓΑ - από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ΠΣΕΑ κι άλλους πόρους - προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα σε δίκαιες αποζημιώσεις.

Η «αποζημίωση», που εγκρίθηκε για τις ζημιές στα ελαιόδεντρα του Σπ. Τσιοτινού, δείχνει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τήρησε τη δέσμευσή της αλλά, επιπλέον, προχωρεί σε μια προκλητική κοροϊδία σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Διότι, μπορεί μεν να φαίνεται ότι ο ΕΛΓΑ κοροϊδεύει τους παραγωγούς προσφέροντάς τους «αποζημιώσεις - ψίχουλα», αλλά οι αγρότες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την «πολιτική» του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις.

Η απάντηση στον αγώνα

Αυτό ακριβώς επισημαίνει, με δήλωσή του στο «Ρ», και ο Σπ. Τσιοτινός, λέγοντας: «Δε φταίνε οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις - κοροϊδία που μας εγκρίνονται, αφού αυτές τις γενικές κατευθύνσεις έχουν. Η κυβέρνηση μάς εμπαίζει και στο θέμα των αποζημιώσεων, όπως μας κοροϊδεύει και στο θέμα του βαμβακιού. Μας έταξαν 50δραχμο «επιστροφή» και μας δίνουν 10δραχμο, μας είπαν πως όλο το βαμβάκι που θα παραδοθεί θα επιδοτηθεί και πέταξαν εκτός επιδότησης κοντά στους 150.000 τόνους. Επιχειρούν με υποσχέσεις να μας ξεγελάσουν, προκειμένου να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις και για να μην τους τιμωρήσουμε, όσο χρειάζεται, με την ψήφο μας.

Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί ν' ανεχτεί άλλο την κυβερνητική κοροϊδία, όπως δεν μπορεί ν' αντέξει άλλο το βάρος της δραστικής μείωσης του αγροτικού εισοδήματος, της επέκτασης της φτώχειας, του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θ' αντιδράσουμε, όπως ξέρουμε και κάνουμε χρόνια τώρα, εντείνοντας τους αγώνες για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων μας και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα στη χώρα μας.

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς είναι το Σάββατο, 7 Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ, όπου θα «υποδεχτούμε», όπως πρέπει, τον πρωθυπουργό και τα μέλη μιας κυβέρνησης της ακρίβειας και της ανεργίας, του αγροτικού ξεκληρίσματος και της φτώχειας, του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας. Η πάλη θα συνεχιστεί με νομαρχιακά συλλαλητήρια. Η Ομοσπονδία μας αποφάσισε το συλλαλητήριο στα Τρίκαλα να γίνει στις 16 Σεπτέμβρη. Συνεχίζουμε με συντονισμό των κινητοποιήσεων σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ