ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κι άλλη νεκρή στην απεργία πείνας

Ενώ το πολιτικό σκηνικό «αναδιαμορφώνεται» ξανά

ΑΓΚΥΡΑ.- Αλλη μια νεαρή γυναίκα, η 23χρονη Μελέκ Χοσβέρ, μέλος της οργάνωσης αλληλεγγύης των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων Οζγκούρ Ταγιάντ, άφησε χθες την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Νουμουνέ της τουρκικής πρωτεύουσας, μετά από απεργία πείνας 11 μηνών.

Είναι η 54η απεργός πείνας που πεθαίνει στη διαμαρτυρία κατά της εισαγωγής των Λευκών Κελιών - συνολικά τα θύματα στην κινητοποίηση πλησιάζουν τα 100, αν προστεθούν σε αυτούς και οι εκτελεσθέντες στην εισβολή στις φυλακές το Δεκέμβρη του 2000 και τα θύματα άλλων αστυνομικών επεμβάσεων - μια πρακτική του τουρκικού κρατικού μηχανισμού που έχει την αμέριστη συμπαράσταση της ΕΕ και των ΗΠΑ, που παραβλέπουν τον χαρακτήρα του μέτρου ονομάζοντας συλλήβδην τους Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους «τρομοκράτες»...

Οι απεργοί πείνας, που κρατιούνται στη ζωή παίρνοντας ζαχαρωμένο νερό και βιταμίνες, είναι στην πλειοψηφία τους μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C). Η Χοσβέρ είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης επειδή κατηγορήθηκε ότι ήταν «μέλος» της. Είχε αποφυλακιστεί σε ένα μέτρο που είχε στόχο, ακριβώς, να «σπάσει» τη συνοχή των απεργών πείνας, ωστόσο συνέχισε να συμμετέχει στη διαμαρτυρία που, τελικά - καθώς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται πάντοτε να «διαπραγματευτεί» την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς - την οδήγησε στο θάνατο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 ακόμη κρατούμενοι και συγγενείς τους εξακολουθούν να κάνουν απεργία πείνας.

Πολιτικές διεργασίες

Πάντως η τουρκική άρχουσα τάξη και τα ΜΜΕ της ασχολούνταν με άλλα: την ανακοίνωση, χθες, της ένταξης του Κεμάλ Ντερβίς -μετά από μεγάλο διάστημα σχετικών διαπραγματεύσεων - στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, είδηση που συνοδεύτηκε από μια γερή δόση φιλολογίας για την «ένωση της κεντροαριστεράς» στην Τουρκία, ενόψει των πρόωρων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. «Σχηματίζεται μια νέα δύναμη... βασισμένη σε μια σύγχρονη οικονομία της αγοράς». Πρόκειται για μια απόπειρα «επανίδρυσης», τουλάχιστον σύμφωνα με Τούρκους σχολιαστές, του κόμματος που είχε ιδρύσει ο θεωρούμενος ως «πατέρας» της σύγχρονης Τουρκίας, ποιος άλλος, ο Μουσταφά Κεμάλ.

Ωστόσο η «ένωση της κεντροαριστεράς» πολύ απέχει από το να αποτελεί πραγματικότητα, αφού τόσο το κόμμα του Μπουλέντ Ετσεβίτ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, όσο και η Νέα Τουρκία του Ισμαήλ Τζεμ - που φέρεται να απέσπασε στη Γερμανία και την υποστήριξη Σρέντερ - όπως και των υπολοίπων αποστατών της κυβέρνησης, έχουν αποστασιοποιηθεί από την προσπάθεια απορρίπτοντας τις σχετικές προτάσεις του Ντερβίς. Πράγμα το οποίο, όπως προειδοποιούν αναλυτές, δίνει στο Λευκό, όπως είναι γνωστό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ακόμη περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στις εκλογές.

Στο μεταξύ πληροφορίες ανέφεραν ότι δύο κόμματα της Αριστεράς, το ODP και το ΕΜΕΡ, ενδέχεται να κατέβουν με κοινές λίστες στις εκλογές. Προς αυτό, έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η Turkish Daily News, συναντήθηκαν χθες οι πρόεδροι των δυο κομμάτων, Ουφούκ Ουράς και Λεβέντ Τουζέλ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα προσπάθεια δημιουργίας «συναίνεσης»

Παλαιστίνιοι που δουλεύουν στο Ισραήλ, περιμένουν με τις ώρες να ελεγχθούν...

Associated Press

Παλαιστίνιοι που δουλεύουν στο Ισραήλ, περιμένουν με τις ώρες να ελεγχθούν...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ και ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Σε μια νέα προσπάθεια αποκατάστασης της «συναίνεσης» των παλαιστινιακών ενόπλων οργανώσεων για την παύση των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων είχε αποδυθεί χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Αμπντέλ Ραζέκ Γιεχίγιε. Προς αυτό ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους 12 οργανώσεων καλώντας τες να δεσμευτούν σε εκεχειρία. Η Χαμάς απέρριψε την πρόταση αμέσως.

Ο Γιεχίγιε επίσης ενημέρωσε τις οργανώσεις για την πορεία των ισραηλινοπαλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, περιλαμβανομένων του Σχεδίου αποχώρησης που φέρει τον κωδικό «Πρώτα η Γάζα και η Βηθλεέμ» του Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ, όπως και τις προθέσεις του Ισραηλινού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας να ορίσει σύνορα «με ή χωρίς παλαιστινιακή συμφωνία».

Χθες στο μεταξύ είχε αναπτυχθεί έντονη φιλολογία για τη σύλληψη του Αραβα πρώην εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Αρχιμανδρίτη Θεοδόσιου (Ατάλα Χάνα). Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές συνελήφθη λόγω του ότι «υπάρχουν υποψίες ότι επισκέφθηκε παράνομα το Λίβανο και τη Συρία και συναντήθηκε με την ηγεσία τρομοκρατικών οργανώσεων... είχε επαφές με μέλη της Χεζμπολάχ και επανέλαβε την υποστήριξή του για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών».

Η ηγεσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είχε πάρει αποστάσεις από τον Θεοδόσιο και τον είχε απομακρύνει από τη θέση του εκπροσώπου του. Σε δηλώσεις του στην Χα' αρέτζ (8 Αυγούστου), ο νέος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, Τζουμπαέλ Ναντάφ, τον χαρακτήριζε «πολύ ακραίο». Παρ' όλα αυτά η σύλληψη βάσει «υποψιών» προκαλεί ανησυχίες...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Σχεδιάζουν τη θεσμοθέτηση του ΕΣΕΛΟΝ!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μείζονες αντιδράσεις και ανησυχίες προκαλεί η πρόσφατη αποκάλυψη του σχεδίου της ευρωπαϊκής επιτροπής με την επωνυμία «Κυκλοφορία Δεδομένων». Το σχέδιο, που θα τεθεί προς συζήτηση στη διάσκεψη κορυφής τον ερχόμενο μήνα, προτείνει την παρακολούθηση, αποθήκευση και αρχειοθέτηση όλων των τηλεπικοινωνιακών (και ηλεκτρονικών) επικοινωνιών των πολιτών στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ με πρόσχημα όχι μόνο την πάταξη της «διεθνούς τρομοκρατίας», αλλά και της παιδικής πορνογραφίας, ηλεκτρονικών «εγκλημάτων», της απάτης διαφόρων τύπων έως και για την τιμωρία τροχαίων παραβιάσεων!

Το σχέδιο, που αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο βρετανικός ανεξάρτητος όμιλος προστασίας των πολιτικών ελευθεριών και της ιδιωτικής ζωής ΣΤΕΪΤΓΟΥΟΤΣ, προτείνει μάλιστα την αποθήκευση των τηλεπικοινωνιών όλων των Ευρωπαίων πολιτών από 12 έως 24 μήνες και να έχουν πρόσβαση σ' αυτές τις εθνικές τράπεζες πληροφοριών όχι μόνο οι αστυνομικές αρχές - ενδεχομένως κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας... - αλλά και οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ.

Το σχέδιο της επιτροπής εάν υιοθετηθεί στην επικείμενη διάσκεψη της ΕΕ στις Βρυξέλλες, τότε θα αποτελεί, μεταξύ άλλων, θεσμοθέτηση και νομιμοποίηση του εδώ και δεκαετίες πολυεθνικού προγράμματος πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής κατασκοπίας, ΕΣΕΛΟΝ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κι άλλες απαγωγές και αποκεφαλισμοί

ΜΑΝΙΛΑ.- Είναι πράγματι η απαγωγή έξι μαρτύρων του Ιεχωβά προχθές και ο αποκεφαλισμός των δύο από αυτών χθες, έργο της Αμπού Σαγιάφ, της οργάνωσης που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Φιλιππίνων θεωρούσαν «εξουδετερωμένη» μετά την εκστρατεία εναντίον της φέτος, με τη συνδρομή 1.300 ανδρών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ;

Αρχικά, ο στρατός εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει ότι μέλη της Αμπού Σαγιάφ είναι οι αυτουργοί των νέων απαγωγών - αλλά χθες βράδυ ανασκεύασε την εκδοχή της ιστορίας που είχε δώσει στη δημοσιότητα αναφέροντας ότι επρόκειτο για «κοινούς εγκληματίες». Και αυτό παρά το ότι το modus operandi των απαγωγέων, ο τρόπος απαγωγής και εκτέλεσης, παραπέμπει στην οργάνωση. Πάντως, ο στρατιωτικός διοικητής των Νότιων Φιλιππίνων, υποστράτηγος Ερνέστο Καρολίνα, απέδωσε την απαγωγή σε «μια συμμορία που επικεφαλής της είναι ο ανιψιός ενός από τους ηγέτες» της «διαλυμένης» οργάνωσης.

ΡΩΣΙΑ
«Φταίνε οι στρατιωτικοί» , λέει ο Πούτιν...

ΜΟΣΧΑ.-

Στους στρατιωτικούς αξιωματούχους επέλεξε να επιρρίψει χτες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, την ευθύνη για την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία της περασμένης Δευτέρας, οπότε συνετρίβη στην Τσετσενία στρατιωτικό μεταγωγικό ελικόπτερο Μ-26 προκαλώντας το θάνατο 116 Ρώσων στρατιωτών.

Στο μακροσκελές ρεπορτάζ της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, ο Πούτιν εμφανίστηκε περίλυπος να συζητά επί δεκάλεπτο (!) με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Ιβάνοφ και να δηλώνει: «Ακόμη και η ανάλυση της προκαταρκτικής έρευνας δείχνει πως κατά κανόνα η ευθύνη ανήκει στην ακατάλληλη εκτέλεση των καθηκόντων των στρατιωτικών αξιωματούχων». Υπαινισσόταν την εντολή που έχει δοθεί εδώ και πέντε χρόνια απ' το υπουργείο Αμυνας σύμφωνα με την οποία τα ελικόπτερα Μ-26 απαγορεύεται να μεταφέρουν πάνω από 20 στρατιώτες και αυτούς με καθήκοντα συνοδού φορτίου πυρομαχικών και άλλου οπλικού υλικού... Πάντως, ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε εκείνα τα στοιχεία της έρευνας που φωτογραφίζουν ως αιτία της συντριβής πύραυλο Τσετσένων ανταρτών.

  • Νέα έκρηξη που οφείλεται σε διαρροή υγραερίου σημειώθηκε χτες σε ξενώνα στο Κάντι-Μανσιίσκ της δυτικής Σιβηρίας, με αποτέλεσμα έξι νεκρούς. Σημειώθηκε μόλις ένα 48ωρο μετά την έκρηξη σε οκταώροφη πολυκατοικία, στη βορειοδυτική Μόσχα, με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ