ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Στη Βουλή το ξεπούλημα των πλαζ του ΕΟΤ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές του Κόμματος

Από διαμαρτυρία εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα του ΕΟΤ
Από διαμαρτυρία εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα του ΕΟΤ
Την παράδοση των οργανωμένων ακτών της Αττικής στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις τεράστιες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση, καταγγέλλει το ΚΚΕ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν προχτές στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. Στο κείμενο της Ερώτησης, που την υπογράφουν η Λιάνα Κανέλλη και ο Αντώνης Σκυλλάκος και απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι οι ακτές και το φυσικό περιβάλλον δεν κοστολογείται, γιατί δεν είναι ούτε για πούλημα, ούτε για κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Επιπλέον, όπως συμπληρώνουν, ελέγχονται ακόμα και διαδικασίες με τις οποίες η κυβέρνηση παραχωρεί στους ιδιώτες τις πλαζ ως προς τη νομιμότητά τους.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

«Με την παράδοση των οργανωμένων ακτών της Αττικής στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, αφού ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές καταργείται, η είσοδος στις πλαζ και η παραμονή στις ακτές μετατρέπονται σε αντικείμενα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, θα ακολουθήσει η ιδιωτικοποίηση όλων των παράκτιων εκτάσεων που ανήκουν στον ΕΟΤ, στις οποίες περιλαμβάνονται το σύνολο σχεδόν των ελεύθερων ακτών από τον Πειραιά έως τη Βάρκιζα, στερώντας από το λαό την απόλαυση της θάλασσας. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι εκτός από την οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα, θα επιφέρει και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αφού η αύξηση των χρήσεων και η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους από τους επιχειρηματίες, θα οδηγήσει στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας των ακτών από την υπερεντατική εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός και η νεολαία, γνωρίζουν ότι οι ακτές και το φυσικό περιβάλλον δεν κοστολογούνται γιατί δεν είναι ούτε για πούλημα, ούτε για κερδοσκοπική εκμετάλλευση. Αντίθετα, με κρατικές δαπάνες οι ακτές πρέπει να προστατεύονται και να αποδίδονται καθαρές και με ολοκληρωμένες υπηρεσίες, ελεύθερες στο λαό για αναψυχή.

Κόντρα σ' αυτή την εύλογη λαϊκή απαίτηση, η κυβέρνηση, όχι μόνο εκποιεί τις ακτές του Σαρωνικού στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά το κάνει και με διαδικασίες οι οποίες ελέγχονται και ως προς την τυπική τους νομιμότητα. Ετσι, η σύνθεση συγκεκριμένης κοινοπραξίας που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) και πήρε την εκμετάλλευση των ακτών Α' και Β' Βούλας και ακτής Βάρκιζας, φέρεται τροποποιημένη στις διαδοχικές φάσεις του διαγωνισμού και αυτό μαρτυρεί ότι καταβλήθηκε προσπάθεια να αρθούν, έστω και εκ των υστέρων, νομικά κωλύματα υπέρ της συγκεκριμένης κοινοπραξίας. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω κοινοπραξία, βασικός μέτοχος της οποίας ήταν πριν από λίγους μήνες μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ, θα πραγματοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. δρχ. ανά ακτή και θα καταβάλλει 150 εκτ. δρχ. ανά έτος για κάθε ακτή στην ΕΤΑ, τη στιγμή που άλλη κοινοπραξία, η οποία παίρνει την εκμετάλλευση των ακτών Αλίμου και Βουλιαγμένης, θα πραγματοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. δρχ. ανά ακτή και να καταβάλλει στην ΕΤΑ 290 εκατ. δρχ. ανά έτος για κάθε ακτή...

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Ποια είναι τα ακριβή σχέδια διαμόρφωσης των ακτών και οι προβλεπόμενες χρήσεις;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να μεταβάλει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις ακτές και ειδικότερα στις 5 ακτές, οι οποίες εκποιούνται σε ιδιώτες;
  • Πρόκειται η κυβέρνηση να νομιμοποιήσει αυθαίρετες εγκαταστάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις ακτές από ιδιώτες, με τους οποίους ο ΕΟΤ έκανε συμβάσεις μίσθωσης χώρων; Τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις αυτές;
  • Υπάρχει σχεδιασμός για μετατροπή των υπαρχουσών εγκατατσάσεων των ακτών σε ξενοδοχειακά καταλύματα τύπου "καμπάνες";
  • Για ποιο λόγο τα σχέδια συμβάσεων παραχώρησης των 5 ακτών πρέπει να εγκριθούν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης;

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Το "Επιχειρησιακό Σχέδιο Ολυμπιακής Φιλοξενίας" που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004 ΑΕ".
  • Τις αναπτυξιακέ μελέτες της ΕΤΑ για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ. Κατάσταση των ακτών και των μαρίνων της Αττικής, οι οποίες είναι περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ.
  • Τις εγκεκριμένες μελέτες του αρχιτέκτονα καθηγητή κ. Μωραΐτη, με βάση τις οποίες θα γίνουν οι παρεμβάσεις στις πλαζ του ΕΟΤ.
  • Το πρακτικό της αξιολόγησης των εταιριών που συμμετείχαν στην Α' φάση του Διαγωνισμού της ΕΤΑ για την "Ανάπτυξη Υπηρεσιών Διαχείρισης (Διαφήμισης - Επικοινωνίας - Ψυχαγωγίας - Επισιτισμού) Ακτών Αττικής" από το ΔΣ της εταιρίας και την προεπιλογή των συμμετεχόντων σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 30/30-4-2001 συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρίας.
  • Το πρακτικό της αξιολόγησης των εταιριών που πήραν μέρος στη Β' φάση του διαγωνισμού της ΕΤΑ για το ίδιο θέμα.
  • Τα δικαιολογητικά που προβλέπει το στοιχείο 4.1.1. της Προκήρυξης της Β' φάσης Πρόσκληση υποβολής τελικών όρων οικονομικής και τεχνικής προσφοράς από τους προεπιλεγέντες διαγωνιζόμενους, τα οποία κατέθεσε στην αναθέτουσα αρχή η κοινοπραξία που τελικώς επιλέχτηκε ως πρώτος υποψήφιος ανάδοχος.
  • Τα τεύχη της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος.
  • Τα σχέδια Συμβάσεων που υπογράφτηκαν μεταξύ ΕΤΑ και αναδόχων για τις πλαζ της Αττικής.
  • Τα μνημόνια συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΤΑ και τους δήμους Αλίμου, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας σχετικά με τις 5 ακτές.
  • Τις τεχνικές και οικονομικές προσφορές των κοινοπραξιών που συμμ, ετείχαν στη Β' φάση του διαγωνισμού της ΕΤΑ».

Εκκληση για τη σωτηρία του αεροδρομίου του Ελληνικού

Εκκληση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα απευθύνουν κάτοικοι και σύλλογοι των δήμων της παραλίας του Σαρωνικού να μην ψηφιστεί η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και με την οποία ξεκινά το ξεπούλημα της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή για την επίμαχη τροπολογία, το κείμενο - έκκληση που υπογράφεται - προς το παρόν - από 38 εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, φορέων, συλλόγων, σωματείων εργαζομένων από το Ελληνικό, την Αργυρούπολη, τον Αλιμο, τη Γλυφάδα, την Ηλιούπολη, στάλθηκε προς όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές. Στο κείμενο επισημαίνεται: «Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, εισηγούνται το χαρακτηρισμό μεγάλου τμήματος του αεροδρομίου του Ελληνικού σε "τουριστικό δημόσιο κτήμα" και αναθέτουν τη διοίκηση και διαχείρισή του στην Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, προκειμένου να κατασκευαστεί σε αυτό Συνεδριακό - Εκθεσιακό Κέντρο.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στον κατακερματισμό του αεροδρομίου του Ελληνικού και στις αποσπασματικές παρεμβάσεις, που δεν έχουν σχέση με αυτό που θέλουμε να γίνει ο χώρος, δηλαδή μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου με ήπιες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού».

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του ΚΚΕ είναι η μετατροπή ολόκληρης της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού σε πάρκο πράσινου και αναψυχής. Προς την κατεύθυνση αυτή οι τοπικές Κομματικές Οργανώσεις και τα μέλη του Κόμματος δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης κινήματος, όχι μόνο για το Ελληνικό αλλά γενικότερα για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού από τα αδηφάγα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαιοκρατών. Επίσης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει παρέμβει για τα θέματα αυτά πολλές φορές με Ερωτήσεις στη Βουλή.

Οι υπογράφοντες το κείμενο, υπενθυμίζουν ότι «εκτός από το συνεδριακό - εκθεσιακό κέντρο, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία για την κατασκευή λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας (σήραγγα Υμηττού) που θα περνάει μέσα από το χώρο του αεροδρομίου Ελληνικού, καθώς και την κατασκευή του αμαξοστασίου του Τραμ επίσης στο χώρο του αεροδρομίου. Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί η κυβέρνηση με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης προωθεί την τσιμεντοποίηση του χώρου έτσι ώστε να διερωτάται εύλογα ο καθένας, τι θα μείνει τελικά για πράσινο, αν συνυπολογιστούν και οι διάφορες άλλες προτάσεις που έχουν ακουστεί από επίσημα χείλη για ήπια οικιστική ανάπτυξη, ξενοδοχειακή μονάδα, business park, χώρο για επαγγελματικές χρήσεις και σωρεία Ολυμπιακών εγκαταστάσεων».

Τέλος, το κείμενο καταλήγει: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τη συγκεκριμένη τροπολογία και να προχωρήσει άμεσα στη διατύπωση μιας συνολικής πρότασης για το μέλλον του χώρου, η οποία ασφαλώς πρέπει να τεθεί σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς και το λαό της περιοχής και της Αθήνας ευρύτερα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ