ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Η μνήμη και η σκληρή πείρα της ζωής να γίνουν γνώση και οργανωμένος αγώνας

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ διοργάνωσε εκδήλωση χτες με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο με τους 102 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
«

Δυναμώνουμε την πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής». Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα εκδήλωση της ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του Κόμματος, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, ο Κωστής Παναγιώτου, περιφερειακός σύμβουλος, και ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην έναρξη της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 102 νεκρών του Ιούλη του 2018 από τη φονική πυρκαγιά.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο κοινοτάρχης Βαρνάβα Σπύρος Ηλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή πριν δεκαπέντε μέρες περίπου, όπου κινδύνεψαν ζωές κατοίκων και λαϊκές περιουσίες. Και στη φωτιά αυτή, όπως είπε, φάνηκαν οι ελλείψεις για άλλη μια φορά, αφού όταν τα εναέρια μέσα αποχώρησαν για την Εύβοια, η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ για να μη ζήσουμε κάτι παρόμοιο, η μνήμη και η σκληρή πείρα της ζωής να γίνουν γνώση και οργανωμένος αγώνας (...) δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, να μην παλέψουμε με την πιο ενεργή δική μας συμμετοχή για να μη συνεχιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική. Οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, υποχρηματοδοτούμενες. Οσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από πίεση, δεν μας ικανοποιούν, τα οξυμένα προβλήματα παραμένουν. Το κυριότερο είναι ότι παραμένει η εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων, δηλωτικό αυτού είναι ότι όπως φάνηκε στη μεγάλη καταστροφή του 2018, η Ανατολική Αττική δεν διαθέτει κρατικό νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας είναι λίγα και ανεπαρκή, χωρίς γιατρούς βασικών ειδικοτήτων».

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Αναφερόμενος στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, είπε ότι δεν εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι κοινόχρηστοι χώροι, σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς ή σεισμού, η αντιμετώπιση της μαζικής διαφυγής όταν τυχόν ξαναχρειαστεί, ενώ τα αυτοκίνητα σταθμεύουν ξανά στους ίδιους δρόμους των δύο - τριών μέτρων. Επιπλέον, το σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής, όπως υπογράμμισε, είναι ενταγμένο στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων, σχέδιο αβάντα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπου βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας φιλέτα γης μετά την καταστροφή.

Σε ό,τι αφορά τους πυρόπληκτους κατήγγειλε πως τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ δεν αντιμετώπισαν τα προβλήματά τους, καθώς δεν έχει προχωρήσει το θέμα των αποζημιώσεων για ανακατασκευή και επισκευή των κατοικιών, αρκετοί παραμένουν σε νοικιασμένα σπίτια, πολλοί υποχρεώνονται να επανακαταθέσουν διάφορα έγγραφα στις δημόσιες υπηρεσίες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης που έχει προωθηθεί απ' όλες τις κυβερνήσεις, καταγγέλλοντας το πελατειακό σύστημα που αναπτύχθηκε γύρω απ' αυτήν.

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, τόνισε πως την επικαλούνται ως άλλοθι και όχι για να πάρουν μέτρα θωράκισης των πόλεων και προστασίας της ζωής των ανθρώπων, ενώ αναφερόμενος στις καταστροφές από πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο, είπε ότι αυτές επιβεβαιώνουν ότι και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες οι λαοί μένουν εκτεθειμένοι, αφού τα μέτρα για την προστασία της ζωής τους δεν χωράνε στη λογική «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε διεξοδικά στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη και καταλήγοντας τόνισε: «Είμαστε στην πρώτη γραμμή και δίνουμε καθημερινά μάχες σε όλες τις περιοχές της χώρας μας για την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, για περισσότερα αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά έργα, για περισσότερα δάση με προστασία των πλούσιων οικοσυστημάτων τους, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης και για την πρόληψη των βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης».

(Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)


ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή είναι εδώ

Mε αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, τις περιοχές του Ν. Βουτζά και το Μάτι. Τα αποτελέσματα τραγικά, 102 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου καμένα, μια ολόκληρη περιοχή άλλαξε, τα σημάδια στην ψυχή και τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής ανεξίτηλα.

Τρία χρόνια μετά και οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή είναι εδώ. Η "κανονικότητα" για την Ανατολική Αττική είναι κάθε καλοκαίρι να καίγονται χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων, δασικών και μη. Η "κανονικότητα" για την Ανατολική Αττική είναι να μην υπάρχουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας, είναι "κανονικότητα" τα δάση και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται, στην πρώτη βροχή να πλημμυρίζουν δρόμοι, γειτονιές και πόλεις.

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της φωτιάς, βίωσε από πρώτο χέρι τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, βίωσε το τι σημαίνουν κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις. Οι πυρόπληκτες οικογένειες έμαθαν από πρώτο χέρι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Οτι η μία κυβέρνηση δίνει στην άλλη τη σκυτάλη, ότι οι υποσχέσεις είναι κούφια λόγια. Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία κατεύθυνση η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας, ενώ δεν έχουν προτεραιότητα τη λύση των προβλημάτων των πυρόπληκτων. Οπως δείχνουν και τα τελευταία σχέδια ανάπλασης των καμένων οικισμών, για την πατρότητα των οποίων ερίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η "αναγέννηση" από την καταστροφή θα γίνει με κριτήρια που βάζουν απέναντι τις λαϊκές ανάγκες και έχουν ως προτεραιότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που δείχνουν διαχρονικά το "ενδιαφέρον" τους για την περιοχή. Η όλη ανάπλαση της περιοχής εντάσσεται στη λογική της προσέλκυσης επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας "φιλέτα" γης.

Το ΚΚΕ, τα μέλη του και οι οπαδοί του από την πρώτη ώρα ήταν στην κυριολεξία μέσα στη φωτιά να βοηθήσουν, να σώσουν τον συνάδελφο, τον γείτονα, τον συγγενή. Από την πρώτη ώρα μέχρι και σήμερα μπήκε και μπαίνει μπροστά για την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων, με δεκάδες παρεμβάσεις από Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια έως τη Βουλή και την Ευρωβουλή. Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα μίλησε για τα αίτια και τις ευθύνες, που μπροστά σε κάθε μεγάλο "φυσικό" φαινόμενο μετράμε θύματα και χαμένες λαϊκές περιουσίες. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Η αγωνία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος, των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, των δασών και του περιβάλλοντος, απαιτούν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.

Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, στην ενίσχυση της πρόληψης και προστασίας των δασών και συνολικά του φυσικού πλούτου.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org