ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά

Ιδιαίτερα μαχητικό το συλλαλητήριο ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο στο κέντρο της Αθήνας

Ξεκάθαρο μήνυμα απόρριψης του συνόλου του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση κατακαλόκαιρο έστειλαν εκπαιδευτικοί, γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, σε ένα ιδιαίτερα μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας παράλληλα να παρθούν τώρα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Οπως έγινε από την πρώτη στιγμή, από τη φιέστα που έστησε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις αντιδραστικές αλλαγές με μία διαρκή προσπάθεια να τις εμφανίσει ως απαίτηση της κοινωνίας, έτσι και χτες, με διεκδικητικό χαρακτήρα που έθεσε στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών, αναδείχτηκε ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας της «αναβάθμισης» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, τονίστηκε ότι δεν έχει τη συναίνεση του λαού στο σχολείο που ετοιμάζεται για τα παιδιά του, ένα σχολείο χειρότερο.

«Οσες εύηχες λέξεις και να χρησιμοποιήσουν, δεν μπορεί να φτιασιδωθεί το έκτρωμα», δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης που αντί για μέτρα για τη θωράκιση των σχολείων και τη μόρφωση των παιδιών φέρνει κατακαλόκαιρο ένα ακόμα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Αυτό τονίστηκε από εκπαιδευτικά σωματεία, εκπρόσωποι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμούς στη συγκέντρωση στα Προπύλαια, δηλώνοντας πως απορρίπτεται το σύνολο του νομοσχεδίου και αναδεικνύοντας κύριες πλευρές του: Την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας και τους δρόμους που ανοίγει για κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών, την ένταση των ταξικών φραγμών και διακρίσεων, τη διαφοροποίηση του περιεχομένου του σχολείου σε βάρος των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών, την ώθηση προς εμπορική αξιοποίηση των υποδομών του και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, το ότι ο εκπαιδευτικός καλείται να εγκαταλείψει τον ρόλο του και σκυφτός να υλοποιεί τα παραπάνω. Τονίστηκαν οι εγκληματικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας και στην Εκπαίδευση, προειδοποιώντας για τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει για τα παιδιά ένα νέο άνοιξε - κλείσε στα σχολεία.

«Απορρίπτουμε το αντιδραστικό νομοσχέδιο που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κ. Παπαδάκης.

Μαχητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Με πανό, πικέτες και συνθήματα που έβαζαν στο στόχαστρο τα μέτρα της κυβέρνησης, αντέτασσαν τις πραγματικές ανάγκες και τα αιτήματα για θωράκιση των σχολείων, πραγματοποιήθηκε μια δυναμική πορεία προς τη Βουλή.

ΕΛΜΕ και Σύλλογοι, Ενώσεις Γονέων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Επισιτισμού, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΟΒΣΑ, η ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και άλλοι πορεύτηκαν με τα πανό τους. «Η αυτονομία είναι μια απάτη, φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη», «σχολείο - επιχείρηση και γονιός - πελάτης, το νέο σας σχολείο είναι εφιάλτης», «δωρεάν Παιδεία, σύγχρονα σχολεία - όχι χορηγούς και αυτονομία», «μόρφωση, υγεία, σταθερή δουλειά, κάλυψη των αναγκών σε όλα τα σχολειά», «δικαίωμα στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, δεν θα γίνει σκλάβος η νέα η γενιά», ήταν χαρακτηριστικά συνθήματα.

Απέναντι στον δρόμο της υποβάθμισης που χαράσσει το νομοσχέδιο, σε βάρος των σύγχρονων μορφωτικών δικαιωμάτων, αντέταξαν την ανάγκη για ένα σχολείο πραγματικά σύγχρονο, που δεν θα κοιτά τους μαθητές και τους γονείς στην τσέπη. Απαίτησαν για μια ακόμα φορά, όπως έκαναν όλο το διάστημα από το ξέσπασμα της πανδημίας, ουσιαστικά μέτρα για να ανοίξουν τον Σεπτέμβρη με ασφάλεια τα σχολεία, να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες των μαθητών, για την προστασία στους χώρους δουλειάς, για την υγεία του λαού. «Τέρμα πια στην κοροϊδία, υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», «αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία - πάρτε μέτρα για την πανδημία», «δάσκαλοι - γονείς, τώρα συμμαχία, υγιεινή κι ασφάλεια σε όλα τα σχολεία», ήταν χαρακτηριστικά συνθήματα.

Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, όπου σήμερα συνεχίζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να επαναφερθούν τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα στο Λύκειο

«Το υπουργείο Παιδείας αφήνει εκτός σχολών χιλιάδες παιδιά, ηθελημένα και εκ προμελέτης. Συγκεκριμένα, αφού κατήργησε το 2020 τα μαθήματα Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου σε όλα τα Λύκεια της χώρας και ενώ αυτά συνεχίζουν να είναι μαθήματα πανελλήνιων εξετάσεων, δίνει το τελειωτικό χτύπημα στα όνειρα χιλιάδων παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με την Τέχνη κάνοντας το εξής παράλογο: Απαιτεί ελάχιστη βάση εισαγωγής, π.χ. ένα παιδί που θέλει να περάσει στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας (Αιγάλεω) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εάν γράψει 19.500 μόρια στα βασικά μαθήματα, δηλαδή άριστα, και στο Ελεύθερο 14, δεν περνάει στη Σχολή, καθώς η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι 14,02! Στην ουσία πρόκειται για κατάπτυστη μέθοδο ώθησης των παιδιών σε ιδιωτικές σχολές, κλείνοντάς τους πονηρά το μάτι», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

«Η ύπαρξη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα των ειδικών μαθημάτων Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου για πολλά ΑΕΙ και τις Καλλιτεχνικές Σχολές. Παρ' όλα αυτά, η υπουργός Παιδείας διατηρεί μία καθ' όλα αντιφατική στάση. Καταργεί το 2020 τη διδασκαλία των δύο αυτών πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων Τέχνης στα δημόσια σχολεία, αλλά ταυτόχρονα θεσπίζει με το νέο σχέδιο νόμου ελάχιστη βάση εισαγωγής. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν αριστούχοι αλλά εντελώς απροετοίμαστοι μαθητές των δημόσιων σχολείων στα ειδικά μαθήματα σχεδίου, που μένουν εκτός των σχολών προτίμησής τους, έχοντας διανύσει μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά λόγω κορονοϊού και τηλεκπαίδευσης. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η υπουργός προωθεί την παραπαιδεία και τα ιδιωτικά φροντιστήρια, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιβεβαιώνοντας τη ρήση του πρωθυπουργού πως "δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο, υπάρχουν και άλλα δημιουργικά επαγγέλματα"», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Η Τέχνη είναι δικαίωμα κάθε μαθητή», συνεχίζει το ΕΕΤΕ και επισημαίνει ότι «το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο είναι απαραίτητη γνώση για όλους τους μαθητές, αναγκαία για την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από το τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει στις σπουδές του. Πολύ δε περισσότερο, είναι αναγκαία και προαπαιτούμενη γνώση για πολλές Πανεπιστημιακές Σχολές, όπως Αρχιτεκτονικές, Γραφιστικής, Διακόσμησης, Σχολές Καλών Τεχνών και άλλες». Το Επιμελητήριο καλεί την υπουργό άμεσα να «θεραπεύσει» το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε για τους μαθητές που απευθύνονται σε σχετικές με την Τέχνη σχολές.

Να επαναφέρει άμεσα τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα, το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στο κανονικό ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου και να μην εφαρμόσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ζητά από το υπουργείο και η Ενωση Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων, σημειώνοντας πως «η διατήρηση αυτής της καταστροφικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής θα παράγει σκόπιμα μόνο γενιές αποκλεισμένων μαθητών από την Τέχνη, τα όνειρα και τις σχολές της επιθυμίας τους».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο

Δυναμική κινητοποίηση με πορεία στους δρόμους της πόλης έγινε χτες το απόγευμα στην Καρδίτσα από εργατικά σωματεία ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά και για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας του λαού. Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν την απόσυρση του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Παιδεία και μέτρα προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αποστόλης Σκούφης, αναπληρωτής εκπαιδευτικός, και χαιρέτισε επίσης ο Γιάννης Τσούτρας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

  • Κινητοποίηση για την καταδίκη του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Παιδεία διοργάνωσαν εργατικά σωματεία προχτές, Τετάρτη, στην Καβάλα.



Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org