ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Με αγώνα, ενότητα και αλληλεγγύη απαντούν στις παγίδες και τους εκβιασμούς

Την Πέμπτη η μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία αλληλεγγύης στη Λάρυμνα

Για τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας - συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνουν σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, την ερχόμενη Πέμπτη 29 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στη Λάρυμνα, προετοιμάζονται τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μετά και την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών που πραγματοποίησαν χτες Πέμπτη.

Στη σύντομη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία των Σωματείων με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τους διαμηνύθηκε για μία ακόμη φορά ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει απαρέγκλιτα τους σχεδιασμούς της για τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς καμία δέσμευση για τη διασφάλιση της λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για το μόνο που δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ήταν το να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε την ερχόμενη βδομάδα να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο συζήτησης τις προτάσεις για το περιεχόμενο του «αντικοινωνικού πακέτου - διαβατήριο ανεργίας», που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «τυράκι» για να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι τους σχεδιασμούς της και να συναινέσουν στις απολύσεις τους.

Ουσιαστικά αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι η κυβέρνηση επιμένει στα εκβιαστικά διλήμματα, την τακτική της σαλαμοποίησης και της διάσπασης, που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, απαιτώντας τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μετά και τις δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα, ρίχνουν το βάρος στην προετοιμασία της συναυλίας αλληλεγγύης της ερχόμενης Πέμπτης, επιδιώκοντας να μετατραπεί σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης Επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συναυλία της ερχόμενης Πέμπτης. «Εκεί θα δοθεί η απάντηση στην κυβέρνηση για το πόσο μαζικά και μέσα από συλλογικές διαδικασίες είναι βγαλμένα τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που παλεύουμε 20 μήνες», ανέφερε επισημαίνοντας παράλληλα τη διάθεση των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη.

«Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο, να παραβρεθούν στη συναυλία διαμαρτυρίας που θα γίνει στη Λάρυμνα, να διασκεδάσουμε και να κοινοποιήσουμε σε όλους το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ και το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων έδρας ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ, τα σωματεία έχουν προγραμματίσει λαϊκές ενημερωτικές συνελεύσεις στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Η πρώτη συνέλευση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία του Μαρτίνου. Η συνέχεια θα δοθεί την Κυριακή 25 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της Μαλεσίνας, ενώ θα ακολουθήσει συνέλευση την Τρίτη 27 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο Ακραίφνιο Βοιωτίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κάλεσμα οργάνωσης της πάλης και συμμαχίας με τους εργαζόμενους

Κλιμάκιο του Κόμματος περιόδευσε στον δήμο Ζίτσας και συζήτησε με αγροτοκτηνοτρόφους για τα προβλήματά τους

Από τη συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους
Από τη συνάντηση με τους αγροτοκτηνοτρόφους
Συνάντηση με αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής είχε κλιμάκιο της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη τον δήμο Ζίτσας.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματά τους, όπως η χαμηλή τιμή, κάτω του κόστους που προμηθεύονται οι μεταποιητικές βιομηχανίες της περιοχής το γάλα που παράγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στην περιοχή, η «ΔΩΔΩΝΗ», με την οποία συναλλάσσεται η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων, με τα κέρδη της να έχουν αυξηθεί ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κατηγοριοποιήσει τους παραγωγούς με βάση την ποσότητα γάλακτος που παραδίδουν διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τις τιμές. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων οι τιμές ξεκινούν από 0,75 μέχρι 0,90 ευρώ και για κάποιους λίγους να φτάνει έως το 1 ευρώ. Η όποια αύξηση δόθηκε απορροφήθηκε από την εκτίναξη των τιμών των ζωοτροφών. Αν σε όλα αυτά προστεθούν τα προβλήματα από την πανδημία, που επιτάχυνε τη νέα καπιταλιστική κρίση, καθώς επίσης η φορολογία, ο ΕΦΚΑ, οι αυξημένες τιμές σε πετρέλαιο, ηλεκτρικό και νερό κ.λπ., εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν και αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι.

Επίσης αναδείχτηκε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στο δήμο Ζίτσας, με την παραχώρηση μεγάλης έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από τα 4.500 στρέμματα που υπάρχουν, ακόμη και σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικής δραστηριότητας, αλλά και σε βοσκοτόπια. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης θα φέρει ένα ακόμη πλήγμα στους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής.

Σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, που με αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων μετακινήθηκαν για περιβαλλοντικούς λόγους (δυσοσμία) σε κοινοτικές εκτάσεις που βρίσκονται έξω από τα χωριά και έφτιαξαν με πρόχειρα υλικά σταβλικές εγκαταστάσεις που σήμερα χαρακτηρίζονται παράνομες.

Ο Ρίζος Μαρούδας κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση τη συσπείρωση στους υπάρχοντες Αγροτικούς Συλλόγους, τη συγκρότηση καινούργιων, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και μαζί με το οργανωμένο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να παλέψουν για την επιβίωσή τους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, όπως κατώτατες εγγυημένες τιμές, μέτρα προστασίας από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων, αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, φτηνό αρδευτικό νερό από τους ΤΟΕΒ. Επίσης να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, σε μέσα και εφόδια, καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης. Με ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών, να δοθούν οι αναγκαίες χρονικές παρατάσεις για την τακτοποίηση, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των αγροτοκτηνοτρόφων.

«Με τους αγώνες τους οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να ενώσουν τη φωνή με τους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νέα γενιά που προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να κτίσουν τη δική τους μεγάλη κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συμμαχία εμποροβιομηχάνων, μεσαζόντων και καρτέλ», σημειώθηκε μεταξύ άλλων.

Το στέλεχος του Κόμματος απηύθυνε κάλεσμα «να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ που παλεύει για την υλοποίηση άμεσων και πιεστικών διεκδικήσεων, ώστε να μπορέσουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ν' αντέξουν, να κερδίσουν χρόνο. Ανέπτυξε επίσης και την πρόταση του ΚΚΕ για τον αγροτικό παραγωγικό συνεταιρισμό των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ' όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, διατροφής και πρώτων υλών βιομηχανίας.

Μια τέτοια κεντρικά σχεδιασμένη οργάνωση της παραγωγής και της οικονομίας σύμφωνα με το συμφέρον των ίδιων παραγωγών και του λαού και όχι των μονοπωλιακών ομίλων, των εμποροβιομηχάνων και τραπεζιτών, θα αξιοποιεί καλύτερα τις παραγωγικές δυνάμεις και θα απαλλάξει τους μικρομεσαίους αγρότες μια για πάντα από τα σημερινά αδιέξοδα. Θα εξασφαλίζει τιμές και διάθεση της παραγωγής, προστασία από φυσικές καταστροφές και όχι ξεκλήρισμα και δυστυχία. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας να τα πάρουν οι παραγωγοί του πλούτου».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ - ΠΕΛΛΑΣ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Τρίτη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Νομού Ημαθίας - Πέλλας, όπου υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ψηφισάντων από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες.

Οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας τη θέλησή τους για μαζικοποίηση του συνδικάτου, για ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες, το ενίσχυσαν με την ψήφο τους μέσα και έξω από τα μεγάλα εργοστάσια των δύο νομών, σε διαλογητήρια, αλλά και σε πόλεις και χωριά, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους απέναντι στο Συνδικάτο και τη δράση του όλο το προηγούμενο διάστημα, μπροστά σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα των συναδέλφων του κλάδου, αλλά και τις αγωνίες τους για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, σε κλίμα τρομοκρατίας από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, οι εργαζόμενοι έδωσαν μήνυμα αγνοώντας σε πολλές περιπτώσεις την τρομοκρατία.

Το θετικό αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών δίνει δύναμη για ακόμα πιο μαζικούς αγώνες, με καλύτερους όρους, απέναντι στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών τους, αναφέρουν συνδικαλιστές του Συνδικάτου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org