ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Το πανδημικό κύμα φουσκώνει και οι ελλείψεις γιγαντώνονται

Μπορεί το 4ο κύμα της πανδημίας ήδη να επελαύνει και να φουσκώνει, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και των πρωτοκόλλων - λάστιχο στους τουριστικούς προορισμούς, όμως αυτή η νέα επιδείνωση φαίνεται ότι βρίσκει τα νοσοκομεία στην ίδια αν όχι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι στο προηγούμενο κύμα, όταν οι ΜΕΘ δεν έφταναν για να περιθάλψουν ασθενείς. Την ίδια στιγμή, το υγειονομικό προσωπικό που καλείται να σηκώσει το βάρος της περίθαλψης των ασθενών παραμένει εξουθενωμένο, αφού είναι λειψό, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις και ουσιαστική στήριξη των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου απαιτεί να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό οι ΜΕΘ του νοσοκομείου ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία τους.

Οπως καταγγέλλει, σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό υγειονομικό και καθαριότητας) αντιμετωπίζουν και οι δύο ΜΕΘ (8 κρεβάτια η καθεμιά) του νοσοκομείου, από τις οποίες η ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων - αν και βρίσκεται στην καρδιά μιας βιομηχανικής περιοχής, με συχνά εργατικά «ατυχήματα» και με υπαρκτό τον κίνδυνο για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης, όπως απέδειξε και η πρόσφατη έκρηξη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο - εξακολουθεί να νοσηλεύει διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19.

Σε καθεμιά από τις δύο ΜΕΘ εργάζονται μόνο 9 γιατροί, συμπεριλαμβανομένου και του επιστημονικά υπεύθυνου διευθυντή, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ξεπερνούν κάθε μήνα κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο εφημεριών, με συνέπεια τη χρόνια καταπόνηση της υγείας τους. Οι ελλείψεις αυτές προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ασφαλή λειτουργία των ΜΕΘ, αλλά και στην πραγματοποίηση διακομιδών ασθενών εκτός νοσοκομείου ή σε άλλες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα, στη Γενική ΜΕΘ αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών εργάζονται μόνο 26, από τους οποίους 7 είναι επικουρικοί και 2 ειδικευόμενοι. Στη ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων αντί για τον προβλεπόμενο αριθμό 33 νοσηλευτών εργάζονται μόνο 27, από τους οποίους 7 είναι επικουρικοί και 2 είναι ειδικευόμενοι, ενώ οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες κατά 50%.

Σε κάθε ΜΕΘ εργάζονται μόνο ένας τραυματιοφορέας, ένας βοηθός θαλάμου και μία καθαρίστρια, με σύμβαση ορισμένου χρόνου που καλύπτει μόνο το πρωινό ωράριο... Οι φυσικοθεραπευτές - που, εκτός από την καθημερινή τους προσφορά, έχουν σοβαρό ρόλο στη νοσηλεία και αποκατάσταση ασθενών με κορονοϊό - χρειάζεται να ενισχυθούν με τουλάχιστον 2 επιπλέον εργαζόμενους.

«Αν και υπάρχει αίτημα του νοσοκομείου από τις 28/9/2020 για σύσταση και κάλυψη 5 επιπλέον θέσεων εντατικολόγων, συστήνονται μόνο 2 θέσεις και θα προκηρυχθεί μόνο 1 θέση εντατικολόγου - που είναι εντελώς ανεπαρκής, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε ήδη στην αρχή του 4ου κύματος της επιδημίας. Ούτε έχουν προκηρυχθεί οι 16 θέσεις νοσηλευτών για ΜΕΘ, που έχουν συσταθεί από τις 17/12/2020, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την παραμονή των επικουρικών νοσηλευτών, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/10/2021.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της χρόνιας υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που οξύνθηκε ακόμα περισσότερο μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, απαιτώντας άμεσες προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού.

«Αναβάθμιση» με κλειστές κλινικές και απολύσεις

Στο μεταξύ, σε μία ακόμη φιέστα - εγκαίνια της νέας πεζογέφυρας στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία» - η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο ισχυρίστηκε διά στόματος Β. Κικίλια, υπουργού Υγείας, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας το νοσοκομείο ...«αναβαθμίστηκε». Με «εκσυγχρονισμό των κτιριακών υποδομών» από «δωρεές» και «σημαντική ενίσχυση του προσωπικού του», όπως υποστήριξε.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο «Σωτηρία», που καταγγέλλει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων είναι με συμβάσεις που λήγουν από τον Οκτώβρη έως τον Μάρτη του 2022. «Οι προσλήψεις αυτές είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, με αποτέλεσμα τα τμήματα να μετρούν απώλειες του ήδη οριακού προσωπικού τους και ακόμα και οι άδειες των εξουθενωμένων εργαζομένων να βγαίνουν με το σταγονόμετρο.

Το χειρουργείο το βρογχολογικό και τα εξειδικευμένα τμήματα υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων. Οι πνευμονολογικές κλινικές παραμένουν τμήματα COVID και δεν εκτελούν τον πραγματικό τους ρόλο. Μάλιστα, ήδη μηχανεύονται το κλείσιμο δύο εξ αυτών.

Οι ειδικευόμενοι είναι ελάχιστοι και δεν εκπαιδεύονται εδώ και ενάμιση χρόνο, όντας στα όρια της παραίτησης. Η παθολογική κλινική λειτουργεί με μόλις ...δύο επιμελητές και αδυνατεί να εφημερεύσει με ασφάλεια. Οι υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας σχεδιάζεται να παραδοθούν σε εργολάβους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Ολα αυτά η κυβέρνηση και ο υπουργός, όπως και ο διοικητής, τα γνωρίζουν πολύ καλά. Οσο κι αν προσπαθήσουν δεν θα τους επιτρέψουμε να παρουσιάσουν την επιδίωξη μετατροπής του "Σωτηρία" σε εμπορευματοποιημένο μαγαζί ως "αναβάθμιση" για τους ασθενείς. Οι ασθενείς έχουν ανάγκη από μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενίσχυση των τμημάτων με προσωπικό σε όλες τις βαθμίδες, γενναία κρατική χρηματοδότηση. Σε αυτόν τον δρόμο θα παλέψουμε και το επόμενο διάστημα», τονίζεται.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φύκια για μεταξωτές κορδέλες και η «ενίσχυση» της Ψυχικής Υγείας

Στις πλάτες των εργαζομένων στα σχολεία μετακυλίει και την ευθύνη για το άνοιγμά τους

Με ...έκθεση ιδεών και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, η κυβέρνηση μίλησε χτες για το «έργο της» και στην Ψυχική Υγεία, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Οι συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Δεν θα αναφερθώ εκτενώς στις πολλές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας. Αλλά θέλω να επισημάνω ορισμένες από αυτές που θεωρώ πως έχουν ιδιαίτερη σημασία», είπε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης. Κι αυτά, όταν η πληρότητα στις κλίνες των γενικών και ψυχιατρικών δημόσιων νοσοκομείων ξεπερνά σταθερά το 140%, μέχρι και το 200%, με ψυχικά ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα, όταν υπάρχουν 479 δημόσια κρεβάτια, ενώ χρειάζονται 3.000 κρεβάτια (οι ανάγκες είναι καλυμμένες μόνο κατά 19%). Τα 6 από τα 9 ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν κλείσει εδώ και μια δεκαετία και δεν άνοιξε ούτε ένα. Η χώρα άλλωστε χρειάζεται 90 Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), αλλά διαθέτει αυτήν τη στιγμή μόλις 37. Υπάρχουν 2.400 θέσεις σε στεγαστικές δομές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 3.900. Συνολικά υπάρχουν 6.000 θέσεις αποκατάστασης, ενώ χρειάζονται 19.000.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε επίσης να συνδέσει το θέμα της Ψυχικής Υγείας των παιδιών με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών «για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο». Οταν η κυβέρνηση για τρίτη σχολική χρονιά δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για να θωρακίσει τα σχολεία από την πανδημία, να δημιουργήσει ολιγομελή τμήματα, κατάλληλες αίθουσες, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, να διεξάγονται συχνά και καθολικά τεστ με ευθύνη του κράτους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μετακυλίοντας την ευθύνη «να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά» σε όσους δουλεύουν στα σχολεία, «οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν», ενώ απαίτησε «σύμπνοια» στο εγκληματικό έργο της κυβέρνησης.

Για «τολμηρά βήματα της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας για την Ψυχική Υγεία» έκανε λόγο η αρμόδια υφυπουργός Ζ. Ράπτη.

Να σημειωθεί ότι ολόκληρες περιοχές στην Ελλάδα μένουν ακάλυπτες και οι ασθενείς στην καλύτερη περίπτωση μεταφέρονται στα εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τεράστιο οικονομικό και ψυχολογικό κόστος για τις οικογένειές τους. Κατεσταλμένοι και διεγερτικοί ασθενείς είναι δίπλα - δίπλα, λόγω ανυπαρξίας ειδικών χώρων για την κάθε περίπτωση. Πολλοί έφηβοι νοσηλεύονται σε Ψυχιατρικές Κλινικές Ενηλίκων εξαιτίας της ανυπαρξίας κατάλληλων δομών, ενώ οι Ψυχογηριατρικές δομές και δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης είναι ανύπαρκτες.

ΓΝΘ «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Πλήρης κάλυψη των αυθαιρεσιών της διοίκησης από το υπουργείο Υγείας

Πλήρη κάλυψη στις αυταρχικές, αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου», που φτάνουν μέχρι το σημείο να τίθεται η υγεία υγειονομικών σε κίνδυνο, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά και οι ελλείψεις, πρόσφερε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας χτες από τη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για επιλογές που φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε τη σωρεία καταγγελιών εργαζομένων προς το σωματείο τους, που αφορούν παραβιάσεις ωραρίων της βάρδιας νοσηλευτών, αυθαίρετες προφορικές εντολές, ανάκληση ρεπό, τηλεφωνικές κλήσεις της τελευταίας στιγμής, οποιαδήποτε ώρα για αλλαγή ωραρίου κ.ο.κ.

Εφτασε δε η διοίκηση, νοσηλεύτρια με σοβαρότατο πρόβλημα υγείας (νεφροπαθείς 4ου βαθμού) η οποία πρόσφατα εμβολιάστηκε και συνολικά χρειάζεται προστατευμένο περιβάλλον και η οποία συνταξιοδοτείται σε 6 μήνες, να την μετακινήσει στα εξωτερικά ιατρεία. Δηλαδή τμήμα με τεράστια έκθεση σε ασθενείς, μεγάλο φόρτο εργασίας και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της εργαζόμενης.

«Ζητάμε και ρωτάμε - ανέφερε ο Γ. Δελής - τι θα κάνει η κυβέρνηση που έχει και την τελική ευθύνη, να σταματήσει η αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν πάρα πολύ μεγάλο βάρος. Και τι θα κάνετε για την νοσηλεύτρια ώστε να τακτοποιηθεί σε ασφαλές περιβάλλον λίγο πριν τη συνταξιοδότησή της», κάτι που στο κάτω κάτω της γραφής «είναι και ζήτημα ανθρωπιάς».

Ο Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας είπε ότι έγινε ΕΔΕ, από την οποία δεν προέκυψε καμία ευθύνη για τη διοίκηση και πως δεν υπήρξαν στοιχεία και καταγγελίες παρά μόνο «σου 'πα, μου 'πες», όταν πρόκειται για συγκεκριμένες γραπτές καταγγελίες του σωματείου, τις οποίες ο Γ. Δελής κατέθεσε στα πρακτικά.

Εφτασε δεν να αποφανθεί ότι καλώς έγινε η μετακίνηση της νοσηλεύτριας με τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί «πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην προστασία των εργαζομένων που πρέπει να αποφορτιστούν. Ενώ θεωρείται ήπιας μορφής απασχόληση, λιγότερο επιβαρυντική»!

Ο Γ. Δελής σχολιάζοντας τις προκλητικές απαντήσεις του υφυπουργού ανέφερε ότι στο κάδρο δεν είναι μόνο οι διοικήσεις, αλλά και η κυβέρνηση που κάνει τις κατάλληλες επιλογές, ώστε μέσα από τον αυταρχισμό σε βάρος του προσωπικού που καλείται να αποδεχτεί μετακινήσεις, από τμήμα σε τμήμα, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, εξαντλητικά ωράρια και πάει λέγοντας, προσπαθεί να κουκουλώσει τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά στην Υγεία, την παραπέρα μείωση της χρηματοδότησής της εν μέσω πανδημίας κ.ά.

Ενώ «μέσα από τα όργανα διοίκησης του κάθε νοσοκομείου ενισχύει τον αυταρχισμό απέναντι στους εργαζόμενους, θέλοντας να περάσουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν το "νοσοκομείο ΑΕ" που θα έχει ασθενείς - πελάτες και εργαζόμενους - δούλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ