ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Κοινή ανακοίνωση μετά τη ρωσοτουρκική συνάντηση στην Αγκυρα

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Αλγερίας χτες στη Μόσχα

Russian Foreign Ministry Press

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Αλγερίας χτες στη Μόσχα
Σημάδι ότι ο «συντονισμός» μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας δεν έχει σταματήσει εντελώς αποτελεί η κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση για τη Λιβύη που είχαν προχτές στην τουρκική πρωτεύουσα αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων Εξωτερικών, με επικεφαλής τους υφυπουργούς Σεργκέι Βερσίνιν και Σεντάτ Ονάλ.

Με φόντο την «κούρσα» ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων για το «πάνω χέρι» στις διπλωματικές επαφές για τη Λιβύη, και ενώ στο πεδίο των μαχών εντείνονται οι εξελίξεις (η πλευρά Σάρατζ κερδίζει έδαφος, ωστόσο η αιγυπτιακή κυβέρνηση διακήρυξε την ετοιμότητά της ακόμα και για επέμβαση, στηρίζοντας την πλευρά του Χάφταρ), Μόσχα και Αγκυρα αναφέρουν στην ανακοίνωση ότι συμφώνησαν να εξετάσουν «τη δημιουργία μιας Κοινής Ομάδας Εργασίας για τη Λιβύη» αλλά και «τη σύγκληση επόμενου γύρου διαβουλεύσεων (σ.σ. για τη Λιβύη) στη Μόσχα στο κοντινό μέλλον».

Μνημονεύουν την πρωτοβουλία που τον περασμένο Γενάρη είχαν εγκαινιάσει από κοινού οι ηγέτες των δύο χωρών, με συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, «για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την προετοιμασία του εδάφους για μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη» και επιβεβαιώνουν «τη δέσμευσή τους να συνεχιστεί η διμερής αλληλεπίδραση, ώστε να επιτευχθούν ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη και να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση». Επίσης, οι δύο πλευρές εκφράζουν την «αφοσίωσή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης», ενώ συμφωνούν «να συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειες, περιλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των λιβυκών πλευρών, με στόχο τη διαμόρφωση συνθηκών για μια μακρά και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» αλλά και «να διευκολύνουν την ανάπτυξη του ενδολιβυκού πολιτικού διαλόγου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη».

Από τον Νίγηρα όπου ολοκλήρωνε περιοδεία του στη δυτική Αφρική, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε ξανά να επισημάνει ότι «η μόνη λύση στη Λιβύη είναι η πολιτική λύση. Αυτό λέμε από την αρχή. Αυτό λέμε και σήμερα», αλλά και να προσθέσει όλο νόημα ότι «αυτοί που μέχρι τώρα επέλεξαν τη στρατιωτική λύση, δέχτηκαν ήττα στο πεδίο, δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Να το χωνέψουν ότι ο μόνος τρόπος για επίλυση στη Λιβύη είναι η πολιτική επίλυση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και να γνωρίζουν ότι δεν θα πετύχουν οποιονδήποτε στόχο με άλλον τρόπο».

Στο μεταξύ, τη γνώμη της Μόσχας για τις εξελίξεις συνεχίζει όπως φαίνεται να εκτιμά και η Αλγερία, της οποίας ο ΥΠΕΞ Σάμπρι Μπουκντούμ συνάντησε στη ρωσική πρωτεύουσα τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόταση του τελευταίου. Ανακοίνωση του αλγερινού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η επίσκεψη ήταν μια ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινής ανησυχίας, ειδικά η κατάσταση σε Λιβύη, Μάλι και Συρία, σε συνδυασμό με την προώθηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας μέσω εποικοδομητικών πολιτικών προσεγγίσεων». Οσον αφορά ειδικά τη Λιβύη, ΜΜΕ της μετέδωσαν ότι ο Λαβρόφ εξέφρασε ελπίδες για έναν «οδικό χάρτη και στρατηγικές επίλυσης της κρίσης» που τέτοιες συναντήσεις μπορούν να διαμορφώσουν. Τα ίδια ρεπορτάζ υπενθύμισαν «πρωτοβουλία για τη διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη» που επεξεργάζεται ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν, την οποία πρωτοβουλία μάλιστα πρόσφατα συζήτησε και με τον Τούρκο ομόλογό του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Να καταγραφεί τέλος ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη ήταν βασικό θέμα και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρίγκιπα - διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, με τους δυο τους να συμφωνούν - όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου - ότι είναι «σημαντικό» να υπάρξουν «αποκλιμάκωση» της κρίσης στη Λιβύη και «απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων» που δρουν στη χώρα.

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προετοιμασία κυρώσεων και αντιποίνων για τον «Nord Stream 2»

Το θέμα συζητήθηκε και στη Δανία, όπου βρέθηκε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με νέες κυρώσεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τη βόρεια Γερμανία, οι εκπρόσωποι των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ αντίποινα και επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει ήδη αρχίσει να καλεί γερμανικές εταιρείες για διαπραγματεύσεις και συστάσεις σχετικά με τον «Nord Stream 2», δήλωσε ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων στην Ανατολική Ευρώπη (OAOEV), Μίχαελ Χαρμς, κάτι που «δεν αρμόζει μεταξύ συμμάχων» και γι' αυτό «συντονίζουμε στενά τις ενέργειές μας με τη γερμανική κυβέρνηση». Η υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, δήλωσε χτες πως οι αμερικανικές δηλώσεις «δεν είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο».

«Εργαζόμαστε ενεργά για πρακτικές προτάσεις (αντιποίνων), οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν από σαφείς διπλωματικές δηλώσεις και αποζημιώσεις για τοπικές εταιρείες έως προστατευτικές κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του OAOEV.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως για τις γερμανικές επιχειρήσεις ο αγωγός «Nord Stream 2» είναι «εξαιρετικά σημαντικός», καθώς «θα συμβάλει στη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε χαμηλές τιμές και στην προστασία του κλίματος».

Πριν από μια βδομάδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, απείλησε με νέες κυρώσεις εναντίον εταιρειών που «βοηθούν» τη Ρωσία να ολοκληρώσει τον αγωγό - μια προειδοποίηση που δεν στοχεύει στις κατασκευαστικές εταιρείες όπως οι προηγούμενες του Δεκέμβρη, αλλά ενδεχομένως απευθύνεται στους επενδυτές, στους ευρωπαϊκούς ομίλους που συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου («Shell», «Uniper», OMV, «Wintershall»).

Την Τρίτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων (Κογκρέσο) των ΗΠΑ ενέκρινε τον Νόμο Εθνικής Αμυνας για την επόμενη χρήση, ο οποίος εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να σκληρύνει τις κυρώσεις κατά των ρωσικών αγωγών «Nord Stream 2» και «TurkStream», χωρίς - επί του παρόντος - συγκεκριμένη αναφορά σε εταιρείες.

Στη Δανία ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χτες ο Μ. Πομπέο επισκέφτηκε τη Δανία, όπου συναντήθηκε με την πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, και τον ομόλογό του, Τζέπε Κόφοντ, και ο αγωγός «Nord Stream 2» ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Η Δανία - στενός σύμμαχος τόσο της Γερμανίας όσο και των ΗΠΑ - ήταν η τελευταία χώρα που ενέκρινε το πέρασμα του αγωγού από τα χωρικά της ύδατα τον Οκτώβρη του 2019, καθυστερώντας την αδειοδότηση για αρκετούς μήνες. Επίσης, πριν από δυο βδομάδες η Περιβαλλοντική Αρχή της χώρας έδωσε το «πράσινο φως» για να συνεχιστεί η κατασκευή του ρωσικού αγωγού.

Η επίσκεψη Πομπέο - ένα χρόνο μετά την πρόταση Τραμπ να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία από τη Δανία - σχετίζεται και με τον οξυμένο ανταγωνισμό στην Αρκτική. Σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψης, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ υπογράμμισε τη σημασία μιας «εταιρικής σχέσης στην Αρκτική» με τη Δανία, «ιδίως καθώς βλέπουμε αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή από τη Ρωσία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Ο Δανός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «τον πιο στενό εταίρο» της χώρας του.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ
Επαφές σε Νίγηρα και Ισημερινή Γουινέα

Προμετωπίδα της προσπάθειας διείσδυσης της Αγκυρας ο «αγώνας κατά της τρομοκρατίας» και η «ανάπτυξη»

Η ετοιμότητα της Αγκυρας να συμβάλει στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και στα «αναπτυξιακά σχέδια» στη δυτική Αφρική αναδείχθηκε στις επαφές που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Νίγηρα και Ισημερινή Γουινέα, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στην περιοχή. Στη Νιαμέι, πρωτεύουσα του Νίγηρα, ο Τσαβούσογλου συζήτησε με τον Πρόεδρο της χώρας Μαχαμαντού Ισουφού, στον οποίο σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα που καταλαβαίνει τον Νίγηρα στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας καλύτερα από όλους, γιατί και εμείς εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε ενάντια σε διάφορες μορφές τρομοκρατίας», ενώ δεν παρέλειψε να λανσάρει και τις «αντιτρομοκρατικές ευαισθησίες» του τουρκικού κεφαλαίου, σχολιάζοντας ότι «η επιρροή της κατάστασης στη Λιβύη γίνεται αισθητή σε κάθε τομέα με κάθε έννοια, κυρίως στις γειτονικές χώρες, στις χώρες στην παράκτια περιοχή και στον Νίγηρα».

Στην πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας, Μαλαμπό, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην πρεσβεία που η χώρα του ετοιμάζεται να εγκαινιάσει (όπως και στο Τόγκο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του), αλλά και στο συνεδριακό κέντρο που άνοιξε στην πόλη η τουρκική εταιρεία «Summa», αναδεικνύοντας «την ποιότητα της δουλειάς που κάνουν οι τουρκικές εταιρείες». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις που οι δύο χώρες συνεχίζουν για να κλείσουν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αμοιβαίας προώθησης και προστασίας επενδύσεων της μίας στην άλλη. Ακόμα, ευχαρίστησε τις αρχές της Ισημερινής Γουινέας για τη στάση που κράτησαν απέναντι στη FETO (την οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του Ερντογάν και νυν αντιπάλου του, ο οποίος μάλιστα σήμερα θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016) και για την ενίσχυση του ιδρύματος «Maarif». Το «Maarif» αποτελεί θρησκευτικό - πολιτιστικό ίδρυμα που έστησε η κυβέρνηση Ερντογάν ως μοχλό διείσδυσης σε άλλες χώρες, σαν αντίβαρο στο «Χιζμέτ» (του Γκιουλέν, το οποίο μετονομάστηκε σε FETO).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ