ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΤΙ
Ενας χρόνος από τη φονική καταστροφή

Το Μάτι σήμερα

INTIME NEWS

Το Μάτι σήμερα
Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική. Σε αυτήν έχασαν τη ζωή τους 101 άνθρωποι. Τουλάχιστον 164 ενήλικες και 23 παιδιά εισήχθησαν σε νοσοκομεία με τραυματισμούς, ενώ υπάρχουν 35 εγκαυματίες. Στο δήμο Μαραθώνα και στο δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, όπου ανήκουν το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς και το Κόκκινο Λιμανάκι, σε 4.678 αυτοψίες 469 κατοικίες κρίθηκαν «κόκκινες», δηλαδή κατεδαφιστέες, 1.731 κρίθηκαν «κίτρινες», δηλαδή προς επισκευή, και 2.478 κρίθηκαν «πράσινες», δηλαδή κατοικήσιμες, με φθορές ή χωρίς βλάβες. Επίσης, 380 οχήματα καταστράφηκαν.

Οι κομμουνιστές, τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης. Συμμετείχαν με αυτοθυσία από τις πρώτες ώρες στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς με όσα πενιχρά μέσα διέθεταν. Κινητοποιήθηκαν βοηθώντας στον απεγκλωβισμό ανθρώπων αλλά και στο μακάβριο καθήκον της ανεύρεσης των θυμάτων της τραγωδίας. Από την επόμενη μέρα, στελέχη του Κόμματος βρέθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων, περιόδευσαν στις περιοχές της καταστροφής, συζήτησαν με κατοίκους αλλά και με αρμόδιους. Με την πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στις 27/8/2018 στη Νέα Μάκρη, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους κατοίκους της περιοχής, στηρίζοντας και μ' αυτόν τον τρόπο τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις τους αλλά προβάλλοντας και τη συνολική αντίληψη του ΚΚΕ για τις βαθύτερες αιτίες της τραγωδίας και την ανάγκη οι αιτίες αυτές να μπουν στο στόχαστρο της λαϊκής πάλης.

Η τραγωδία στο Μάτι είχε συνοδευτεί από έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τις ευθύνες της τραγωδίας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η περιφερειακή αρχή της Ρ. Δούρου έσπευσαν να κρυφτούν πίσω από τις «διαχρονικές ευθύνες και πολιτικές» των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ΝΔ προσπάθησε να ρίξει όλες τις ευθύνες αποκλειστικά στην ανοργανωσιά, στην έλλειψη συντονισμού της κυβέρνησης. Και οι δύο, εκτός από το να απαλλάξουν τους εαυτούς τους, προσπάθησαν συστηματικά να κρύψουν τις βαθύτερες αιτίες αυτής της τραγωδίας, τον βασικό ένοχο.

Σήμερα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τις μεγαλοστομίες της περιφερειακής αρχής, την... εταιρική ευθύνη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ακόμα υπάρχουν διάσπαρτα καμένα απομεινάρια και επικίνδυνα αποτεφρωμένα υπολείμματα. Οι πληγές των κατοίκων παραμένουν ανοιχτές, με παρόντα τα αιτήματα για αποζημιώσεις.

Παρεμβάσεις του ΚΚΕ με την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής

Εξορμήσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική πραγματοποιούν σήμερα οι ΚΟ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Μαραθώνα και Γραμματικού του ΚΚΕ. Οι εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί στην αγορά της Ραφήνας και το απόγευμα στους πυρόπληκτους της περιοχής. Τα μέλη του ΚΚΕ, με την ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής, θα ενημερώσουν τους κατοίκους της πυρόπληκτης περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, που δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια για να χτιστούν σπίτια εκεί όπου είχαν κηρυχθεί «κόκκινα». Επίσης, για την πολιτική που εφάρμοσε πιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θεωρεί την προστασία της ζωής κόστος, και θα συνεχιστεί και από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί αποτελεί επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία συνδιαμορφώνουν και υπηρετούν.

Για την πολιτική η οποία από τη μια επιβάλλεται αποφασιστικά «όταν πρόκειται να αφαιμάσσει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και του λαού με φόρους δυσβάσταχτους, να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των κατοικιών των λαϊκών οικογενειών, να βγάλει "στο σφυρί" τη δημόσια περιουσία, για να τη δώσει σε ιδιώτες, να ψηφίζει δέκα - δέκα τους αντιλαϊκούς νόμους, να ανοίγει κεφάλια αγωνιστών, να καταδικάζει απεργίες, να βγάζει παράνομους αγώνες, να φτιάχνει χωματερές παρά την αντίδραση των κατοίκων».

Στον αντίποδα, όμως, «όταν πρέπει να προσλάβει προσωπικό για τα Δασαρχεία, για την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, τους δήμους, όταν είναι ανάγκη να στηρίξει τους πυροπαθείς και πλημμυροπαθείς, όταν είναι να καθαριστεί το τοξικό χώμα για να ανασάνουν όσοι καταστράφηκαν, να έρθει το ρεύμα και το νερό στις πληγείσες περιοχές, να δοθεί άμεση αποζημίωση σε όσους έχουν πληγεί, όταν είναι να ικανοποιηθούν λαϊκές ανάγκες, τότε αναδεικνύεται η "γύμνια" του. Οταν, για παράδειγμα, ένα χρόνο μετά, το πολυπόθητο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή παραμένει ευχή, παρά τις διαμαρτυρίες και τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής, παρά την ίδια την πραγματικότητα που το καθιστά αναγκαίο».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Επιβεβαιώθηκε η απουσία μέτρων και σχεδίου για την ασφάλεια των εργαζομένων

Εργοδότες και διευθύνσεις ανάγκασαν εργαζόμενους να μείνουν μέσα στους χώρους δουλειάς μετά το σεισμό

Την απουσία μέτρων ασφαλείας σε χώρους δουλειάς, καθώς και συγκεκριμένου σχεδιασμού για την προστασία των εργαζομένων σε περιπτώσεις σεισμού, αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους σωματεία εργαζομένων, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι την περασμένη Παρασκευή μια σειρά εργοδότες υποχρέωσαν τους εργαζόμενους να παραμείνουν μέσα στους εργασιακούς χώρους και να δουλέψουν κατά τη διάρκεια των μετασεισμών και στη συνέχεια.

Καταγγελίες και παρεμβάσεις από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

«Για ακόμα μια φορά φάνηκε ότι η ασφάλεια των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις, είναι θέμα τύχης και προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου», σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως επισημαίνει, «σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, προκλήθηκε πανικός και δεν μπήκε καν σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης των εργασιακών χώρων. Από καταγγελίες συναδέλφων, υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν έχουν εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης. Συνάδελφοί μας συνωστίστηκαν μπροστά από πολυώροφα και παλαιά κτίρια, άλλοι με εντολή των διευθύνσεων μπαινόβγαιναν για δουλειά κατά τη διάρκεια των μετασεισμών, ενώ σε αρκετές επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι παρέμειναν μέσα στους εργασιακούς χώρους».

Τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου έκαναν παρεμβάσεις σε εργοδότες «προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναδέλφων, να εκκενωθούν εργασιακοί χώροι, ιδιαίτερα πολυώροφα εμπορικά, να δοθεί άδεια σε συναδέλφισσες και συναδέλφους προκειμένου να πάνε στα παιδιά, στις οικογένειες και στα σπίτια τους. Σε εργασιακούς χώρους που λειτούργησαν κανονικά μετά το σεισμό απαιτήσαμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανένας εργαζόμενος».

Συνεχίστηκαν «κανονικά» οι εργασίες στην αποθήκη της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας»

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καταγγέλλει ότι μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο του σεισμού «οι εργασίες συνεχίστηκαν "κανονικά" στις αποθήκες της "Ολυμπιακής Ζυθοποιίας" στον Ασπρόπυργο, καθώς η απογευματινή βάρδια συνέχισε να δουλεύει με δεκάδες εργαζόμενους. Πρόκειται για αποθήκη, για ένα εργασιακό περιβάλλον, με βαριά προϊόντα σε παλέτες που στοιβάζονται σε αρκετό ύψος πάνω από το έδαφος και με σοβαρή επικινδυνότητα για τον εργαζόμενο σε περίπτωση σεισμού ή μετασεισμού».

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, παρά τις προειδοποιήσεις για την κρισιμότητα των ωρών μετά το σεισμό, η εργοδοσία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας, καθώς «η αποθήκη αυτή αποτελεί ουσιαστικά το κέντρο της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή της Αθήνας και των νησιών, ειδικότερα αυτήν την εποχή που λόγω τουριστικής σεζόν έχει ανέβει η κατανάλωση μπύρας».

Το Συνδικάτο απαιτεί μεταξύ άλλων: Να μη λειτουργήσει η φορτοεκφόρτωση στην αποθήκη ή να λειτουργήσει με τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφαλείας μέχρι να υπάρχει μια πιο σαφής εκτίμηση της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς επιβάρυνση για τους εργαζόμενους. Να εξεταστεί το κτίριο της αποθήκης από αρμόδιο φορέα μηχανικό. Ο εργοδότης να καταρτίσει άμεσα σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από κάθε φυσικό φαινόμενο. Αμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των εργοστασίων τροφίμων από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.

Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε βιομηχανίες/αποθήκες τροφίμων να απαιτήσουν τα ίδια μέτρα από τους εργοδότες τους, καθώς και να επικοινωνούν με το κλαδικό Συνδικάτο τους.

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρακολούθηση μετασεισμικής δραστηριότητας και καταγραφή ζημιών

Στον Κορινθιακό κόλπο έχει στραφεί η προσοχή των σεισμολόγων ύστερα από τη διαπίστωση πως ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής προκλήθηκε από ένα κομμάτι στο δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας. Αν και μικρότερος σε ένταση σε σύγκριση με τη δόνηση πριν από 20 χρόνια, έφερε στο προσκήνιο συζητήσεις για το ρήγμα της Πάρνηθας, από το οποίο είχε προέλθει ο σεισμός του 1999.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από αυτήν την τεκτονική δομή δεν διατρέχουμε κάποιον κίνδυνο, καθώς έσπασε και το τελευταίο τμήμα που δεν είχε ενεργοποιηθεί με το σεισμό του 1999. Ο σεισμός της Παρασκευής δεν ενεργοποίησε τα γειτονικά ρήγματα, ούτε τα βορειοδυτικά του Θριασίου, ούτε βορειότερα προς τη βόρεια Πάρνηθα αλλά και ούτε δυτικά προς τον Κορινθιακό.

Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ και ερωτηθείς κατά πόσο το ρήγμα της Πάρνηθας μπορεί να «ξυπνήσει» το ρήγμα του Κορινθιακού, ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, απάντησε πως «το ρήγμα των Αλκυονίδων ενεργοποιείται σε αραιά χρονικά διαστήματα, ανά εκατονταετίες», επισημαίνοντας πάντως ότι «επειδή σε αυτά τα φαινόμενα υπάρχει σημαντικός βαθμός αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι στο υπόλοιπο της δικής μας ζωής δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο ρήγμα».

Καταγραφές ζημιών στη Φυλή, έλεγχοι στην Αθήνα

Περίπου 1.000 σπίτια και καταστήματα στο δήμο Φυλής έχουν υποστεί φθορές. Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται. Οι ζημιές αφορούν κυρίως την τοιχοποιία των κτιρίων αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά για την αποκατάστασή τους μπορεί να φτάνουν τα 5.000 - 6.000 ευρώ, ποσά δυσβάσταχτα για τα περισσότερα νοικοκυριά στην περιοχή. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε σπίτια κυρίως στο κέντρο των Α. Λιοσίων, στον Αγ. Νικόλαο και στη Δροσούπολη. Οι περισσότερες ζημιές είναι στην τοιχοποιία, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει μικρός αριθμός κτιρίων με πιο εκτεταμένες βλάβες. Πιο σοβαρές ζημιές έχουν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Α. Λιοσίων, όπως και ο παιδικός σταθμός της Χασιάς. Τέλος, πολλά είναι τα σπίτια που παρουσιάζουν εκτεταμένες ρηγματώσεις και στη δημοτική κοινότητα Χασιάς.

Επίσης, ο δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατεδάφιση κτιρίων που θεωρούνται επικίνδυνα. Ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι στην Αθήνα και προέκυψε ότι πρόκειται να κατεδαφιστούν 13 κτίρια. Ο σεισμός στην Αττική δεν προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, ενώ 19 κτίρια παρουσίασαν μικροπροβλήματα στο κέντρο της πόλης, για τα οποία ο δήμος έβγαλε 30 συνεργεία με μηχανικούς, διενεργώντας ελέγχους. Τέλος, τρεις βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν θα λειτουργήσουν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org