ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός

Ενώ φουντώνουν αβεβαιότητα και κόντρες ενόψει Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ανακοινώνεται σήμερα ο νέος αρχηγός των Βρετανών Συντηρητικών, ο οποίος θα αναλάβει παράλληλα και το πρωθυπουργικό αξίωμα, σε μία παρατεταμένα ρευστή περίοδο ενόψει των ασταμάτητων ενδοαστικών παζαριών με επίκεντρο τη διαδικασία για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Οκτώβρη.

Τη θέση του νέου αρχηγού των Συντηρητικών διεκδικούν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και ο νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ. Πιθανότερος για τη θέση αυτή προβάλλει ο Μπ. Τζόνσον, που προωθεί το Brexit πάση θυσία και απαιτεί νέα παζάρια με τις Βρυξέλλες, απειλώντας να μην εφαρμόσει τη συμφωνία αποχώρησης που ανακοίνωσαν τον περασμένο Νοέμβρη η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρωθυπουργός καθορίζεται μόλις από το 0,25% των περίπου 66.000.000 Βρετανών, καθώς το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στα εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές. Δεν αποκλείεται πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο να οδηγηθεί σε νέες πρώρες εκλογές εφόσον οι ενδοαστικές κόντρες κλιμακωθούν περαιτέρω, παρά την αλλαγή πρωθυπουργού.

Οι εξελίξεις τις επόμενες μέρες αναμένονται ραγδαίες. Ηδη υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Μέι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που διαφωνούν με το άτακτο Brexit, έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν σε περίπτωση που ο Τζόνσον αναδειχθεί νικητής. Αύριο η Μέι θα μεταβεί στα ανάκτορα Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ. Την Πέμπτη θα γίνουν οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων και έπειτα το κοινοβούλιο θα σταματήσει τις συνεδριάσεις μέχρι την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη για θερινές διακοπές.

Προετοιμασίες για κάθε σενάριο

Παράλληλα η ΕΕ προετοιμάζεται για την περίπτωση άτακτου Brexit, μελετώντας να δώσει στην Ιρλανδία βοήθεια «πολλών δισ. ευρώ» για να αντισταθμιστεί η οικονομική ζημιά που πιθανώς θα υποστεί η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση. Ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Times» υποστηρίζει πως η ΕΕ προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο «να δαπανήσει οποιοδήποτε ποσό κριθεί αναγκαίο» για να υποστηρίξει την Ιρλανδία. Την Κυριακή η ίδια εφημερίδα υποστήριξε ότι ισχυρές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, πραγματοποίησαν μυστικά επαφές με τον Τζόνσον, προωθώντας σχέδιο που θα αποτρέψει το άτακτο Brexit.

Ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι, σχολιάζοντας την Κυριακή το ενδεχόμενο άτακτου Brexit τόνισε πως «θα μπούμε σε μπελάδες» αν ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός επιλέξει να «σκίσει» τη συμφωνία αποχώρησης, γιατί θα είναι σαν να λέει «ή θα μου δώσετε ό,τι θέλω, ή θα σας κάψω το σπίτι...».


ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησής του στις κινήσεις της ΕΕ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που το Καράκας «απορρίπτει», μετά τις νέες κυρώσεις που εξετάζουν οι Βρυξέλλες, εφόσον δεν έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με την αντιπολίτευση.

«Η κυρία Μογκερίνι αποπειράται να μας εκβιάσει για τον διάλογο», δήλωσε ο Μαδούρο και χαρακτήρισε τις δηλώσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας «αισχρές και παράλογες». «Η Βενεζουέλα δεν θα αποδεχθεί πίεση ή εκβιασμό από κανέναν. Ο διάλογος θα προχωρήσει με το ρυθμό που πρέπει», πρόσθεσε. Την περασμένη βδομάδα, η Φεντερίκα Μογκερίνι είχε ανακοινώσει ότι οι Βρυξέλλες θα «διευρύνουν περαιτέρω» τις κυρώσεις σε βάρος της κυβέρνησης του Μαδούρο αν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε «κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα».

Οι συνομιλίες αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τη Βενεζουέλα συνεχίζονται, με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, στα νησιά Μπαρμπάδος της Καραϊβικής.

Για σήμερα, πάντως, ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ Γκουαϊδό έχει καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις και δήλωσε ότι θα κάνει «σοβαρές ανακοινώσεις».

Στο μεταξύ, χτες η λεγόμενη «Διεθνής Ομάδα Επαφής» που έχει συγκροτηθεί για τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι διευρύνεται, με τη συμμετοχή πλέον και του Παναμά. Μέχρι τώρα συμμετείχαν Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Εκουαδόρ, Ουρουγουάη, αλλά και ΕΕ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη προσπάθεια των Ευρωπαίων να αποκτήσουν πιο διακριτό ρόλο στη Λατινική Αμερική.


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Τραυματίες από φωτιές στα κεντρικά

Από τη μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβέστες
Από τη μάχη με τις φλόγες που έδωσαν οι πυροσβέστες
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Μνήμες από τις πολύνεκρες φωτιές του 2017 ξύπνησαν στην Πορτογαλία, όπου το Σαββατοκύριακο ένα πύρινο μέτωπο κύκλωσε πολλές περιοχές, ενώ συνολικά έξι περιφέρειες στα κεντρικά και στα νότια τέθηκαν σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

Στην περιοχή του Καστέλο Μπράνκο τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, από τους οποίους οι 8 ήταν πυροσβέστες. Οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες έκαναν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, φέρνοντας για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την αξία που έχουν τα ολοκληρωμένα και κεντρικά σχεδιασμένα, με ευθύνη του κράτους, μέτρα αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- «Η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν για τη μεταναστευτική πολιτική αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες, όπως εμείς και η Μάλτα», διαμαρτυρήθηκε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. «Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δέχεται όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι θέσεις παρόμοιες με της Ρώμης έχουν και άλλες χώρες και προκρίνοντας την ανάγκη «προάσπισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» και του χώρου Σένγκεν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι πέντε είναι οι αγνοούμενοι μετά την τεράστια έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο αεριοποίησης στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας.

ΤΟΚΙΟ.-- Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε κέρδισε τις 57 από τις 124 έδρες της Ανω Βουλής, για τις οποίες έγιναν εκλογές, ενώ ο κυβερνητικός του εταίρος, το «Κομέιτο», 14. Ο Αμπε θα επιμείνει στην επιτάχυνση της αναθεώρησης του μεταπολεμικού Συντάγματος της χώρας, ώστε να διευρυνθούν τα περιθώρια παρέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν του έδωσε την τυπικά απαραίτητη πλειοψηφία.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Αγνωστοι ντυμένοι με λευκά μπλουζάκια και κάποιοι οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε επιβάτες σε σταθμό τρένου στο Χονγκ Κονγκ, στοχοποιώντας - σύμφωνα με καταγγελίες - άτομα που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται. Διαδηλωτές καταγγέλλουν τις τοπικές αρχές για «σκόπιμη αδιαφορία».

ΒΙΕΝΝΗ.-- Πέθανε χτες σε ηλικία 72 ετών μετά από πολλά προβλήματα υγείας ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Γιουκία Αμάνο.

ΚΑΪΡΟ.-- Μεγαλύτερα αεροσκάφη θα διαθέσει η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία «Egyptair» στις πτήσεις των επόμενων ημερών για το Λονδίνο, για να καλύψει το κενό που προκάλεσε το Σάββατο η απόφαση της «British Airways» να αναστείλει τις πτήσεις της προς το Κάιρο για μια βδομάδα. Αναστολή των πτήσεων προς το Κάιρο ανακοίνωσε για ένα 24ωρο το Σάββατο και η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Λουφτχάνσα».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Το βράδυ της Κυριακής επιθέσεις από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα νότια της Τρίπολης στη Λιβύη προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον επτά ενόπλων του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χαφτάρ, που αντιμάχεται τη δοτή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν έχουν κατορθώσει να καταλάβουν την Τρίπολη, παρότι έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα από τις αρχές του περασμένου Απρίλη, προκαλώντας τη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση του δοτού πρωθυπουργού.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Ο πρέσβης της Ελβετίας στο Καμερούν, Πιέτρο Λατζέρι, ανέλαβε ρόλο μεσολαβητή για την «ειρηνική επίλυση» της αιματηρής σύγκρουσης ανάμεσα στο στρατό της αφρικανικής χώρας και Αγγλόφωνους αυτονομιστές, που έχει κλιμακωθεί από τον Οκτώβρη του 2017.

ΚΙΤΟ.-- Την πεποίθηση πως η Βρετανία θα εκδώσει στις ΗΠΑ τον ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, με την κατηγορία της κατασκοπείας, εξέφρασε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην εφημερίδα «El Universo» του Ισημερινού.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο, Ρικάρδο Ρόσελ, αντιστέκεται στις λαϊκές πιέσεις εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση και απαιτούν την παραίτησή του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε χτες ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ευχαριστημένοι» με το σύνθημα «Στείλε την πίσω», που ακούστηκε σε προεκλογική ομιλία του Τραμπ την προηγούμενη βδομάδα σε βάρος της Ιλχάν Ομάρ, που είναι βουλευτής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων γεννημένη στη Σομαλία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σε διαδοχικές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε χτες η εταιρεία ηλεκτρισμού «Con Edison» στην Πολιτεία της Ν. Υόρκης, επικαλούμενη την ανάγκη «προφύλαξης ζωτικής σημασίας υποδομών» και προκαλώντας την οργή δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών. Πριν από 10 περίπου μέρες η ίδια εταιρεία προχώρησε σε πολύωρο μπλακάουτ στο Μανχάταν, λόγω βλάβης σε γραμμή υψηλής τάσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ