ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»
Απέσπασαν δεσμεύσεις για έκτακτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ

Στην Κύπρο, χώρα καταγωγής και διαμονής του εργοδότη, μεταφέρεται από Δευτέρα η διαμαρτυρία τους

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο ΣΕΤΕ και το υπουργείο Τουρισμού
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο ΣΕΤΕ και το υπουργείο Τουρισμού
Τη δέσμευση από τον υπουργό Εργασίας ότι την άλλη βδομάδα θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ, απέσπασαν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», μετά από 50 και πλέον μέρες ανυποχώρητου αγώνα για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Σε έκτακτη συνάντηση που είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον Γ. Κατρούγκαλο, ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ το έκτακτο βοήθημα - μετά από κωλυσιεργία εβδομάδων -, ότι το υπουργείο υπέγραψε τη σχετική απόφαση και ότι το θέμα βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΔ την Τρίτη 26 Ιούλη, θα επικυρωθεί και τυπικά η απόφαση.

Δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους, τη Δευτέρα 25 Ιούλη, αντιπροσωπεία των εργαζομένων και μέλη των διοικήσεων του επιχειρησιακού και του κλαδικού σωματείου θα μεταβούν για δυο μέρες στην Κύπρο, χώρα καταγωγής και διαμονής των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση και να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που πάει να τους οδηγήσει με την τακτική της η εργοδοσία. Οπως σημειώνουν, «το ξενοδοχείο χωρίς εμάς δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. Θα πάρουμε πίσω μέχρι και το τελευταίο ευρώ που μας χρωστάτε. Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα μας δικαίωμα».

Το επιχειρησιακό σωματείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει, επίσης, τα εξής: «Μέχρι σήμερα, οι μεγαλόσχημοι εργοδότες μας, που κομπάζουν για τα αμύθητα πλούτη τους, εξακολουθούν να οφείλουν σε εμάς τους 231 εργαζόμενους, τις δεδουλευμένες αποδοχές μας από το μήνα Μάρτιο, χωρίς να μας ενημερώνουν ούτε για το πότε και το αν θα μας εξοφλήσουν, αλλά και χωρίς να μας ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους για το εργασιακό μας μέλλον.

Παραμένουν εξαφανισμένοι, προφανώς απασχολημένοι με την προετοιμασία και υλοποίηση των νέων επιχειρηματικών τους σχεδίων, στα οποία λογαριάζουν εμείς οι εργαζόμενοι να αποτελέσουμε μια ακόμη "παράπλευρη απώλεια" (...) Η αιτία της συμπεριφοράς των εργοδοτών μας δεν είναι άλλη από την προσπάθειά τους να απαλλαγούν από εμάς, δίχως να πληρώσουν δεκάρα από τις υποχρεώσεις τους. Στα σχέδια της εργοδοσίας ούτε θα συναινέσουμε, ούτε θα υποταχθούμε.

(...) Είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας και με τη φυσική μας παρουσία στην Κύπρο, χώρα καταγωγής και διαμονής των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου. Αφού οι εργοδότες μας προκλητικά αρνούνται να παρουσιαστούν μπροστά μας και να μας ενημερώσουν για το τι πρόκειται να γίνει με τις δουλειές μας και τα λεφτά μας, θα πάμε εμείς σε αυτούς (...) Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Εχουμε την έμπρακτη στήριξη και την αλληλεγγύη των ταξικών σωματείων».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προαναγγέλλουν «καυτό» αγωνιστικό φθινόπωρο

Από τις συντάξεις του Αυγούστου ξεκινούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, που θα έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ. Το πετσόκομμα θα επεκταθεί το Σεπτέμβρη στο σύνολο των συνταξιούχων με αποδοχές πάνω από 1.300 ευρώ, άθροισμα κύριας και επικουρικής. Συνολικά το μέτρο, απόρροια της εφαρμογής του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου, αφορά πάνω από 250.000 σημερινούς δικαιούχους, που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται για άλλη μια φορά.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει τη νέα επίθεση της κυβέρνησης, που καρατομεί για άλλη μια φορά τις συντάξεις. Μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωση: «Καταγγέλλουμε το ανελέητο αυτό κυνηγητό των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου. Τι πάει να πει "κύρια", "επικουρική", "ΕΚΑΣ" ή "εφάπαξ"; Μειώνεις έστω ένα από αυτά, μειώνεις και λεηλατείς το εισόδημα - ό,τι απέμεινε - των συνταξιούχων, αλλά ακόμα και τη ζωή τους.

Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να μικρύνει το κακό, επικαλείται ότι οι νέες μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων (250.000) λες κι αυτό αποτελεί ...παρηγοριά. Λες και οι συνταξιούχοι είναι άψυχοι αριθμοί! Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση με τις πολιτικές πρακτικές της μας φτωχοποιεί ακόμα περισσότερο. Θα υπάρχει και συνέχεια. Αυτές οι περικοπές δεν θα είναι οι τελευταίες. Ο "αυτόματος κόφτης" έρχεται.

Εμείς απαντάμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, όσους αντιλαϊκούς - αντισυνταξιουχικούς νόμους κι αν περάσουν αυτοί ή οι επόμενοι. Καλούμε τους συνταξιούχους να οργανωθούν στα Σωματεία τους σε μεγαλύτερο βαθμό. Το φθινόπωρο έρχεται και θα είναι καυτό».

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στην πρώην ΒΦΛ

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη πρώην «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» από την Τρίτη, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας. Οι εργαζόμενοι βγήκαν τον Ιούνη σε αναγκαστική άδεια και από την 1η Ιούλη σε 3μηνη διαθεσιμότητα, ενώ έχουν γίνει 45 απολύσεις. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ με σύγχρονα δικαιώματα. Οπως καταγγέλλουν, εδώ και τρεις μήνες το εργοστάσιο στην ουσία είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας στα Λιπάσματα Καβάλας έχει ένα και μοναδικό στόχο, να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας. Απαιτεί την οικειοθελή παραίτηση με ταυτόχρονη μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου. Τις προηγούμενες μέρες, η μεθόδευση του εργοδότη να δημιουργήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με νέες προσλήψεις δύο - τριών μηνών, έπεσε στο κενό. Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που τη μια μέρα προσλήφθηκαν και την επόμενη αποχώρησαν αρνούμενοι να παίξουν αυτό το ρόλο. Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της πρώην ΒΦΛ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους σωματεία της περιοχής.

Απομονώνει συνδικαλιστές η εταιρεία «Ζούρας»

Νέα κλιμάκωση από την πλευρά της εργοδοσίας στην επιχείρηση συμφερόντων «Ζούρα» συνιστά το έγγραφο που απέστειλε στο επιχειρησιακό σωματείο, με το οποίο κάλεσε πέντε μέλη του ΔΣ να παρουσιαστούν σε δυο μέρες σε παράρτημα της εταιρείας στην Κρήτη και άλλους δυο στη Βορειοκεντρική Εύβοια, επιδιώκοντας να απαλλαγεί από αυτούς που πρωτοστατούν, συντονίζουν κι οργανώνουν την πάλη των συναδέλφων τους. Το σωματείο απάντησε με εξώδικο και επίσχεση εργασίας των μελών του ΔΣ.

Συσκέψεις για τις Συμβάσεις
  • Από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, την Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, την Τρίτη 26/7, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Από τη Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 27/7 στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ