ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Επιστρατεύει κάθε μέσο για να προχωρήσει η «αξιολόγηση»

Μπαράζ δηλώσεων χτες από αρμόδιους υπουργούς και το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο
Με μπαράζ παρεμβάσεων, υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη των μηχανισμών του κράτους, προσπάθησαν χτες από τη μια να τρομοκρατήσουν τους δημόσιους υπάλληλους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην «αξιολόγηση» και από την άλλη να νομιμοποιήσουν το αντιδραστικό μέτρο στη συνείδηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Την αρχή έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή (ΣΚΑΪ), είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η εφαρμογή των νόμων δεν είναι εθελοντική, πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει και η σχετική διάταξη έχει ψηφιστεί με νόμο από τη Βουλή (...) Η κυβέρνηση είναι ενιαία, όλοι οι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει επί της αρχής την ανάγκη να υπάρχει αξιολόγηση για όλους και για όλα τα νομικά πρόσωπα».

Σε άλλο σημείο προσπάθησε να αποσυνδέσει την αξιολόγηση από τις επικείμενες απολύσεις στο Δημόσιο, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση δεν θα έχει επιπτώσεις σε διαθεσιμότητα, απολύσεις, μείωση μισθών». Αμέσως μετά, όμως, διαβεβαίωσε ότι «η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» και ότι «οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση».

Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, τη δική του συμβολή στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο έσπευσε να προσθέσει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος υπέβαλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την έκθεση για το 2013. Αποσιωπώντας ότι οι αιματηρές περικοπές στο προσωπικό των δημόσιων υπηρεσιών, όπως στα νοσοκομεία, έχει καταστήσει οριακή και επικίνδυνη τη λειτουργία τους, ο Λ. Ρακιτζής είπε προκλητικά, απευθυνόμενος στον Καρ. Παπούλια:

«Σας φέρνω καλά νέα: Το Δημόσιο όπως τα πάει συμμαζεύεται. Γίνονται δομές, πάμε σε καλό δρόμο. Φαίνεται ότι όσο μικραίνει το κράτος λειτουργεί καλύτερα. Δηλαδή ένα εκατομμύριο υπάλληλοι ήταν μάλλον πάρα πολλοί, τώρα που φτάσαμε στους επτακόσιους πενήντα χιλιάδες, δουλεύουν καλύτερα». Σε άλλο σημείο, έδωσε πλήρες άλλοθι στα μέτρα τρομοκράτησης και ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων, λέγοντας για την αξιολόγηση ότι «η αυστηρότητα της πειθαρχικής διαδικασίας κάνει τους υπαλλήλους πολύ προσεκτικούς».

Καρότο και μαστίγιο από τον Μ. Βορίδη

Στην αξιολόγηση αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, στη συνάντηση που είχε χτες με τους διοικητές των νοσοκομείων. Είπε μεταξύ άλλων ότι το μέτρο «αποτελεί νομική υποχρέωση και πρέπει να γίνει. Προτιμώ όμως να την πιστέψετε», ενώ συνέστησε με νόημα στους διοικητές «να την πιστέψετε και να το μεταφέρετε αυτό και στους εργαζόμενους».

Προσπάθησε κι αυτός να αποσυνδέσει την αξιολόγηση από τις απολύσεις και ισχυρίστηκε ότι για το 15% που υποχρεωτικά θα πάρει χαμηλή βαθμολογία, «το μόνο μέτρο το οποίο μπορείτε να επιβάλλετε είναι μέτρο βελτιώσεώς του. Αυτό λέει ο νόμος, ότι αυτό το 15% θα οδηγηθεί σε μέτρα βελτιώσεώς του».

Σε άλλο σημείο, ο Μ. Βορίδης «κάρφωσε» τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στο χώρο της Υγείας ότι θέλουν την αξιολόγηση, αλλά με άλλα κριτήρια, λέγοντας: «Ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες λένε ότι θέλουν την αξιολόγηση, δεν τους αρέσει αυτή που εξελίσσεται, δεν τους αρέσουν τα υπάρχοντα κριτήρια, αλλά όταν τους ζητάμε τα δικά τους, δεν λένε τίποτα. Γιατί δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη συζήτηση; Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος με το που θα μου φέρουν τα κριτήρια, τα όποια κριτήρια, που όμως να οδηγούν σε αξιολόγηση, να πω ναι. Και δεν θέλουν να μπουν σε αυτό γιατί πάλι θα γίνει αξιολόγηση με κάποια κριτήρια».

Ο ίδιος προσπάθησε να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, λέγοντας ότι είναι προσβλητικό «την ώρα που οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αξιολογούνται με δυσμενέστατες συνέπειες για αυτούς (...) να έρχεται ένας ολόκληρος κόσμος που εργάζεται στο δημόσιο τομέα και να λέει με συγχωρείτε εμένα δεν θα με αξιολογήσετε».

Τέλος, απείλησε τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη πυγμή τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που αντιδρούν στο μέτρο της αξιολόγησης, αλλιώς να παραιτηθούν. Οπως είπε, «η υποχρέωση της διοικήσεως είναι να εφαρμόσει το νόμο. Δεν μπορώ να λαμβάνω χαρτιά από διοικήσεις που να μου εξηγούν γιατί δεν θα εφαρμόσουν το νόμο. Αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχουν. Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο, παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους».

Νέες κινητοποιήσεις χτες

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στο πλαίσιο στάσης εργασίας (11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου), που είχε αποφασίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα είχε προγραμματιστεί να γίνει η εκδίκαση της έφεσης της ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου έκρινε παράνομη την «αποχή - απεργία» της ΑΔΕΔΥ κατά της «αξιολόγησης». Τελικά, η υπόθεση πήρε αναβολή για να εκδικαστεί τη Δευτέρα 28 Ιούλη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο συμμετείχαν στη συγκέντρωση με δικό τους μπλοκ. Να σημειωθεί ότι κλάδοι εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα έφτασαν στη συγκέντρωση με πορεία που ξεκίνησε νωρίτερα από την ΕΡΤ.

Σε ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τονίζουν πως απέναντι στον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους όπλο, το δικό τους ενιαίο μέτωπο πάλης. Μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και όλα τα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν ένα τείχος λαϊκής αντίστασης όχι μόνο ενάντια στην αξιολόγηση και τις απολύσεις, αλλά στο σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, απαιτώντας εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, να δοθούν λύσεις στα λαϊκά προβλήματα.

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που έκαναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για την αξιολόγηση και τα άλλα αντιδραστικά μέτρα στο Δημόσιο, έγινε συνάντηση με τον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ διαμαρτυρήθηκε για την αδικαιολόγητη και στοχευμένη πειθαρχική δίωξη σε βάρος συναδέλφισσας υπαλλήλου της Πολεοδομίας Πολύγυρου από το δήμαρχο, καθώς και τις ανοιχτές απειλές και απόπειρες εκφοβισμού από το συγκεκριμένο δήμαρχο ενάντια στους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική τους δράση. Ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΥΛΗΣ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Την πρώτη θέση, αλλά και την απόλυτη πλειοψηφία κατέκτησε το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στις εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής (στο δήμο έχει συγχωνευθεί ο παλιός δήμος Ανω Λιοσίων). Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ ενισχύθηκε σε ποσοστό και σε ψήφους, παρά τη μείωση των ψηφισάντων κατά 19% (658 από 814 το 2011). Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 632 (από 768 το 2011). Η ΔΑΣ πήρε 317 ψήφους (50,15%) και κατέκτησε τις έξι από τις έντεκα έδρες του ΔΣ (από 275 ψήφους, 35% και τέσσερις έδρες το 2011). Το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚ (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και από δυνάμεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ) πήρε 232 ψήφους (36,7%) και τέσσερις έδρες (από 421 ψήφους, 54,81% και έξι έδρες το 2011). Τέλος, ένα άλλο ψηφοδέλτιο που εμφανίζεται ως ανεξάρτητο πήρε 48 ψήφους και μία έδρα (μία έδρα είχε καταλάβει αντίστοιχο ψηφοδέλτιο το 2011).

Στάση εργασίας στα Εμφιαλωμένα Ποτά

Σε 3ωρη στάση εργασίας (7 - 10 π.μ.) και σε συγκέντρωση προχωρούν σήμερα Τετάρτη, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις εμφιάλωσης της Θεσσαλονίκης, με απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ). Η ΠΟΕΕΠ καταγγέλλει την «Coca - Cola 3Ε», επειδή «με δόλο μετέγραψε εργαζόμενους από άλλες περιοχές της Ελλάδας στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσει να απολύσει όλους τους εργαζόμενους νομότυπα. Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων προσλαμβάνει παράνομα εργαζόμενους στη θέση των απεργών, δημιουργώντας παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό».

Συσκέψεις συνδικάτων
  • Σύσκεψη, με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, διοργανώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων, σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης.
  • Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, καλεί σε σύσκεψη - συζήτηση, την Τρίτη 29 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου (Αιόλου 104, γραφείο 606), για την αποτίμηση των κινητοποιήσεων, τις εξελίξεις στα πρακτορεία και στον Τύπο, αλλά και τις αντεργατικές αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ