ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι αντιπαραθέσεις στο προσκήνιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Ιράκ δεν αποτελεί πλέον απειλή για τη διεθνή κοινότητα και οι κυρώσεις ως εκ τούτου δεν είναι τόσο αναγκαίες», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι αλ Μάλικι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, στη Νέα Υόρκη και έπειτα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ) λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μάλιστα, ο Μάλικι απηύθυνε έκκληση για άμβλυνση των κυρώσεων και επανέλαβε το αίτημα για μείωση των χρηματικών αποζημιώσεων που καταβάλλει το Ιράκ στο Κουβέιτ λόγω της εισβολής του 1990.

Μετά την έδρα του ΟΗΕ ο Μάλικι κατευθύνθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα για την πρώτη του συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το εσωτερικό των πόλεων στο Ιράκ, στα τέλη Ιούνη, γεγονός που χαρακτηρίζεται ορόσημο από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Ο Μάλικι θα έχει συναντήσεις με όλους τους σημαντικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα - τον αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, τον υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, και την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Πολλά είναι τα επίμαχα ζητήματα στη συνάντηση των Ομπάμα και Μάλικι, ενώ βασικό ζητούμενο φέρεται να είναι ο επαναπροσδιορισμός των μεταξύ τους σχέσεων. Για τον Αμερικανό Πρόεδρο το βασικότερο ζήτημα είναι η ασφάλεια, καλώντας μάλιστα τον Μάλικι να προωθήσει την «εθνική συμφιλίωση». Η ξαφνική αναζωπύρωση των επιθέσεων «εξυπηρετεί» τις ΗΠΑ καθώς επιθυμούν τη διατήρηση επ' αόριστο ορισμένων κατοχικών δυνάμεων και τις τελευταίες μέρες αρκετά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η περιορισμένη ευχέρεια κινήσεων των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός από την άλλη αυτό που επιθυμεί είναι να προωθήσει τα θέματα οικονομικής συνεργασίας και στόχος του στην περιοδεία του στις ΗΠΑ είναι να πείσει Αμερικανούς επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του. Αντίθετα, δεν έχει καμία πρόθεση να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους παραμονής των Αμερικανών...

Τέλος, τουλάχιστον πέντε Ιρανοί προσκυνητές σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 37 τραυματίστηκαν, χτες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των μικρών λεωφορείων στα οποία επέβαιναν οι σιίτες Ιρανοί κοντά στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή.

ΗΠΑ
Προειδοποιήσεις προς το Ιράν

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΓΑΖΑ.--

Προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να ενισχύσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο εάν το Ιράν αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα εξήγγειλε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ταϊλάνδη. Οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις τόσο στο Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία όσο και φυσικά στο γειτονικό για το Ιράν, Ιράκ. Πρόσθεσε πως ο Λευκός Οίκος επιδιώκει το διάλογο με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα ωστόσο προειδοποίησε πως θα λάβει αποφασιστική δράση σε περίπτωση που δεν το σταματήσει. «Αφήνουμε ακόμα ανοικτή την πόρτα» για συνομιλίες με το Ιράν, όμως «η πυρηνική κλεψύδρα έχει γυρίσει» και οι γειτονικές στο Ιράν χώρες ανησυχούν όλο και περισσότερο, είπε η Κλίντον μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ταϊλάνδης. Τόνισε επίσης πως εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μια «αμυντική ομπρέλα» στην περιοχή, τότε το Ιράν δεν θα είναι ούτε πιο δυνατό και κυρίαρχο, ούτε πιο ασφαλές έχοντας στην κατοχή του πυρηνικά όπλα.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 52 άνθρωποι τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι πέντε σοβαρά, αργά το βράδυ της Τρίτης στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας Λωρίδας της Γάζας από έκρηξη βόμβας, στη διάρκεια του γάμου ενός ξαδέλφου του Μοχάμαντ Νταχλάν, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της «Φατάχ», στη θητεία του οποίου μπήκαν στη φυλακή πολλά μέλη και στελέχη της «Χαμάς». Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, η έκρηξη στο Χαν Γιούνις οφείλεται σε «βόμβα που προκαλεί εκκωφαντικό θόρυβο», που είχε τοποθετηθεί κάτω από την εξέδρα, που είχε δημιουργηθεί για το γάμο. Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Ιχάμπ Αλ Γκουσέιν, ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις εσωτερικής ασφαλείας συνέλαβαν τρία άτομα που εμπλέκονται στην έκρηξη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Τον έλεγχο των κοιτασμάτων που εκμεταλλευόταν η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Perenco» πήρε η κρατική εταιρεία πετρελαίου «Petroecuador» όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Εκουαδόρ, δηλώνοντας ότι η γαλλική εταιρεία παραβίασε το νόμο διακόπτoντας την παραγωγή της κι έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ήδη αναλύει το νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της στη χώρα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Από το 2008 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν καταγραφεί δεκαεπτά δολοφονίες και 365 επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στο Μεξικό, κατατάσσοντας τη χώρα σε μία από τις πιο επικίνδυνες για την άσκηση του επαγγέλματος, σύμφωνα με έκθεση του «Fondation Informe Buendia». Στόχοι επίθεσης αποτελούν κυρίως οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με ποινικές υποθέσεις (σε ποσοστό 46%) και οι πολιτικοί συντάκτες (38%).

ΜΟΣΧΑ.-- Πέντε υπάλληλοι μιας θυγατρικής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Loukoil» και ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκαν χτες όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στην περιοχή του Βόλγκογκραντ.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τέσσερις πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα της Καταλονίας, στο φυσικό πάρκο Ελς Πορτς, κοντά στην Ταραγόνα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν και άλλες πυρκαγιές όχι μόνο στο βορρά της χώρας, αλλά και κοντά στη Μαδρίτη, όπου 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πόλη Κολάδο Μεντιάνο.

ΣΥΡΙΑ
Επίσκεψη Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ετοιμη η χώρα να επαναλάβει το ρόλο της ως μεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ - Συρίας δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για τη Συρία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι έμμεσες συνομιλίες Συρίας - Ισραήλ διακόπηκαν μετά τις τελευταίες πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στις αρχές του χρόνου, ενώ η Τουρκία προσβλέπει στην εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων της ως «διαμεσολαβητή» μεταξύ των αραβικών και μουσουλμανικών κρατών, προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την «Ευρεία Μέση Ανατολή».

Η Συρία από την πλευρά της απαιτεί για την επανέναρξη των συνομιλιών την πλήρη απόσυρση των Ισραηλινών από τα Υψίπεδα του Γκολάν, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρχει αυτός ο όρος δεν τίθεται ζήτημα απώλειας χρόνου...

ΚΙΝΑ
Ανησυχία για τη ΛΔ Κορέας

ΚΑΜΠΑΡΟΒΣΚ.--

Την έντονη ανησυχία του Πεκίνου εκφράζουν Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά πρώτη φορά σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, σχετικά με την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας και τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Κίνας, Τσεν Μπίνγκντε, οι κινήσεις της ΛΔ Κορέας, «μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, ωθώντας σε αντίστοιχες κινήσεις και ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος και από τη Νότια Κορέα». Συγκεκριμένα χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της ΛΔ Κορέας, οι οποίες περιπλέκουν σοβαρά την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και δίνουν σαφή δικαιολογία στη Ν. Κορέα να αναπτύξει πυρηνικά». Δηλώσεις που έγιναν την ημέρα που ξεκινούν στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ Ρωσίας - Κίνας, με αφορμή την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιούλη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσιεύματα για «οδικό χάρτη Οτσαλάν»

ΑΓΚΥΡΑ - ΙΜΡΑΛΙ.--

Σε «οδικό χάρτη για την επίλυση του Κουρδικού» του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Αυγούστου, αναφέρονται τις τελευταίες μέρες τουρκικά ΜΜΕ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Α. Οτσαλάν φέρεται να διατυπώνει θέσεις, στις οποίες ασκεί κριτική για την κατάσταση στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο δεν ανέλαβε δράση νωρίτερα για την επίλυση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι μπορεί να λυθεί με «δημοκρατική νομοθεσία και δημοκρατικό σύνταγμα». Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε δύο πτυχές του οδικού χάρτη, εκ των οποίων η μία είναι η προσφορά σχηματισμού συμμαχίας μεταξύ κουρδικού και τουρκικού λαού, που ζουν εκτός συνόρων της Τουρκίας και η δεύτερη αφορά τη συνθηκολόγηση με το ΡΚΚ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέρριψε τα όσα λέγονται, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία θα αναπτύξει λύσεις (...) η ίδια. Οι χώροι όπου συζητούνται τα ζητήματα αυτά είναι γνωστοί, είναι το Υπουργικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ζητούν ενίσχυση από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Φόβους για την προώθηση ακόμα περισσότερων «μαχητών των Ταλιμπάν» στο έδαφος του Πακιστάν, λόγω και της αναζωπύρωσης του πολέμου, με την αποστολή χιλιάδων κατοχικών στρατιωτών στην ευρύτερη περιοχή της Χελμάντ του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, εξέφρασε χτες η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ στον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Εξετάστηκαν «τρόποι ελαχιστοποίησης των αρνητικών επιπτώσεων των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν όσον αφορά το Πακιστάν και την περιοχή των συνόρων των δύο χωρών». Δεύτερο σημείο αιχμής οι σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας, την οποία το Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να κατατάσσει στους βασικούς του εχθρούς, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για ειρήνευση και προσέγγιση των δύο κρατών, με στόχο την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, «γκρίνιαξε» για ακόμα μία φορά σχετικά με την «αντιπαραγωγική» πολιτική των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των ΗΠΑ, που πλήττουν τις περιοχές των φυλών και δημιουργούν «αρνητικό κλίμα» ως προς τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης. Η συνάντηση έληξε με αίτημα του Πακιστάν προς τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να τροφοδοτούν τις αρχές της χώρας σχετικά με κινήσεις και σχέδια που καταγράφουν από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στις νότιες επαρχίες, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, κλιμακώνοντας καθημερινά τον πόλεμο. Να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τον υπερδιπλασιασμό των κατοχικών στρατευμάτων στη χώρα, που αναμένεται να φτάσουν τους 68.000 άνδρες μέχρι το τέλος του χρόνου, αντί 32.000 που ήταν το 2008...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ