ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αύξηση 118% του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές

Τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τα εγγυημένα κέρδη των ιδιωτών που επενδύουν σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες

Από κινητοποιήσεις Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Motion Team

Από κινητοποιήσεις Λαϊκών Επιτροπών ενάντια στις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Νέες επιβαρύνσεις στα λαϊκά νοικοκυριά επιφέρει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και η υποχρέωση της ΔΕΗ να αγοράζει και να αποζημιώνει με εγγυημένες τιμές τους ιδιώτες που επενδύουν στις λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αυξάνεται κατά 118% στο οικιακό τιμολόγιο το λεγόμενο «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με το οποίο επιδοτούνται οι υψηλότατες εγγυημένες τιμές των εταιρειών που επενδύουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο σχετικός Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ τον περασμένο Μάη παρουσίαζε έλλειμμα ύψους 436,1 εκατ. ευρώ και η κάλυψή του αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης, οπότε επιβλήθηκε ένα ακόμη «χαράτσι» στα λαϊκά νοικοκυριά για την ενίσχυση των επιχειρηματιών που επενδύουν στην «πράσινη ενέργεια».

Το ίδιο τέλος επιβάλλεται και στους αγρότες και τα μικρά καταστήματα, ενώ στους μεγαλοβιομήχανους μειώνεται κατά 49%.

Με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ καθορίστηκε σε 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 9,3 ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Το προκλητικό είναι ότι την ώρα που η κυβέρνηση και οι ΔΕΗ αυξάνουν το κόστος του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους φτωχούς αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, διευρύνουν τις απαλλαγές και τις μειώσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης.

Αναλυτικά, οι νέες τιμές για το ΕΤΜΕΑΡ που ισχύουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, έχουν ως εξής, ανά κατηγορία πελατών:

  • Υψηλής Τάσης, 1,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 3,55, μείωση 49%).
  • Αγροτικής χρήσης (Μέση Τάση), 6,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 5,57, αύξηση 25%).
  • Λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης (βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες) 8,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 7,76, αύξηση 14%).
  • Αγροτικής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 7,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 6,48, αύξηση 13%)
  • Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 9,53, αύξηση 118%).
  • Λοιπές χρήσεις Χαμηλής Τάσης (γραφεία, καταστήματα κλπ.) 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 14,91, αύξηση 46%).

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, η ΡΑΕ ισχυρίζεται ότι η αύξηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτήν που προέκυπτε με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), η οποία έφθανε μεσοσταθμικά στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με βάση το στόχο (περιέχεται και στο μνημόνιο) να μηδενιστεί ως το τέλος του 2014 το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.

Πρόκειται για το λογαριασμό εκείνο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ προκειμένου να αγοράζει σε ιδιαίτερα υψηλές και εγγυημένες τιμές το ρεύμα που παράγουν οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι ανεμογεννήτριες, τις οποίες σπέρνουν δεξιά και αριστερά οι κάθε λογής ιδιώτες και μεγαλοεπιχειρήσεις, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της αύξησης της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Με άλλα λόγια, κυβέρνηση, ΔΕΗ και ΕΕ φορτώνουν στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών τα «εγγυημένα» κέρδη των μονοπωλίων της Ενέργειας, τα οποία παράγουν με κόστος διπλάσιο και ακόμα παραπάνω, απ' ό,τι η ΔΕΗ με το λιγνίτη.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, το μέσο κόστος παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας, με το υψηλότερο κόστος να χρεώνεται στα φωτοβολταϊκά (το 2012 στοίχησαν περίπου 420 ευρώ ανά μεγαβατώρα) και στα αιολικά (90 ευρώ). Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ «είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου στην Ελλάδα

Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Κυριακή τέθηκαν επί τάπητος η διαχείριση της κρίσης και οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια

Ολόπλευρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της πρόσφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζέικομπ Λιου, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων την Κυριακή με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Στουρνάρα.

Στόχος του ταξιδιού του Τζ. Λιου στην Ελλάδα ήταν να προετοιμάσει την ατζέντα των συζητήσεων, ενόψει της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ από τις 7 μέχρι τις 11 Αυγούστου και της συνάντησής του με τον Αμερικάνο πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά και με βάση τις δηλώσεις των Λιου και Σαμαρά, αντικείμενο των συζητήσεων ήταν το «μείγμα» της διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα, ενώ επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους. Παράλληλα συζητήθηκαν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θέματα ενέργειας, καθώς και οι παρασκηνιακές κινήσεις για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο, που συνδέονται με τα συμφέροντα της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και το Κυπριακό, τα οποία συνδύασε με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Επίσης ο Αμερικανός αξιωματούχος χαιρέτισε τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω και της Ελλάδας, σημειώνοντας πως είναι θετικό ότι «ανοίγει το ενεργειακό παιχνίδι στην Ευρώπη».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Και τα δύο μοντέλα διαχείρισης οδηγούν στην καταστροφή το λαό

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών:

«Η επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, αναδεικνύει ότι η διαπάλη ΗΠΑ - Γερμανίας σχετικά με το μείγμα διαχείρισης, και ιδιαίτερα όσον αφορά το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δεν αφορά την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο Τζακ Λιου, όπως και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στηρίζει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ολοκληρωτικό ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τη μείωση μισθών, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ. Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους αποτελεί κρίκο στη διαπάλη της γερμανικής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας για το μέλλον της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα σχετικά με το αν η Γερμανία θα επωμισθεί το βάρος της εγγύησης του δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών.

Η επίσκεψη του Τζακ Λιου και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών είναι ενταγμένες στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την εκμετάλλευση των πηγών Ενέργειας και σηματοδοτούν την προετοιμασία της ελληνικής κυβέρνησης για ακόμα στενότερη εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο».

Σε άλλο σχόλιο, που εξέδωσε την Κυριακή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ σημείωνε για την επίσκεψη του Τζ. Λιου: «Μετά την επίσκεψη Σόιμπλε, ένας ακόμη εκπρόσωπος του κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει την κυβέρνηση στο αντιλαϊκό της έργο, αποδεικνύοντας ότι είτε με το μοντέλο διαχείρισης Μέρκελ, είτε με το μοντέλο Ομπάμα, το οποίο θαυμάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός οδηγείται σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Το ποια ιμπεριαλιστική συμμαχία θα προτιμήσει περισσότερο η ελληνική αστική τάξη είναι για το λαό αδιάφορο, αφού αυτός σε κάθε περίπτωση θα έρθει αντιμέτωπος με νέα αντιλαϊκά μέτρα, με εμπλοκή της Ελλάδας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι να επιλέξει ο λαός την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και να πάρει στα χέρια του τις τύχες και την εξουσία».

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει το νέο χαράτσι στους εργαζόμενους

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του «καταγγέλλει την κυβέρνηση που χαρατσώνει για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα αυξάνοντας το λογαριασμό της ΔΕΗ κατά 18 ευρώ το τετράμηνο στο τέλος των ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον έκανε και μειώσεις στο ρεύμα υψηλής τάσης για τους βιομήχανους. Η κυβέρνηση και με αυτές τις αποφάσεις της ενισχύει τα μονοπώλια και προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την παράδοσή της στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν την κατάσταση αυτή. Να οργανώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές γειτονιές απαιτώντας ρεύμα φτηνό για όλο το λαό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξοντωτικές οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ΔΕΗ

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ:

«Τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών δεινοπαθεί από τη φοροκαταιγίδα, τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ήδη πανάκριβους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κυβέρνηση και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφασίζουν νέες εξοντωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια. Ολο το βάρος θα πέσει πάλι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών, καθώς σε αυτά η αύξηση θα αγγίξει το 118%, σε αντίθεση με τους βιομήχανους και ιδιαίτερα τους ιδιώτες επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας. Κανείς μόνος του στην κρίση, οργάνωση και συμμαχία για να μη μείνει κανένα σπίτι ανέργου, κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς ρεύμα, για να καταργηθούν όλα τα χαράτσια και τα φοροληστευτικά μέτρα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ