ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Σήμερα οι συγκεντρώσεις για την Κυριακάτικη αργία
  • Στην Αττική, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 8 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους

Μήνυμα κοινού αγώνα ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης της αργίας της Κυριακής στέλνουν σήμερα με κινητοποιήσεις και πολύμορφες δράσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας τα σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και οι ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων και μικρών εμπόρων. Σήμερα, άλλωστε συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που καταργεί την αργία της Κυριακής.

Στην Αττική, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Την διοργανώνουν τα Σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, Ιδ. Υπαλλήλων Αθήνας, Ιδ. Υπαλλήλων Δυτ. Αττικής, Ιδ. Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Λαυρίου, Εργαζομένων «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ», Εργαζομένων «ΛΙΝΤΛ» Ν. Αττικής, Εργαζομένων στην επιχείρηση «Κωνσταντακάτος». Οι Ενώσεις: Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Βιβλιοχαρτοπωλών Αθήνας, Ραπτών - Επιδιορθωτών Αθήνας, Κουρέων - Κομμωτών Αθήνας «Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ», Ιδιοκτητών Καθαριστριών Αθήνας «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», ΕΒΕ Ηλιούπολης, ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, ΕΒΕ Καλλιθέας. Κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, ενώ ειδική ανακοίνωση έχει εκδοθεί και από την ΟΓΕ.

Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 8 μ.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Τη διοργανώνουν τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», εργαζομένων «LIDL HELLAS», Πανελλαδικό Σωματείο εργαζομένων στο «ΜΑΚΡΟ», Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Θεσσαλονίκης, Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΡΦΟΥΡ», Παράρτημα Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην «PRAKTIKER HELLAS», ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου.

Χτες, στη Λάρισα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών πραγματοποίησαν πικετοφορία στο κέντρο της πόλης η οποία ξεκίνησε από το Αρχαίο Θέατρο.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης: Στην Πάτρα στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου. Στο Αγρίνιο στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στο Βόλο στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στη Λαμία στις 8 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου. Στη Λευκάδα στις 7 μ.μ. στον Αϊ - Μηνά. Στη Χαλκίδα στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς. Στη Ζάκυνθο στις 9 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στη Ξάνθη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Πικετοφορίες έχουν προγραμματίσει τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων και οι Τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ σε: Γιάννενα, 7.30 μ.μ., πλατεία Αβέρωφ. Κόρινθο, 7.30 μ.μ., Περιβολάκια. Πύργο, 8.30 μ.μ., πλατεία ΟΤΕ. Ναύπλιο, 8.30 μ.μ., πλατεία Καποδίστρια. Πρέβεζα, 7.30 μ.μ., στο κέντρο της πόλης. Κεφαλλονιά, 7.30 μ.μ. στο ΕΚΚΙ. Καλαμάτα, 8 μ.μ. στο λιμάνι. Τρίπολη, 8.30 μ.μ., πλατεία Πετρινού. Σπάρτη, 8.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο Κρήτης, 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

ΚΡΗΤΗ
Εντείνεται η επίθεση της εργοδοσίας

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Χρήστου Κατσώτη

Από την περιοδεία του Χρ. Κατσώτη στην Κρήτη
Από την περιοδεία του Χρ. Κατσώτη στην Κρήτη
Περιοδεία στην Κρήτη έκανε από την περασμένη Κυριακή ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Κατά την πρώτη μέρα της περιοδείας ο Χρ. Κατσώτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΣ των εστιατόρων Χερσονήσου. Αναδείχθηκαν τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρηματιών στο χώρο του επισιτισμού - τουρισμού. Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι οι εξελίξεις ενισχύουν τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, σε βάρος των μικρών ΕΒΕ. Τόνισε ότι η απάντηση πρέπει να είναι η οργανωμένη πάλη των ΕΒΕ σε συμμαχία με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα απέναντι στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια. Η λύση είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση.

Το απόγευμα, ο βουλευτής του ΚΚΕ περιόδευσε στο ξενοδοχείο «Royal Mare» του ομίλου «Aldemar», στη Χερσόνησο (Ανισσαράς), όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους. Σε όλη την περιοχή εντείνεται η επίθεση της εργοδοσίας απέναντι στους ξενοδοχοϋπαλλήλους με απλήρωτη - ανασφάλιστη εργασία, ατομικές συμβάσεις και κατακόρυφη μείωση των μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, γενίκευση της μαθητείας. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Ο Χρήστος Κατσώτης, με παρέμβασή του κάλεσε σε οργάνωση στους χώρους δουλειάς, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, οργάνωση στα σωματεία και αλλαγή των συσχετισμών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογική σύμβαση εργασίας στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να γίνουν οι δωρεάν διακοπές δικαίωμα όλων των εργαζομένων. Επισήμανε ότι μόνο οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη για να ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση, και να δώσουν λύση προς όφελός τους, σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Το βράδυ μίλησε στη συνεστίαση της ΚΟΒ Μιραμπέλλου για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στην πλαζ του ΕΟΤ, στον Αγιο Νικόλαο.

Χτες, Δευτέρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ πραγματοποίησε περιοδεία στο νοσοκομεία της Ιεράπετρας. Αμέσως μετά έκανε περιοδεία σε ξενοδοχείο του Αγίου Νικολάου και στη 1 το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Δήμου Ηρακλείου.

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Απαίτησαν να μη βγει σε πλειστηριασμό σπίτι ανέργων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων πραγματοποιήθηκε χτες μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και των Λαϊκών Επιτροπών Αγ. Αναργύρων - Καματερού - Ιλίου. Η παράσταση έγινε μπροστά στον κίνδυνο πλειστηριασμού κατοικίας λαϊκής οικογένειας που διαμένει στο Καματερό, λόγω οφειλών στην Εφορία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τετραμελή οικογένεια ανέργων, εδώ και τρία περίπου χρόνια. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να πληρώσουν ένα αρχικό χρέος που μαζί με τα χαράτσια και τα πρόστιμα έφθασε στα 17.000 ευρώ.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με αρμόδιους υπαλλήλους της ΔΟΥ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα και να προχωρήσουν σε διακανονισμό, εξαντλώντας τις δυνατότητες για τον αριθμό των δόσεων. Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα, θα επανέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο από νωρίς το πρωί υπήρχε παρουσία αστυνομικής δύναμης με επικεφαλής το διοικητή του ΑΤ Αγ. Αναργύρων, ο οποίος κατά δήλωση είχε ειδοποιηθεί από τα κεντρικά να βρίσκεται στο χώρο της ΔΟΥ. Υστερα από τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων, η αστυνομία αποχώρησε από την κεντρική είσοδο του κτιρίου της Εφορίας, παραμένοντας όμως στον προαύλιο χώρο.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αγ. Αναργύρων - Καματερού.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Στη συγκέντρωση για την Κυριακή - αργία ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις, στη συγκέντρωση που διοργανώνουν σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων για την υπεράσπιση της Κυριακής - αργίας σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.

Σε Ικαρία και Φούρνους ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί την Ικαρία και τους Φούρνους στις 25 και 26 Ιούλη αντίστοιχα. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Πέμπτη 25/7, Ικαρία

-- Επίσκεψη στη «Μονή Μουντέ», στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πολιτικούς εξόριστους στην Ικαρία στις 18:00.

-- Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία του Ευδήλου στις 21:30

Παρασκευή 26/7, Φούρνοι

-- Στις 11:00 θα επισκεφθεί και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νησί των Φούρνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ