ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αύριο η πανελλαδική απεργία

Με πανελλαδική απεργία αύριο απαντούν οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία για την απόκρουση των διαλυτικών σχεδίων της συγκυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των δημόσιων μονάδων και την κινητικότητα του προσωπικού σ' αυτές.

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με αλλεπάλληλες δηλώσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και χτες επέμενε ότι δε θα κλείσουν νοσοκομεία και ότι μόνο θ' αλλάξουν χαρακτήρα, καλώντας τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν γιατί θα ταλαιπωρήσουν τους ασθενείς. Μετέρχεται, δηλαδή, τη συνηθισμένη πρακτική του κοινωνικού αυτοματισμού, ενώ κύριος υπαίτιος για τη μόνιμη ταλαιπωρία των αρρώστων στην ώρα της ανάγκης είναι οι πολιτικές που άσκησαν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις.

ΠΑΜΕ στην Πολυκλινική

Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στην Πολυκλινική, ώρα 10.30 π.μ. Η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί «όλους στη μάχη και στην απεργία» τονίζοντας: «Οχι στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις. Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση! Οχι στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις, στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό!»

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προγραμματίσει για αύριο πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, ώρα 11.00 π.μ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν για αύριο σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Στη Δράμα, συγκέντρωση στις 9 το πρωί στην είσοδο του νοσοκομείου οργανώνουν το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η ΟΓΕ, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Για Κέντρα Υγείας στην Ανατολική Αττική

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Ανατολικής Αττικής προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 το πρωί, διεκδικώντας ταυτόχρονα την αναβάθμιση των οχτώ Κέντρων Υγείας της περιοχής (Λαυρίου, Ραφήνας, Μαρκόπουλου, Καλυβίων, Νέας Μάκρης, Καπανδριτίου, Κορωπίου και Σπάτων).

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κορωπί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι σωματείων, λαϊκών επιτροπών, ομάδων γυναικών, επιτροπών ανέργων και οργανώσεων συνταξιούχων. Η μεταφορά για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση θα γίνει με πούλμαν από τις εξής αφετηρίες: Λαύριο: Αγαλμα Μεταλλωρύχων, 8.30 π.μ. Κερατέα: Κεντρική Πλατεία, 8.50 π.μ. Καλύβια: Δημαρχείο, 9.10 π.μ. Μαρκόπουλο: Νεκροταφείο 9.20 π.μ.

Παράσταση των αναπήρων την Πέμπτη

Την Πέμπτη, 25 Ιούλη 2013, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 1 μ.μ. Διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ), τις ανεπαρκείς παροχές στους αναπήρους και τις διαλυτικές αποφάσεις της συγκυβέρνησης για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

ΚΚΕ
Για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις μονάδων υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Δεν την έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση με τα μέτρα που προωθεί για αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας προς τα λαϊκά στρώματα. Αποτελεί επικίνδυνη επιδείνωση για την υγεία του λαού το σχέδιο κατάργησης ή συγχώνευσης δημόσιων μονάδων Υγείας, που η κυβέρνηση βαφτίζει "αλλαγή του ρόλου τους". Αποτελούν πρόκληση οι καταργήσεις δημόσιων κρεβατιών και εργαστηρίων, η ενδεχόμενη απόλυση μέσω της κινητικότητας - διαθεσιμότητας του ήδη ανεπαρκούς σε αριθμό υγειονομικού προσωπικού, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα ελέγχουν -όχι τις "σπατάλες"- αλλά την απαρέγκλιτη εναρμόνιση των παροχών στα όρια των δραστικών περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδιώκουν τη διαμόρφωση ακόμα πιο "φτηνών" εργαζομένων. Γι' αυτό:

Ενοχοποιούν και αφαιρούν ακόμα και από τα ελάχιστα υπολείμματα παροχών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιβάλλουν την περαιτέρω αύξηση των άμεσων και ανταποδοτικών πληρωμών για την αγορά ιατρικών, εργαστηριακών εξετάσεων, θεραπειών και φαρμάκων.

Ενισχύουν τα μονοπώλια στην Υγεία και την επιχειρηματική δράση των συρρικνωμένων δημόσιων μονάδων, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, προκειμένου να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και Κ.Υ. - επιχειρήσεων.

Καμία συγχώνευση - κατάργηση δημόσιας μονάδας υγείας, κρεβατιών και εργαστηρίων. Πλήρης κρατική χρηματοδότηση, καμία απόλυση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Πλήρης και σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και παροχή όλων των υπηρεσιών υγείας απολύτως δωρεάν σε όλους, ανεξάρτητα της ασφαλιστικής, εργασιακής, οικονομικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, χρώματος και θρησκείας.

Καμία εμπιστοσύνη στους νέους "Σωτήρες", που κοροϊδεύουν το λαό ότι μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια να κάνουν κουμάντο, μπορούν να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα στην Υγεία.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια. Απαιτούνται βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, για ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ένα δημόσιο, σύγχρονο, καθολικό και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ ΣΤΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Ολέθριες οι συνέπειες από τις συγχωνεύσεις

Μετά τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις και τις επίσης τηλεοπτικές συμφωνίες -που ακολούθησαν την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο «Αττικόν»- έγινε χτες συνάντηση του Αδωνη Γεωργιάδη με την πλειοψηφία του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Η συνάντηση έγινε στο γραφείο του υπουργού και κατά τον Αδωνη Γεωργιάδη έγινε «σε αρκετά καλό κλίμα». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο «Αττικόν» δεν πήραν μέρος γιατί, όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, η συνάντηση αυτή αποτέλεσε συνέχεια του ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού, πού δόθηκε με την επίσκεψη του υπουργού.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο «Αττικόν» με ανακοίνωσή της κατάγγειλε ότι με «περιγραφές γεγονότων βίας που απέχουν από την πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει την προσοχή μακριά από τις ολέθριες συνέπειες που θα έχουν για το λαό και για τους εργαζόμενους στην Υγεία οι επικείμενες συγχωνεύσεις κλινικών, τα κλεισίματα μονάδων Υγείας, το τσεκούρωμα του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, οι διαθεσιμότητες και απολύσεις υγειονομικών, η ένταση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων». Επίσης, καταδίκασε «την απαράδεκτη παρουσία δυο διμοιριών των ΜΑΤ μέσα στο χώρο του κεντρικού αμφιθεάτρου του νοσοκομείου, που καταδεικνύει πως η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι με την επιβολή του δόγματος Νόμος και Τάξη, με την ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκρατίας».

«Κουβέντα δεν είπε ο υπουργός Υγείας για την αθλιότητα των ράντζων που έχουν κατακλύσει το νοσοκομείο και για τα οποία δόθηκε εντολή να μαζευτούν πριν από την άφιξή του. Κουβέντα και για την εξουθένωση του νοσηλευτικού προσωπικού, για τα 13 κλειστά κρεβάτια Εντατικής, για τις 7 κλειστές χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης προσωπικού, για την 9ωρη αναμονή στα Επείγοντα του νοσοκομείου, για τις 59 κενές οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων, για την απλήρωτη δουλειά, για την αφαίμαξη των ασθενών» τονίζει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ.

ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
Χωρίς παιδίατρο 2.700 παιδιά

Χωρίς παιδίατρο σε δημόσιο φορέα είναι περίπου 2.700 παιδιά ηλικίας στο Δήμο Παιονίας στη Γουμένισσα, με πολλαπλές συνέπειες τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους. Η καταγγελία έρχεται από τους Συλλόγους Γονέων των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Γουμένισσας οι οποίοι επισημαίνουν μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη παιδιάτρου, όπως: ...Στον απαραίτητο τακτικό έλεγχο (αναπτυξιολογικό - εμβολιασμοί). Στην αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστατικών, με αποτέλεσμα «εμείς οι γονείς να αισθανόμαστε ανασφαλείς». Στον προληπτικό έλεγχο ο οποίος και πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας, που είναι υποχρεωτικό από το νόμο μέσα στα πλαίσια της προληπτικής εξέτασης. Το αποτέλεσμα είναι να εξετάζονται και να εμβολιάζονται μόνο όσα παιδιά έχουν την οικονομική δυνατότητα οι οικογένειές τους να απευθύνονται σε ιδιώτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ