ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς

Ανακοίνωση του ΚΣ της Οργάνωσης με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία της ΚΝίτισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τριάντα ένα χρόνια πέρασαν από τις 28 Ιούλη του 1980, όταν η μεγαλοεργοδοσία δολοφόνησε έξω από το εργοστάσιο - κάτεργο της ΕΤΜΑ, τη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες.

Η συντρόφισσα Σωτηρία ήταν φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δολοφονήθηκε από την εργοδοσία κρατώντας προκηρύξεις του ΚΚΕ στα χέρια και μια πικέτα που έγραφε: "Παλέψτε μέσα απ' τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις - ΚΚΕ". Αν και φοιτήτρια, δεν δρούσε μόνο μέσα στο αμφιθέατρο, στο χώρο μαθημάτων: έπεσε έξω από την πύλη του εργοστασίου, ως κομμουνίστρια, στη μάχη της ενημέρωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων. Με τη δύναμη του δίκιου της εργατικής τάξης δρούσε μέσα στη σχολή της. Η Σωτηρία τότε έκανε το καθήκον της, όπως και σήμερα εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ που δίνουν τη μάχη στους καθημερινούς αγώνες, στους χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και στις γειτονιές, στις απεργιακές φρουρές έξω από τις πύλες των εργοστασίων, των τόπων δουλειάς.

31 χρόνια μετά, η αταλάντευτη στάση της συντρόφισσας Σωτηρίας στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς.

Δεν ξεχνάμε. Τα μέλη της ΚΝΕ οφείλουμε να συνεχίσουμε.

Το κεφάλαιο ήταν και παραμένει αδίστακτο. Η καπιταλιστική κρίση σήμερα το κάνει ακόμη πιο βάρβαρο, πιο επιθετικό απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., σαρώνουν σήμερα κάθε λαϊκό δικαίωμα και κατάκτηση. Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός, συμπόρευση με το ΚΚΕ!

Για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής, να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία και εργατικός-λαϊκός έλεγχος. Είναι ο δρόμος της πάλης για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Τώρα οργάνωση, αντεπίθεση, ρήξη με την εξουσία των μονοπωλίων για λαϊκή εξουσία με αποδέσμευση από την ΕΕ».

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωρίς αλλαγές στην ουσία

Οπως αναμενόταν το σχέδιο του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, δεν είχε ουσιαστικές αλλαγές, σε σχέση με το προσχέδιο που είχε δημοσιευθεί στις αρχές του μήνα.

Τέτοιου τύπου αλλαγές είναι π.χ. ότι τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης θα εκλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων των εσωτερικών, ενώ αν αυτό δεν επιτυγχάνεται η εκλογή επαναλαμβάνεται και απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων κ.ά.

Εκτός των παραπάνω προστίθεται μια παράγραφος που αφήνει και τυπικά τις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλλουν στα πανεπιστήμια όποτε θέλουν: «Σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία»... Υπενθυμίζουμε πως το άσυλο καταργείται!

Επιπλέον, οι σχολές θα αποτελούν τις βασικές διοικητικές και ακαδημαϊκές μονάδες, αλλά η σχολή «συντονίζει και εποπτεύει τη λειτουργία των προγραμμάτων σπουδών, αναθέτει την υλοποίησή τους σε Τμήματα». Στο προσχέδιο οριζόταν πως η σχολή «οργανώνει τα προγράμματα σπουδών», ενώ πουθενά δεν αναφερόταν η έννοια του τμήματος. Με το σχέδιο νόμου το Τμήμα επανέρχεται ως «βασική εκπαιδευτική μονάδα, οργανώνει τη διδασκαλία στο πλαίσιο ενός προγράμματος σπουδών».

Αξιοσημείωτο είναι πως τα κέντρα αριστείας θα μπορεί να είναι και ολόκληρα ΑΕΙ (καθώς και Σχολές ή Τμήματα), ενώ στο προσχέδιο γινόταν λόγος για «ακαδημαϊκές μονάδες των ΑΕΙ». Η αλλαγή αυτή σημαίνει πως μιλάμε και επίσημα για πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων.

Στις μεταβατικές διατάξεις ορίζεται πως η διαδικασία συγκρότησης των Συμβουλίων των ιδρυμάτων ολοκληρώνεται μέχρι τις 16 Γενάρη του 2012.

Οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της Ενωσης Ερευνητών σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν πως δεν λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις τους και αναφέρουν πως δε θα συναινέσουν. Η ΝΔ, με δήλωση του Α. Σπηλιωτόπουλου, χωρίς φυσικά να διαφοροποιείται στον πυρήνα του νόμου, σε μια ανέξοδη αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν δόθηκε το απαραίτητο περιθώριο για συζήτηση... Ομως, το παζάρι για ορισμένα ζητήματα, που δεν αφορούν την ουσία του νόμου, δεν έχει τελειώσει ακόμα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην υποβαθμιστεί η εκπαίδευση των Ελληνόπαιδων του εξωτερικού

Ανακοίνωση με αφορμή την ανάκληση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών του εξωτερικού που συμπληρώνουν τριετία

Για την εκπαίδευση των Ελληνόπαιδων του εξωτερικού και τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του εξωτερικού παρεμβαίνει η πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της, καθώς: «Η κυβέρνηση για δεύτερη συνεχή χρονιά προχωρά σε απροειδοποίητη ανάκληση αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό που συμπλήρωσαν τριετία, αφαιρώντας τους έτσι και το δικαίωμα παράτασης ως την πενταετία».

Οπως εξηγεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ: «Η πολιτική αυτή δημιουργεί στους συναδέλφους αυτούς πάρα πολλά προβλήματα, οικογενειακά και οικονομικά, και, με δεδομένο ότι δε θα αναπληρωθούν από άλλους εκπαιδευτικούς, σημαίνει ότι η εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων εξωτερικού υποβαθμίζεται».

Το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία ανάκλησης και να δοθεί η δυνατότητα στους συναδέλφους να συμπληρώσουν την πενταετία.
  • Να δοθεί η δυνατότητα αυτή και σε όσους συναδέλφους υπέστησαν την ίδια διαδικασία πέρυσι και επιθυμούν έστω και τώρα να συμπληρώσουν πενταετία.
  • Να προχωρήσει η διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό για όσους συναδέλφους έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν.
  • Να μην κλείσει ή συμπτυχθεί κανένα σχολείο ή τμήμα.

Παράλληλα, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών εκφράζει φόβους ότι «η κυβέρνηση προωθεί την αντικατάσταση των εκπαιδευτικών με ομογενείς που θα έχουν τη δυνατότητα να "καλύψουν" την εκπαιδευτική διαδικασία» και θέτει ερωτήματα όπως «Ποια προσόντα θα έχουν οι ομογενείς αυτοί που θα γίνουν δάσκαλοι; Ποιος θα τους προσλαμβάνει; Με τι καθεστώς; Τι θα διδάσκουν στα παιδιά; Μήπως κι εδώ θα μπλεχτούν ΜΚΟ κι άλλες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει τελευταία και στους δήμους (βλ. Ν. Ιωνία...); Τι μέρος της "εκπαιδευτικής" διαδικασίας θα φορτωθεί στους γονείς; Και τελικά σε τι θα εκπαιδεύονται τα παιδιά αυτά;».

Κόντρα σε αυτές τις κατευθύνσεις, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ ζητούν: «Ενιαία δημόσια αποκλειστικά δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους Ελληνόπαιδες εξωτερικού, που θα παρέχεται με ευθύνη του ΥΠΔΒΜΘ και θα είναι αρμονικά ενταγμένη στα σχολεία της χώρας υποδοχής. Καμία επιχειρηματική δράση. Πλήρη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Οχι στην κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας

Συνάντηση με το Εργατικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ είχε, προχτές, η Ομοσπονδία εργαζόμενων στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει, ενώ όπως προβλέπεται από το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η φοιτητική μέριμνα θα μπορεί να περνάει στους ιδιώτες. Το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας μέχρι τώρα έχει την ευθύνη για τη φοιτητική μέριμνα για περίπου 20.000 νέους και το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μείωση δαπανών (η επιχορήγηση είχε μειωθεί κατά 20%) και υποστελέχωση του ιδρύματος. Σήμερα στο ΕΙΝ εργάζονται 480 υπάλληλοι και οι οργανικές θέσεις είναι 953.

Η αντιπροσωπεία του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ τόνισε πως πρέπει να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φοιτητών από τις λαϊκές οικογένειες στις σπουδές τους, με δωρεάν σίτιση και στέγαση, φυσικά να μη χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του και να προβλεφθούν νέες θέσεις σταθερού και μόνιμου προσωπικού για το ΕΙΝ, το οποίο πρέπει να είναι δημόσιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ