ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΓΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Να καταργηθούν όλα τα τροφεία
  • Αρνήθηκε η διοίκηση του Δήμου Αθήνας, μετά από πρόταση του δημάρχου Νικ. Κακλαμάνη, να συζητηθεί το θέμα
  • Παρέμβαση του δημάρχου Νίκαιας στην ΤΕΔΚΝΑ, σχετικά με το νέο σύστημα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών

Την άρνησή της, να συζητήσει το φλέγον θέμα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, διατύπωσε χτες η δημοτική αρχή του Δήμου Αθήνας, διά του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. Το θέμα έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ζητώντας την παρέμβαση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), αντιπροσωπεία της οποίας βρισκόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του δήμου, με το πρόσχημα πως δε συμμετέχει στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση και κατά συνέπεια το θέμα δεν αφορά το Δήμο Αθήνας, αρνήθηκε τη συζήτηση. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Στέλιος Λάμπρου, στη δευτερολογία του, επισήμανε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, αλλά συνολικά τη λειτουργία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Με ανακοίνωσή της, η ΟΓΕ επισημαίνει ότι «η επιβολή τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, μας βρίσκει κάθετα αντίθετες και την καταγγέλλουμε», και συνεχίζει: «Τη στιγμή που η λαϊκή οικογένεια δοκιμάζεται όλο και πιο άγρια από την παρατεταμένη λιτότητα, ανεργία, ανασφάλεια και ακρίβεια, η Δημοτική Αρχή, αντί να τη στηρίξει, γίνεται ο πιστότερος αγωγός υλοποίησης των ευρωενωσιακών πολιτικών εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας. Παραμένει αδρανής για τη διεκδίκηση των θεσμοθετηθέντων και παρακρατηθέντων από το κράτος πόρων, την ίδια στιγμή, που καλεί τους δημότες, παρόλο που έχουν πληρώσει μέσω της φορολόγησής τους για να έχουν δωρεάν παιδικούς σταθμούς, να ξαναπληρώσουν και μάλιστα αδρά, γι' αυτό το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινωνική παροχή».

Η ΟΓΕ τονίζει: «Χιλιάδες παιδιά Ελλήνων και μεταναστών δε βρίσκουν μια θέση. Η ύπαρξη τροφείων, τα οποία μάλιστα αυξάνονται και επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια, είναι απαράδεκτη. Το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες. Τα κτίρια είναι ακατάλληλα αλλά και επικίνδυνα, αφού δεν έχει γίνει έλεγχος για την ασφάλειά τους (αντισεισμικός έλεγχος κλπ.). Η σίτιση είναι προβληματική και διευκολύνει την εισχώρηση ιδιωτικών επιχειρήσεων και στη διατροφή. Το τελευταίο μέτρο της επιδότησης θέσεων σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα για όλα τα παιδιά, αλλά ενισχύει την κερδοφορία των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό», τονίζεται.

Πλαίσιο αιτημάτων

Η ΟΓΕ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβρη, καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας να συνεδριάσουν και να πάρουν μέτρα που θα καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, για δημόσιους και δωρεάν σταθμούς, σύγχρονους, επαρκείς και ασφαλείς. Συγκεκριμένα, ζητά:

  • Να γίνουν δημόσιοι και δωρεάν όλοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.
  • Να δημιουργηθούν τόσοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί όσοι χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των εργαζομένων και άνεργων γονιών.
  • Τα λειτουργικά έξοδα να καλύπτονται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάρτιση των stage και των ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Εξασφάλιση υγιεινής διατροφής των παιδιών και υγειονομική κάλυψη.
  • Κτιριακός έλεγχος για την ασφάλεια και την επάρκεια των σταθμών.
  • Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και ένταξή της στο ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο με ευθύνη του ΥΠΕΠΘ.
Το θέμα στην ΤΕΔΚΝΑ

Δήθεν απροετοίμαστοι και αδιάβαστοι για την κυβερνητική απόφαση να «μοιράσει» την προσχολική αγωγή σε ορισμένους δικαιούχους, με τη μορφή κουπονιών, εμφανίστηκαν δήμαρχοι και κοινοτάρχες του Λεκανοπεδίου, όταν είναι γνωστή τουλάχιστον από το Μάη. Και μπορεί χθες, σε συνεδρίαση του συλλογικού τους οργάνου, της ΤΕΔΚΝΑ, να διαμαρτυρήθηκαν για τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλεί το νέο σύστημα χρηματοδότησης των κοινοτικά επιδοτούμενων βρεφονηπιακών σταθμών, όμως οι «λύσεις» που προτάθηκαν δε θίγουν την ουσία.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο σύστημα προβλέπει την επιδότηση μιας περιορισμένης κατηγορίας εργαζομένων μητέρων με κουπόνι, με το οποίο θα μπορούν να γράφουν τα παιδιά τους σε κάποιον από τους πέντε σταθμούς (και ιδιωτικούς) που θα υποδεικνύει η Εργατική Εστία που έχει αναλάβει τη συλλογή των αιτήσεων και επεξεργασία των δικαιολογητικών. Οπως καταγγέλθηκε χθες, η επιδότηση των δικαιούχων δεν καλύπτει καν το 50% του κόστους ανά παιδί, που σημαίνει ότι οι δημοτικοί προϋπολογισμοί, δηλαδή οι δημότες, θα επιβαρυνθούν με το υπόλοιπο.

Παρέμβαση του Στ. Μπενετάτου

Ο δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος σημείωσε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οπως τόνισε, «έχει ήδη μεταφερθεί στις πλάτες μας η ευθύνη για την προνηπιακή αγωγή των παιδιών», στο πλαίσιο της πολιτικής να απαλλαγεί το κράτος απ' αυτήν την ευθύνη και να μεταφερθεί στους εργαζόμενους μέσω της επιβολής τροφείων. Αυτό που γίνεται, τόνισε, είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής δράσης, η εμπορευματοποίηση του αγαθού της προσχολικής αγωγής.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ούτε σήμερα καλύπτονται οι ανάγκες των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν όπως θα έπρεπε δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Την ίδια ώρα, οι υπάρχοντες σταθμοί δεν καλύπτουν το σύνολο των αιτήσεων που κατατίθενται από τους γονείς. Καταλήγοντας, ο Στ. Μπενετάτος τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να αναλάβει το κράτος, το υπουργείο Υγείας, την ευθύνη της προσχολικής αγωγής.

Τελικά, το ΔΣ της ΤΕΔΚΝΑ θα προτείνει στο υπουργείο Απασχόλησης να καλυφθεί το σύνολο του κόστους λειτουργίας των σταθμών και όχι το 50% που προβλέπει η εξαγγελθείσα επιδότηση. Να διατηρηθούν όλες οι θέσεις του προσωπικού στους σταθμούς. Ποιος εγγυάται, όμως, κάτι τέτοιο, όταν οι ίδιοι οι δήμαρχοι χθες προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο αναγκαστικού κλεισίματος κάποιων σταθμών που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οικονομικά;

Τίμησαν τους νεκρούς της Νιάλας

Αφιερωμένη στα 90 χρόνια του ΚΚΕ ήταν η επίσκεψη - προσκύνημα στον Αυχένα της Νιάλας, που πραγματοποίησαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, συναγωνιστές και σύντροφοι των πεσόντων στην «τραγωδία της Νιάλας» και των 10 ηρώων της «Ξηριώτισσας», που έπεσαν χορεύοντας και τραγουδώντας το «έχε γεια καημένε κόσμε», μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο νεκροταφείο της Λαμίας.

Οι προσκυνητές κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο απέριττο μνημείο και έδωσαν για μια ακόμα φορά στους αδικοχαμένους, θύματα πρωτοφανούς χιονοθύελλας στον ανεμοδαρμένο αυχένα της Νιάλας, την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν απτόητοι και ανυποχώρητοι τον αγώνα μέχρι να φέρουν σε πέρας το έργο που εκείνοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν.

Τιμή και αιώνια μνήμη στους αδικοχαμένους της Νιάλας και στους 10 ήρωες της «Ξηριώτισσας», μαχητές του ΔΣΕ και στελέχη των οργανώσεων του ΚΚΕ.

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΣΕ
Κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία

«Σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες» στις συμβάσεις εκποίησης άχρηστου σιδηροδρομικού υλικού, διαπίστωσε η Επιτροπή που συγκρότησε ο ΟΣΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα η διοίκηση της θυγατρικής εταιρείας ΕΔΙΣΥ, στις «σοβαρές διαχειριστικές ανωμαλίες» ενέχονται στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΔΙΣΥ, που είχαν την ευθύνη διενέργειας διαγωνισμών και διαχείρισης των συμβάσεων.

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ, ενώ οι προσκλήσεις για τους πρόχειρους διαγωνισμούς αφορούσαν μικρές ποσότητες υλικού, οι τελικές κατακυρώσεις εμφανίζονταν να αφορούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, για τις οποίες θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ανοιχτός διαγωνισμός. Αυτό γινόταν με παραποίηση και πλαστογράφηση των εγγράφων των διαγωνισμών και των σχετικών συμβάσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ