ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2008
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
«Φαρμακερές» περικοπές για τα λαϊκά στρώματα...

...και μποναμάδες με τις αυξήσεις για τους φαρμακοβιομήχανους

ICON

Την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα αυξήσεις στη φαρμακοβιομηχανία - ντόπια και ξένη - διασφαλίζοντας μία από τις υψηλότερες κερδοφορίες, ετοιμάζεται για δραματικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα του ελέγχου και του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης που το 2007 εκτινάχτηκε στα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για το 2008 είναι ότι θα ξεπεράσουν τα 8,5 δισ. ευρώ.

Κύριες αιτίες γι' αυτήν τη δραματική εξέλιξη είναι η αυθαίρετη τιμολόγηση των νέων φαρμάκων και η υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες (Stat Bahk, 7 Ιούλη 2008), τα συνολικά προ φόρων κέρδη των εταιρειών που ασχολούνται με το φάρμακο έφτασαν σε 615,7 εκατ. ευρώ το 2007, έναντι 460,29 εκατ. ευρώ το 2006. Παρουσίασαν, δηλαδή, μια αύξηση 33,8%. Ακόμα και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) - που κατά βάση εκφράζει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις - σε χτεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία επιχειρεί να θωρακίσει τα χαρακώματα της κερδοφορίας, παραδέχεται ότι τα κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 17,5% το 2007 έναντι του 2006. Αποκαλυπτικές για την υποκατάσταση των παλιών φαρμάκων ήταν και οι καταγγελίες - παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα τους - του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (26.6.2008) ότι αποσύρονται φάρμακα με τιμή 8 ευρώ για κάθε κάψουλα και εμφανίζονται στην αγορά πανομοιότυπα με 331 ευρώ για μια κάψουλα!

Ομως, όλα αυτά αποτελούν για την κυβέρνηση σεβαστές λειτουργίες της αγοράς και στρέφεται και πάλι προς τον περαιτέρω περιορισμό των ήδη υποβαθμισμένων φαρμακευτικών υπηρεσιών.

Με εργαλείο την κάρτα υγείας

Το θέμα του περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι και 30% θα είναι - σύμφωνα με πληροφορίες - ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τους υπουργούς Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας Δ. Αβραμόπουλο. Βασικό εργαλείο των περικοπών θα αποτελέσει η ηλεκτρονική κάρτα υγείας - προωθείται κατ' επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης - η οποία θα έχει χρηματικό πλαφόν για τις δαπάνες - συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακευτικών - του ασφαλισμένου. Η κάρτα υγείας με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα αποτελέσουν τα βασικά εργαλεία των περικοπών των παροχών υγείας. Ηδη, η κυβέρνηση κατ' εφαρμογή του νόμου 3457/2006 προχώρησε στην εξαίρεση από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων εννέα φαρμάκων του λεγόμενου σύγχρονου τρόπου ζωής (παχυσαρκία, κάπνισμα κλπ.).

Ετσι, τα λαϊκά στρώματα θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη στην ώρα της ανάγκης, καθώς πια τα Ταμεία, δηλαδή τα χρήματα που έχουν πληρώσει και πληρώνουν οι εργαζόμενοι, έχουν ξετιναχτεί από την πολιτική που εφάρμοσαν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Την ήδη προβληματική κατάσταση των Ταμείων επιδεινώνουν οι ενοποιήσεις του αντιδραστικού νόμου Πετραλιά με αποτέλεσμα βασικά Ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ (Δημοσίου), ο ΟΑΕΕ (Ελεύθερων Επαγγελματιών), το ΤΥΔΚΥ (κοινοτικών υπαλλήλων) και το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικών), να μην μπορούν να εξοφλήσουν και να χρωστούν στους φαρμακοποιούς μόνο στην Αττική πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Ετσι το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να σταματήσει την επί πιστώσει παροχή φαρμάκων από την 1.9.2008 εάν δεν εξοφληθούν τα χρέη. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τα φάρμακα απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα ποσά μειωμένα κατά το ποσοστό που προβλέπεται σε κάθε περίπτωση. (Δηλαδή από 0-25%).

Με την απόφαση αυτή, διαφώνησε και καταψήφισε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών, υπογραμμίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ούτε το πρόβλημα αναδεικνύεται, ούτε και αποτελεί και κάποια μορφή πάλης. Η εξέλιξη αυτή, υπογραμμίστηκε από την Πανεπιστημονική, είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης για το φάρμακο.

Πυρ κατά των κυβερνητικών αποφάσεων

Με ανακοινώσεις, φορείς των εργαζομένων και των ασφαλισμένων καταγγέλλουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) καταγγέλλει ότι με το νέο δελτίο τιμών που ισχύει από 21.7.2008 επιβάλλεται αύξηση τιμών μέχρι και 60% σε 230 φάρμακα, ανάμεσά τους και φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας όπως το Salospir και το Lonarid. «Οι μειώσεις, τονίζει, στα 13 φάρμακα εισαγωγής του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που διατυμπανίζει για να "χρυσώσει το χάπι", δεν αντισταθμίζουν σε καμιά περίπτωση το πλήγμα που προκαλεί στο ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων, συνταξιούχων και λαϊκών στρωμάτων με αυτές τις ανατιμήσεις».

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό των ΕΒΕ εκφράζει την αγανάκτησή της για τις περικοπές των φαρμάκων. «Για τη μη πληρωμή των φαρμακοποιών από τον ΟΑΕΕ δεν έχουν καμιά ευθύνη οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι καταβάλλουν υπέρογκες εισφορές για υγεία, πρόνοια, περίθαλψη και απολαμβάνουν συνεχώς υποβαθμισμένες παροχές», υπογραμμίζει και καταγγέλλει ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωναν σταθερά την κρατική χρηματοδότηση στον ΟΑΕΕ, παραδίδοντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες υγείας στους ιδιώτες.

Τέλος, η ΔΑΣ ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι πριν το ΤΥΔΚΥ - που είχε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια αποθεματικά - ενοποιηθεί με τον ΟΠΑΔ, ήρθαν τα άσχημα «χαμπέρια» με τις περικοπές των φαρμάκων.

Ημερήσια φορτία χιλιάδων ευρώ στα Ταμεία

Σε υποζύγια της αντιλαϊκής πολιτικής τους στη νοσοκομειακή περίθαλψη έχουν μετατρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία, που χρηματοδοτούνται από τον ιδρώτα των εργαζομένων, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ενα μέσο για το φόρτωμα των Ταμείων με δυσβάσταχτα οικονομικά φορτία, που στην κυριολεξία τα ξετινάζουν, είναι τα «εξαιρούμενα φάρμακα του νοσηλίου των κρατικών νοσοκομείων» που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Φλεβάρης 1998). Οταν δηλαδή νοσηλευτεί κάποιος σε δημόσιο νοσοκομείο το ασφαλιστικό ταμείο καταβάλλει καθημερινά το λεγόμενο ημερήσιο κλειστό νοσήλιο που ποικίλλει από κλινική σε κλινική. Εκτός απ' αυτό, το Ταμείο πληρώνει ξεχωριστά ορισμένα άλλα φάρμακα και υλικά. Μεταξύ αυτών είναι και φάρμακα, για τα οποία το λεγόμενο Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ) υπερβαίνει τα 41,10 ευρώ. Το ΚΗΘ κατά βάση καθορίζεται με τους όρους των φαρμακοβιομηχάνων και επικυρώνεται με μια απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) που η κυβέρνηση κοινοποιεί προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία οι διορισμένες διοικήσεις το ...βουλώνουν και πληρώνουν αβέρτα. Την τελευταία τριετία εξαιρέθηκαν 15 τέτοια φάρμακα, για τα οποία το ΚΗΘ φτάνει μέχρι και σε χιλιάδες ευρώ.

Ετσι τινάζονται οι δαπάνες Υγείας και τα Ταμεία στον αέρα. Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην τελευταία δεκαπενταετία η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού στη δημόσια δαπάνη Υγείας μειώθηκε από 41,4% το 1992 σε 27% το 2007. Αντίθετα, η συμμετοχή της Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκε από 58,6% το 1992 σε 73% το 2007.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Μαχητική απάντηση σε ιδιωτικοποιήσεις και τρομοκρατία

Μαχητική απάντηση στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων, αλλά και την εργοδοτική τρομοκρατία των ιδιωτικών συνεργείων που αναλαμβάνουν τους εκποιημένους τομείς, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο νοσοκομείο. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Θριάσιου νοσοκομείου, ώρα 7 π.μ., ζητώντας την ανάκληση των εκδικητικών μετακινήσεων δύο τραπεζοκόμων της εταιρείας «Ανοδικής», που έχει αναλάβει τομείς του Θριάσιου, σε νοσοκομείο των Μελισσίων, γιατί διαμαρτυρήθηκαν για την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων. Στην κινητοποίηση, που οργάνωσε η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τα σωματεία μεταλλεργατών και εργαζομένων στους Δήμους και το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

ΚΚΕ
Καμία ευθύνη και υποχρέωση δεν έχουν οι εργαζόμενοι

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τα φάρμακα τονίζει:

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη και καμία υποχρέωση να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, εξαιτίας της αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλλουν στους φαρμακοποιούς τα χρέη και της άρνησης των τελευταίων να χορηγούν φάρμακα στους ασθενείς. Η ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις είναι εκείνες - και όχι οι εργαζόμενοι - που οδήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή κατάσταση. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ