ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Ανοιχτός» σε «μεγάλο συνασπισμό» σε «συνθήκες εθνικής ανάγκης»...

INTIME NEWS

«

Ανοιχτός» στο ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» εμφανίστηκε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα: «Δεν πιστεύω ότι οι δύο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος οφείλουν να συνεργαστούν. Αυτό ίσως σε πολύ έκτακτες συνθήκες εθνικής ανάγκης». Τώρα το τι ακριβώς θεωρεί ο ίδιος και το αστικό πολιτικό σύστημα ως «συνθήκες εθνικής ανάγκης», χωρά πολλή συζήτηση, που πάντως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς έτοιμοι να κάνουν μιας και η στρατηγική τους σύμπλευση είναι δεδομένη. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ επικαλούμενος ακριβώς τέτοιους λόγους. Μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες, με ζητήματα όπως η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από αυτόν, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά καθώς και η ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσουν «συνθήκες εθνικής ανάγκης»...

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού για επιπλέον μέτρα στήριξης, ενώ θύμισε όσα είχε δώσει το κόμμα του ως κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία της κερδοφορίας των ομίλων.

«Ο Τουρισμός και το τουριστικό προϊόν μας έβγαλε από τα δύσκολα στα χρόνια των μνημονίων (...) και θέλω να ελπίζω ότι και φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, δύσκολη συγκυρία κοινωνικά και οικονομικά, ο Τουρισμός θα είναι ένα αποκούμπι», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, δίχως να διευκρινίσει «αποκούμπι» τίνος θα είναι ο Τουρισμός την ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες αδυνατούν ακόμα και για μια ολιγοήμερη απόδραση, αφού πλήρωσαν τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων την καπιταλιστική κρίση και εξακολουθούν να πληρώνουν στην περίοδο της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κόμπασε για τις επιδόσεις του Τουρισμού επί διακυβέρνησης της χώρας απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να γίνει σύγκριση με τις σημερινές, λέγοντας ότι «οι επιδόσεις του 2019 ήταν εξαιρετικά υψηλές και όλης της τετραετίας της δικής μας διακυβέρνησης ήταν εξαιρετικά υψηλές, παρά τα μνημόνια. Παραλάβαμε το 2015, το 2014 οι αφίξεις στη χώρα ήταν 24,2 εκατομμύρια και φτάσανε στα 34 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, είχαμε και μια πολύ μεγάλη αύξηση, περίπου 35%, στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 3% στο ΑΕΠ, της συμβολής του τουριστικού προϊόντος στην ελληνική οικονομία, από 17,5% πήγε στο 21%. Και είχαμε σταθερά διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στη χώρα από τους ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα».

Εδωσε δε το σήμα ότι τέτοιες επιδόσεις εγγυάται το κόμμα του όταν δήλωσε ότι πρέπει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος αλλά και το «μη μισθολογικό κόστος». «Εάν θέλουμε να έχουμε συνεχή αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό (...) θα πρέπει να δούμε και να μειώσουμε άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό κόστος. Αυτή τη στιγμή οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς. Πλήττονται από τον τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του κόστους Ενέργειας. Πλήττονται από τον πληθωρισμό που τρέχει 11% και από τα προϊόντα τα οποία φέτος έχουν αυξηθεί 20% και 30%. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή η οικονομική (...) Πρέπει να δούμε (...) πώς θα μικρύνουμε τα κόστη για να δώσουμε τη δυνατότητα και να υπάρχουν κέρδη και αυτά τα κέρδη να επανεπενδύονται στην ελληνική τουριστική αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον κλάδο και εδώ έβγαλε λάδι τους ομίλους, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού «σε έναν βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας - και αυτό προφανώς και δεν είναι απόλυτη ευθύνη των ανθρώπων του Τουρισμού αλλά ευθύνη αυτών που βάζουν το πλαίσιο - είναι άσχημες».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και το μετεκλογικό σκηνικό διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι η απλή αναλογική δεν επιφέρει αστάθεια, λέγοντας ότι «σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απλή αναλογική ή συστήματα κοντά στην απλή αναλογική και έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που, σας διαβεβαιώ, είναι εξαιρετικά πιο σταθερές από πολλές αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ελλάδα».

Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Στον μεταξύ, συνεδρίασε χτες το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει της συνεδρίαση «αφετηρία τη εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται».

Μιας αναμέτρησης με άφθονα κάλπικα διλήμματα, όπως διαφάνηκε απ' την ομιλία του: Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πριν προβεί σε έντονη επίθεση προς τον πρωθυπουργό προσωπικά, κάνοντας λόγο για την «αγία οικογένεια συμφερόντων που μας κυβερνά και ζει τον μύθο της τελειότητάς της» και καλώντας τον να επιδείξει «στοιχειώδη εθνική ευθύνη και πολιτική σοβαρότητα» και να προκηρύξει άμεσα εκλογές, ορίζοντας υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, θέτοντας σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και συστήνοντας την αρμόδια διακομματική επιτροπή που θα επιβάλει κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης.


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Νέα κέρδη και προνόμια στους ομίλους του Τουρισμού

Νέα κέρδη και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού έταξε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, αφού πρώτα θύμισε ότι ναι μεν «ο κλάδος πλήρωσε βαρύ το τίμημα της πανδημίας, όμως με τη στήριξη και της πολιτείας έμεινε όρθιος», σε διαρκή υπόμνηση της χρησιμότητάς τους στο κεφάλαιο όσο οδεύουμε προς τις εκλογές και οξύνεται η δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα σκήπτρα σ' αυτόν τον τομέα.

Συγκεκριμένα, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στη νέα επέλαση του κορονοϊού και στα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο, ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου ότι «οι προβλέψεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο διαγράφονται εξαιρετικά ενθαρρυντικές», καθώς ο κλάδος διαθέτει «τα κατάλληλα όπλα: Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως. Διαθέτει μεγάλη διασπορά στις αγορές του». Διόλου τυχαία, επεσήμανε ότι ολοκληρώνεται το λεγόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. «Σε δεκάδες περιοχές προωθούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις για απλούστερες εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων και των ειδικών κινήτρων για μεγάλες επενδύσεις», διευκρίνισε, δίνοντας ο ίδιος την ουσία των παρεμβάσεών τους.

Υπογράμμισε δε ότι «σήμερα δεν μας λείπουν ούτε οι πολιτικές ούτε οι πόροι», θυμίζοντας ότι το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Και σημαντικές είναι και οι πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ, με τον ίδιο στόχο». Εξ ου και τους κάλεσε «να εκμεταλλευτείτε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνετε το μεγάλο άλμα στο μέλλον», μεταξύ άλλων με «αντιμετώπιση του "υπερ-τουρισμού" με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών», «διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου» και άλλες «πλευρές του νέου υποδείγματος τουριστικού προϊόντος για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε», με το χρήμα να ρέει άφθονο από τον κρατικό κορβανά για τα σχέδια των επιχειρηματιών.

Την ίδια ώρα, αναφορικά με τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν όσοι ψάχνουν μια δουλειά στον κλάδο, ο Μητσοτάκης αντέτεινε στους επιχειρηματίες να βρουν «νέους τρόπους προσέγγισης» εργαζομένων: «Με την επιμήκυνση, για παράδειγμα, της τουριστικής περιόδου, με ειδικές συμφωνίες για απασχόληση εργαζομένων από το εξωτερικό, αλλά και με τη σύνδεση του τουρισμού με άλλες δραστηριότητας από το φθινόπωρο και μετά». Ψέλλισε μόνο κάτι για «καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», υπό την έννοια όμως ότι «μόνο ο ευχαριστημένος εργαζόμενος γίνεται και παραγωγικός εργαζόμενος, για τον ίδιο και για την επιχείρηση» και θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση στο μεταξύ αναλαμβάνει «ακόμα και τη στροφή της Εκπαίδευσης προς τομείς που αναζητά η οικονομία και η αγορά εργασίας».

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Βιομηχανίας και Υψηλής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής στην οποία συμμετέχουν «επενδυτικά» ταμεία και επιχειρήσεις των ΗΑΕ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τον «στρατηγικό χαρακτήρα» που αποδίδει η κυβέρνηση στις σχέσεις της με τα Εμιράτα και σημείωσε την «προσήλωση» της κυβέρνησης στην «πλήρη αξιοποίηση των αμοιβαία επωφελών ευκαιριών που προσφέρονται από τη στενότερη συνεργασία με τα ΗΑΕ», όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε επίσης «η πολυεπίπεδη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών - επενδυτικών σχέσεων σε πληθώρα τομέων, όπως της Ενέργειας, με έμφαση στις ΑΠΕ και στο υδρογόνο, βιομηχανίας και υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας, νεοφυών επιχειρήσεων, υποδομών, των αερομεταφορών, της ναυτιλίας και τουρισμού», όπως λέγεται από την κυβέρνηση.

Ο Εμιρατινός συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος διέχεε κατόπιν ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν «οι στρατηγικοί δεσμοί και η ενίσχυση συνεργασίας σε οικονομία, Ενέργεια και επενδύσεις».

Τέλος, μαζί με τον Κ. Φραγκογιάννη, υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, εγκαινίασαν τις εργασίες «επιχειρηματικού φόρουμ» που πραγματοποιείται από χτες και μέχρι σήμερα στην Αθήνα. Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης μέρας παρουσιάστηκαν προς τα εμιρατινά «επενδυτικά ταμεία» και επιχειρηματικούς ομίλους ενεργειακά «επενδυτικά σχέδια» στην Ελλάδα, οργανωμένα σε 5 θεματικές ενότητες: Ηλιακή - αιολική ενέργεια και αποθήκευση / υδρογόνο / εξόρυξη και παραγωγή / προμήθεια φυσικού αερίου και FSRU / ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ώστε να του παραδοθεί επισήμως ο απολογισμός πεπραγμένων της Επιτροπής μετά την ολοκλήρωση των δράσεων και εκδηλώσεων που συντόνισε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Του παραδόθηκε επίσης το αποτέλεσμα του οικονομικού ελέγχου που πραγματοποίησε ανεξάρτητος ελεγκτικός οργανισμός ο οποίος είχε οριστεί γι' αυτόν τον σκοπό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ