ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τουρισμός, το «θαύμα» της εκμετάλλευσης

Με επιτυχία έγινε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Επισιτισμού - Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με ομιλητή τον Ν. Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση που οργάνωσε η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Τουρισμός, το "θαύμα" της εκμετάλλευσης - Μόνη ελπίδα και προοπτική στον άλλο δρόμο ανάπτυξης, τον σοσιαλισμό».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανέδειξε τις μεγάλες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, όπως αυτές εκφράζονται στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού. Οπου από τη μία εξασφαλίζει τεράστια πλούτη στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, ενώ στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας τη δυνατότητα να απολαμβάνει έστω και λίγες μέρες διακοπών. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο και την πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιλέξουν την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και παρεμβάσεις, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν η πείρα από τους αγώνες του τελευταίου διαστήματος και η αναγκαιότητα να αναπτυχθεί ένα μαζικό, μαχητικό, ταξικό εργατικό κίνημα που θα φέρει στο προσκήνιο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Εισηγητικά, ο Ν. Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε στην ικανοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό για τον πολύ μεγάλο αριθμό ξένων τουριστών που αναμένονται στην Ελλάδα φέτος. Ενδεικτικά είπε ότι «στη Χαλκιδική οι αφίξεις το καλοκαίρι θα προσεγγίσουν, με βάση τις εκτιμήσεις, το 80% του 2019».

Στη συνέχεια στηλίτευσε τα όσα λένε οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη εργατικών χεριών στον Τουρισμό - Επισιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «νομίζεις πραγματικά ότι τρολάρουν τους εργαζόμενους, που πρέπει να δουλεύουν έως και 16 ώρες τη μέρα, για 600 και 700 ευρώ και μάλιστα πολλοί από αυτούς να μένουν σε κοτέτσια. Δεν συζητάμε βέβαια για όσους δουλεύουν στον Επισιτισμό, τους ντελιβεράδες, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας».

Σημείωσε ότι «το λεγόμενο θαύμα του Τουρισμού και μαζί και του Επισιτισμού, στηρίζεται στην πολύ βαθιά εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με τις ευλογίες των αστικών κυβερνήσεων, που διαχρονικά έχουν αποψιλώσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως την Επιθεώρηση Εργασίας, και ψηφίζουν συνεχώς αντεργατικούς νόμους για να δυναμώσει η εκμετάλλευση».

Απαντώντας στο ερώτημα αν αυτή η ανάπτυξη αφορά τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, στην εστίαση και στις αμέτρητες τουριστικές επιχειρήσεις, είπε: «Τι σόι θαύμα είναι η εποχική απασχόληση λίγων μηνών, οι 16 διαφορετικές "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, η εντατικοποίηση, δηλαδή δουλειά μέχρι τελικής πτώσης με μισθούς πείνας;

Θα πει κανείς "έτσι είναι η φύση της εργασίας στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό". Αλήθεια;

Γιατί, τι εμποδίζει, αν όχι η κερδοφορία, έναν εργάτη να δουλεύει 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες του;

Γιατί η "e-food" και άλλες αντίστοιχες εταιρείες προτιμούν τα δουλεμπορικά γραφεία ενοικίασης προσωπικού αντί τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όταν δεν το καταφέρνουν επιδιώκουν το καθεστώς του "συνεργάτη";

Γιατί έχουν ανοίξει δεκάδες "ψηφιακές πλατφόρμες" που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε "συνεταίρους" στερώντας τους εξασφαλισμένο μισθό, ωράριο, μέτρα προστασίας, το ίδιο το μηχανάκι που είναι το εργαλείο της δουλειάς τους, Ασφάλιση, ακόμα και το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης;

Ολα γίνονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους».

Στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας, οι μεγάλες επιχειρήσεις αξιοποίησαν τις δυνατότητες της κρατικής χρηματοδότησης και του Ταμείου Πράσινης Ανάπτυξης για να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, σε κατασκευές, επισκευές και ανακαινίσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Μόνο στη Χαλκιδική τα 5άστερα ξενοδοχεία αυξήθηκαν τη δεκαετία 2010 - 2020 από 19 σε 38 και τα 4άστερα αντίστοιχα αυξήθηκαν κατά 17 προσθέτοντας χιλιάδες νέες κλίνες και διαμορφώνοντας μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που καταλαμβάνουν εκτάσεις ολόκληρων χωριών.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει τον Τουρισμό και την αναψυχή ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Και εξήγησε: «Σ' αυτές τις συνθήκες η αναψυχή και η ξεκούραση θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές όλης της χώρας, με σύγχρονες υποδομές. Ο Τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.

Τέτοιου είδους δικαιώματα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι στις σοσιαλιστικές χώρες, όπου η μείωση του χρόνου εργασίας, η εξασφάλιση των δωρεάν διακοπών, η μείωση του συντάξιμου χρόνου εξασφαλίστηκαν από το σοσιαλιστικό σύστημα. Με οργανωμένες διακοπές και κατασκηνώσεις, με την εξειδίκευση στις ανάγκες της Πρόνοιας και της Υγείας, με ειδικά δίκτυα για τα παιδιά και τους νέους.

Η συμπόρευση και η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στους τόπους δουλειάς, στους αγώνες και τις εκλογές είναι συμβολή στον αγώνα γι' αυτήν την προοπτική, για τη μόνη διέξοδο υπέρ του λαού, που είναι το σύγχρονο και το αναγκαίο για τον 21ο αιώνα».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Επιχαίρει για την πολιτική εξόντωσης του λαού

Επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων», πάγωμα μισθών δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεων, περαιτέρω μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων βάσει του νέου «κώδικα αφερεγγυότητας», αλλά και προσοχή στις παροχές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συστήνει το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ βλέπει «ανάκαμψη» της ελληνικής οικονομίας μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, κυρίως λόγω της «επεκτακτικής» νομισματικής πολιτικής και των κονδυλίων της ΕΕ. Ικανοποίηση δηλώνεται και για την «πρόοδο» που καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλη και την έξοδο από την επιτήρηση.

Για το 2022 προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,5% παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η αύξηση των τιμών Ενέργειας αναμένεται να ανεβάσει τον πληθωρισμό στο 6,1% φέτος. Για το 2023 προβλέπεται επιβράδυνση τόσο της ανάπτυξης (2,6%) όσο και του πληθωρισμού (1,2%), ενώ «θετική» εκτίμηση εκφράζει και για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Σε σχέση με τους σημαντικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία το ΔΝΤ εντοπίζει την περαιτέρω όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις «αβεβαιότητες» που απορρέουν από την ενδεχόμενη συνέχιση της πανδημίας.

Το ΔΝΤ επί της ουσίας προτρέπει την κυβέρνηση να συνεχίσει με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς το ξεζούμισμα του εργαζόμενου λαού, μοιράζοντας παράλληλα ακόμη περισσότερα κονδύλια στους μονοπωλιακούς ομίλους και δημιουργώντας «χώρο» - νομισματικό και σε επίπεδο «μεταρρυθμίσεων» - για την απρόσκοπτη εκτέλεση μεγάλων επενδύσεων στον ευρύτερο τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Εκδήλωση στο Λαύριο για τους Μακρονησιώτες

Το Σάββατο 25 Ιούνη η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου πραγματοποιεί εκδήλωση στο Λαύριο για να τιμήσει τους Μακρονησιώτες - θύματα της σφαγής στις 29 Φλεβάρη - 1 Μάρτη 1948, και όσους κρατούμενους του Α' ΕΤΟ παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν ως «στασιαστές» στο Λαύριο τον Μάη του 1948 για τα γεγονότα αυτά.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

- 5 μ.μ.: Συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη (σταθμός του Μετρό «Μεταξουργείο») και αναχώρηση από Αθήνα για Λαύριο με πούλμαν.

- 6.30 μ.μ.: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Μάνας του Μακρονησιώτη (Λαύριο).

- 7 μ.μ.: Εκδήλωση στο προαύλιο του κτιρίου «Ευτέρπη» στο Λαύριο, όπου λειτούργησε το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Στον χώρο θα τοποθετηθεί τιμητική - αναμνηστική πλάκα για τη δίκη των στρατιωτών του Α' ΕΤΟ.

Στον χώρο θα λειτουργήσει από τις 11 π.μ. έκθεση με φωτογραφικό υλικό από τη Μακρόνησο και τη Δίκη του Λαυρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα πούλμαν, στα τηλέφωνα 210.3247.820 (γραφεία ΠΕΚΑΜ) και 6974.278.797, 6993.240.644, 6972.828.538, 6974.991.001.

ΕΕΔΔΑ
Συζήτηση για τον πόλεμο

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η Ουκρανία στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και οι επιπτώσεις», την Τρίτη 28 Ιούνη στις 7 μ.μ. στον εξωτερικό χώρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Μουσείο Μακρονήσου, Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο).

Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Στις 1-2 Ιούλη το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» θα πραγματοποιηθεί φέτος το 10ο Εργατικό Φεστιβάλ των Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιούλη, στο πάρκο της Νέας Ελβετίας, στη Θεσσαλονίκη.

Την Παρασκευή 1 Ιούλη, στις 8 μ.μ., θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Οταν χτιζόταν το καράβι. Ρεπορτάζ για μια απεργία» από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με τους Θανάση Λαδά και Βαγγέλη Λευτέρη καθώς και συναυλία με τους POLKAR.

Το Σάββατο 2 Ιούλη, στις 8 μ.μ., θα γίνει συζήτηση με τίτλο «Ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος είναι αυτός του συλλογικού ταξικού αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει» με τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις συνδικαλιστών. Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με τους «Υπεραστικούς» και ρεμπέτικο γλέντι με τα «Καναρίνια».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org