ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Από την πρόσφατη δράση του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα με αθλητικούς φορείς
Από την πρόσφατη δράση του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα με αθλητικούς φορείς
Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιούνη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι παρόντες με πρωτοφανή ένταση όλοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που ευνοούν την έναρξη ή την επιδείνωση της χρήσης και της εξάρτησης.

Δεκάδες μαζικοί φορείς, σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι γονέων, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΕΣΥΝ «να δυναμώσουμε τις γραμμές του αντιναρκωτικού κινήματος, να αντισταθούμε στη ναρκωκουλτούρα της απάθειας, της μοναξιάς και της αδιαφορίας».

Σταθμός οι πολύμορφες εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν σε όλη την Ελλάδα, ομιλίες, ημερίδες, αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικές δράσεις, θεατρικές παραστάσεις, ενημερωτικές εξορμήσεις.

 • Παράρτημα Πετρούπολης

Σήμερα στις 8 μ.μ., στα γήπεδα Γρηγορίου, το ΕΣΥΝ και ο ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΣ Πετρούπολης διοργανώνουν ποδοσφαιρικό αγώνα Γονέων - Παιδιών

 • Παράρτημα Αγίας Βαρβάρας

Σάββατο 25 Ιούνη, ποδοσφαιρικός αγώνας

 • Παράρτημα Αθήνας

Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιούνη μαζικές παρεμβάσεις ενημέρωσης σε Πεδίον του Αρεως και Θησείο.

 • Παράρτημα Αιγάλεω

Τετάρτη 29 Ιούνη, ώρα 19.30, στην είσοδο του Αλσους στην Ιερά Οδό, Αγώνας Δρόμου: «Τρέχουμε συμβολικά την περίμετρο του Μπαρουτάδικου»

Συμμετέχουν - καλούν: Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

 • Παράρτημα Αχαρνών - Φυλής

Σάββατο 2 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην Κεντρική πλατεία Αγίου Βλάση, Μενίδι, ομιλία από εκπρόσωπο του ΕΣΥΝ, χαιρετισμός από το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ», μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»

Συμμετέχουν δεκάδες φορείς της περιοχής.

 • Παράρτημα Βοιωτίας

Διοργανώνει το 16ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ΠΕ Βοιωτίας και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας (ΟΠΑΣΤΕ):

Το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Εθν. Αντίστασης, Λιβαδειά συναυλία με τους THE MAGIC BUS και Natasha & Peggy

Την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 5 μ.μ., στο 2ο Λύκειο Λιβαδειάς, Τουρνουά μπάσκετ 3 on 3. Συμμετέχουν οι ομάδες: ΝΓΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ, Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Ορχομενού, ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ Λιβαδειάς, ΑΣ Απόλλων Λιβαδειάς, αλλά και για όσα παιδιά θέλουν από Ε' Δημοτικού έως και Γ' Λυκείου

Με την υποστήριξη των: Δήμου Λεβαδέων, ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΗ, Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση ζωής», Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Στις 1-2-3 Ιούλη, στο τριήμερο Town By The River Festival το παράρτημα θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Στις 2 Ιούλη θα συμμετέχει στον 1ο Νυχτερινό αγώνα δρόμου με την ονομασία Livadia night run 2022.

 • Παράρτημα Ιλίου

Τη Δευτέρα 27 Ιούνη, 8 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, εκδήλωση με θέμα: «Μην ναρκώνεις τη ζωή και το μυαλό σου, πάλεψε για τη ζωή που έχεις ανάγκη»

Συμμετέχουν: Τα παραρτήματα των Σωματείων εργαζομένων Επισιτισμού και Εμποροϋπαλλήλων, η Επιτροπή εργαζομένων της ΕΛΕΠΑ Δυτικών Συνοικιών και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου.

 • Παράρτημα Κέρκυρας

Φέτος το 17ο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τη θεραπευτική μονάδα «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και έχει τη στήριξη δεκάδων αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων, πολλών επιστημονικών συλλόγων, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων, του Εργατικού Κέντρου και φορέων της Τοπικής Διοίκησης.

Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 5.30 μ.μ. στην Κεντρική Κέρκυρα, στην Κάτω Πλατεία, γιορτή αθλητισμού με τη συμμετοχή 9 ποδοσφαιρικών ακαδημιών, 7 συλλόγων μπάσκετ και 3 συλλόγων χάντμπολ με παιδιά κατηγορίας τζούνιορ.

Την Κυριακή 3 Ιούλη στις 8 μ.μ. στη Νότια Κέρκυρα, στον Αη Μαθιά βραδιά πολιτισμού με μουσική, χορό, ποίηση και θέατρο.

 • Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου

Την Τετάρτη 29 Ιούνη, ώρα 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Ιωνικού Συνδέσμου εκδήλωση με θέμα: «Νέοι μύθοι γύρω από τη χρήση ναρκωτικών, τι εξυπηρετούν και πώς επηρεάζουν τη νεολαία και όλο τον λαό μετά από 3 χρόνια πανδημίας». Θα μιλήσει η Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ.

Το Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Ιούνη μαζικές παρεμβάσεις ενημέρωσης στη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο.

 • Παράρτημα Πάτρας

Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. πάνω από 200 νέοι αθλητές θα συμμετέχουν στο διήμερο Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ που διοργανώνει το ΕΣΥΝ, ο δήμος Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πατρέων και ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «ΟΞΥΓΟΝΟ», στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας (πλησίον του ΝΟΠ). Θα συμμετέχουν αθλητικές ομάδες μπάσκετ και πυγμαχίας, χορευτικές ομάδες, μουσικά και χορωδιακά σύνολα.

 • Παράρτημα Περιστερίου

Διήμερο παρεμβάσεων, 25 και 26 Ιούνη, στο μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (επί του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως, Περιστέρι).

 • Παράρτημα Χαϊδαρίου

Την Τρίτη 28 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., εκδήλωση στο δημαρχείο Χαϊδαρίου

 • Παράρτημα Χανίων

Το Σάββατο 25 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Γυαλί Τζαμί (Ενετικό Λιμάνι), εκδήλωση - συναυλία με το μουσικό σύνολο «Εναλλασσόμενη Τάση». Με τη στήριξη του δήμου Χανίων.

 • Παράρτημα Λάρισας

Αύριο, Παρασκευή 24 Ιούνη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δράση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πηνειού με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου της Ηρακλειανού της συνοικίας Ιπποκράτη, στο περίπτερο του συλλόγου «CINEΠΑΡΜΕΝΟΣ».

Την Κυριακή 26 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Θεσσαλίας βραδινός αγώνας δρόμου στις 8 μ.μ. και αφετηρία την κοίτη του Πηνειού.

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Κριτική στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης

Την ανησυχία της για δυσμενείς εξελίξεις εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής στο Προσφυγικό εξέφρασε χτες η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ. Μετά από δεκαήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα παρουσίασε τις «προκαταρκτικές παρατηρήσεις και συστάσεις» της, ενώ η έκθεσή της θα παρουσιαστεί τον Μάρτη του 2023 στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στις παρατηρήσεις της ασκεί κριτική για τη δημιουργία κλίματος φόβου σε βάρος υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στοχοποίηση οργανώσεων, αλλά και μη συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η τρέχουσα προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα καθορίζεται από τον τρόπο με τον οποίο πλαισιώνει τη μετανάστευση ως ένα ζήτημα ασφάλειας και πρόληψης», αναφέρει. «Με αυτόν τον τρόπο έχει καλλιεργηθεί μια ατμόσφαιρα φόβου - και ιδίως ενός φόβου ποινικοποίησης - ανάμεσα στους πρόσφυγες, στους αιτούντες άσυλο, στους μετανάστες και τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τους στηρίζουν από αλληλεγγύη».

Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας».

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Τραγικός θάνατος μετανάστη σε πορτ μπαγκάζ δουλέμπορου

Ακόμα ένας κατατρεγμένος άφησε την τελευταία του πνοή στον Εβρο, αναγκασμένος να εναποθέσει τις ελπίδες του σε διακινητή.

Περίπου στις 10 το πρωί της Τετάρτης, συνοριοφύλακες έκαναν σήμα στάσης στο αυτοκίνητο του διακινητή, που κινούνταν στην παλαιά Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας, προκειμένου να του κάνουν έλεγχο. Ο οδηγός δεν σταμάτησε και ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει.

Στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει μέσα στην τεχνητή λίμνη στην περιοχή της Πυλαίας Εβρου.

Οι 5 από τους 6 μετανάστες που βρίσκονταν στο όχημα (ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η χώρα καταγωγής τους) και ο διακινητής - δουλέμπορος κατάφεραν να βγουν από το αυτοκίνητο. Ο έκτος μετανάστης βρήκε μαρτυρικό θάνατο, κλειδωμένος στο πορτ μπαγκάζ, από όπου δεν κατάφερε να βγει. Τη σορό του μετανάστη ανέσυραν άνδρες της ΕΜΑΚ που πραγματοποίησαν επιχείρηση στο σημείο.

Ενα παιδί γεννήθηκε σε βραχονησίδα από την πρόσφυγα μητέρα του

Την πρώτη του ανάσα πάνω σε βραχονησίδα στο Αιγαίο πήρε χτες το πρωί ένα βρέφος που γεννήθηκε από ξεριζωμένη. Το περιστατικό εκτός από τη συγκίνηση που προκαλεί, αποτελεί δυνατό χαστούκι στην απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, φουσκωτό σκάφος με 32 μετανάστες και πρόσφυγες, 26 άνδρες, 5 γυναίκες, έφτασε στη νησίδα Μπαρπαλιάς ανατολικά της Μυτιλήνης. Μια από τις γυναίκες που επέβαινε στο σκάφος και ήταν εγκυμονούσα γέννησε πάνω στη νησίδα Μπαρμπαλιάς το μωρό της.

Εντοπίστηκαν από δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος κατά τη διάρκεια περιπολίας και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η μητέρα, που βρέθηκε σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, και το μωρό της με ασθενοφόρο μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Οπως έγινε γνωστό, οι περισσότεροι κατατρεγμένοι είναι υπήκοοι Ερυθραίας. Κανείς από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν τώρα μέτρα πυροπροστασίας

Οι προχτεσινές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε επιχειρήσεις στο Ηράκλειο Κρήτης βάζουν στο προσκήνιο την ανάγκη να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστούν έστω και καθυστερημένα οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, «δεν πέρασαν δύο βδομάδες που το ΚΚΕ, τόσο κοινοβουλευτικά όσο και στο Ηράκλειο, σε συνάντηση με τον Σύλλογο Πυροσβεστών Ηρακλείου, αναδείκνυε τους μεγάλους και υπαρκτούς κινδύνους λόγω της κατάστασης στην Πυροσβεστική και της παντελούς έλλειψης προετοιμασίας, ενόψει αντιπυρικής περιόδου, με ευθύνη της κυβέρνησης και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων».

Σημειώνει, επίσης, ότι στα δύο σημεία που έπιασαν φωτιά προχτές, στις επιχειρήσεις στις Μαλάδες του δήμου Ηρακλείου και στο Βουλισμένο Αλώνι στον δήμο Μαλεβιζίου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή μέλη του ΚΚΕ, κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής.

Στο σημείο της πυρκαγιάς στις Μαλάδες βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Επίσης, τηλεφωνική παρέμβαση έκαναν ο Δημήτρης Βρύσαλης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου, στον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό και ο Μιχάλης Χουστουλάκης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου, στον δήμαρχο Μαλεβιζίου, Μενέλαο Μποκέα, για να γίνει υπεύθυνη ενημέρωση για την κατάσταση και έκταση των πυρκαγιών. Στην παρέμβαση πρόβαλαν την ανάγκη να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα μέσα της πυρόσβεσης και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και κατοίκων των ευρύτερων περιοχών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org