ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες

Σε ετοιμότητα για παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους, διεκδικούν τα σωματεία. Καθώς το θερμόμετρο αναμένεται σήμερα να χτυπήσει «κόκκινο», προτάσσουν μια σειρά από αιτήματα για όσους δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίας, για εργαζόμενες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ταυτόχρονα τα σωματεία είναι σε ετοιμότητα για να παρέμβουν σε χώρους δουλειάς σε περίπτωση που η εργοδοσία εκθέτει στον καύσωνα και στους σχετικούς κινδύνους το προσωπικό.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) απαιτεί από τους εργοδότες του κλάδου «να εξασφαλίσουν ότι για όλες τις μέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας κανένας εργαζόμενος δεν θα είναι εκτεθειμένος στις υψηλές θερμοκρασίες». Οπως εξηγεί, η ανάγκη αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους (τεχνικούς πεδίου, εναερίτες, εργαζόμενους σε logistics κ.λπ.), που αντικειμενικά εκτίθενται στον ήλιο, αλλά και τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους, που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες λόγω άλλων παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών κ.λπ.), στις περιπτώσεις που «με ευθύνη της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, υπόγεια, χώρους με μεταλλικά στέγαστρα».

Να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος της εργασίας από το σπίτι

Παράλληλα, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι οι τηλεργαζόμενοι πρέπει είτε να επιστρέψουν στον χώρο δουλειάς είτε να επιβαρυνθεί η εργοδοσία το κόστος του ρεύματος για τις μέρες που διαρκεί ο καύσωνας. Οσον αφορά τις εγκύους και τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας, απαιτεί την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 176/1997 που προβλέπει απαλλαγή από τα καθήκοντά τους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της μετάβασης από και προς τη δουλειά. «Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στον οποιονδήποτε εκβιασμό. Να καταγγείλουν άμεσα τις περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την όποια πίεση για συνέχιση της εργασίας στο ΣΕΤΗΠ. Μαζί να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η υγεία κανενός συναδέλφου», καταλήγει το Συνδικάτο.

Τον πολλαπλασιασμό των κινδύνων που απειλούν τους εργαζόμενους λόγω της θερμικής καταπόνησης επισημαίνει και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. «Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργεία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίες. Πρόβλημα υπάρχει και στους διοικητικούς υπαλλήλους και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν», τονίζει. Στο έδαφος αυτό, διεκδικεί μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις» λένε οι εργαζόμενοι στα «Praktiker»

Απεργία το Σάββατο από το Σωματείο για να επιστρέψουν όλοι οι απολυμένοι στη δουλειά

Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας
Απεργία έχει προκηρύξει για το ερχόμενο Σάββατο το Σωματείο Εργαζομένων στα «Praktiker», αντιδρώντας στο μπαράζ απολύσεων που έχει ξεκινήσει η εργοδοσία εδώ και μήνες στα καταστήματα όλης της χώρας. «Καθημερινά ακούμε και για νέα απόλυση συναδέλφου. Αρκετά! Δεν πάει άλλο!», σημειώνει το Σωματείο, απαιτώντας να επιστρέψουν οι απολυμένοι στη δουλειά τους. Το Σωματείο δίνει απάντηση στις αιτιάσεις της εργοδοσίας για «μειωμένη απόδοση» και αναδεικνύει ότι «η αλήθεια είναι ότι αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από όλες μέχρι σήμερα τις κυβερνήσεις, με εμβληματικό τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, θέλει να ξεμπερδεύει με το λιγότερο κόστος όπως απολύσεις με προειδοποίηση στους παλιούς εργαζόμενους με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Στον αντίποδα αυτής της επίθεσης απαιτεί να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση, με αύξηση 7% σε όλους τους εργαζόμενους, να ακυρωθεί η κατάργηση του ρεπό το Σάββατο κ.α.

Ενάντια σε εκδικητική απόλυση στη Χημική Βιομηχανία

Παρέμβαση στην εταιρεία «ΛΑΛΙΖΑΣ ΑΕ», στην περιοχή του Ρέντη, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, απαιτώντας να παρθεί πίσω η εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, μέλους της διοίκησης του Σωματείου. Στην παρέμβαση παρευρέθηκαν και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής, καθώς και ο Δημήτρης Εφιεντζής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Η απόλυση είναι συνδικαλιστική και γίνεται για να στοχοποιηθεί η πρωτοπόρα αγωνιστική στάση της συναδέλφισσας στο χώρο δουλειάς της, γιατί προσπαθεί να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων στο εργοστάσιο», καταγγέλλει η Ενωση. Επισημαίνει, μάλιστα, πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εργοδοσία λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.

«Η "εταιρεία - θαύμα", που κατάφερε να γίνει μεγάλος όμιλος με πολυεθνική παρουσία σε 130 χώρες, να εξαγοράζει εμπορικά σήματα με ανεπτυγμένο δίκτυο διανομής και καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες, να στήνει γραμμές παραγωγής και κέντρα logistics στο εξωτερικό», σχολιάζει το Συνδικάτο, «πατάει πάνω στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που αναγκάζονται μονίμως να κάνουν υπερωρία για να συμπληρώσουν το μεροκάματο, που φεύγουν κατάκοποι από την εντατικοποίηση και τους σκληρούς ρυθμούς εργασίας στη βάρδια».

«Η πραγματικότητα που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τώρα βήμα πίσω. Εμείς που ασφυκτιούμε από το υπέρογκο κόστος σε Ενέργεια και καύσιμα, που στενάζουμε κάτω από την ακρίβεια και "κάθε δεκαπέντε του μήνα η τσέπη μας είναι πανί με πανί", έχουμε χρέος να μην υποκύψουμε στην τρομοκρατία», τονίζει το Συνδικάτο. Διεκδικεί: Να παρθεί πίσω η απόλυση. Στελέχωση όλων των τμημάτων με μόνιμους εργαζόμενους για να σταματήσει η εντατικοποίηση. Πραγματική βελτίωση των όρων εργασίας και συνθηκών ασφαλείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.

Ανακλήθηκε η απόλυση εγκύου από ΜΚΟ

Την ανανέωση της σύμβασης της εγκύου εργαζόμενης, κόντρα στην αρχική προσπάθεια της εργοδοσίας να την απολύσει, πέτυχε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Τις προηγούμενες μέρες η ΜΚΟ «CARITAS» ανακοίνωσε σε εργαζόμενη, που διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, ότι η σύμβασή της δεν θα ανανεωθεί. Η εργαζόμενη είχε αρχικά ενημερωθεί από την εργοδοσία της ότι η θέση εργασίας της θα διατηρηθεί για όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Μάλιστα, έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να της χορηγηθεί η άδεια μητρότητας. Ωστόσο, «δεκαπέντε μέρες πριν τη λήξη της σύμβασης η ΜΚΟ την ενημέρωσε πως δεν θα ανανεωθεί». Οταν ζήτησε να μάθει τον λόγο της μη ανανέωσης, η απάντηση που πήρε ήταν ότι «κάποια στιγμή οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται», «προέκυψε πρόβλημα με τον χρηματοδότη» και πως «δεν είναι απόλυση, είναι λήξη σύμβασης».

Υστερα από την παρέμβαση του Συνδέσμου στη ΜΚΟ αλλά και στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η εργοδοσία προχώρησε στην ανάκληση της απόλυσης. Σε επικοινωνία της «CARITAS» με το Σωματείο γνωστοποιήθηκε ότι η σύμβαση της συναδέλφου θα ανανεωθεί μέχρι το τέλος του προγράμματος στο οποίο εργάζεται. «Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενες γυναίκες ασφυκτιούν και υποφέρουν από τις πολιτικές εργοδοσίας, κυβέρνησης και ΕΕ, για το Σωματείο μας αποτελεί διαχρονικά και αταλάντευτα ζήτημα πρώτης γραμμής η προστασία της μητρότητας και των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων γυναικών», τονίζει ο Σύνδεσμος. Στην κατεύθυνση αυτή εντείνει τη δράση του και διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καλύτερες συνθήκες δουλειάς για το προσωπικό στις ΜΚΟ και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Υποχρεωτική η Σύμβαση στον Επισιτισμό

Στο ύψος του κατώτερου μισθού οι αποδοχές

Την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό ως υποχρεωτικής ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αφού για μία και πλέον δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις απαξίωσαν τις ΣΣΕ για λογαριασμό της εργοδοσίας, μεταξύ αυτών και τη Σύμβαση στις επιχειρήσεις εστίασης, τώρα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ...σωτήρας των εργαζομένων που δουλεύουν με χαμηλούς μισθούς και ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις.

Ομως, η συγκεκριμένη Σύμβαση, που έχει υπογραφεί τον Φλεβάρη 2021 και λήγει τον Φλεβάρη του 2023, προβλέπει μισθούς που έχουν μείνει καθηλωμένοι για χρόνια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σειρά ειδικότητες οι αποδοχές έχουν μείνει πίσω ακόμα και από τον κατώτερο μισθό των 713 ευρώ! Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη, η εκτίναξη των λογαριασμών του ρεύματος και του κόστους των καυσίμων έχουν λεηλατήσει πολλαπλά το εισόδημα των εργαζομένων.

Ο υπουργός πανηγυρίζει πως με «πρωτοβουλία της κυβέρνησης» η Σύμβαση κηρύχθηκε υποχρεωτική «παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν». Μόνο που αυτοί που έχουν δώσει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να βάζει επιπλέον εμπόδια στην υποχρεωτικότητα και την επέκταση των Συμβάσεων, είναι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τους αντεργατικούς τους νόμους.

Ο Κ. Χατζηδάκης επισημαίνει, τέλος, στη δήλωσή του την «υψηλή παραβατικότητα» στον κλάδο και εξαγγέλλει εντατικούς ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίζονται όχι μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και ο ...«υγιής ανταγωνισμός» μεταξύ των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όσον αφορά το ζήτημα της εφαρμογής των μισθολογικών αλλά και των υπόλοιπων όρων της Σύμβασης, οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου ισοδυναμούν με «κενό γράμμα». Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εστιατόρια, στα μπαρ, στις καφετέριες, στα catering ζουν στο πετσί τους την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, τη διάλυση του ωραρίου, το «κόψιμο» των ρεπό, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τους συναδέλφους τους στα ξενοδοχεία, όπου η Συλλογική Σύμβαση είναι «στα χαρτιά» υποχρεωτική.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «GRANDE GLYFADA»
Επιτυχημένη απεργία ενάντια στην εντατικοποίηση, για την τήρηση της ΣΣΕ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Grand Glyfada» στην Κέρκυρα με απόφαση του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού. Την απεργία οργάνωσε το επιχειρησιακό Σωματείο διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας και την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την παραβίαση του 5ήμερου, του προγράμματος των ρεπό, του 8ωρου και του διαλείμματος, ενώ παράλληλα διεκδικούν την καταβολή της υπερωριακής εργασίας με παράλληλη διόρθωση των μισθώσεων και της ασφαλιστικής κάλυψης.

Τη μαζική συμμετοχή στην απεργία χαιρετίζει το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, που σημειώνει πως «εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρείας δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν οι αποδοχές υπερωριακής εργασίας, θα διορθωθεί η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, προσθέτοντας τα ένσημα για τις μέρες των δεδουλευμένων ρεπό, ενώ από αύριο θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα εργασίας κανονικά, με τα διαλείμματα, και θα καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα προϋπηρεσίας με τον υπολογισμό και των παγωμένων ετών (μετά το 2012). Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την κάλυψη των κενών θέσεων, ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα των ρεπό και να περιοριστεί η ένταση της δουλειάς».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις θα προχωρήσουν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολυήμερες απεργίες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ