ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
Προσηλωμένοι σε «συνεργασία» και διευθετήσεις υπό ευρωατλαντική εποπτεία

Eurokinissi

Νέες διαβεβαιώσεις για την εμβάθυνση της «συνεργασίας» Ελλάδας - Αιγύπτου, προκειμένου να προχωρήσουν οι επικίνδυνοι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, έδωσαν τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σε συνάντησή τους στο Κάιρο.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη «θετική ατζέντα» που καλλιεργείται με την Αγκυρα, στο πλαίσιο διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, σημειώνοντας ότι παρά τις αντίθετες θέσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σοβαρά ζητήματα, σε άλλους τομείς όπως το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και ο τουρισμός, είναι δυνατή η «αμοιβαία επωφελής συνεργασία».

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στη γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας», δήλωσε ο Μητσοτάκης παραπέμποντας στη σχετική συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αναδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει διαβουλεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς, εφόσον, θυμίζουμε, το «ντιλ» με την Αίγυπτο προέβλεψε μικρότερη επήρεια ακόμα και για το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, ενώ επί της ουσίας αφήνει προς «διαπραγμάτευση» στο ιμπεριαλιστικό τραπέζι όλη την περιοχή από το μισό της Ρόδου και ανατολικά έως το Καστελόριζο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Κυπριακό, όπου επίσης επιβεβαιώθηκε η βούλησή τους να συνεχιστούν τα παζάρια στο πλαίσιο των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αλλά και η Λιβύη, όπου Μητσοτάκης και Σίσι συμφώνησαν ότι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, τακτικών και μισθοφορικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της διαδικασίας σταθεροποίησης της χώρας.

Σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση και «εικονικό» EastMed

Καθώς συζήτηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών έγινε και για τις διμερείς μπίζνες, ξεχωρίζουν τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, θέμα που συζήτησε και χωριστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, με την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad, τον υπουργό Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, η οποία θα είναι η πρώτη μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προβλέπει τη διασύνδεση του ηπειρωτικού ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας με την Αίγυπτο, με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτη ο Ελληνας υπουργός και ο Τ. Shaker αποφάσισαν να προχωρήσουν στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU), μεταξύ των δύο υπουργείων για το θέμα, με προοπτική αναβάθμισής του σε Διακυβερνητική Συμφωνία. Στην πρόσφατη συνάντηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταλήξουν στο περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης, για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί και αποσταλεί προσχέδιο στο αρμόδιο υπουργείο της Αιγύπτου, έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε και η δυνατότητα σύναψης συμβολαίων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αιγυπτιακής EGAS, για τη δημιουργία «εικονικού αγωγού» φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή για την τακτική μεταφορά με πλοία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, προφανώς προς την Αλεξανδρούπολη, όπως προβλέπει και ο αμερικανικός σχεδιασμός. Θυμίζουμε ότι τα σχετικά σχέδια, επί της ουσίας για δημιουργία ενός «εικονικού» East Med, που θα παρακάμπτει την Κύπρο μέσω Αιγύπτου, είχαν έρθει ξανά στην επιφάνεια το προηγούμενο διάστημα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό μάλιστα να φέρεται να έχει μεταφέρει τη σχετική πρόταση και στο Ισραήλ.

Γενικά, στις συζητήσεις στο Κάιρο αποφασίστηκε «να ενθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική συνεργασία μέσω της προώθησης κοινοπραξιών σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η ναυτιλιακή συνεργασία», σημειώνεται από πλευράς Μαξίμου.

Σημειωτέον, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επανέλαβε τις θέσεις της για την Τουρκία, τη Δευτέρα, και στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έλεγε ότι εξέφρασε την «πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη» της ελληνικής κυβέρνησης.

Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, πάντως, αναφέρεται απλά ότι «οι υπουργοί άγγιξαν εν συντομία την Τουρκία ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. Πέμπτη και Παρασκευή) και στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησης του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Τέλος, στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε «να εφαρμοστεί στην πράξη η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας», η οποία, βέβαια, εγκλωβίζει στην Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους. «Το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό», πρόσθεσε, «είναι από τα θέματα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρίως ωστόσο η εξωτερική του και περιφερειακή του διάσταση σε ό,τι αφορά κι άλλες χώρες, όπως την Ιορδανία και τον Λίβανο, και αναμένουμε την πρόταση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, στα οποία είμαστε καταρχάς θετικοί, χρηματοδότηση προγραμμάτων και όχι του προϋπολογισμού της Τουρκίας», επέμεινε, στην τέτοια πτυχή του διμερούς και πολυμερούς παζαριού.


Απλώνει το ευρωτουρκικό παζάρι ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Σήμερα η Σύνοδος για τη Λιβύη, στην Κύπρο ξανά η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε «καλή» την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τη Δευτέρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκινάει αύριο και μεταξύ άλλων θα αξιολογήσει και την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. «Συζητήσαμε την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, την πανδημία, τη συνεργασία μας στο εμπόριο και την Τελωνειακή Ενωση, την Ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας πόσο μεγάλο παραμένει το εύρος του διμερούς παζαριού.

Λίγες μέρες πριν, από την Αττάλεια όπου είχε παραβρεθεί σε σειρά διπλωματικών επαφών με χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε επισημάνει ότι «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας για την ΕΕ», υπογραμμίζοντας ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το Κυπριακό». Από την τουρκική πλευρά, ο Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει ότι η Αγκυρα κάνει με το παραπάνω αυτό που της αναλογεί και ότι είναι η σειρά της ΕΕ να κάνει συγκεκριμένα βήματα για να υλοποιηθεί η «θετική ατζέντα με την Τουρκία». Ακόμα, προέταξε την ευρωτουρκική συμφωνία για το Μεταναστευτικό ζητώντας την ενίσχυση και άμεση εφαρμογή της.

Την όξυνση των παζαριών με την Τουρκία ανέδειξαν και οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, που ισχυρίστηκε ότι η σχέση των δύο χωρών είναι πλέον «σε φάση ανάρρωσης». Πρόσθεσε ότι «η λεκτική κατάπαυση του πυρός δεν σημαίνει πράξεις και περιμένουμε από την Τουρκία πράξεις σε ευαίσθητα ζητήματα», αναφερόμενος ιδιαίτερα σε «Λιβύη και Συρία», αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, για να καταλήξει: «Θα δούμε αν ο Πρόεδρος Ερντογάν άλλαξε σε κάτι περισσότερο από ό,τι στα λόγια, αν άλλαξε στις πράξεις».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι νέες δηλώσεις Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. «Συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τις ΗΠΑ και ότι οι τομείς συνεργασίας μας είναι ευρείς και κερδοφόροι», είπε, κάνοντας λόγο για ένα «όμορφο κλίμα», από το οποίο οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να επωφεληθούν. Σημειωτέον, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» εκτίμησε ότι με βάση και τις τελευταίες επαφές Αγκυρας - Ουάσιγκτον τελικά το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα «S-400» θα μείνει για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα τεθεί σε λειτουργία, τουλάχιστον άμεσα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «αρκετά θετική» την πρόσφατη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα αλλά η συνάντηση «δείχνει την αποφασιστικότητά μας να λύσουμε τα προβλήματά μας με διάλογο. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η ειλικρίνεια και στις δύο πλευρές». Αντιδρώντας πάντως σε NAVTEX που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για ασκήσεις, την κατηγόρησε για παραβίαση συμφωνιών και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και τα προκλητικά βήματα», για να επαναλάβει ότι «εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε σε συγκεκριμένα βήματα τον διάλογο που έχουμε ξεκινήσει. Είμαστε ειλικρινείς και αποφασισμένοι στο συγκεκριμένο θέμα».

Στο μεταξύ, χτες είχε νέο γύρο επαφών στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Στη συνάντηση που είχε μαζί της ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης (που στις 25/6 θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες) εξέφρασε ετοιμότητα για μια νέα άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό και για «ουσιαστικές συνομιλίες», αλλά και για «κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη», με σκοπό την εξεύρεση μιας «δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης» με βάση τα ψηφίσματα και τους «όρους εντολής». Επανέλαβε ακόμα τις προτάσεις του για «ουσιαστικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Ετοιμότητα για συνέχιση των συνομιλιών εξέφρασε και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να θέσουμε την κυριαρχία μας στο τραπέζι μιας συνδιαλλαγής» και ζήτησε κι αυτός συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ. Κατά τ' άλλα είπε πάλι ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν στη βάση της κυριαρχίας για μια συνεργασία δύο κρατών που θα ζούνε πλάι πλάι» και ότι «είμαστε έτοιμοι στο σημείο που βρισκόμαστε για κάθε είδους άτυπη συνάντηση».

Ξανά στην Ευρώπη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ωθηση στις αντιλαϊκές διεργασίες θα δώσει και η νέα διεθνής Σύνοδος για τη Λιβύη που έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στο Βερολίνο (για την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν έχει προσκληθεί).

Σημειωτέον, στη Σύνοδο θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ξεκινάει νέο γύρο πολυήμερων επαφών στην Ευρώπη. Μετά τη γερμανική πρωτεύουσα ο Μπλίνκεν θα επισκεφτεί επίσημα την Παρασκευή το Παρίσι, όπου θα συναντήσει και τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Ακόμα, θα βρεθεί και στην Ιταλία όπου θα συμπροεδρεύσει σε συνεδρίαση του λεγόμενου «Διεθνούς συνασπισμού κατά του "Ισλαμικού Κράτους"» αλλά και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ του G20, ενώ θα επισκεφτεί και το Βατικανό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ