ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Δεκάδες χώρες αδυνατούν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση εμβολίων...

...την ώρα που η παραλλαγή «Δέλτα» εξελίσσεται σε κυρίαρχη παγκοσμίως

Copyright 2021 The Associated

Δεκάδες χώρες αδυνατούν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 λόγω έλλειψης επαρκών δόσεων - και ενώ οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται ήδη πολύ πίσω στην εμβολιαστική κάλυψη - γεγονός που προκαλεί κίνδυνο να αποσταθεροποιηθούν μόνιμα οι εκστρατείες εμβολιασμού, την ώρα μάλιστα που τείνει να κυριαρχήσει η παραλλαγή «Δέλτα» («ινδική» μετάλλαξη), από την οποία υπάρχει μεγαλύτερη προστασία μόνο μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι 30 - 40 χώρες «αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εκστρατεία εμβολιασμού για τη δεύτερη δόση». Πρόκειται για χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, αλλά και της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ασίας, ειδικά γείτονες της Ινδίας, όπως το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρό κύμα μολύνσεων.

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η παραγωγή και διανομή εμβολίων με σκοπό το κέρδος, ενισχύουν την ανισομετρία στους εμβολιασμούς, με σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς όλου του κόσμου.

«Το μεσοδιάστημα (μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης) είναι τώρα μεγαλύτερο από αυτό που θα θέλαμε», προειδοποίησε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, κάτι που διευκολύνει την εμφάνιση πιο επικίνδυνων και πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο μηχανισμός «Covax» του ΠΟΥ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την «AstraZeneca» και το «Serum Institute» της Ινδίας, που αναμένεται να παρασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων για τον «Covax». Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι η Ινδία, μετά την πρόσφατη τραγική έξαρση της πανδημίας, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές εμβολίων. Μέχρι τις 17 Ιούνη μέσω «Covax» είχαν διανεμηθεί μόλις 88 εκατ. δόσεις σε 131 «φτωχές» χώρες, πολύ λιγότερες από αυτές που προβλεπόταν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, βελγικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η «ΑstraΖeneca» είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στην ΕΕ 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της σε τρία στάδια έως τα τέλη Σεπτέμβρη, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί. Το δικαστήριο κρίνει ότι η «AstraZeneca» θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την παράδοση των εμβολίων εντός του χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής σε βρετανικό έδαφος.

Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να κάνει χρήση της δυνατότητάς της για προμήθεια 150 εκατ. δόσεων του εμβολίου της «Moderna».

Παγκοσμίως κυρίαρχη η παραλλαγή «Δέλτα»

Σε αυτό το φόντο των ατέλειωτων γεωπολιτικών και επιχειρηματικών παζαριών γύρω από τα εμβόλια, η παραλλαγή «Δέλτα» («ινδική» μετάλλαξη) εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού.

Καθώς η εν λόγω παραλλαγή εξαπλώνεται, σημειώνεται ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων στην Πορτογαλία, όπου μόλις το 25% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η Αρχή Διαχείρισης Υγείας (SPGS) επισήμανε πως ιδιαίτερα στη Λισαβόνα χρειάζονται επειγόντως νέα μέτρα, αυστηρότερα και πιο παρατεταμένα, «για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού όσο το δυνατόν περισσότερο».

Αντίστοιχα, η Βρετανία ανακοίνωσε νέα αιφνίδια αύξηση των καταγεγραμμένων εβδομαδιαίων κρουσμάτων της παραλλαγής «Δέλτα» του κορονοϊού, αν και οι νοσηλείες και οι θάνατοι δεν αυξάνονται με αντίστοιχους ρυθμούς. Η παραλλαγή «Δέλτα» αποτελεί σήμερα τουλάχιστον το 91% των κρουσμάτων που αναλύονται.

Με πάνω από 17.000 νέα κρούσματα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα και 440 θανάτους σε ένα 24ωρο συνεχίζει να καλπάζει η πανδημία στη Ρωσία, ενώ μέχρι τις αρχές Ιούνη είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου μόλις 18 εκατ. άνθρωποι. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είπε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, με τις ρωσικές αρχές να αποδίδουν την αύξηση των μολύνσεων στην παραλλαγή «Δέλτα».

Ιδιαίτερα σε χώρες της Αφρικής η τροχιά των κρουσμάτων είναι «πάρα πολύ ανησυχητική», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς διαδίδονται πολύ πιο μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, ενώ η πρόσβαση σε εμβόλια παραμένει επικίνδυνα μικρή και μόλις το 1% της ηπείρου έχει ανοσοποιηθεί πλήρως. Τα νέα κρούσματα σε Ναμίμπια, Ζάμπια, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Ρουάντα διπλασιάστηκαν την περασμένη βδομάδα. Επίσης, μεγάλη αύξηση σημειώνεται σε Μογγολία και Μπανγκλαντές.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή πολυάριθμων παραλλαγών, που αυξάνουν τη μεταδοτικότητα, έχουμε αφήσει μεγάλα τμήματα του ευάλωτου πληθυσμού της Αφρικής απροστάτευτα από εμβόλια», επισήμανε αξιωματούχος του ΠΟΥ, προειδοποιώντας ότι το επόμενο κύμα στην Αφρική ενδέχεται να είναι «θύελλα» και όχι «απλά μια σύντομη βροχή».

Παράλληλα, όπου κρίνονται «συμφέρουσες» προχωρούν επιχειρηματικές συμπράξεις για παραγωγή εμβολίων: Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη σύσταση κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας για την παραγωγή εμβολίων mRNA στη Νότια Αφρική. Και πάλι, όμως, η χώρα θα είναι σε θέση να αρχίσει την παραγωγή τους επόμενους 9 έως 12 μήνες... Στην κοινοπραξία συμμετέχουν οι εταιρείες «Afrigen Biologics&Vaccines» και η «Biovac», ενώ παζαρεύεται η συμμετοχή κι άλλων εταιρειών.

Αποτελεσματικά τα δύο κουβανέζικα εμβόλια

Αποτελεσματικότητα 92,28% έπειτα από τρεις δόσεις έχει το εμβόλιο «Αμπντάλα», το ένα από τα δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν στην Κούβα, ανακοίνωσε το Κέντρο Γενετικής και Βιοτεχνολογικής Μηχανικής (CIGB).

Το «Αμπντάλα», που βρίσκεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών, αναμένεται να εξασφαλίσει άδεια επείγουσας χρήσης τέλη Ιούνη ή αρχές Ιούλη.

Επίσης, το εμβόλιο «Soberana 2» έχει αποτελεσματικότητα 62% μετά τη χορήγηση των δύο από τις τρεις δόσεις του.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 1.561 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι σε ένα 24ωρο, ενώ συνολικά στη χώρα των 11 εκατομμυρίων έχουν χάσει τη ζωή τους 1.170 ασθενείς.

Στην πρωτεύουσα, Αβάνα, διεξάγεται από το Μάη εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης με αυτά τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια και οι αρχές σκοπεύουν ολόκληρος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ.) να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιούλη. Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην Ισλα δε Χουβεντούδ, με στόχο τον Αύγουστο να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Σε αναστολή η λειτουργία της ΜΕΘ Covid και των χειρουργείων

Σε αναστολή είναι εδώ και δέκα μέρες η λειτουργία της ΜΕΘ Covid στο νοσοκομείο «Αγιος Νικόλαος» στο Λασίθι, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, από τους 6 γιατρούς, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν διπλές εφημερίες καλύπτοντας και τις δύο ΜΕΘ, σήμερα έμειναν οι 3 και «είναι αδύνατο ένας γιατρός να έχει συγχρόνως στην ευθύνη του 6 ασθενείς στη γενική ΜΕΘ και άλλους δύο στη ΜΕΘ Covid»...

Η παραπάνω εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να μπει κόφτης και στα τακτικά χειρουργεία, καθώς πλέον γίνονται μόνο τα έκτακτα.

«Είχαμε 4 αναισθησιολόγους, η μια παραιτήθηκε. Σήμερα τρεις αναισθησιολόγοι καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες, να λειτουργήσουν τα τακτικά και τα έκτακτα χειρουργεία του χειρουργικού τομέα, τη μαιευτική κλινική. Αυτό δεν γίνεται. Ηδη 4 εφημερίες του Ιούνη είναι κενές, τον Ιούλη θα είναι κενές τουλάχιστον οι διπλάσιες. Αν προέχει περιστατικό που χρήζει άμεσα χειρουργείου, αναγκαστικά θα διακομιστεί 40 χιλιόμετρα μέχρι το νοσοκομείο στην Ιεράπετρα που έχει μεν χειρουργείο, αλλά δεν έχει ΜΕΘ. Οποτε μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα πρέπει να ξαναμπεί στο ασθενοφόρο και να επιστρέψει στον "Αγιο Νικόλαο"», καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Να επανέλθει πλήρως η λειτουργία του ΓΝ «Αγ. Νικολάου» και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και κλάδων σε όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, να γίνουν μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, να ενισχυθούν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, να δημιουργηθούν νέα, για τις ανάγκες των εμβολιαστικών κέντρων να γίνουν προσλήψεις κι όχι μετακινήσεις προσωπικού από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία και ΚΥ, απαιτεί η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ. Η Οργάνωση του Κόμματος με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις σημειώνει ότι λύσεις - μπαλώματα με μετακινήσεις υγειονομικών μεταξύ των νοσοκομείων είναι επικίνδυνες για την υγεία του λαού. Ενώ, σχολιάζοντας τη συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση για την ανακατανομή των νοσοκομείων βάζοντας περιορισμούς στις αποστάσεις μεταξύ των νοσοκομείων, τονίζει ότι προμηνύει νέες αρνητικές εξελίξεις για τον λασιθιώτικο λαό.

«Ας απαντήσουν κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ γιατί υπολειτουργούν τα νοσοκομεία του Λασιθίου: Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία ή γιατί είναι υποστελεχωμένα; Η πανδημία έδειξε ξεκάθαρα ότι όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά να ενισχυθούν», αναφέρει και προσθέτει:

«Εξέλιξη που θα επιδεινώσει κι άλλο τη σημερινή κατάσταση είναι η ένταξη των νοσοκομειακών μονάδων της 7ης ΥΠΕ, μεταξύ αυτών και του Λασιθίου, στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) και η εφαρμογή των Διαγνωστικών Ομοιογενών Ομάδων (DRGs), που σηματοδοτούν την πλήρη μετατροπή της Υγείας σε ένα πανάκριβο εμπόρευμα, τη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων με όρους αγοράς ως επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν τον ασθενή ως πελάτη και τους εργαζόμενους υγειονομικούς ως λειτουργικό κόστος, που απαιτείται η συνεχής συρρίκνωσή του!».

«Στον 21ο αιώνα, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, μπορούν να καλυφθούν πλήρως οι υγειονομικές ανάγκες του λαού, να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία της υγείας του. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το κεντρικό νοσοκομείο του νομού να στελεχωθεί και να εξοπλιστεί, όπως και οι υπόλοιπες υγειονομικές μονάδες του νομού, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του λασιθιώτικου λαού. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να σταματήσει την εμπορευματοποίηση της Υγείας που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ