ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Δυναμώνουν τον αγώνα τους μπροστά στη λήξη του προγράμματος και την ανεργία

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή

Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν χτες το απόγευμα, έξω από τη Βουλή, εργαζόμενοι που δουλεύουν στους δήμους και τις Περιφέρειες μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλειά και την αλλαγή των όρων για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, ώστε να το δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής είχαν ζητήσει συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, προκειμένου να τους καταθέσουν σχετική τροπολογία. Μαζικά συμμετείχαν στην κινητοποίηση εργαζόμενοι από τον δήμο Πατρέων, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κώστας Πελετίδης.

Στην τροπολογία της Επιτροπής και του Συνδικάτου επισημαίνεται ότι οι συμβάσεις 36.500 εργαζομένων λήγουν σταδιακά το επόμενο διάστημα, ύστερα από δίμηνη παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εργασίας. Η συγκεκριμένη παράταση, σημειώνεται, «δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Ούτε των εργαζομένων αφού στη συντριπτική πλειοψηφία ούτε καν επίδομα ανεργίας δεν θα λάβει, ούτε των φορέων που τους απασχολούν, αφού η υποστελέχωση και η εντατικοποίηση της εργασίας θα επανέλθει». Ζητούν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία που εξασφαλίζει ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται έως τις 31/12/2021. Ακόμα ζητούν την αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος ανεργίας που «κάνουν πραγματικά απαγορευτική τη χορήγησή του στην πλειοψηφία των ανέργων» και την καταβολή του «για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να είναι άνεργος». Οσον αφορά τις «πρόσθετες δαπάνες που θα προκύψουν», προτείνουν αυτές «να καλυφθούν από αντίστοιχη μείωση των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ».

«Το κύριο βήμα θα γίνει από τους εργαζόμενους», σημείωσε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, που συμμετείχε στην κινητοποίηση και συνόδευσε στις συναντήσεις την αντιπροσωπεία των εργαζομένων. «Δεν χαρίζει κανένας σε κανέναν τίποτα», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν με τον αγώνα και την ενότητά τους, τη συγκέντρωση δυνάμεων στη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά.

«Μεγάλο ρόλο παίζει η δική μας στάση, το αν θα αποδεχθούμε το μέλλον που μας έχουν ετοιμάσει», τόνισε ο Γεράσιμος Τσελέντης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τις συναντήσεις, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα.

«Θα διεκδικήσουμε ακόμα και τη σταγόνα», υπογράμμισε ο Νίκος Λαζαράκης, από την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στον δήμο Πάτρας, υπογραμμίζοντας πως οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από τον αγώνα για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και εξηγώντας πως η «σταγόνα» της παράτασης του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους σημαίνει για ορισμένους τη δυνατότητα να φτάσουν στη συνταξιοδότηση και για άλλους να συνεχίσουν να φέρνουν στο σπίτι το μοναδικό μεροκάματο της οικογένειας.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜέΡΑ25, ενώ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν έδωσαν καμία απάντηση στο αίτημα για συνάντηση.

Στήριξη από το ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των εργαζομένων και στον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, που εκτός από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία μίλησε και στους συγκεντρωμένους. Κατήγγειλε την ομηρία της προσωρινής δουλειάς και της ανακύκλωσης της ανεργίας, που στερεί τους εργαζόμενους από το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά και τις υπηρεσίες από το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή την πρόταση των εργαζομένων για παράταση των συμβάσεων, διεκδικώντας ωστόσο παράλληλα να δοθεί οριστική λύση και να μπει τέρμα στην πολιτική σύμφωνα με την οποία κρατούν χιλιάδες εργαζόμενους σε ομηρεία και τους πετάνε πότε στη δουλειά με ημερομηνία λήξης και πότε στην ανεργία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το μπουρίνι και το χαλάζι

Εννιά μήνες μετά τον «Ιανό», παραμένουν οι ελλείψεις σε σχέδιο και υποδομές, με ευθύνη του κράτους

Εβδομήντα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, καπνό, βιομηχανική τομάτα, πιπεριά, πεπονοειδή και άλλα αγροτικά προϊόντα, θερμοκηπιακές και σταβλικές εγκαταστάσεις, έπληξε το ισχυρό μπουρίνι της περασμένης Κυριακής στο νομό Καρδίτσας αλλά και χωριά του δήμου Φαρκαδόνας του νομού Τρικάλων, που συνοδεύτηκε με χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν πάλι χαμένοι, ενώ έχουν κάνει πολλά καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους.

Ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για «υπερκυτταρική καταιγίδα», φαινόμενο που τον Ιούλη του 2019 είχε πλήξει τη Χαλκιδική και τον Αύγουστο του 2020 την Εύβοια, ωστόσο δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός ότι ενώ τέτοια καιρικά φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά, δεν έχουν παρθεί τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι συνέπειες, να μην υπάρχουν τόσο μεγάλες καταστροφές από τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Δεν φταίει μόνο ο καιρός

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σοδειά και δίχως εισόδημα. Πριν καλά καλά προλάβουν να «σηκώσουν κεφάλι» από τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού», είδαν και πάλι τους κόπους της χρονιάς να χάνονται. Εννιά μήνες μετά, το δυνατό μπουρίνι ήρθε να επιβεβαιώσει πως παραμένει η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, λείπουν οι αναγκαίες υποδομές, όπως αντιχαλαζικά δίκτυα, που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής.

Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό, αποδίδοντας τις απώλειες και τις καταστροφές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», ωστόσο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι ξέρουν πια ότι «ακραία» δεν είναι τα επαναλαμβανόμενα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, θεωρώντας πολυτέλεια την προστασία των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά των εργαζομένων και του λαού.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα σε εγρήγορση

Δίπλα στους πληγέντες βρέθηκαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και Αγροτικών Συλλόγων. Με περιοδείες στα χωριά, επισήμαναν πως δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους, κάλεσαν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε εγρήγορση, για να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος.

Τόνισαν ακόμα πως τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, απαντάνε σήμερα στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, υπογραμμίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να μην ισχύσουν οι «κόφτες» του κανονισμού, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Σ' αυτό το πλαίσιο, χτες το βράδυ οργανώθηκε σύσκεψη στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του Παλαμά, με προέδρους και εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων των χαλαζόπληκτων χωριών της περιοχής, όπου αποφασίστηκε να δοθεί σήμερα συνέντευξη Τύπου και να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ τις επόμενες μέρες, για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι

Στο πλευρό των πληγέντων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκε και αυτήν τη φορά από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Στελέχη του Κόμματος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, ενημερώθηκαν για τις τεράστιες καταστροφές, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και παράλληλα τόνισαν ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια.

Με ανακοίνωσή της η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ απαιτεί να αποζημιωθούν άμεσα οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση, επισημαίνοντας ακόμα πως «για πολλοστή φορά ο νομός μοιάζει ανοχύρωτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) γι' αυτήν την κατάσταση που ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να προβλέψουν και να προστατεύσουν από τα καιρικά φαινόμενα, δεν παίρνονται τα αναγκαία μέτρα, βάζοντας τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών στο ζύγι του κόστους - οφέλους. Η επιλεκτικότητα αυτή δεν είναι τυχαία. Αφορά τον ίδιο τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του. Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες να μη δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε όποιες υποσχέσεις δοθούν από την κυβέρνηση».

ΟΒΣΑ
Συλλαλητήριο στις 30 Ιούνη από τους μικρούς επαγγελματίες

Στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την ΟΒΣΑ και μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων την Τετάρτη 30 Ιούνη καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Χρέη - απειλές - δουλειά τις Κυριακές, η επιστροφή στην "κανονικότητα" είναι Γολγοθάς», καταγγέλλει η ΟΒΣΑ. Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, μετά από έναν χρόνο αλλεπάλληλων περιοριστικών μέτρων «τα αδιέξοδα για να συντηρηθούν οι οικογένειές μας, για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας γιγαντώθηκαν». Η επόμενη μέρα βρίσκει τους μικρούς επαγγελματίες αντιμέτωπους με τη θηλιά που σφίγγει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, καθώς και με την απελευθέρωση της κυριακάτικης εργασίας σε δεκάδες κλάδους και επαγγέλματα.

«Οι μικροί επαγγελματίες έχουμε φωνή! Τη δυναμώνουμε!», τονίζει στο κάλεσμά της η ΟΒΣΑ, ενώ στις διεκδικήσεις της κινητοποίησης περιλαμβάνεται η απαίτηση να «καταργηθεί τώρα ο νόμος - τερατούργημα που καταργεί την κυριακάτικη αργία και μας κάνει σκλάβους στις ίδιες μας τις επιχειρήσεις», να διαγραφούν χρέη σε τράπεζες και εφορίες, επιστροφή του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ κ.λπ.

«Ο συλλογικός αγώνας είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο. Είναι ο μόνος δρόμος για να μπουν στο προσκήνιο οι πραγματικές μας ανάγκες και οι δίκαιες διεκδικήσεις μας», υπογραμμίζει, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Την Παρασκευή 25 Ιούνη, στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, έξω από το κτίριο «προκάτ», την Παρασκευή 25 Ιούνη, στις 9 π.μ., καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς τη μέρα εκείνη «θα "παίζεται" άλλη μία πράξη ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης».

Πρόκειται για δίκη στην οποία σέρνονται από τη δημοτική αρχή Αλίμου συνδικαλιστικά στελέχη, επειδή υπερασπίστηκαν την τότε αντιπρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων κόντρα στην αυθαίρετη και εκδικητική πειθαρχική δίωξη, που έφτανε στο βαθμό της απόλυσής της.

Την τακτική της δημοτικής αρχής καταδικάζει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ενώ 4ωρη στάση εργασίας (8.30 π.μ. - 12.30 μ.) για συμμετοχή στην κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, αφού ανάμεσα στους διωκόμενους είναι και ο γενικός γραμματέας του και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, μαζί με άλλους τρεις συνδικαλιστές του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org