ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η κινητοποίηση για μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Στάση εργασίας στην Αττική και κινητοποιήσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, με στάση εργασίας στην Αττική (7 π.μ. - 12 μ.), συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 9 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας με τις κινητοποιήσεις τους διατρανώνουν την αντίθεσή τους στις ΣΔΙΤ, στις καταργήσεις νοσοκομείων και στη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, μονιμοποίηση συμβασιούχων και εργολαβικών, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας της 2ετίας 2016 - 2017. Επίσης, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ενίσχυση των εμβολιαστικών κέντρων με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Κατάργηση του περιορισμού των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων και εξωτερικών ιατρείων. Ενίσχυση των αναισθησιολογικών τμημάτων και χειρουργείων, για την αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής ασθενών, στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων. Δημιουργία δημόσιων μονάδων αποκατάστασης.

Απεργούμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με δεκάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας», σημειώνει σε κάλεσμά του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Ξεχωριστή αναφορά κάνει στους συμβασιούχους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, που ο σχεδιασμός για επαναφορά εργολαβικών εταιρειών θα οδηγήσει στην απόλυσή τους. «Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης βρίσκονται και χιλιάδες επικουρικοί συνάδελφοι, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτωβρίου, ενώ ακολουθούν οι συνάδελφοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ», τονίζεται, αναδεικνύοντας ότι «αντιμετωπίζουν τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που "αναγνωρίζουν" τον ρόλο τους αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημά μας για μονιμοποίησή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου, και η απόρριψη από τα κόμματα της άρχουσας τάξης τής πρότασης σωματείων για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος».

Σημειώνεται επίσης ότι «με τη σταδιακή επανέναρξη τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων και την επαναλειτουργία κλινικών, σε συνδυασμό με την απαίτηση για τη διατήρηση σε λειτουργία και ετοιμότητα ενός τουλάχιστον μέρους των δομών για COVID-19, για την περίπτωση νέου κύματος, αυξάνονται αντικειμενικά οι ανάγκες και αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο οι ελλείψεις, που δεν μπορούν να καλυφθούν με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις 900 γιατρών, όταν οι κενές οργανικές θέσεις με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς ξεπερνούν τις 6.000, και για 4.000 νοσηλευτές, όταν οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ περισσότερες».

Τα Σωματεία προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, αφού «η νέα, μεγαλύτερη κρίση, σε συνδυασμό με τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων που πάρθηκαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα αυξήσουν την ανεργία και τη φτώχεια και θα έχουν δραματικές συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ δεν έχει ακόμη "κοπάσει" το 3ο κύμα της επιδημίας, πυκνώνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και πανεπιστημιακών που προετοιμάζουν το έδαφος για επέκταση των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, για καταργήσεις νοσοκομείων και λειτουργία όσων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια».

«Απέναντί μας έχουμε πρώτα απ' όλα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης, και απαιτούν από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός», αναφέρεται στο κάλεσμα της κινητοποίησης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Με «πανάκεια» τους εμβολιασμούς και την «ατομική ευθύνη»

Αυξάνονται οι ανησυχίες για την «ινδική» μετάλλαξη

«Η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών»: Τα παραπάνω ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός κατά τη χτεσινή του συνάντηση με την επίτροπο της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, εγκωμιάζοντας και τις συμφωνίες της ΕΕ για την προμήθεια των εμβολίων. Την πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις του εμβολιασμού λόγω των ανταγωνισμών ανάμεσα σε κράτη και επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο φόντο αυτό, άλλωστε, 7 μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού μόλις το 31% έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο το 43% με μία δόση.

«Με βάση τις αναμενόμενες παραδόσεις εμβολίων είναι εφικτός ο στόχος του 70% εντός του καλοκαιριού. Βασικός παράγοντας είναι η ανταπόκριση των πολιτών», ισχυρίστηκε χτες ο γγ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, μετακυλίοντας και το τείχος ανοσίας στην «ατομική ευθύνη», στην οποία άλλωστε η κυβέρνηση έχει «πασάρει» ακόμα και την επιλογή του εμβολιαστικού σχήματος, με βάση τις γνωστές «συστάσεις».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμού, Μ. Θεοδωρίδου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για 4ο κύμα, αναφερόμενη στην «ινδική» μετάλλαξη (στέλεχος του ιού με αυξημένη μεταδοτικότητα), που ήδη κυριαρχεί σε μια σειρά από χώρες, ενώ το άνοιγμα του Τουρισμού με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων γιγαντώνει τους κινδύνους και για τη χώρα μας. Προέβλεψε ωστόσο ότι «αν υπάρξει, η έντασή του θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά τους ανεμβολίαστους».

Οπως ανέφερε, οι δύο δόσεις εμβολιασμού αποτελούν τη «σημαντικότερη ασπίδα προστασίας», σε συνθήκες ωστόσο που όλα τα άλλα μέτρα υποβαθμίζονται από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σημειώνεται ότι από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα (emvolio.gov.gr) για την αλλαγή της 2ης δόσης του εμβολίου της εταιρείας «AstraZeneca» με ένα εκ των «Pfizer» ή «Moderna», με βάση πάντα τις προσωπικές εκτιμήσεις κι επιλογές των εμβολιαζομένων, αφού η όποια κρατική ευθύνη εξαντλείται σε «συστάσεις» και στη λειτουργία της πλατφόρμας. Οι ενδιαφερόμενοι, για τους οποίους συντρέχουν ιατρικοί λόγοι αλλαγής της δεύτερης δόσης του εμβολίου της «AstraZeneca», μπορούν να συνδέονται με τους κωδικούς TAXIS και να αναρτούν τη γνωμάτευση γιατρού που δικαιολογεί την τροποποίηση αυτή στο εμβολιαστικό σχήμα.

Στο μεταξύ, χτες 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.581 θάνατοι. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 406 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 418.943. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χτες 277.

Παράλληλα, τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλη και Αύγουστο) αποφάσισε το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ενώ εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων σε Αττική και Αχαΐα, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει τη διανομή τους από τα σούπερ μάρκετ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΕΤΑΞΑΣ»
Πρώτη και αυτοδύναμη η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα»

Πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία αναδείχθηκε η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξάς», ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που εδρεύουν στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στον Πειραιά.

Σε σύνολο 477 εργαζομένων που συμμετείχαν στις αρχαιρεσίες (445 έγκυρα), η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» έλαβε 242 ψήφους και η ΔΑΚΕ έλαβε 203 ψήφους.

Για την εκλογή αντιπροσώπου στην ΠΟΕΔΗΝ ψήφισαν 348. Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα» έλαβε 168 ψήφους (3 έδρες), η ΔΑΚΕ 81 ψήφους (2 έδρες) και η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (ΠΑΣΚΕ) 80 ψήφους (2 έδρες).

«Οι υγειονομικοί δεν θα μείνουν λεηλατημένοι και σκυφτοί (...) Βάζουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, βάζουμε στόχο τον πραγματικό ένοχο που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίησή τους. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε, να ζούμε με αξιοπρέπεια, να έχουμε ανθρώπινα ωράρια. Να απολαμβάνει ο λαός σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας απολύτως δωρεάν. Θέλουμε σωματείο που να οργανώνει τον αγώνα όλων των εργαζομένων για αναπλήρωση των απωλειών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια», σημειώνει μεταξύ άλλων η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Απαιτεί την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα

Νέα κινητοποίηση οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ) αύριο, Πέμπτη, στις 2.30 μ.μ., στο υπουργείο Υγείας, αντιδρώντας στην απόφαση για επαναφορά εργολάβου στην καθαριότητα και απαιτώντας την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων που λήγει η σύμβασή τους και απολύονται.

«Αυτό είναι το "ευχαριστώ" κυβέρνησης και διοίκησης στους εργαζόμενους - που προσφέρουν χρόνια τώρα με αυτοθυσία και με απαράδεκτους μισθούς και όρους δουλειάς - που από τη Σκύλλα των ατομικών συμβάσεων, τους ρίχνουν στη Χάρυβδη του εργολάβου», σημειώνεται στο κάλεσμα της κινητοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι και την περασμένη βδομάδα το Σωματείο και οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου, μετά την απόφαση της διοίκησης να εκκινήσει διαδικασία διαγωνισμού προμηθειών για επαναφορά εργολάβου στην καθαριότητα του νοσοκομείου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ