ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές

Σήμερα στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας

Τη δική τους απάντηση απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δίνουν με συγκέντρωση σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, και με αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις, εκπαιδευτικοί και γονείς. Υπενθυμίζεται πως τα ωρολόγια προγράμματα που δημοσιοποιήθηκαν περιλαμβάνουν εξοβελισμό μαθημάτων κοινωνικών επιστημών και κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο, συμπεριλαμβανομένου και του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, που είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο ειδικό μάθημα.

«Η απόφαση της κυβέρνησης για τις αλλαγές των ωρολογίων προγραμμάτων δεν έχει ίχνος παιδαγωγικής και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Η ΝΔ προχωρά στην αποψίλωση των "περιττών" μαθημάτων από το Λύκειο, αφήνοντας μόνο εκείνα που θα εξετάζονται για το "εθνικό απολυτήριο" και τις πανελλαδικές εξετάσεις, υλοποιώντας το σχέδιό της για ένα ακόμα πιο σκληρό και εξετασιοκεντρικό σχολείο», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών». «Ταυτόχρονα, οι αλλαγές αυτές στα προγράμματα θα οδηγήσουν από το Σεπτέμβριο σε μαζικές περικοπές προσωπικού. Οι αναπληρωτές των ειδικοτήτων που προσλήφθηκαν φέτος στα μαθήματα που καταργούνται, οδηγούνται στην απόλυση (...) Τώρα είναι ώρα για μαζικές κινητοποιήσεις όλων των κλάδων και όλων των συναδέλφων, για να μην περάσουν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές, να μην περάσουν οι απολύσεις!», τονίζει η ΑΣΕ. Σε αντίστοιχο πνεύμα τοποθετήθηκε και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και στην κινητοποίηση που διοργανώνεται την Πέμπτη για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καλεί τους γονείς να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, καταγγέλλοντας τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, που υποβαθμίζουν την όποια καλλιτεχνική εκπαίδευση υπήρχε, καταργούν μαθήματα κοινωνικών και πολιτικών επιστημών και το Σχέδιο και σπρώχνουν τους μαθητές αποκλειστικά στα φροντιστήρια για να το διδαχθούν. «Πλέον μετατρέπουν το Λύκειο σε εξεταστική αρένα που υπηρετεί μόνο έναν σκοπό, την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας τη γενική μόρφωση», τονίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στην κοινή σύσκεψη που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, την Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και την ΑΣΚΤ, στην οποία σύσκεψη συζητήθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με τα ωρολόγια προγράμματα και η οργάνωση της απάντησης.

Να σημειωθεί ότι την αντίθεσή της στην κατάργηση όλων των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το Λύκειο εκφράζει με αναλυτική ανακοίνωσή της και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνεται και στη Θεσσαλονίκη. Η Α' ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 2 μ.μ. στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, και αύριο την ίδια ώρα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ
Το δίκαιο είναι να πάψει η ομηρία τους και να μονιμοποιηθούν

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή με αφορμή την αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησής τους

Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που διδάσκουν στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ απαίτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, με αφορμή την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τα κριτήρια μοριοδότησης των συμβασιούχων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι είναι προβληματικό να αλλάζουν κάθε χρόνο τα κριτήρια μοριοδότησης των συμβασιούχων και σημείωσε πως φέτος η αλλαγή αυτή έγινε χωρίς τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών. Τόνισε πως η ξαφνική αλλαγή των κριτηρίων μοριοδότησης, ειδικά οι αλλαγές στη μοριοδότηση της διδακτικής και της επαγγελματικής προϋπηρεσίας, προκαλεί αδικίες και ανακατατάξεις στους πίνακες προσλήψεων, με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί με 20, ακόμα και 25 χρόνια προϋπηρεσίας να κινδυνεύουν να μην επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά. Ταυτόχρονα, καθίσταται αδύνατος ο όποιος προσωπικός, οικογενειακός και κοινωνικός σχεδιασμός των εκπαιδευτικών. Ο Μ. Συντυχάκης εξήγησε ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ, ωστόσο «παραμένουν για χρόνια υπό καθεστώς ομηρίας, με εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το αν θα επαναπροσληφθούν τη νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν τη συνεχή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των σχολών, τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς και τις ελλιπείς υποδομές, χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της κυβέρνησης και για μέτρα υγιεινής και προστασίας λόγω της πανδημίας».

Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επέλεξε στην πρωτολογία του να μιλήσει γενικά και αόριστα περί αναβάθμισης των ΕΠΑΣ, χωρίς να απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε το ΚΚΕ για το ζήτημα της μοριοδότησης, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του Μ. Συντυχάκη. Στη δε δευτερολογία του ο υπουργός διαφήμισε απλούς εκσυγχρονισμούς, όπως ότι οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται πλέον ηλεκτρονικά. Και ισχυρίστηκε ότι τα κριτήρια μοριοδότησης προσαρμόζονται σε αυτά που ισχύουν στο υπουργείο Παιδείας, κάτι που διαψεύδουν τα συνδικαλιστικά όργανα των συμβασιούχων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ, δείχνοντας ότι στη δική τους περίπτωση υπερπριμοδοτείται η επαγγελματική προϋπηρεσία (που στο υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζεται) έναντι της διδακτικής, ενώ το κριτήριο της παιδαγωγικής επάρκειας (που είναι απαραίτητο στο υπουργείο Παιδείας) στην περίπτωση του ΟΑΕΔ μπορεί να συμψηφιστεί με πέντε χρόνια εμπειρίας, εκ των οποίων τα τρία χρόνια διδακτικής.

«Για να τελειώνει αυτό το παράλογο, άνισο και εξοντωτικό καθεστώς των συμβασιούχων και ωρομισθίων, το δίκαιο, αναγκαίο και ρεαλιστικό είναι να μονιμοποιηθούν επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι», ξεκαθάρισε απέναντι σε όλα αυτά ο Μ. Συντυχάκης.

Θυμίζουμε ότι την κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη, την περασμένη βδομάδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε στην Ορεστιάδα με τον Σύλλογο Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας. Οι εκπαιδευτικοί επέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα αιτήματά τους, καθώς και επιστολή διαμαρτυρίας για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Με το υπόμνημα ζητούσαν να αναδειχτούν τα αιτήματά τους. Και επισήμαναν ανάμεσα σε άλλα: «Με αφορμή το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και την αλλαγή στον τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, διεκδικούμε τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των Σχολών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και τη δίκαιη αντιμετώπιση στη μοριοδότηση των εργαζομένων σε αυτές». Επιπλέον, με σχετικό Δελτίο Τύπου, οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί τονίζουν πως «το υπουργείο Εργασίας πετάει στο δρόμο συμβασιούχους εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτική προϋπηρεσία πάνω από 20 χρόνια! Μεταξύ άλλων καταργεί τη μοριοδότηση από την ΑΣΠΑΙΤΕ όπως και κάθε τίτλο Παιδαγωγικής επάρκειας, συνεχίζοντας έτσι την υποβάθμιση των σχολείων που έχει επιβληθεί σε βάθος 10ετίας».

Τα μουσικά όργανα του Μάνου Λοΐζου στο Στέκι της ΚΝΕ

Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου στο Στέκι της ΚΝΕ
Το πιάνο του Μάνου Λοΐζου στο Στέκι της ΚΝΕ
Τα μουσικά όργανα του Μάνου Λοΐζου πρόσφερε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ η κόρη του, Μυρσίνη.

Με αφορμή αυτήν την κίνηση, η Μυρσίνη Λοΐζου δήλωσε ότι «είναι μία σημαντική στιγμή για μένα και σίγουρα θα το ήθελε και ο ίδιος ο πατέρας μου, λόγω της σχέσης του με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Είναι μεγάλη χαρά τα μουσικά όργανα του Μάνου να βρίσκονται σ' ένα χώρο γεμάτο νέους, πολιτισμό και μουσική! Αυτό το πιάνο θα είναι για όσους νέους επισκέπτονται το Στέκι της ΚΝΕ μια συνέχεια του Μάνου...», είπε χαρακτηριστικά η κόρη τού πρόωρα χαμένου, αγαπημένου συνθέτη.

Συνολικά στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36) βρίσκονται το πιάνο του Μάνου Λοΐζου, το πρώτο του βιολί, δύο κιθάρες και το λαούτο του, ενώ το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να γίνει και σχετική εκδήλωση για τον Μάνο Λοΐζο στο χώρο του Στεκιού.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Αποτράπηκε αποκλεισμός μαθητή από τις πανελλαδικές εξετάσεις

Κανονικά συμμετέχει στο πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων μαθητής Γ' ΕΠΑΛ στα Γιάννενα, μετά από παρέμβαση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ενωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών. Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων είχε κατήγγειλε τον αποκλεισμό του μαθητή επειδή στο Α' τετράμηνο του σχολικού έτους σε ένα μάθημα είχε βαθμό κάτω από τη βάση. Ο αποκλεισμός στηρίχθηκε σε πρόσφατη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιτρεπόταν στους μαθητές η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις με επανεξέταση του μαθήματος τον Σεπτέμβρη. Σημειώνεται ο αιφνιδιασμός του μαθητή, της οικογένειας και της σχολικής κοινότητας, καθώς η Διεύθυνση του σχολείου είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται κώλυμα.

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων σχολιάζει ότι «δεν πάρθηκε καθόλου υπόψη ότι, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της καραντίνας και το σταμάτημα της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας σχεδόν σε όλο το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και της ακύρωσης των ενδοσχολικών εξετάσεων, δεν δόθηκε η δυνατότητα στον μαθητή να βελτιώσει το βαθμό του».

Τέλος, η Ενωση Γονέων καταλήγει ότι «είναι απαράδεκτο να αποκλείονται μαθητές από τις εξετάσεις και το σχεδιασμό του μέλλοντός τους, από αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και από τέτοιου είδους διοικητικές ενέργειες που δεν σταθμίζουν τις επιπτώσεις στη ζωή των νέων ανθρώπων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κινητοποίηση φοιτητών για την εξεταστική

Κινητοποίηση στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) στη Θέρμη πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη οι Πρωτοβουλίες Ιδρυσης Συλλόγων στις Σχολές Μηχανικών και Επιστημών Υγείας του ΔΙΠΑΕ, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την εξεταστική. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά τη διεξαγωγή της εξεταστικής, καθώς παρατηρούνται συνεχείς αναβολές στην εξέταση μαθημάτων, με αόριστη μετακίνησή τους στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα, οι καθηγητές των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη ακολουθούν το πλαίσιο που έθεσε το αντίστοιχο Τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, με βάση το οποίο όσοι φοιτητές δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό που ορίζει το Τμήμα θα αποκλείονται από τις εξετάσεις.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, οι φοιτητές παρουσίασαν τα αιτήματά τους για να μη χάσει κανείς φοιτητής το εξάμηνό του, όπως παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού στους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των υπολογιστών σε εργαστήρια και υπολογιστικές νησίδες των Τμημάτων και εξασφάλιση επαναληπτικής εξέτασης για όσους φοιτητές αντιμετωπίσουν τεχνικό πρόβλημα στην εξέτασή τους. Ο πρόεδρος απάντησε πως θα εξετάσει τα αιτήματα των φοιτητών, αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση.

Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Κινητοποίηση στις 25 Ιούνη στο υπουργείο Παιδείας

Με κεντρικό αίτημα «κανένας αναπληρωτής να μην απολυθεί» πραγματοποιείται την Πέμπτη 25 Ιούνη, στις 2 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες που και πάλι οι αναπληρωτές θα πάρουν στα χέρια τους τα χαρτιά της απόλυσής τους, σε σύσκεψη που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών την Περασμένη Πέμπτη, συζητήθηκαν οι αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για την Παιδεία, αναλύθηκαν οι διατάξεις που αφορούν άμεσα τους αναπληρωτές και πλήττουν τα εργασιακά δικαιώματά τους, αλλά και οι όροι που θα λειτουργήσουν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη, το αν, το πότε και με ποιους πίνακες θα γίνουν οι προσλήψεις και αναδείχθηκε για άλλη μία φορά η πραγματική ανάγκη των σχολείων για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ